Невидимата ръка на земеделския министър

Мирослав Найденов ще проверява и цените на храните. Нищо че няма да има конкретен резултат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На борба със спекулантите. Така може да се нарече новата коледна акция на министъра на земеделието Мирослав Найденов, която е за борба с "изкривените" цени на храните по празниците. Проблемът е, че министърът вдига шум, който се харесва на хората, а предварително е ясно, че държавата не може да се меси в ценообразуването нито на производителите, нито на търговците.

Ето и какво точно беше обявено: "Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов разпореди проверки за формиране на цените по цялата търговска верига," съобщиха от ведомството. Проверките ще се извършват от Националната ветеринарно медицинска служба (НВМС), но по думите на Найденов ще бъдат поканени Комисията за защита на потребителите и служители на Национална агенция за приходите (НАП).

Има няколко факта, които отсега говорят, че акцията е безсмислена. Първо, в пазарната икономика цените се определят от търсене и предлагане и печалбите на фирмите по веригата са си техни, щом има кой да им купува продуктите. Държавата не може и не трябва да бъде участник във формирането на цените, нито да определя маржовете, на които бизнеса да работи. Ако купувачът не е удовлетворен от цената, той просто може да се насочи към друг производител, търговец или доставчик. Или към алтернативен продукт. Просто е.

Другият абсурд е, че с тези бизнес въпроси ще трябва да се занимава ветеринарната служба. Там експертите съвсем логично нямат никакви познания по ценообразуване. И вместо да хвърлят усилия в следене на качеството на храните, те ще трябва да пилеят време с безсмислени проверки.

Държавата може и трябва да следи за нелоялна конкуренция, картели между производителите и злоупотреба с монополно положение. За това отговаря Комисията за защита на конкуренцията. И ако министърът има съмнения в тази посока, много лесно може да подаде сигнал към регулатора. Вместо да мобилизира свой екип, който няма как да открие нещо. Така излиза, че грижата за потребителите е по-скоро PR, а не истинска работа.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gstoychev avatar :-P
    gstoychev
    • - 4
    • + 14

    "..Има няколко факта, които отсега говорят, че акцията е безсмислена. Първо, в пазарната икономика цените се определят от търсене и предлагане и печалбите на фирмите по веригата са си техни.." Това са по учебниците е така. При наличие на картели държавата е длъжна да се намеси по-ефективно.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 15

    До коментар [#1] от "gstoychev":

    Ако още веднъж прочетете текста, ще видите, че точно за картелите става дума към края. Лошото е, че ветеринарните служби, които са на подчинение на хиперактивния министър, нищо не могат да направят и в тази посока. Картелни споразумения се доказват адски трудно и то в съда. Време е да кажем сбогом на спомените за държавна намеса на пазара.

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 10

    По повод [#1] от "gstoychev":

    #2 е прав. Цялото малоумие е, че всъщност си има специален орган, който се занимава с разследването на картели - КЗК. На Найденов не му е работа да навлиза в компетенциите на друг държавен орган. Да не би вече всичко в Министерство на Земеделието да тече по мед и масло, че се заема с несвойствени за него функции?

    Освен това, няма никаква правна база за евентуален "контрол" от страна на МЗ. Няма и специалисти по тази материя в министерството.

    Както авторът на статията отбелязва, това си е чиста проба партенка. По-лошото е, че министърът е тъп и не си дава сметка каква невероятна глупост е това. След като министърът демонстрира такава глупост, то не се изненадвам, че повече от година е възприемал Калинка като "експерт".

    Преди това Найденов измисли една друга невероятната глупост - за стандарта, който никой в България не може да провери.

    Този министър е определено некачествен материал (по какъвто и да е стандарт).

    Нередност?
  • 4
    borsi avatar :-|
    Jay Gould
    • + 7

    Проблемите с цените на храните имат няколко аспекта, но простичкия политически акъл на министъра и този на чиновниците и съветниците му, не ги оценяват. Един от тях много конкретно сте назовали.
    Картелите във вноса, производството и търговията с храни. На всеки е ясно, че ги има, само на министъра и на Антимонополната комисия явно не е. Друга причина за качване на цените, бе това безкрайно качване на горива, вода, електроенергия, газ, акцизи, такси и т.н., всичко което естествено влезе в цените на храните и за около 1.5 годишен период ги натовари с не по-малко от 15-20 %, дори в условията на сегашната безпрецедентна криза. Докато в западна Европа и САЩ цените падаха, само тук те се качваха. Опустошителния ефект от алчната политика ще си проличи най-силно следващата година.
    Въобще не само това правителство, а и всички правителства на прехода, без първите две (Димитър Попов и Филип Димитров) имат "таланта" да товарят икономиката с разходи и да предизвикват дори в криза инфлация, което на икономически език се нарича стагфлация. 2011 ще е по-зле от тази защото минаваме към трета точка.
    Докато и на най-глупавите и необразовани бе ясно, че цените на храните ще се вдигнат, след кризата в Мексиканския залив, то на Министъра на зелето и неговите чиновници явно не им дойде на ума да съберат две и две. Мелниците, по-умни от тях накупиха жито когато цените бяха около 190-220 лева, но на Найденов не му дойде на ума пролетта и началото на лятото да изкупи излишното зърно и да напълни държавния резерв поне колкото може. От средата на лятото повишението тръгна и в момента цените на житото са около 350-420 лева, като дори да коригират, то ще е с около 30 % от най-високата цена след което нищо чудно да има още едно силно движение на горе. http://borsi.dir.bg/_wm/library/item.php?did=524510&df=8&dflid=3
    Още около нова година някой мелници ще свършат запасите си, което значи, че ще започнат да купуват и дори държавния резерв да отвори врати, то ще го направи при полу-празни складове и няма да успее да задържи цените.
    Разбира се в глупостта си чиновниците може да решат да спрат износа, но това няма да помогне, а ще стане като в Русия и Украйна където цените продължaваха да се покачват на вътрешния пазар.
    А с подобни PR плод на някоя неузряла откъм интелект чиновническа глава, Миро става само за посмешище

    Нередност?
  • 5
    d_lander avatar :-|
    чавдар димов
    • + 5

    Държавата на борба с цените. Евала! Уре ще има "За бога братя, не купувайте!"

    Нередност?
Нов коментар