🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Агенцията по местенията

Заради липса на пари Агенцията по вписвания е застрашена от блокиране

Сега правителството реши да ги подслони в недовършения армейски комплекс на бул. "Скобелев"
Сега правителството реши да ги подслони в недовършения армейски комплекс на бул. "Скобелев"
Сега правителството реши да ги подслони в недовършения армейски комплекс на бул. "Скобелев"    ©  Надежда Чипева
Сега правителството реши да ги подслони в недовършения армейски комплекс на бул. "Скобелев"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата не е еднакво тежка за всички. Въпреки липсата на пари в държавата, орязването на бюджетните разходи досега следваше своя невидима логика. Достатъчно е да припомним проектите за новата спортна зала на 4-и километър и "българския Лувър", които получиха финансиране въпреки общата политика на замразяване на проекти и разсрочване на плащания.

Не е ясно по какви критерии тези два проекта се оказаха сред приоритетите на кабинета "Борисов", но това не е най-важното. По-голямата опасност е, че ключови за държавата системи може да бъдат блокирани заради политиката на правителството да не плаща на бизнеса по вече сключени договори. Поредната застрашена държавна институция е Агенцията по вписвания.

Тя управлява четири от най-важните регистри в държавата - търговския, имотния, брачния и  БУЛСТАТ. Ако притежавате жилище в София, значи и вашият нотариален акт се намира в някое от мазетата на ул. "Елисавета Багряна" 20, където от една година се помещава въпросната агенция. Освен че пази нотариалните актове на цяла София, тя поддържа и фирмените досиета на близо 350 000 фирми и еднолични търговци. Вероятно сте видели километричните опашки, които се извиха пред входа й в последните дни на юни, когато изтече срокът за подаване на финансовите отчети за 2009.

Всъщност този текст трябваше да разказва за поредното (трето поред от 2007 досега) местене на агенцията с цел бюджетни икономии. Преди седмица правителството взе изненадващо решение да развали договора за покупка на сегашната сграда в квартал "Гео Милев", за да не плаща близо 4.5 млн. лева на строителя. Толкова е оставащата по договор дължима сума. Решението на кабинета беше агенцията да се нанесе в недовършения армейски комплекс на бул. "Скобелев", известен като "военното НДК".

Докато проверявахме как това ще се отрази на работата на ведомството изскочи по-сериозен проблем. Оказва се, че агенцията от шест месеца не плаща на фирмата, която поддържа информационната система. И, както можеше да се очаква, търпението на системния администратор "Грамма Нет ИС" е вече изчерпано - фирмата е заплашила в петък с прекратяване на договора (виж допълнителния текст) и спиране на поддръжката.

Ако това се случи, Търговският регистър просто ще спре работа. До това може да се стигне и по една далеч по-прозаична причина, тъй като се оказа, че дисковото пространство на сървърите е запълнено. Останалият свободен капацитет може да осигури работа още три седмици в най-добрия случай. По тази причина се бави качването на подадените финансови отчети на фирмите, заради които бяха големите опашки. В момента документите на повече от 70 000 фирми стоят в кашони и сканирането им се бави, защото институцията няма свободен ресурс за това.

Но да караме поред.

Наследство от кабинета "Станишев"

Въпросът със сградата на Агенцията по вписванията стои на дневен ред от самото й създаване през 2007 г. Дълго време съдиите и служителките по вписванията съжителстваха на тясно в стария Нотариат в центъра на столицата. За да реши "битовия" им проблем, правителството на Станишев реши да похарчи 25.5 млн. лева за нова сграда.

Решението беше взето в типичния за тройната коалиция стил - напълно непрозрачно, без публичен търг или конкурс, само на базата на събрани оферти от строители и агенции за недвижими имоти. За това отговаряше Министерството на правосъдието, начело на което по онова време беше Миглена Тачева. Тя и ресорната й заместничка Илонка Райчинова отнесоха доста критики за начина, по който са избрали точно сградата на ул. "Елисавета Багряна" 20. Най-много упреци имаше за високата цена на имота (3863 лева на кв.м) и за неудобната локация, тъй като е далеч от центъра, където се намират повечето фирмени офиси и кантори на нотариуси.

Най-доволни от преместването на агенцията в квартал "Гео Милев" бяха шофьорите на таксита в София - защото дотам няма удобен транспорт и хиляди граждани, нотариуси и управители на фирми трябва да бият път, за да подават документите си за вписване. Допълнителен проблем е липсата на достатъчно места за паркиране. "Улицата е прекалено тясна. Като се паркират от двете страни автомобили, тук става много трудно да се премине. Още миналата година сме отправили искане до Столичната община улицата да стане еднопосочна, но не получи отзвук това наше искане. Отговорът беше, че трябва цялостна организация на движението на целия квартал. Нещата се забавиха във времето и това изнервя наши клиенти допълнително. Иначе като архивни площи на този етап отговаря на потребностите ни", коментира Анастас Георгиев, и.д. изпълнителен директор на агенцията.

