🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Игра с публиката

РЗС и ВМРО внесоха в парламента впечатляващи подписки за референдуми по спорни въпроси

На 14 юли 2010 г. представителите на ВМРО и телевизия Скат внесоха 322 532 подписа под искането за свикване на референдум за членството на Турция в ЕС
На 14 юли 2010 г. представителите на ВМРО и телевизия Скат внесоха 322 532 подписа под искането за свикване на референдум за членството на Турция в ЕС
На 14 юли 2010 г. представителите на ВМРО и телевизия Скат внесоха 322 532 подписа под искането за свикване на референдум за членството на Турция в ЕС    ©  Надежда Чипева
На 14 юли 2010 г. представителите на ВМРО и телевизия Скат внесоха 322 532 подписа под искането за свикване на референдум за членството на Турция в ЕС    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В ДПС имат кадастрална карта на цялата страна и от време на време си отбелязват на нея със задоволство земите, които са купени от турски граждани или фирми. Турция иска по икономически път да възстанови хегемонията си от времето на османската империя", уверява депутат от "Атака", превъзбуден от перспективата в България да се проведе референдум срещу членството на Турция в ЕС.

Щом така реагира народен представител, пък бил той и от най-крайната националистическа формация в парламента, какво ли ще стане по време на кампанията в страната, ако има подобно допитване. От ВМРО например твърдят, че цялото село Черни Осъм в Троянския балкан, поискало да се включи в подобен референдум и се подписало под искането за свикването му, което воеводите организираха. Документите отлежават от месец юли 2010 г. в Народното събрание.

Внасянето на подписката хвърли в смут управляващите, защото за първи път трябва да влезе в действие Законът за прякото участие на гражданите в държавното управление, известен като закон за референдумите. Той беше гласуван в последните месеци на управлението на тройната коалиция, приеман в БСП като лична инициатива на депутата Янаки Стоилов, и след няколкомесечни саботажни действия от ДПС. Почти две години по-късно става ясно защо. Ентусиазирани от кампанията на ВМРО, в "Атака" обмислят да започнат подписка срещу новините на турски език по БНТ, а партията "Ред, законност и справедливост" (РЗС) вече внесе искане от името на 597 000 българи за разпускане на 41-вия парламент и свикване на Велико народно събрание (ВНС).

Това поставя ГЕРБ в трудна ситуация, защото партията ще бъде принудена да заяви публично позицията си по две неудобни теми, за които общественото мнение е почти категорично, но не в тяхна полза. А и веднъж заработил, законът със сигурност ще насърчи и други инициативи за национални допитвания. Първите реакции от ГЕРБ по темата за Турция са красноречиви - "референдумът е преждевременен и ненужен" (Цецка Цачева, председател на Народното събрание), но депутатите са длъжни поне да проведат дискусия в парламента (вижте карето).  

От международното положение до важни ли са депутатите

Законът позволява да се търси мнението на българските избиратели по подобни теми, въпреки че някои юристи коментираха, че за Турция трябва да се пита едва когато дойде време за евентуална ратификация, а "РЗС не може да се възползва от формата на референдума, защото има друг конституционен ред". Най-вероятно това ще е и позицията на мнозинството в парламента, още повече че правната комисия вече отхвърли искането на ВМРО. Очаква се дискусията да бъде още следващата седмица.

Силите на ВМРО с помощта на телевизия "Скат" (322 532 внесени подписа) стигнаха само да задължат Народното събрание да обсъди въпроса и мнозинството да реши с гласуване. Подписката на РЗС засега е много по-внушителна и по-опасна за статуквото, защото ако издържи проверката за достоверност, само спорове по допустимост на темата могат да спрат допитването. В такъв случай от РЗС заплашват да се обърнат към Конституционния съд. "Вижте, показателно е, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева обстойно коментира темата за членството на Турция в ЕС, но нито дума за нашия референдум", отбелязва Яне Янев, лидер на партията. 

Въпросите и на ВМРО, и на РЗС са в търсен синхрон с преобладаващите настроения сред обществото, поне според някои социологически проучвания (без да се коментира причината за това). Последното изследване на агенция МБМД от края на декември 2010 г. показва, че 77% от българите нямат доверие на парламента. Лесно може да се предположи как ще отговорят на въпроса за разпускането му, ако повечето от тях се включат в допитването. "Турция" също е тема, върху която има исторически наслоения в търсена посока върху общественото мнение.

Същият депутат от "Атака" преценява, че поне "80% от българите ще са против членството й в ЕС". ВМРО са по-скромни - според проучване, което те са поръчали, процентът е 60. В обратната посока например според тях работят популярните у нас турски сериали.

