🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Практика на политическата измама

РЗС опита да изиграе системата, а тя отвърна с репресия

Ръководството на РЗС беше в първите редици на митингите с искане за нова конституция. Те прераснаха в инициатива за референдум 
Ръководството на РЗС беше в първите редици на митингите с искане за нова конституция. Те прераснаха в инициатива за референдум 
Ръководството на РЗС беше в първите редици на митингите с искане за нова конституция. Те прераснаха в инициатива за референдум     ©  Красимир Юскеселиев
Ръководството на РЗС беше в първите редици на митингите с искане за нова конституция. Те прераснаха в инициатива за референдум     ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Искате да си направите референдум?

Ами няма нищо по-просто от това.

  • Изберете си някоя по-безобидна тема, така че управляващите да не се ядосат и да насочат силите на правоохранителната система срещу вас.

 
  • Уредете се със стари избирателни списъци, в които има ЕГН-та.  
  • Наемете безработни хора, които да цъкат из "Сиела" и "Дакси" и да събират личните данни на еднолични търговци.  
  • Би помогнало ако имате влиятелен приятел с бизнес в банките, застраховането, социологическа агенция... изобщо с дейности, които осигуряват достъп до лични данни.  
  • И готово, имате 500 хил. гласа и само трябва да се молите президентът да насрочи допитването за някой по-слънчев ден.
  •  

    Всичко изглежда толкова просто, че от "Ред, законност и справедливост" са вярвали, че с малко безскрупулност и малко късмет могат да предизвикат дори свикването на Велико народно събрание. Може би, ако Яне Янев имаше малко по-малки амбиции и си беше избрал по-скромна тема за референдум, инициативата можеше да успее. Директното предизвикателство към правителството обаче накара властта да се намеси. За първи път Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) беше използвана официално за проверка на политическа инициатива.

    Техника на фалшификацията

    Миналата седмица ДАНС официално обяви, че има нередности в подписката. Според източници от агенцията личните данни на хората, включени без тяхно знание в инициативата, са взимани от три източника - стари избирателни списъци (което обяснява защо при попълването на адресите фигурират несъществуващите вече имена на квартали в София - масово са вписвани адреси в кв. "Емил Марков", въпреки че от години се нарича "Гоце Делчев", или пък в жк "Вълчо Иванов", който сега е "Света Троица"), електронни регистри на еднолични търговци и фирмени досиета на една застрахователна компания.

    От РЗС на практика не отхвърлиха разкритията на ДАНС. Пред "Нова тв" зам.-председателят на партията Атанас Семов отговори: "Ами оправете си Закона за достъпа до лични данни. Личните данни на хората са достъпни в интернет. И какво се опитвате да ни внушите? Вместо да признаете, че е извършена политическа репресия, вие ни заминавате с едни подписи."С безскрупулния си коментар заместникът на Яне Янев почти призна как е съставяна подписката, с която беше поискан референдум за разпускане на парламента. Партията представи впечатляващите близо 600 000 гласа в подкрепа на искането, в пъти повече, отколкото получи на последните парламентарни избори, въпреки сензациите и скандалите, които предизвикваше.

    Може ли ДАНС да проверява политическа инициатива?

    Фактът, че в списъците на РЗС има депутати от ГЕРБ, е ясен сигнал за манипулация. Въпросът е дали отговорът на държавата е реципрочен по сила на измамата?

    От РЗС подозират, че подписката е манипулирана, но не от тях, а от близки до политическите им опоненти от ГЕРБ и "Атака", които нарочно са вписвали фалшиви адреси или имена на депутати и общински съветници. С това Яне Янев обяснява например, че в списъците е попаднал и народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев. Моментът според тях е подбран точно сега, за да омаловажи друга политическа активност на партията - разпространението на скандалните записи с участието на директора на митниците Ваньо Танов, в които се говори за покровителстване на контрабандата и отделни бизнесмени.

