Операция "Потушаване"

Ходът на Бойко Борисов с искането на вот на доверие на кабинета е силен, но временен

Борисов си гарантира парламентарно спокойствие до изборите през есента
Борисов си гарантира парламентарно спокойствие до изборите през есента
Борисов си гарантира парламентарно спокойствие до изборите през есента    ©  Надежда Чипева
Борисов си гарантира парламентарно спокойствие до изборите през есента    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като бивш пожарникар Бойко Борисов знае, че за да се потуши пожар, трябва да се отстрани поне едно от условията за предизвикването му - източника на възпламеняването или горимата среда.

Скандалът с изтеклите записи на телефонни разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с ключови фигури от правителството и ГЕРБ, включително и със самия Борисов, нямаше как да бъде потушен по традиционния начин. Първо, защото Борисов очевидно няма контрол върху центъра, който в продължение на две седмици бълва аудиозаписи и разпечатки на компрометиращи властта разговори - близките до главния обвиняем по делото "Октопод" Алексей Петров в. "Галерия" и партия "Ред, законност и справедливост". В тях става въпрос за лични отношения между двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков, за лобиране на депутати за митнически назначения, както и опит на премиера да спре проверка на бирената фабрика "Леденика", която работи, въпреки че няма лиценз.

Елиминирането пък на второто условие за пожара минаваше през отстраняването на някой от главните действащи лица от телефонните разговори, което щеше да означава капитулация на Борисов пред инициаторите на атаката срещу него.

Притиснат от неконтролируемото изпускане на СРС-та, без да е ясно с колко още компрометиращи записи разполагат хората на сочения за глава на "Октопода" Петров, изправен пред заплахите на БСП от поредния вот на недоверие по темата със записите и исканията от страна на "Синята коалиция" за оставки на вътрешния министър Цветан Цветанов и Ваньо Танов, пред Борисов имаше един начин да отиграе ситуацията – да пусне Политическия пожарогасител

Поисканият вот на довериe, който Бойко Борисов убедително спечели тази седмица, е изненадващо добър ход. Поне за момента. "Няма да позволя да стоя в това разкрачено състояние и да ме атакува човек като Яне Янев", каза Борисов пред ръководството на партия ГЕРБ във вторник. "Аз съм силен, когато съм уверен", допълни още той.

"Свирен мач", каза съпредседателят на "Синята коалиция" Мартин Димитров в отговор на въпроса за изхода от гласуването на вота на доверие. То на практика препотвърди досегашното статукво в парламента - управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Атака", опозицията от БСП и ДПС и по-скоро опозиционерите от "Синята коалиция", които се "въздържаха".

По време на дебата в пленарната зала министрите говориха за успехите на правителството и всякакъв опит от страна на опозицията да предизвика разговор по скандалите със записите удариха на камък. Колкото и ирония да предизвикват коленопреклонните хвалебствия за "изключителното политическо мъжество (на премиера -  бел. ред.), характер и воля да заяви своята непоколебимост..." (Снежана Дукова от ГЕРБ), с един удар Борисов свали две мишени. Успя да консолидира парламентарната си група и обезсмисли внасянето на вот на недоверие от социалистите по скандалите със СРС-тата, като по този начин отне възможността атаката на групата около Алексей Петров да се превърне и в политическа. Освен това си гарантира парламентарно спокойствие до местните и президентските избори, защото опозицията не може да внесе пореден вот на недоверие в следващите шест месеца. Инкасира и още една победа над Яне Янев на политическия терен. Изненадващо двама депутати от РЗС - Дарин Матов и Димитър Колев, подкрепиха правителството на ГЕРБ при гласуването на вота на доверие и замразиха членството си в партията на Янев. Но като бивш пожарникар Борисов знае, че най-смъртоносен за хората

Не е огънят, а димът.

