Дебат като на кино

И след прегласуването кабинетът "Борисов" получи доверие от парламента

Председателят на парламента Цецка Цачева говори с лидера на РЗС Яне Янев след като негов депутат заля свой бивш съпартиец с чаша вода
Председателят на парламента Цецка Цачева говори с лидера на РЗС Яне Янев след като негов депутат заля свой бивш съпартиец с чаша вода
Председателят на парламента Цецка Цачева говори с лидера на РЗС Яне Янев след като негов депутат заля свой бивш съпартиец с чаша вода    ©  Юлия Лазарова
Председателят на парламента Цецка Цачева говори с лидера на РЗС Яне Янев след като негов депутат заля свой бивш съпартиец с чаша вода    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Внимавай!", казва независимият депутат Марио Тагарински на квестора по време на дебата по вота на доверие към правителството "Борисов", когато покрай него профучава колегата му Емил Василев от РЗС. Докато обаче квесторът реагира, Василев е вече на парламентарната трибуна, взема чашата с вода и я лисва в лицето на бившия си съпартиец Тодор Великов. Причината: напусналият неотдавна РЗС чете писмо на Василев от предизборната кампания през 2009 г., в което той пише до лидера на партията Яне Янев, че не приема предложеният му за кампанията заем от 100 хил. лв. (половината от които се задължава да върне, ако не спечели депутатско място), тъй като по този начин би станал финансово зависим от партията.

Председателят на парламента Цецка Цачева веднага изгони Василев от пленарната зала заради агресивното му поведение и го наказа с отстраняване от три заседания на парламента. В настаналата суматоха покрай инцидента Цачева даде 5-минутна почивка. Преди Василев с отстраняване от залата "докато се успокои" беше санкциониран и депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който се опита да възрази остро на изказване на социалния министър за повишаването на пенсиите от правителството на ГЕРБ.

Случката със заливането с вода стана някъде по средата на дебата по вота на доверие. И, ако до тогава от опозицията са имали някаква надежда, че ще поставят в пленарна зала въпросите около скандалите с изтеклите в публичното пространство записи на телефонни разговори на директора на митниците Ваньо Танов с ключови министри, депутати от ГЕРБ и със самия премиер, то след инцидента най-вероятно са се разочаровали. Защото скандалите се пренесоха в кулоарите на парламента, а в основни действащи лица се превърнаха бившите и настоящите депутати от РЗС.

Първото нещо, което направи Тодор Великов след инцидента в пленарната зала беше да разпространи компрометиращото Яне Янев писмо сред репортерите в парламента. От РЗС не му останаха длъжни. В истерично изявление пред медиите Яне Янев го нарече "жалка пионка на ГЕРБ" и обвини Цецка Цачева в "политическа репресия" спрямо РЗС. Тодор Великов отговори с ново обвинение - че компрометиращите ГЕРБ записи от частичните избори за районен кмет в Пловдив, разпространени неотдавна от партията на Янев са им били предоставени от ДПС. Говорителят на движението отрече това.

На този фон обстановката вътре в пленарната зала изглеждаше повече от лежерна. Министри и депутати от ГЕРБ се надпреварваха да изтъкват "успехите" на правителството от началото на управлението досега. Министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви газопровода "Набуко" за приоритет и поиска от депутатите подкрепа за сключването на големите енергийни договори с Русия, ако бъдат договорени благоприятни условия за България.

Министърът на финансите Симеон Дянков обяви от парламентарната трибуна, че ГЕРБ ще предложи промяната в основните преки данъци за гражданите и фирмите да се прави с референдум. По думите на вицепремиера мнозинството подготвя и законодателни промени, които да гарантират, че след възстановяването на икономиката правителствата на България няма да се изкушават да харчат повече, отколкото събират. "Това означава, че бюджетният дефицит не трябва да надхвърля определена граница и тя ще бъде заложена в закон", каза Дянков.

В изказването си пред депутатите министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов увери, че приказките за слушане на милиони граждани не отговарят на истината. По думите му с разпространението на телефонните разговори правителството е станало мишена на организираната престъпност.

Очаквано лидерът на БСП Сергей Станишев поиска предсрочни избори и обвини мнозинството, че с вота на доверие управляващите си гарантират спокойствие до президентските и местните избори. (След вота на доверие опозицията може да иска вот на недоверие чак след шест месеца.) Лютви Местан от ДПС пък каза, че ако при този вот правителството получи подкрепа само от "Атака", това ще означава, че ГЕРБ е изпаднал в зависимост от националистическата формация.

От "Синята коалиция" потвърдиха обявеното още вчера намерение да гласуват с "въздържал се" при вота на доверие. "Тази позиция ни дава възможност да върнем доверието си в правителството, ако тръгне в посока, която очакваме. Тогава е сигурно, че ще застанем зад вас, ще ви браним, ние можем да ви браним", заяви съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов.