Евентуалните политически щети за ГЕРБ са причината партията да отлага обсъждането на темите в пленарната зала. Нужна е широка и разбираема обществена дискусия, за да може управляващите, които досега демонстрират, че тестват решенията през социологически допитвания, да обяснят защо са против референдумите. Освен това ще трябва да гласуват заедно с ДПС срещу въпроса за Турция, защото "Атака" в този случай няма да е на тяхна страна. Още се помнят демонстрациите на Волен Сидеров в пленарната зала с черната фланелка с надпис "Не на Турция в ЕС".

Много ли са, малко ли са половин милион българи

"Естествено е първоначално да се натрупва отрицателна обществена енергия прокрай закона, защото досега то й не е работил", твърди депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов. Според него законът просто трябва да се прилага. Според организаторите на двете подписки това не е съвсем лесно. Хора, участвали в подготовката и на едната, и на другата инициатива, твърдят, че не е възможно в тримесечен срок да се съберат нужните подписи без добра организация. Това е по силите на партия с развити структури в страната или на хора, които могат да използват алтернативни канали, като неформални групи или неправителствени мрежи например, или пък търговците на лични данни. Един от организаторите на едно от допитването дори твърди, че в списъците често попадат починали хора, защото прекупвачите на персонална информация (дори с тези с достъп до национална база данни) не могат да я актуализират постоянно, което е единствено във възможностите на служба ГРАО. Именно тя прави проверката за достоверността на подписките. В случая с ВМРО процедурата отне по-малко от месец, а за РЗС все още не е приключила (документите бяха внесени в парламента на 1 декември 2010 г.).Тук в закона се намира и една от вратичките, през която може да бъде заобиколен - няма краен срок за проверката. Яне Янев например се притеснява, че папките могат да "останат в мазетата на ГРАО". Те бяха проверени за първи път още в Народното събрание в присъствието на представители на РЗС, които се съгласиха от внесените 597 000 подписа да отпаднат 293.

ВМРО "загубиха" 80 000 подписа, след като минаха през ситото на ГРАО. Според зам.-председателя на партията Ангел Джамбазки - повечето от тях заради непопълнен точен адрес или ЕГН, тъй като някои от хората се страхуват да го посочват. Въпреки това воеводите имат повече от нужните 200 000 валидни подписа.

Ако ГРАО потвърди в голямата част документите на РЗС, ще се окаже, че и двете формации са направили чудо - за три месеца са мобилизирали в пъти повече хора, отколкото на последните парламентарни избори. През 2009 г. те бяха в коалиция и заедно получиха малко повече от 174 000 гласа. Синята коалиция например, която е част от Народното събрание, на вота взе 285 662 гласа - по-малко от половината от подписалите се под искането на Янев за референдум. Или ако тези хора бяха гласували през 2009 г. за РЗС, сега партията щеше да е четвърта политическа сила след ДПС!

От друга страна, дори някои от организаторите на подписките признават, че условията в закона трябва да са стриктни, за да може искането да е достатъчно представително. Допълнителни гаранции има и в други текстове, като например за да е валиден референдумът, в него трябва да са гласували поне толкова българи, колкото и на последните парламентарни избори (4 345 981 души през 2009 г., или 60% от гласоподавателите) - което означава твърде висока активност. Освен това не може да се провежда национално допитване по въпроси, свързани с данъци и заплати, цели кодекси или закони, които уреждат напълно дадена материя, нито теми, по които има международни договори.

Има и още една интересна подробност - законът позволява на президента да предлага на парламента тема за референдум. Георги Първанов няколко пъти е намеквал, че ще го направи - последният път за строежа на АЕЦ "Белене", но може би се притеснява, че проверката на позициите му през мнението на българите няма да е в негова полза. Това всъщност е най-голямото предимство на една кампания по всенародно допитване - възможността да се чуят противниците и поддръжниците на дадена кауза, един вид форма на обществена дискусия. Или както казват от ВМРО - правителството подкрепя Турция, би трябвало да го направи публично.

Иначе защо изобщо да се приемат закони, които никой няма желание да прилага.  

Как се свиква национално допитване

Инициаторите на подписка за свикване на референдум имат три месеца, за да я представят пред парламента. Те могат да съберат или поне 200 000 съгласия на избиратели, или поне 500 000. В първия случай депутатите решават дали да има национално допитване, а във втория то се организира автоматично. За да е валидно, в него трябва да участват не по-малко българи от тези на последните парламентарни избори, което е висок праг. Освен това адресът им трябва да е в България. Решението се смята за прието, ако позицията е одобрена от поне 50% от тях. Ако все пак са участвали минимум 20% от гласоподавателите на последния вот, и половината са гласували с да на референдума, Народното събрание е длъжно още веднъж да обсъди въпроса.    
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djambazki avatar :-P
    Джамбазки
    • - 3
    • + 6

    Хм ;)))

    Нередност?
  • 2
    bobi88 avatar :-@
    bobi88
    • - 6
    • + 13

    Цецкеее, не се мотай! Закона си е закон!