    От своя страна от ДАНС обясниха за "Капитал", че "всяко искане за промяна на законоустановения ред може да се разглежда като потенциална заплаха за националната сигурност", следователно заслужава вниманието им.

    След като са получили всичките 120 тома, агентите са започнали да проверяват избирателно конкретни лица от нея. Още на пръв поглед имало смущаващи неща. Например голяма част от бланките били попълнени с един и същ почерк, което говори за манипулиране на данните. Освен това са се натъкнали и на 53 случая на починали хора, открити при проверката на едва 1850 от имената.

    И пристъпили към проверка на място. От близо 400 души, открити на съответните адреси в цялата страна, само 12 са потвърдили, че подкрепят референдума. Близо 290 писмено са заявили, че никога не са участвали в подписката.

    По време на тези проверки служителите попадат и на депутата от ГЕРБ от Владимир Тошев, който ужасен разбира, че се е "включил" в инициатива на РЗС срещу собственото му управление. Тошев е категоричен, че ще търси защита по частен път, защото "аз съм народен представител на хората от Видинска област, аз съм и председател на партия ГЕРБ за Видинска област и моето име не бива да бъде омърсявано по такъв грозен начин".

    Той ще изчака да приключи работата на Софийската градска прокуратура, която е сезирана от ДАНС. В момента текат разпити на заподозрени лица, които са били наети от РЗС като организатори на инициативата.

    Яне Янев коментира пред "Капитал", че в РЗС имат информация за още шокиращи имена в списъците - "още някои депутати от ГЕРБ, 6-7 души от "Атака", около 30-ина общински съветници от цялата страна", но е категоричен, че не може да се говори за отмяна на цялата подписка. Председателят на РЗС дава за пример присъединяването към идеята на хора като режисьора Александър Морфов, композитора Хайгашот Агасян и актьора Васил Михайлов. "Никой не е в състояние да следи и да изисква лични карти от всеки подписал се в пунктовете в страната", коментира той.

    Факт е, че не може за всяка гражданска активност, подкрепена с подписка да се впряга ресурсът на агентите, които се занимават със заплахите за националната сигурност. Ако следваме тяхната логика, би трябвало да се подложат на физическа проверка и всички в списъците за създаване на една или друга партия, примерно за Бойко Борисов кмет на София (27 души), или пък членовете на инициативата за издигане на Георги Първанов за втори мандат (80 интелектуалци, 173 кметове и др.), или пък участниците в инициативата на Националната спортна академия за запазване на учебната базата в Несебър (26 291 души). Много по-лесно и по-бързо проверката би била направена от някоя социологическа агенция или дори от ГРАО.

    Но пък дори и само тези близо 2000 българи да са били вмъкнати в подписката за референдум на РЗС без тяхно съгласие, това е достатъчно, за да се търси сметка кой се е възползвал от личните им данни, без да има значение дали става въпрос за финансови измами или за политически цели. За това обаче е достатъчен добър съдебен контрол например, а не да се използва топ, за да се гърми по врабчета.

    Нарушенията на закона

    Красимир Димитров, Комисия за защита на личните данни



    1. Когато стана дума за участие в подписка, не е достатъчно физическото лице да даде съгласие за ползване на неговите данни, а трябва собственоръчно да ги предостави на инициативния комитет. Изискването е той лично да ги впише и да положи подпис. Първият проблем е, че група лица казват, че те не са участвали.

    2. Откъде организаторите са се сдобили с техните лични данни тогава. Има няколко хипотези, но всичките не са законово издържани. Има неправомерен достъп до някакъв регистър. Другият вариант е някой администратор на лични данни, който води регистър, да ги е предоставил. Във всеки от тези случаи се касае за нарушение.

    3. Включването в подписката е допълнително обработване на лични данни. Едно е да ги имаш, друго е да ги използваш за някаква цел. Законът забранява използването на някои данни, които се считат за чувствителни. Тук може да се засегне личният живот на лицето от това, че някой представя примерно един политически възглед.

