🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кърти, чисти и източва

Организаторите на ДДС схеми предлагат цялостно обслужване на клиентите си, докато институциите и медиите се занимават с бушоните

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната агенция за приходите обича да вкарва ПР елемент в акциите си. А българските медии обичат да доукрасяват историите, като им придават доза холивудски екшън или драма. Така новината за тримата, които притежават десетки фирми с общо 150 млн. лв. данъчни задължения  (основно ДДС), започна да придобива странни нюанси.

Вестник "Стандарт" заложи на расови стереотипи и съзря семеен бизнес във факта, че братята роми Станислав и Радослав Начеви са основни действащи лица. Всъщност дописката, където те са назовани като Станислав И. Н. и Радослав И. Н., звучи по-скоро като криминална хроника на МВР. "Труд" пък залитна в другата крайност и направи сърцераздирателни репортажи, където се обяснява за децата, гладът и болестите, принудили "новите собственици, без да разбират какво се случва, да подписват срещу заплащане от 50-100 лева". Всичко това се случва само месец след като депутатите гласуваха на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс за затягане режима на прехвърляне на фирми с данъчни задължения.

НАП отдавна се оплаква, че не разполага с нужния законов инструментариум да противодейства на точенето на ДДС, така че за тях медийният интерес е добре дошъл. Странно е обаче защо в конкретния случай данъчните проверяват само отделни фирми, а нито те, нито прокуратурата или ДАНС не са спрели организаторите на цялата схема, която продължава вече десет години. Това може и да е трудно за доказване, но често прозират връзки за изследване. Още повече че през седмицата МВР обяви акция "Чистачите" срещу друга група, източила ДДС за 4.5 млн. лв., така че явно е възможно.

Между Черни връх и Монтевидео

Бизнес начинанията на Станислав и Радослав Начеви започват още около 2000-2001 г., като неизменно около сделките им изникват едни и същи лица. На първо място това е адв. Росен Николов. Той е човекът, получавал документите за вписванията, когато се променя собствеността или управителя на фирмите. Обикновено на него е издавано и пълномощно да представлява двамата братя пред Агенцията по вписванията. Потърсихме Николов за коментар на телефона на варненското адвокатско дружество "Манолова и Николов", но се свързахме със съдружника му Петя Манолова. Тя обясни, че практиката им е да не коментират обстоятелства около клиентите, и добави, че адв. Николов е в софийския офис на дружеството и ще му предаде съобщение, като ако той прецени, ще се свърже с "Капитал". Това не се случи до редакционното приключване на броя.

Не е известно къде точно е софийския офис, но повечето фирми на братя Начеви понастоящем са регистрирани в един и същ апартамент на столичния бул. "Черни връх" №86. В момента освен болшинството от всичките 55 фирми на Станислав (без да броим над 40 вече прекратили дейността) и 25 на Радослав там се помещават и над 20 фирми, регистрирани на Димитър Митев. Част от тях са в списъка на големите длъжници на НАП, като общо данъчните търсят от тях близо 100 млн. лв. (виж таблиците). На този адрес до 2005 г. е било регистрирано "Глобал фиск мениджмънт". През последните години Росен Николов има публикации в различни медии като "Монитор" и "Дневник", където се подписва като консултант и член на екипа на тази консултантска компания. Сега дружеството се е преместило на ул. "Монтевидео" №2, където е и счетоводната къща "Глобал одит" със собственик Радостина Спасова.

С това обаче връзките не свършват. Практически целият екип на "Глобал одит" начело със шефовете му е вписан през 2009 г. като адвокатски сътрудници към "Манолова и Николов". Става въпрос за Радостина Спасова, другият управител на фирмата Иво Иванов, Валентин Найденов, Боян Петров, Мая Благоева и Айлин Джелилова. Повечето фирми, преди да се озоват в ръцете на крайните си собственици - братята Начеви и Димитър Митев, обикновено минават за кратко през някой от екипа на "Глобал одит". Потърсихме за коментар и Иво Иванов. След като от счетоводната къща ни попитаха за какво звъним, стана ясно, че в момента е зает и ще ни потърси по-късно. И това не се случи до редакционното приключване на броя.