В скандалите около получилите публичност разговори, които злепоставят управляващите,  всеки един от атакуваните беше поразен от разкритията с различна сила. Пострадали обаче са не само ГЕРБ или РЗС, но и БСП и Георги Първанов, които първоначално ехидничеха отрани. Социалистите така и не успяха да извлекат дивидент от сложната ситуация, в която бяха поставени управляващите. Името на президента като лобист за спирането на проверката срещу собственика на бирената фабрика "Леденика" пък влезе в скандала с телефонния разговор между Танов и премиера . И това беше казано публично от министър-председателя. Но пред Борисов остава големият въпрос е как оттук нататък да минимализира щетите.

Най-преки са последствията за Цветан Цветанов. Министърът на вътрешните работи и втори човек в ГЕРБ беше сочен за бъдещия кандидат на управляващото мнозинство за президент. Неслучайно той първи попадна на прицела на атаката на РЗС. Депутати разказаха пред "Капитал", че според вътрешни проучвания най-много от подкрепата за ГЕРБ е отнел т. нар. скандал "Верту" с депутатите, които отидоха в работно време да получат безплатно скъпи мобилни телефони. На второ място по думите им се нареждат изнесените от партията на Яне Янев факти за имотното състояние на Цветанов. За него е почти сигурно, че няма шанс да бъде номиниран за кандидат за президент.

Развенчаване на мита за силата на лидера. Още от съставянето на правителството презумпцията беше, че силният лидер е гаранция за добро управление, казва социологът Боряна Димитрова. За разлика от тройната коалиция, която се раздираше от конфликти, Борисов лично трябваше да гарантира стабилността. Често пробойните в системата обаче се случваха, без дори за това да има вина Бойко Борисов. В един момент се оказа, че той не може да огрее навсякъде. Това трябва да е краят на инфантилната представа за управлението, в което премиерът сам пуска парното в Шумен, сваля цената на газа, плаща пенсиите или пък лично движи строителството на магистралите.

На всичкото отгоре острието на атаката – несериозният Яни Янев и считаният за главата на "Октопода" Алексей Петров от дълго време изработват фон, който да поражда въпросителни, че или те са много силни, или управлението е слабо.

Има ли радикална промяна. Голяма част от изтеклите СРС-та показват само част от истината, която всъщност не е толкова мрачна за ГЕРБ. Нерешителният отговор на управляващата партия оставя съмненията, че все пак има нещо гнило. И когато се появи това усещане, то трудно си отива. Борисов цитира КГБ-ската тактика да се удрят най-силните играчи в противниковия отбор. От учебника по мръсни трикове обаче премиерът трябваше да знае, че само бърз ответен удар, т.е. пълно разкриване, може да го спаси от това петното да остане. Въпросът защо е подслушван Танов обаче не получи адекватен отговор. Съмненията около "Леденика" остават да висят.

По-скоро добрите губят почва. За много хора ГЕРБ са по-малкото зло. Те вече ще се замислят много. В момента няма битка между добрите и лошите, условно казано. Усещането обаче е за схватка между ченгета и милиционери. Просто няма как да се идентифицират с едните или с другите, формулира ситуацията Димитрова. "Хората са като в капан." Разкритията за това как се упражнява властта – подслушвания, следене, пренебрежение към администрацията и нейното използване, ще отчуждят доста от хората с по-силно гражданско съзнание. Това беше и мигът, някъде през 1999 г., в който Иван Костов започна да губи почва под краката си.

Борисов се изолира още повече. И това може да му изиграе лоша шега в бъдеще. За ГЕРБ беше безсмислено да прави по-широка коалиция – опитът на предшествениците им го доказа. Това обаче не означаваше премиерът да гори мостове, просто ей така. Заради съмнителното удоволствие да нарече Иван Костов Гаргамел или лидера на СДС Мартинчо, ГЕРБ остана да се крепи на "Атака" и люспите на Яне Янев. Вотът на доверие беше шансът на Борисов да намери малък компромис и да разшири подкрепата си. Освен с обещанието на Симеон Дянков някога да се приложи идеята за фискален борд "Синята коалиция" би се задоволила и с признание, че съмненията й за големите енергийни проекти, наследство от Георги Първанов, са били основателни. Но не би.