    Нередност?
  • 3
    1951 avatar :-P
    1951
    • - 1
    • + 17

    Законът и сега не е чак толкова лош.
    Ако имахме истинско гражданско общество, което да мобилизира 200 000 човека, то щяхме да вгорчим живота на т.нар. "народни представители" с молби за референдум всеки месец :)
    Да я видим тогава леля Цецка, бъчвата Федосова, ДПС, комунягите и прочие продажна сган :))

    Нередност?
  • 4
    sentinel avatar :-@
    sentinel
    • - 4
    • + 18

    Как може волята на над 300 хил. души да бъде блокирана с едно изречение от няакаква си Цецка!!!

    Нередност?
  • 5
    yaga avatar :-|
    yaga
    • - 5
    • + 6

    Тези ВМРО, защо не си носят свастиките?

    Нередност?
  • 6
    m1903 avatar :-|
    m1903
    • - 3
    • + 3

    БЪЛГАРСКА ШАНТОНЕР-ПАТРИОТАРСКА
    ДС - МеВеРеО – БеНеДейска
    .
    Наш'та партия любима,
    май отново се насра!
    В наш'та, милата, родина
    никой, май, не я избра!
    .
    Не я бръснат веч за слива,
    не я искат за другар!
    Много тя била ДеСе-червива,
    ще върви към АБВ-ПиАр!
    .
    Много смрад и много тор
    хвърля "патриотичния" ДеСе-отбор.
    Дон "Джовани" Прасевезе,
    ДС-Мулти-мафиот от Руселезе:
    .
    "Аз отивам в БеНеДе
    щото много се краде".
    Праси с тайни операции,
    гепи евро във фондации.
    .
    А Райнето се ската,
    като стар агент-кранта',
    щот' от ДанСинга разбра,
    за предстоящата тесла!
    .
    Там, Джамбазки – млад ездач
    после Ячев с Кънчо - на разкрач,
    който Мурджо, с яка прашка
    го изтъркалял е юнашки.
    .
    Просто няма как, братлета,
    власт да вземат БеНеДе-то.
    Колкото и радостно край Боко-кмета
    да си врътка Ватев пловдивски дyпeтa.
    .
    С обиколка води Боко-кмета
    преди тлъстите БеНеДе-дyпeтa.
    Със копнеж го дебнат те
    пак да му станат ремарке.
    .
    Ама оня се ослушва,
    щото подъл трик надушва.
    Знае що му се натискат:
    министерства ще поискат.
    .
    Във предизборната битка
    всеки гледа да те джитка.
    Ето, ЛИДЕР се задава,
    БеНеДе-то изостава.
    .
    МеВеРеО-вски гей-парад
    със подщипаване отзад
    си заформи БеНеДе-то -
    с трактористка партия РеЗеСе-то!
    .
    Я кажи защо, бе тлъсто ДС-Праси,
    даде тракториста Яне да те кваси?
    Как допусна тоя грях
    да преминеш ти от УДБА и Шешел към тях?
    .
    "Нема повече Айшето
    да гласува за кюфтето!
    Даваш мене петдесе -
    пи’ши ме у РеЗеСе.
    .
    Ако не ми даваш ти,
    Ватев с бат Илко ше ми ги брои.
    Нема тука тян-нян-мън,
    дай мангизи или ВЪН“!
    .
    В джамбаз-маалата не останаха нормални
    верни на КаДеСарските идеи кални,
    и нормален варненец вече няма
    влюбен в костадиновата ДеСе–измама.
    .
    Времето работно свърши
    и се скатаха на кьорсофрата ДеСе-мърши.
    Да така е, бира-скара-"патриоти",
    ама ако им се и в евро пла’ти!
    .
    Де "войводата" се скри,
    по БеЗеНеСарските "гори"?
    Де ли тлъстия ДС-катил
    след Байландо се е напил?
    .
    Нямат, нямат верни сили,
    те недраги и немили
    май ще минат в група “АБВ",
    ако пак Македония лапачка им даде!

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    И какво като РЗС проведе референдум и разпусне 41 НС, да не мисли че след национално гласуване ще спечели повече депутати в ВНС та да прекрои Конституцията на България както на тях им отърва?
    Дупце ги лаже, просто губи време и краскане в медиите да ги "чуят".... да не помисли "драгият електорат" че се се скондапцали....

    Нередност?
Нов коментар