Специалисти по всичко

По какъв начин точно са натрупани огромните задължения към бюджета е трудно да се каже - схемите за това са най-разнообразни (виж другия текст). От съдебните дела по жалби на някои компании, на които данъчните са отказали данъчен кредит обаче, изглежда, че  братя Начеви са всестранно развити. Те занимават с всичко от онлайн реклама до доставка на автомобили. Като цяло обаче предпочитанията са към трудно измерими и трудно оценими услуги. На тази база могат да се фактурират големи доставки и съответно да се иска възстановяване на ДДС за тях.

По всичко личи, че данъчните са се опитвали да предотвратяват поне част от схемите с различен успех. В някои от компаниите са правени ревизии и насрещни проверки, които са дали основание да се откаже данъчен кредит. Например през 2008 г. варненската фирма "Фиа такси" е сключила договор за покупка на 20 автомобила Chevrolet с "Аскони ИМ" за 360 хил. лв. плюс 72 хил. лв. ДДС. Плащането е авансово, а доставката е със срок две години. "Аскони ИМ" на свой ред е фактурирало покупка от "Атина трейд" за близо 432 хил. лв. Същевременно, за да финансира тази покупка, "Фиа такси" е получило безлихвен кредит от Айлин Джелилова, която по това време е управител на "Атина трейд". Така "Фиа такси" иска да вземе от държавата ДДС за 72 хил. лв., без то да е внесено от "Атина трейд". Заради затварянето на кръга данъчните предполагат, че няма никакво намерение за извършване на реална доставка, и отказват да възстановят данъка. Варненският административен съд обаче уважава жалбата на "Фиа такси", тъй като приема, че данъчните не са доказали, че сделките са симулативни. В момента и "Аскони ИМ", и "Атина трейд" са собственост и се управляват от Станислав Начев.

Държавата обаче не само че невинаги успява да предотврати измамите, но често не успява дори да стигне до бушоните. В повечето случаи те са разследвани за най-малкото възможно нарушение, където наказанието е 1000 лв. глоба - че не са поискали несъстоятелност на своите фирми, спрели да обслужват данъчните си задължения. Станислав има шест такива висящи дела, някои от които се точат с години, и една влязла в сила присъда. Брат му има едно висящо дело и веднъж е признат за невинен. При това положение не е е странно, че организаторите са още по-недосегаеми. Най-логичното обяснение е в липсата на капацитет в институциите, но за схеми, включващи едни и същи лица десет години, това просто не може да бъде извинение.

"Лошото е, че нашият контрол в този случай винаги е постфактум, по документи, и е много трудно на практика да се изчистят потоците от доставки", обяснява през януари в интервю за "24 часа" директорът на НАП - Пловдив, Сергей Маринов. "Доставчиците обичайно не могат да бъдат открити от органите по приходи, препродават се на малограмотни лица и т.н., а от цялата им дейност реални негативи понася крайният по веригата. И което е и най-фрапиращо, забелязва се подобна дейност от лица, за които нееднократно сме установявали съпричастност към подобни схеми и които по една или друга причина са избягвали наказателна отговорност, след което с още по-голямо усърдие продължават този си "бизнес", разказва той.

През октомври Станислав Начев (или някой от негово име) е внесъл молби за несъстоятелност на пет негови фирми, като Софийският градски съд не ги придвижва, защото не е уведомена НАП. Няколко дена по-рано той е привикан, за да му бъде връчена заповед за ревизия. Всичко това плюс медийната активност по анонимни източници през седмицата говори, че може би институциите вече са в час с тази и с други подобни групи и може да чакаме продължения на "Чистачите".