Любопитното е, че решението на кабинета "Станишев" е взето на 30 декември - последния работен ден на 2008. Това става ден след като е подписан предварителният договор със строителите, който носи дата 29 декември. Подписът под него е на министър Миглена Тачева.

До момента държавата е платила общо 20 млн. лева за сградата. Тя обаче продължава да се води собственост на две частни фирми - "ИНП" ЕООД на Иван Пенев, и "ГКП 2007" ЕООД на Георги Попов. За да придобие имота, държавата е трябвало да плати последната вноска - 4.5 млн. лева. Като плащането стане преди изборите, но то не е извършено, заради делото, което Националният съюз на юрисконсултите заведе в съда срещу подписания договор. Така съдбата на сделката се оказа в ръцете на ГЕРБ.

Пари ли? Не, разваляме договора!

За една година управление на кабинета "Борисов" въпросът продължава да е висящ. Правителството отказа да сключи окончателен договор и да плати остатъка от цената. Обяснението е: няма пари. Освен това новият екип на Министерството на правосъдието начело с Маргарита Попова смята сделката за неизгодна. В поредица от срещи със строителите е било заявено, че договорът ще бъде подписан само ако те се откажат от претенциите за допълнителни 7 млн. лева (тази сума включва остатъка от договорената цена, натрупани лихви за забавянето и наем за ползването на помещенията от миналия септември досега).

След като частните собственици отказват, държавата решава да се откаже окончателно от сделката. Преди две седмици - на 25 юни, Министерството на правосъдието е изпратило уведомление за разваляне на договора. В него е даден 60-дневен срок на частните фирми да върнат на държавата платените до момента 23.5 млн. лева с ДДС. Едно от основанията за развалянето е, че имотът не е самостоятелна административна сграда (на последните етажи от сградата има жилища). Посочено е също, че изградените помещения не отговарят на описаните в предварителния договор 6600 кв.м.

Според министерството действителната разгъната застроена площ е 5372, което е с 18.6% по-малко от договореното. Това, разбира се, не се признава от собствениците на имота. Те заявиха неофициално пред "Капитал", че назначената независима експертиза от известна оценителска фирма е показала, че имотът е дори малко по-голям - 6650 кв.м. Адвокатите на "ИНП" ЕООД заявиха, че ще оспорят в съда поисканото от държавата разваляне на договора и ще настояват за дължимите неустойки.

От точка А до точка Б

Освен че ще отвори работа на съда и адвокатите, решението за разваляне на сделката ще създаде и логистични проблеми на Агенцията по вписванията. За последните години централното й управление последователно смени три адреса - на столичните улици "Панайот Волов", "Александър Стамболийски" и "Елисавета Багряна". Сега тя ще бъде подслонена във "военното НДК" - абсолютно ненужна за армията сграда, която погълна 32 млн. лева от бюджета на военното министерство. Не е сигурно обаче, че рушащият се вече военен имот няма да се окаже също временно решение, тъй като държавата отдавна е обявила намерението си да търси купувач на сградата.

Освен това т.нар. Национален армейски комплекс има нужда от значително по-големи инвестиции за довършване, отколкото би струвало на правителството плащането на остатъка от цената по договора за сегашната сграда. Според различни експертизи стойността на довършителните работи варира между 10 и 20 млн. лева. Към днешна дата няма точна оценка на нужните средства, тъй като не се знае какви изисквания ще постави Агенцията по вписвания. Шефът й Анастас Георгиев призна, че още не е стъпвал на новото място. "Аз не съм имал възможността все още да придобия някакви непосредствени впечатления от новата сграда. Смятам, че е малко неуместно да се изтърся там и да кажа "ние сме новите". Предполагам, че през следващите дни ще се организира някакво посещение на представители на агенцията и министерството, за да видят какви функционални изисквания ще поставят", коментира той.

На пръв поглед решението на правителството за преместване на Агенцията по вписвания в празния военен комплекс на бул. "Скобелев" изглежда логично - държавата си оптимизира офис площите. Според стенограмата на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов е казал: "Една сграда, построена в центъра на София, стои като паметник, не се ползва, а в същото време няколко институции буквално няма къде да ги настаним."