Докато гради материалното, разяжда тъканта Безспорно правителството успя да ускори множество инфраструктурни проекти, което само по себе си е огромен успех. Развихрилата се ченгеджийщина обаче разяжда обществената тъкан. Проблемът не са само недомлъвките по телефона, а зараждащото се цялостно недоверие. Защото тухлите са едни и същи в България и в Германия, разликата е в доверието между хората и желанието им да направят нещо заедно.

97 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    barth avatar :-|
    Jean Barth
    • - 18
    • + 85

    Бойко трябваше да научи още нещо от учебниците на ЧК - КГБ, а именно че битката срещу врага с партиен билет е отживелица и доказателство за параноята на лидера. А струва ми се, че цялата работа със СРС-тата започна именно по тази причина /пък и Бойко си го призна в прав текст/. Сега всички полезни политически ходове на света няма да дадат ясен отгвор на въпроса защо е бил подслушван Танов, да не говорим че и той самия показа какъв "професионал" е - преди да му помогнат с унищожените СРС-та омаза всичко, пък после доби смелост.....
    Каквото и да прави премиерът, налага се една основна идея - без остовен ремонт на кабинета в рамките на 3-4 м. няма да се изпере омазаното!

    Нередност?
  • 3
    nesty avatar :-|
    nesty
    • - 69
    • + 77

    Като десен симпатизант ми направи силно впечатление безпомощието на Синята коалиция да измисли добър повод за да гласува "въздържал се". Това беше огромна грешка, тъй като изтърваха дивидентите от това да подкрепят единствената алтернатива за момента.

    Нередност?
  • 4
    ju_li avatar :-?
    ju.li
    • - 16
    • + 72

    Още веднъж виждаме, че понятия като "престиж". "достойнство" и "добро име" са само шум за управляващите тази територия.

    Нередност?
  • 5
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 68
    • + 52

    Синята коалиция избраха да изнудват правителството за подкрепа. Много слаб ход. За какво им е да се освобождава Цветанов ? за историята с лекарите ? да, там Цветанов направи грешка. Или някой негов подчинен я е направил, но безгрешни хора няма. В техните искания не се засегна въпроса дали Бойко е прикривал Леденика или не. А този въпрос може да се разбере само ако някой журналист се сети да поиска от агенция Митници протокола от проверката, за която са водени разговорите.
    Ако има протокол - всичко е законно.
    Ако няма протокол - Бойко е в нарушение.

    Нередност?
  • 6
    atanas avatar :-|
    Атанас Чобанов
    • - 10
    • + 34

    На снимка номер три Цветан Цветанов чете агенция Фокус, която съобщава, че Танов е обявил разговора с Борисов за фалшификат. Хващате ли се на бас?

    Нередност?
  • 7
    manol avatar :-|
    манол
    • - 39
    • + 38

    До коментар [#3] от "nesty":

    Като десен симпатизант би трябвало да ти направи впечатление принципната позиция на СК

    Нередност?
  • 8
    rim avatar :-|
    Рим
    • - 14
    • + 25

    "Десните" коментатори (3) и (5) забравят кавичките!

    Нередност?
  • 9
    capricornicus avatar :-P

    Здравейте,

    Интересно ми е кой седи зад ББ и ГЕРБ? На няколко пъти вече успяват с добри тактически ходове да обърнат ситуацията ... поне временно. Но с популизъм и такива епизодични тактически победи, не се гради дългосрочна програма, нито репутация.

    Поздрави.

    Нередност?
  • 10
    demokrat avatar :-P
    Demokrat
    • - 21
    • + 82

    До коментар [#3] от "nesty":

    Като гербав симпатизан ми направи силно впечатление безпомощността на ГЕЕРБ да излъчи представител, който като защитава "нашя бащица" да не чете листчета с текс написан от екзалтирана комсомолска ръководителка в начално училище.

    Това беше огромна грешка, тъй като изтърваха дивидентите от това да покажат поне за кратко малко интелект.

    Нередност?
Нов коментар