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 36

    Идеолозите на такива общонационални шашми са най-често вътрешни хора сред депутатите. Да вземем например невинните и наглед наивни пропуски за инвалидните пенсии, за майчинските на база последните 12 заплати, за болничните листове и помощи за безработни, без работодателят да ти е внесъл стотинка осигуровки.... Всичкото това е пробутано от депутати, които са в симбиоза с цигански кланове. Едните отварят дупката за кражби, другите набавят пълнежния материал, накрая делят откраднатото и гласовете на следващите избори също.

    Нередност?
  • 2
    huku avatar :-(
    Huku
    • + 43

    "...Лошото е, че нашият контрол в този случай винаги е постфактум, по документи, и е много трудно на практика да се изчистят потоците от доставки..."
    Е-ми точно "по документи" (защото тези "врътки" без документи не стават!), един средностатистически ученик, завършил икономически техникум (да, да! техникум, или както сега е по-модерно - търговска гимназия) би прозрял схемата без особено затруднение, стига да разполага с информацията, с която разполага НАП.
    Което, погледнато от друг ъгъл, означава че без вътрешен човек в НАП, цялата "операция" е умряла работа.
    Нещо повече, в ЗДДС нещата са поставени така, че ако някой по веригата доставчик-получател/доставчик-...-получател/доставчик-олучател е недобросъвестен (т.е. не е внесъл ДДС) губи последния получател (който би имал право на данъчен кредит). Последният получава отказ (и е "вътре", дори и да е добросъвестен), а държавата е на нула (някой, който е трябвало - не е внесъл, но пък друг, който също е трябвало - не е ползвал данъчен кредит).
    Това, естествено, е опростена схема, но надявам се, разбираема.
    И отново показва, че за да се "тегли" ДДС от държавата, при всички случаи трябва някой (на подходящото ниво) в НАП да е в "играта" - да прикрие невнасянето (защото системата на НАП за насрещни проверки на ДДС работи почти в реално време (14 дни закъснение)).
    Отделно, дето засечката е двойна: по месечна справка-декларация и по банкови платежни документи (т.нар. СУП)!
    Изработването на софтуеър, който автоматично да засича подобна "схема" (при наличните в момента ежемесечни данни в НАП и суперкосмическите им сървървъри) и директно да посочва "играча" ("чистача" :) ) е просто детска игра.
    [Ако програмистите се интересуваха от ДДС, щяха да потвърдят това :) .]
    Ако става въпрос за междуфирмени взаимоотношения, добросъвестния контрагент би си търсил до дупка правата срещу измамника. Друго си е "държавата" първо да прибере парите от добросъвестните, пък после да се "източва"!
    И за да се изясни картинката окончателно, не е зле да си зададем и тук фундаменталния въпрос: "Кому е изгодно?"!

    Нередност?
  • 3
    65vesso avatar :-|
    65vesso
    • - 1
    • + 15

    Само да им сравниш месечните справки-декларации по ЗДДС на някои фирми и годишните им финансови отчети ще ги хванеш най-малкото за документи с невярно съдържание.В същото време изрядните данъкоплатци ги затрупват с искания за насрещни проверки и тонове хартия за безсмислени справки.В повечето случай данъчните не си правят труда да проверят в електронната система на НАП дали отсрещната страна-доставчик е подала месечна справка-декларация по ЗДДС и дали фигурира въпросната фактура в тази декларация.Идва икономическа полиция,конфискува му компютрите от тайния офис и после 1 година тишина.При следващата акция в същия офис,други го хващат с 50хиляди "джобни"и една дузина "работещи"касови апарати.За какво ли ги е приготвил???