Дори и да няма недостиг на пари в бюджета, държавата пак трябва да държи сметка за ефективното използване на ресурсите. В същото време е притеснително, че правителството все по-често говори за разваляне на вече сключени договори и отказва да изпълнява поети ангажименти към частни фирми с аргумента, че те са неизгодни. Кризата не може да бъде оправдание за едностранно прекратяване на сключени сделки, ако те са законни. Подобен подход може да струва доста повече на данъкоплатците, когато след време съдът признае държавата за неизрядна страна и я накара да плати неустойки с лихвите.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    salvador avatar :-|
    salvador
    • - 8
    • + 23

    "...защото дотам няма удобен транспорт..." - "Плиска" е на по-малко от 5 минути пеша от там.Този аргумент не върви , а и трамвай 20 спира на 30 метра от сградата.Поразходете се преди да пишете глупости.

    Нередност?
  • 2
    ivan_mihalev avatar :-|
    Иван Михалев
    • - 6
    • + 13

    Салвадор, разходили сме се. Да чакаш трамвай 20 не е "удобен транспорт", прощавай

    Нередност?
  • 3
    daks avatar :-|
    ДАКС
    • - 1
    • + 10

    До коментар [#1] от "salvador":

    От Плиска пеша си на поне 10 минути от Агенцията по вписванията. А Ако си го минавал пеша този маршрут ще знаеш колко неприятен е всъщност за пешеходците. А за паркиране в района - трябва доста късмет.

    Нередност?
  • 4
    salvador avatar :-|
    salvador
    • - 7
    • + 15

    По съшата логика "удобен транспорт" в София няма.И да чакаш трамвай 20 е по добре отколкото 2 нали :)Колкото до 3-ия коментар - да - разхождам се ежедневно от Плиска до там по два пъти на ден.И повярвай ми - както и да вървиш не са повече от 5-6 минути.Вярно е - тротоарите са заето от автомобили или пък за "изядени" от новостроящи се сгради.Така е обаче из цяла София.Колкото до паркирането - къде е удобно според теб в столицата?А 10 минути пеша ако за теб е много , за тялото ти е малко.Не си се родил в кола , но повечето ще си отидем в такава.Та - разхождай се докато можеш - здравословно е и приятно.

    Нередност?
  • 5
    u2h2 avatar :-|
    u2h2
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#2] от "Иван Михалев":

    Държавата е платила вече 20 000 000 лв., за да придобие собствеността върху сградата. Трябва да се платят още 4 500 000 лв.

    АКО ОСТАТЪКЪТ НЕ СЕ ПЛАТИ, КАКВО ТОЧНО ЩЕ СТАНЕ?

    Това не става ясно от статията!

    Нередност?
  • 6
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 1
    • + 8

    5,
    Всъщност е казано- вероятният сценарий е съдене от продавачите да се доплати сумата и търсене на неустойки.
    "Кризата не може да бъде оправдание за едностранно прекратяване на сключени сделки, ако те са законни. Подобен подход може да струва доста повече на данъкоплатците, когато след време съдът признае държавата за неизрядна страна и я накара да плати неустойки с лихвите" Това е финалът на статията.
    Наистина при процедура в рамките на закона(Не говорим за това дали цената е реална и т.н., което ЗОП прави почти невъзможно за оборване.) просто държавата в един момент би дължала куп пари.

    Нередност?
  • 7
    ivan_mihalev avatar :-|
    Иван Михалев
    • - 2
    • + 14

    До коментар [#5] от "u2h2"

    Ако държавата не плати и развали договора, сделката отива в съда. Ясно е. После може да има "ние ги разваляме, те ги връщат"

    Нередност?
  • 8
    u2h2 avatar :-|
    u2h2
    • + 9

    До коментар [#7] от "Иван Михалев":

    Държавата не може да развали договора!

    Да развали договора може само изправната страна.

    Обикновено в такива договори се уговаря неустойка. Защо не проверите какво пише в договора за покупко-продажба?

    Нередност?
  • 9
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • + 3

    8,
    Тримата с Михалев говорим едно и също нещо- договорът не може така да се развали просто и, тъй като все пак държавата ще е неизрядната страна по него, ще има съд.

    Нередност?
  • 10
    ivan_mihalev avatar :-|
    Иван Михалев
    • + 8

    До коментар [#8] от "u2h2":

    Държавата е написала нотариална покана за разваляне на сделката. В нея пише, че площта не отговаря на записаната в договора. Това е основанието, на което ще иска връщане на парите. Има и други по-дребни. Това всичкото го има в статията.

    Поздрави,

    Иван Михалев

    Нередност?
Нов коментар