    4. Не може да бъдат накърнени правата на починалите лица, защото не съществуват. Законът казва, че данните на починалите принадлежат на техните наследници и те могат да упражняват определени права. Може да се претендира, че са увредени права на наследниците.

    Предисторията

    На 1 декември 2010 г. РЗС внесе в Народното събрание подписите на над 597 000 души, които искат да се свика референдум с въпрос да се разпусне ли парламентът и да се свика Велико Народно събрание, за да приеме нова конституция. Подписката, оформена в 120 тома, трябваше да бъде проверена от служба ГРАО за съответствие и пълнота, т.е. дали имената отговарят на ЕГН-тата и адресите. Но ГРАО няма как да установи дали хората, чиито данни фигурират в списъците, наистина са се подписали. По този път през ноември мина инициативата на ВМРО за референдум за членството на Турция в ЕС. От над 300 000 подписа ГРАО анулира 80 000.

    По-различното в казуса "РЗС" обаче е, че ако партията представи над половин милион легитимни подписи, допитването се организира автоматично, без намесата на парламента. За да се стигне до крайния резултат (разпускане на Народното събрание и свикване на ВНС), за това трябва да са гласували поне 50% от участниците в референдума, които не трябва да са по-малко от избирателите от последния вот за Народно събрание (60% активност през 2009 г.)
    9 коментара
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    • 1
      demokrat avatar :-?
      Demokrat
      • - 7
      • + 23


      Мисля, че всеки който поне малко следи новините от България вече трбва да е разбрал, че РЗС действително са политическата машата на Гоце за изпълнение на "мръсни" политически поръчки.

      Ясно е защо. Понеже е нелепо от БСП да се представят за борци за "ред, законност, справедливост" при дразнещо натрапчивите доказателства, че те са точно обратното.

      Горното естествено е известно и на ГЕЕРБ.
      Какво би следвало да предприемат гербавите, когато РЗС започват политически инициативи, като тази подписка например?

      ЕДИНСТВЕНОТО бързо, но разумно действие е да НЕГЛИЖИРАТ инициативата.

      Сега поледният въпрос. Как най-лесно може да стане това?

      Очевидно, като се изпратят "наши хора" да впишат сред 1850 имена в точно определени места за подписване починали, гербави депутати, лица, чийто данни са взети от регистри и т.н.

      И следващата стъпка е да се разпореди "проверка"( ха-ха) , която да "установи с изненада" , О-о-о колко сме изненадани, "Още на пръв поглед смущаващи неща", като имена на починали, гербави депутати, лица, чийто данни са взети от регистри и т.н.

      Последното!
      За себе си съм сигурен, че при тая политическа нечистоплътност и очевидна липса на мислене, от РЗС трудно биха устояли на изкушението да "допишат" подписката.

      Обче бързината на "изненадващото откриване" на "мъртвите души" ме води само към извода, че това е подготвено от ГЕЕЕРБ.

      Нередност?
    • 2
      demokrat avatar :-|
      Demokrat
      • - 7
      • + 13


      А тъжният извод е, че с действията и обвоненията си РСЗ И ГЕЕРБ минирха идеята за допитване до народа.

      Защото организаторите на каквато и да е подписка НЯМАТ и НЕ МОГАТ да имат контрол върху това КОЙ се подписва и КАКВИ данни вписва.

      И е въпрос на закона да се уреди, първо - независима ЦЯЛОСТНА проверка на достоверността на данните и второ - правилата за признаване на валидността на дадена подписка при НЕИЗБЕЖНИТЕ неточности в нея.

      ДАНС открили над 50 починали, един депутат и т.н.
      Това НЕ МОЖЕ да е основание да се зачеркнат подписите на почти 600 000 човека. Дори и 30 000, т.е. 5% от подписите да са невалидни, това пак НЕ ТРЯБВА да прави подписката невалидна.