    Нередност?
  • 4
    andji avatar :-|
    Гражданин Н
    • + 25

    До коментар [#2] от "Huku":Ники ,прав си.Как може една фирма,ако не е износител да тегли ДДС няколко пъти за една година? Тя,какво,само купува ли?Ако е вносител може да се получи така,че един два месеца да е на кредит,ама ако продължава да е на кредит,означава ,че ще фалира,а тя пак внася?И даже с китайските стоки,дето ги обмитяват на стойност близка да нулата.Продават се на цени,много над обявените вносни и пак няма данъци - защ?Няма ли данъчни със затворени очи ,не може да стане това.Една малка фирмичка ,щом излезе на кредит и данъчните цъфват,а като става въпрос за десетки хиляди и милиони ,никакви ги няма.Същата е работата с фирмите с големите задължения към държавата.Разбирам да са със задължения 3-4 месеца и да се прехвърлят на маргиналии ,ама да са със задължения с години и то увеличаващи се,означава че се краде заедно с данъчните .Къде е Агенцията за държавни вземания ,която гони тези със задължения над 5000 /пет хиляди/ лева? Какво е правила тя и НАП за да има фирми с големи задължения - нищо.Заплати вземали ли са?Сигурно и 13 и четиринайста заплата са получили.

    Нередност?
  • 5
    stojmenova avatar :-|
    stojmenova
    • - 3
    • + 13

    В България е така!Честните блъскат за по 500-600 лв. на месец , треперят да не ги съкратят или накажат, а газарите си карат джиповете и въобще не ги интересуват простосмъртните .От кой да бъдеш?

    Нередност?
  • 6
    tehnolog avatar :-|
    Технолог
    • + 21

    Аз съм на мнение, че това е най-лошото от всичките престъпления в държавата. Според мен от този вид престъпления държавата губи милиарди годишно - несравнимо с всички други престъпления. Изглежда, че сумата на приходите от наркотици, проституция, незаконен хазарт, измами с еврофондовете, и т.н. акцизи, мита е по-малка от измамите с ДДС.

    Ако сте забелязали, когато става дума за ДДС, в статиите се споменават стотици милиони, а не стотици хиляди.

    Описаните в статията престъпления, обричат на мизерно съществуване народа, водещо до кратък живот или емиграция.

    Моето мнение е, че от тези престъпление се облагодетелстват широк кръг от лица, не само терминаторите (тези, които заличават ДДС-то).

    Ако това престъпление се изкорени, борбата с всички останали ще бъде по-лесна. Според мен, трябва да се отдели голям прокурорски, полицейски и одиторски екип, за да се справим с тази гадост.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 25

    Връщам се пак, за да спомена няколко думи за случая със загубеното дело на НАП пред Варненския административен съд. Значи, НАП има една практика, да дава като премия процент от написаните при ревизия актове. Тоест абсолютно същият принцип, чрез който банкерите раздуха кредитния балон до небето, като си изсмукваха от пръстите причини да дават кредити на куцо и сакато, за да си приберат бонусите. Днес повечето от големите майстори по "пласиране на паричен ресурс" оттавна са уволнени, а тези след тях сърбат попарата на несъбираемите кредити. Същото се случва в НАП, където всякакви смехотворни актове редовно биват отменяни от съда. Не е изключено, още като са видели в съда поредния акт, да се е повторил вицът "Опять насрались, товарищ Щиглиц!". Затова аз предлагам нещо много просто на НАП - да не изплащат нито стотинка премия за "разкрито нарушение", преди да е приключило обжалването в съда. Защото накрая често се оказва, че НАП трябва да връща с лихвите.

    Нередност?
  • 8
    pirocorp avatar :-|
    Piroman
    • - 3
    • + 8

    До стената и растрел

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 10
    • + 5

    Няма какво да се сърдите, големите данъци карат хората с акъл да ги заобикалят, правило номер 1 в бизнеса..... плащай по малко или поне по късно......

    Нередност?
  • 10
    ventsy avatar :-|
    ventsy
    • + 7

    До коментар [#9] от "boby1945":

    Не е проблема че плащат по-малко данъци или че ги разсрочват. Проблема е че точат пари от държавата които не им се полагат.

    Нередност?
Нов коментар