Ало, ало.....

Групата около Алексей Петров отново се опитва да клати ГЕРБ и да го постави в режим на оправдание

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Групата около бившия съветник в ДАНС Алексей Петров днес предприе изненадваща атака срещу ГЕРБ. В близкия до подсъдимия Петров вестник "Галерия" бяха публикувани три стенограми от разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов. Едновременно с това, лидерът на РЗС Яне Янев, също подозиран, че координира действията си с Алексей Петров обяви началото на "национална гражданска кампания срещу подслушването". Двете действия едва ли съвпадат случайно и най-вероятно са част от един сценарий, който има за цел да разклати доверието в ГЕРБ и да създаде поредица от скандали през следващите дни. Тази акция може и да не е толкова успешна, колкото се надяват нейните автори, защото намеренията й са доста прозрачни. В същото време обаче тя поставя доста въпроси, на които ключовите хора в ГЕРБ - Цветан Цветанов и Бойко Борисов ще трябва да отговорят. Някои от тях са свързани с конкретиката в записите, а други - с начина, по който са осъществени подслушванията и как те са попаднали в обкръжението на Алексей Петров.

За да се разбере по-добре записаното в стенограмите, трябва да се припомни малко от сюжетите, които се разгираваха по времето на разговорите. Точно тогава течеше публичен скандал между вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и Ваньо Танов за работата на митниците и по специално за контрабандата на цигари. В поредица от медийни изяви Цветанов обвини директора на митниците, че не се справя с работата си и не може да овладее контрабандата. Танов пък му отговори, че 99% от дейността по линия на контрабандата е в задълженията на МВР. В публичния скандал между двамата тогава Симеон Дянков твърдо застана зад директора на Агенция "Митници". Наложи се Цветанов и Танов да ходят на помирителна среща при премиера, след която Борисов каза, че директорът на митниците няма да подава оставка. Като резултат от нея обаче дойдоха оставките на заместниците на Танов. Първо поста си напусна зам.-директорът на агенцията Красимир Николов и директорът на инспектората Спас Шопов, а шефът на "Митническо разузнаване и разследване" Веселин Георгиев беше преместен в митницата в Русе. Малко след тях си тръгна и вторият заместник Антоний Странджев, считан за най-доверения човек на Танов, и работил с него в ГДБОП, когато Танов беше директор на службата.

Освен срещу Танов, атаката на министъра на вътрешните работи тогава беше разчетена и като удар срещу министъра на финансите Симеон Дянков.

Публикуването сега на стенограмите от телефонните записи идва в момент, когато срещу Танов върви нова медийна атака. През ноември миналата година бившият вътрешен министър от правителството "Станишев" Румен Петков публично отправи въпрос към Цветанов дали директорът на митниците не е подслушван. По този повод коментарът на Цветанов беше: "Няма хора, които да бъдат недосегаеми. Към всеки, който прави нещо, което уронва престижа на професията – корупция, престъпност, естествено ще бъдат приложени способи на оперативна работа, в това число и подслушване".

В дните между Коледа и Нова година пък самият Танов излезе с информация, че е предотвратил опит да бъде оклеветен. Той разказа, че получил информация че синът му е бил проследяван и му е било сканирано устройство за отключване на колата с цел да му бъдат поставени контрабандни цигари и да бъде задържан. "Отвсякъде има хора, които са заинтересовани да бъда отстранен.", каза Танов пред НоваТВ.

Трудно е да се каже на този етап защо сега отново излизат на дневен ред сложните отношения между Цветанов,Танов и Дянков и кой има интерес от раздухването им отново. Факт е обаче, че публикуваните телефонни разговори отразяват точно тези взаимоотношения. Два от разпространените разговора са между министъра на финансите Симеон Дянков и Ваньо Танов. От тях става ясно, че разговорът се води след помирителната среща между директора на митниците и вътрешния министър при Борисов, на която е трябвало да присъства и Дянков, но той в последния момент не отишъл. От проведения между двамата разговор се разбира, че Танов е възмутен, че МВР си приписва успешните акции на митниците в борбата с контрабандата на цигари. Оплаква се и, че от МВР му оказват натиск да смени хора от екипа си и по специално заместника му Странджев. "Той ще си тръгне, но не е там проблемът – ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к'во да прави, кои фирми да обслужва"., казва директорът на митниците. Споделя й, че проблемът е заради няколко фирми, които той ги "натиска". Откровенията на Танов пред Дянков са съпътствани от фрази като:" Нямам нерви! Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо..." и "Отврат са, повръща ми се от тях!", както и обвинения по адрес на Цветанов, че "заблуждава премиера...".