"Не очаквах, че ГЕРБ ще открие дискусията с този кинопреглед като от началото на 70-те години. Ние не сме попаднали тук на семинар за детски учителки, а става дума за това, че шефът на митниците обвинява вътрешния министър, че прикрива контрабанда", каза Петър Курумбашев от Коалиция за

България. Думите му бяха по повод изказване на депутата от ГЕРБ Снежана Дукова. Пред депутатите тя поздрави премиера за "изключителното политическо мъжество, характер и воля да заяви своята непоколебимост да продължи реформаторското и европейско управление на България". А накрая завърши изказването си с благословия: "Уважаеми господин министър-председател, днес, повече от когато и да било искам да заявя - ще успеем, обречени сме да успеем. И днес заявяваме - продължаваме. Желая ви успех на вас и вашия кабинет. Бог да ви благослови в името на България", каза Дукова.

В крайна сметка кабинетът очаквано получи доверие от парламента с гласовете на ГЕРБ, "Атака", независимите депутати. Изненадващо двама от РЗС също подкрепиха правителството.

Допълнение, 18:50 часа: За да стане киното комедия, в момента по искане на БСП тече прегласуване заради разлика от един глас в преброяването. Гласуването е явно и поименно.

19:15 И след прегласуването кабинетът "Борисов" получи доверие от парламента. ГЕРБ, "Атака" и няколко независими депутати отново подкрепиха правителството. Против бяха "Коалиция за България" и ДПС, а "Синята коалиция" се въздържаха. След второто гласуване 140 депутати бяха "за", 60 "против" и 14 "въздържали се".

Повече по темата защо Бойко Борисов предприе хода с искането на вот на доверие и какви последствия ще има скандалът с подслушванията за управляващите, очаквайте в новия брой на "Капитал".

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    balta__ avatar :-@
    balta__
    • - 25
    • + 11

    Защо подчертавате думата "ГЕРБ" и "Бойко Борисов"?
    Дразнещо е!!!

    Нередност?
  • 2
    lyuba_yordanova avatar :-|
    Люба Йорданова
    • - 2
    • + 26

    До коментар [#1] от "balta__":

    Подчертават се най-често използваните ключови думи, по които има линк досиета на сайта. Тоест ако кликнете на думата, можете да видите повече информация за темата, личността, партията и т.н.

    Нередност?
  • 3
    balta__ avatar :-@
    balta__
    • - 16
    • + 7

    До коментар [#2] от "Люба Йорданова":

    Забелязах.
    А защо останалите обществено популярни лица и партии нямат подобно досие? Или някои са привилигировани в случая, или трябва да попълните още доста информация във въпросните досиета преди да започнете да ги прилагате.
    P.S. Дразнещо е!

    Нередност?
  • 4
    todorowa_albena avatar :-P
    Албена Тодорова
    • + 15

    Дебат ли бе да го опишеш :)

    Нередност?
  • 5
    stefanika avatar :-|
    Стефка
    • - 9
    • + 32

    С една дума: цирк! Някакви клоуни в парламента ни правят факирски номера, а ние като "публика" седим и се блещим на "шоуто"! То се очакваше, че ще мине вотът на доверие, за какво беше цялото това представление?!? Днес чета в "Монитор" (чета го по задължение, това ми е работата!), че след скандалите със СРС електоратът на ГЕРБ се втвърдил на цели 44%! Смях в залата! Толкова ми прилича на "статийка" от "Работническо дело", а също така и на "Септемврийско знаме"! Малко останаха независимите медии, които реално и безпристрастно да отразяват състоянието на нещата!

    Нередност?
  • 6
    lyuba_yordanova avatar :-|
    Люба Йорданова
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#3] от "balta__":

    Много от тях имат. Можете да ги разгледате тук - http://www.capital.bg/link_dosie/. Иначе това е рубрика, която се ъпдейтва периодично, така че някои линк досиета са в процес на публикуване.

    Нередност?
  • 7
    balta__ avatar :-@
    balta__
    • - 16
    • + 4

    До коментар [#6] от "Люба Йорданова":

    Чак пък мнооого не бих казал. По-скоро много от управляващите в момента имат.
    Освен да Ви "препоръчам" в най-скоро време да допълните въпросния списък, друго не мога да кажа.

    Нередност?
  • 8
    kidon avatar :-?
    Kidon
    • - 1
    • + 17

    Като оставим настрана тотално сбърканите ни политици, всичко бе много забавно за гледане отстрани. Жалко само, че оставеното настрана, е толкова важно за общото благо...

    Нередност?
  • 9
    simsy avatar :-|
    Симона
    • - 2
    • + 8

    хаха театро :D

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 4
    • + 17

    И нито дума за агент БУДАла.

    Нередност?
Нов коментар