Хвани гората

След обществен натиск новият Закон за горите остана рестриктивен

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият ден на декември, сряда, 17 ч. Заседание на Парламентарната комисия по земеделие. "Колеги, знам че стана късно късно, но трябва да продължим, ще дойде и храна, за да се подсилим", думите са на Десислава Танева, председател на комисията, и идват в момент, в който вече два часа народните представители работят.  Въпросът, който е толкова важен, че да закове депутатите по местата им без почивка в първите три часа, и то до степен, че дори да откажат да пушат, са горите.

Резултатът? Около 22 ч. законът за горите най-сетне е приет на второ четене от комисията, точка по точка, с разглеждане на всички предложения за промени.

По-рано същия ден е приключил семинар за представяне на основните дейности по проекта в подкрепа на институционалната реформа в горския сектор. Проектът е финансиран безвъзмездно от Световната банка и е на стойност 430 хил. долара. Размерът на сумата е достатъчно красноречив за важността на сектора. Още по-важно е, че с новия закон ще се управляват около 4 млн. ха гори, или 37% от територията на страната.

Нормативният акт нямаше да бъде възможен във вида, в който тръгва към четене в пленарна зала, без силния натиск от страна на неправителствения сектор. Сега от законопроекта отпаднаха всички спорни текстове, като например този, който за малко да позволи в заменените горски територии да се извършва строителство. Примерът със сключените от миналото правителство сделки за замяна на държавни гори и последвалите от ЕК сигнали за риск от наказателна процедура (ако се докаже, че замените са държавна помощ) показаха, че доброто управление на сектора е въпрос на политическа воля. Приемането на новия закон, който ще забранява строителството, е ясно послание, което страната може да изпрати към Брюксел.

За горската анархия

Добрите новини са, че работата около законопроекта приключи без облагодетелстване на отделни лобистки интереси. А лошата, че това отне време.

От септември насам експертите, които работиха по закона, а и политическият кабинет на земеделското министерство обещаваха текстовете, които коалиция "За да остане природа в България" (обединяваща няколко природозащитни организации) разкритикува, да бъдат ревизирани. Вън от обещанията остана само идеята за строителството в заменените гори, чиято забрана дори беше част от предизборните обещания на ГЕРБ.

Паднаха обаче текстове, които щяха да позволят собствениците на незаконни постройки в защитени територии да могат да придобият и земята под тях. Няма ги и точките, които щяха да позволят природните паркове да се управляват от общините, както и ски съоръжения и възобновяеми енергийни източници да могат да се изграждат върху имоти в горски територии без промяна на предназначението.

Дотук се стигна, след като няколко пъти обещанията за корекции не бяха спазвани, и между четенията и междуведомствените съгласувания винаги текстовете ту отпадаха, ту оставаха.

Проектът за нов закон дори беше одобрен от правителството заедно със спорните точки. Това доведе до протести на природозащитни организации в края на ноември. След връщането му за второ четене в комисията предложенията за промени на природозащитниците бяха внесени от депутати от групите на ГЕРБ, "Синята коалиция", "Атака" и БСП, а критикуваните текстове оттеглени. "Ако законът запази сегашния си вид, което предполагам, че ще стане след гласуването му в пленарна зала, това ще е огромна крачка напред, защото регламентира дейности, които досега са били проблематични", обяснява Георги Костов, ресорен зам.-министър в Министерството на земеделието и храните.

Добрите примери

Очакванията са новият закон да регламентира опазването на горите и извличането на икономически ползи за собствениците им – държава, община или физически и юридически лица. Досега това почти не можеше да се случи, защото законодателството беше остаряло и неефективно. Последният Закон за горите беше от 1997 г., което изостри нуждата не просто да бъдат направени промени, а да има абсолютно нов закон. Той ще разделя функциите по управлението от контрола на горите. Първите ще се извършват от специално създадени за целта държавни предприятия или общинска горска структура, а контролът ще бъде в компетенциите на Изпълнителна агенция по горите.

По думите на Костов, сегашният законопроект е много иновативен за българското законодателство и трудностите около неговото написване са свързани най-вече със стиковането му с други, по-консервативни закони. Действително за пръв път Законът за горите ще препраща към Закона за устройство на териториите и Закона за защитените територии. Друго предимство е, че не се променят нещата, които сега работят ефективно, а управлението на горите ще позволява на собствениците им да получават икономическите ползи от тях, но само след разумна и отговаряща на критериите за устойчиво развитие експлоатация.  Въпреки това и недотам добри идеи успяха да намерят своето място. Според природозащитниците това са откровени опити за прокарване на лобистки интереси и от това са щели да се облагодетелстват определени лица.

След развръзката обаче изводите от работата по законопроекта в крайна сметка останаха положителни. "Именно този закон показа как се работи с неправителствения сектор, той беше широко обсъждан и всички искания на природозащитните организации бяха удовлетворени", коментира Десислава Танева. Оценката й за процедурата по изготвянето му също е висока. Приятно изненадани са и представителите на неправителствения сектор. Законът по думите им се приема много бързо и е смайващо, че лобистките поправки са били премахнати от него. Ако текстът се запази така и след второ четене в Народното събрание, а това ще стане в дните между 6 и 10 декември, ще остане само да се спазва. Но като всяко начало и това ще бъде трудно. "Законът е добър и ако правителството го приеме, ще се гордее един ден. Вероятно ще мине време, докато сработят механизмите за контрол, но очакваме добри резултати в дългосрочен план", казва зам.-министър Костов. Дано думите му са верни, за да не останат резултатите само на хартия.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    moreni avatar :-P
    moreni
    • + 13

    Браво. Много се радвам, че законът няма да продаде земя от Витоша и други паркове, нито да позволи злоупотреби със Странджа, Сините камъни, Рила буфер... Поздравявам хората, които ги беше грижа и направиха нещо по въпроса. А за Найденов и Г. Костов определено продължавам да си имам едно наум, заради това, което се опитаха да прокарат тихомълком в закона.

    Нередност?
  • 2
    complexar avatar :-|
    NikiD
    • + 5

    Браво! Остава да видим и как ще се спазва. Това май е най-добрата новина от милата ни родина за последните 20-тина години.

    Нередност?
  • 3
    the8 avatar :-|
    The 8
    • + 6

    Не е интересно да "видим как ще се спазва" закона, а е интерсно да видим как ще се упражнява контрола бърху спазването!

    Абсолютно винаги и за всичко, ключовата дума е К О Н Т Р О Л !

    Нередност?
  • 4
    hrige avatar :-|
    Hristo Genev
    • + 6

    Като го видя в Държавен вестник ще повярвам!

    Нередност?
  • 5
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • + 1

    Браво! Аз не знам за гората но каката си я хващам без проблем!

    Нередност?
  • 6
    dimitrod72 avatar :-|
    dimitrod72

    Тамън да започне в България да се развива велотуризъм и забраниха колоезденето в горите...

    Чудно ми е, сега кой ще глобява родопчани, които живеят в села и махали, до които се ходи само с кон, след като пътеките за коне не са маркирани.

    Лобито на ловците пак надделя.

    Нередност?
Нов коментар