Далеч по-любопитен обаче е разговорът между Танов и зам.-финансовия министър Владислав Горанов, който се провежда преди участието на директора на митниците в сутрешния блок на bTV. Горанов го убеждава, да не напада Цветанов. "Аз понеже знам, че си изправен мъж, няма да решиш да отвърнеш утре на Цецо, исках да те чуя, да ти кажа аз как ги виждам нещата отстрани, защото на фона на поведението на Симеон (б.р. – Симеон Дянков) от ония дни и на всички тия неща около него не е ясно самият той как стои пред премиера." Следват поредица от квалификации както по отношение на взаимоотношенията между Дянков и Цветанов, така и за самия министър на финансите. "Имай предвид, че те със Симеон (б.р. – Дянков) са гуша за гуша.", казва Горанов. И добавя, че Дянков "е загубил всякакъв авторитет пред премиера" и "не работи достатъчно". А накрая уверява Танов, че не е само той мишената. " Зная, през мене трябва да се атакува и министърът (бел.ред. Дянков)." , отговаря Танов.

Владислав Горанов се счита за близък до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той беше един от авторите на икономическата програма на ГЕРБ и именнно неговото име се сочеше преди парламентарните избори като евентуален министър на финансите. Публична тайна са и неособено добрите взаимоотоншения между Горанов и Дянков.

Премиерът Борисов засега отказва да коментира разпространените телефонни разговори. "Готов съм да коментирам винаги, когато има ясен източник на информация", каза той, цитиран от агенция "Фокус". И добави, че  "министрите не са събрани в правителството, за да се обичат, а за да работят заедно." Подобен беше и коментарът на вицпремиера Цветанов. Пред bTV той каза, че министрите не са се събрали в Министерски съвет, за да се обичат. В коментара си за НоваТВ обаче обвърза публикуването на записите с предизборната кампания, която по думите му вече "тече от два месеца".

Най-странното обаче в случая е, че в хода разговорите и тримата главни действащи лица - Танов, Дянков и Горанов са наясно, че разговорите им се записват. Като че ли с ясното съзнание, че рано или късно те ще станат публично достояние или поне ще са известни на този, който чете папките от СРС-тата и взема крайните решения.

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • - 57
    • + 59

    Ало, Ало... Капитал, чуваме ли се?
    Първите редове на статията ме накараха да потръпна. Защо задължително трябва, като първа информация да ни набутвате, че Алексей Петров клати правителството? И защо трябва да ни кажете от напред, че акцията е неуспешна? Направо да се зачудих, кой ви продиктува тези редове, но тъй като вярвам във вашата независимост смятам да приема, че те са просто резултат от глупост.

    По същество, струвами се малко внимание отделяте на важния въпрос - не какво си говорят

    Нередност?
  • 2
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • - 13
    • + 80

    тези важни мъже, а защо има запис?
    Разбирате ли, съществува някакъв тъпанарски закон за СРС, НПК и за достъп до класифицираната инфорнация. За да се започне такова подслушване, дори и да няма никакво адекватно основание, трябва да има някакв документ; някой трябва да го е разрешил, да го е обосновал. Нали разбирате, че тези дето работят "подслушване" трябва поне една тънка папка да получат, с поне един - два документа, на които да пише поне кой телефон да подслушват. И на този документ поне един подпис трябва да има. Ей това е въпроса, а не за какво си говорят. Ясно е че си говорят за пари и мърсотии, няма да обсъждат 9-тата на Бетовен, я!

    Нередност?
  • 3
    maximxx avatar :-|
    Максо
    • - 6
    • + 47

    Преди 20 години имаше някаква песен за подслушване, ченгета, досиета, мишлета и т.н. - тогава съм бил на 10 и не помня точно... Но май нищо не се е променило и парчето още си е актуално:) Някой да ми припомни как се казваше?

    Нередност?
  • 4
    shwarzspeht avatar :-|
    Клюводървец
    • - 6
    • + 19

    До 3
    Като че ли и сега е същото.Дано не съм прав,но май и сега ни изпързаляха.