      Нередност?
    • 3
      demokrat avatar :-|
      Demokrat
      • - 3
      • + 6

      До коментар [#2] от "Demokrat":действията и обвоненията си РСЗ И ГЕЕРБ минирха идеята ....

      Исках да напиша " ...и обвиненията си", но като се замисля и с "обвоненията" не се губи смисълът.

      Нередност?
    • 4
      tralala2010 avatar :-|
      tralala2010
      • - 6
      • + 2

      Някакво си безлично същество, световно неизвестен депутат от ГЕРБ от Видин бил в списъка на подкрепилите подписката за референдум. Той е бил военен, макар и полковник, но на такъв ако му размениш обувките и не може да се обуе, та нищо чудно ако е видял, че някъде се подписват и той да се е наредил на опашката пък после като са му свили перките- друг го е вписал в списъка. Който е ходил в казармата ги знае тези шапкаджии.

      Нередност?
    • 5
      kr_gadjokov avatar :-|
      Красимир Гаджоков
      • - 2
      • + 6

      Въпрос на много малко здрав разум е да се заинтересуват - както събиращите подписки, така и законотворците - как проверяват подписи хората по света дето отдавна го правят и имат опит.

      Конкретно: щата Калифорния в САЩ и Швейцария. Почти изключително деинствените места в света, които се управялват с референдуми, и такива има перманентно.

      Ако нашите активисти и законодатели се бяха поинтересували, щяха да научат, например, че е очаквано и НОРМАЛНО 10-12% от подписите да бъдат обявени за невалидни по най-различни причини. Това е просто средно число, от практиката.

      Ето в края на този документ се описва подробна процеура как са преценя броя валидни подписи БЕЗ да се проверяват всички, само на базата на извадка: http://www.sos.ca.gov/admin/regulations/elections/election-petition-signature.pdf

      Накратко, откритото в извадката като процент невалидни и процент повтарящи се подписи се проектира пропорционално върху общия брой подписи. И готово!

      Извадката според правилника на Калифорния е 3%, което означава в случая с подписката на РЗС да бъдат проверени 18 000, а не само 1800 подписа.

      Нередност?
    • 6
      mentor avatar :-|
      Ментор
      • - 2
      • + 6

      баси наглостта!
      от 400, 12 потвърдили - това прави 99.7% фалшифициране.
      Или от 600 000 подписа, действителни са 18 000, а фалшифицирани - 582 000.

      И все още се намират хора които да вярват на тоя психопат, когато размахва разни флашки и платежни нареждания.

      За тая работа Яне безспорно трябва да поседи в затвора десетина години. Все пак да фалшифицираш над половин милион подписа - това е най-мащабната измама сигурно в цялата ни история.
      Измамата изисква огромна писмена работа, и в нея са замесени сигурно стотици технически изпълнители - елементарно би било част от тях да се намерят и да свидетелстват срещу отпадане на обвинението в съучастие.

      Нередност?
    • 7
      ajsajder avatar :-|
      ajsajder
      • + 1

      Демократ:вече трбва да е разбрал, че РЗС действително са политическата машата на Гоце за изпълнение на "мръсни" политически поръчки.
      ----------------------
      Ето коя е "мръсната" политическа поръчка на комунистите и кои преди РЗС я изпълняваха..
      .."Протестът започва на 14 май 1991 г. 39-те напускат ВНС..за приемане на Конституцията от „некомунистически” парламент тъй като ВНС, доминиран от представители на тоталитарната власт, нямал моралното право за това. Според Георги Петров, участник в протеста..Бъдещият вицепрезидент Блага Димитрова емоционално изрича клетвата: „Който подпише конституцията, да му изсъхне ръката“[6]."

      Нередност?
    • 8
      mastikata avatar :-|
      mastikata
      • - 1
      • + 1

      РЗС - гангстерското крило на БСП - малко куци бандити - ама такъв е мат'ряла....

      Нередност?
    Нов коментар