    Нередност?
  • 5
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • - 7
    • + 19

    http://www.youtube.com/watch?v=ulWj4ytQU1k

    ето я и нея, разликата е в милионите на мишлетата

    Нередност?
  • 6
    lazarov avatar :-|
    Алексей Лазаров
    • - 18
    • + 61

    До коментар [#1] от "Автор":

    Мисля, че е ясно, но все пак да обясня. Първите редове на текста са такива, защото (според нас) това е обяснението защо се появяват тези стенограми. Разбира се, че е важно какво пише в тях и ще му обърнем внимание. Но записите не се появяват защото някой съвестен и буден гражданин иска да ги оповести, а преследват някаква цел. Ние се чувстваме длъжни да обясним каква е причината за тяхното оповестяване, защото задачата ни е това - да обясним какво ВСЪЩНОСТ се случва.

    Нередност?
  • 7
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 29
    • + 18

    Капитал пак удари .....за в тавана .Води 4итателя пак елементарно за носа в неправилна посока. Всъщност атаката изглежда идва от Румен Петков които ве4е цъфна с интервю по темата в Труд където твърди 4е знаел отдавна за тези записи и са му ги предлагали оба4е тои понеже много оби4ал МВР/наверно и Цвък Цвък/ отказал. БСП атакува наи слабата фигура в екипа на Бетмен. Коми4ното е в това 4е този 4овек до преди няколко месеца бе со4ен за по силен и от на4алника си.Въсход и падение на един навярно посредствен 4овек.

    Нередност?
  • 8
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец
    • - 6
    • + 29

    До 7
    На Запалката ,бензинът и газта свършиха.Остана само кремъчето,ама то е мокро и е на свършек.Малко му остана да цъка.

    Нередност?
  • 9
    baletlnetpepas avatar :-|
    Автор
    • - 34
    • + 41

    До коментар [#6] от "Алексей Лазаров":

    Простете ми г-н Лазаров, ей сега видях какво съм написал и да ви кажа, не ми изглежда толкова зле. Простете ми и че се зачетох във вашия отговор. Той ми се стори много адекватен, но и с определени проблеми. И защото сме тук да критикуваме, ще ви кажа, че леко ме манипулирате, а покрай мен и цялата ни уважаема аудитория.

    Пишете:
    "Групата около бившия съветник в ДАНС Алексей Петров днес предприе изненадваща атака срещу ГЕРБ"

    А аз си мисля (и сигурно не само аз): Коя е групата? Кой е още там освен Алексей Петров? Вестник Галерия ли е? Партията РЗС ли? Ако приемем, че всички те му играят по свирката, то тогава група няма. Има само един Алексей Петров, който се явява единствена РЕАЛНА опозиция на това правителство (независимо дали ни харесва или не). А всяка опозиция в демократичните общества има право да съществува.

    Ако не е само той, кои са друтгите? Не ни казвате. Ама знаете ли ги? Оставяте ни да гадаем за туй чудо - "групата на Алексей Петров". Аз ли съм луд или или всички останали също усещат заплаха. Трябва ли да се страхувам от Алексей Петров? Вие страхувате ли се от него? На страната на правителството ли трябва да застана в този спор? Вие на чия страна заставате?

    В целия първи абзац вие ми казвате че Алексей Петров е криминален. Това ме кара да бъдеа недоверчив към въпросните данни и ме поставяте в ситуация да разсъждавам: Да се доверя на един "подсъдим" или на правителството. Това присъда върху Алексей Петров като опозиция на ГЕРБ ли е? (други присъди, вие не може да издавате - издава ги съда)

    Мисля си обаче, че ако приемем Алексей Петров, не за криминален контингент, а за политическа сила в опозиция, заплахата заплахата за всички нас започва да намалява. Няма нищо престъпно в това да желаеш да бутнеш едно правителството, нали така?

    Но ако вие сега ми кажете, че тези материали неправомерно са достигнали до вестник Галерия и затова трябва да бъдем внимателни, аз отново ще ви кажа, че това е вторичен въпрос.
    Първият е кой направи записа?
    Едва след това се мисли, кой го пусна!

    Първият въпрос не задавате в статията си г-н Лазаров. Това е нещото, което ме притесни.

    Нередност?
  • 10
    appbg avatar :-|
    PHARE
    • - 5
    • + 34

    Е поне ние, дето плащаме данъци разбрахме какво става по високите етажи на властта. Танов ще излизе най-свестния от всички досега. Казва си им това, което точно си мисли, а не това което иска да чуе Б.Б. Чест му прави!

    Нередност?
Нов коментар