Още два двигателя

Вече не само износът, а и потреблението и инвестициите започнаха да тласкат икономиката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че повечето българи все още не го усещат, икономиката бавно и устойчиво започва да излиза от кризата.

Увереност за това твърдение дават последните макроданни - второ поредно тримесечие България е с ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на годишна база. И ако досега той се дължеше единствено на износа, през последните три месеца на миналата година са се включили още два двигателя - потреблението и фирмените инвестиции (т.нар. инвестиции в основен капитал). Така 2010 г. завършва на плюс (макар и скромен) от 0.3% от БВП. Очакванията на експертите са добрите новини да се пренесат и в 2011 г. Оптимизмът обаче е умерен. Приливът на чужди инвестиции ще продължава да е слаб, а за да започнат домакинствата да харчат повече, ще трябва да почакаме за малко по-ясни сигнали за възстановяване като спад на безработицата и ръст на кредитирането. Така поне през първата половина на годината основната теглеща сила на икономиката ще продължава да е експортът.

Затова и прогнозите на повечето икономисти са за не повече от 3% от БВП ръст през тази година. Наред с данните, сочещи плавно и органично възстановяване обаче, остават и някои рискове - правителството да се впусне в необмислени разходи заради предстоящите избори, европейската дългова криза да стане системен проблем, протести като в Египет да се случат и в страните - износителки на петрол, което да повиши цената му, и т.н. С други думи, ако разчитате в бизнеса си на висок ръст на икономиката, по-добре почакайте, преди да вземате важни решения.

Едно тримесечие

Икономиката е набрала скорост през втората половина на 2010 г. Най-силно е последното тримесечие, което отбелязва растеж от 1.7% спрямо предходното и 2.1% спрямо същия период на 2009 г. В сравнение с останалите страни от ЕС България се намира точно по средата (виж графиката). Добрите резултати на годишна база се дължат на ръста на износа, на държавните разходи и на инвестициите в основен капитал. На тримесечна - за пръв път от началото на кризата се увеличава и крайното потребление. Според повечето икономисти обаче това още не е устойчива тенденция. Причината е, че хората все още продължават да спестяват, сигналите от пазара на труда също са противоречиви. "Свиването на потреблението ще продължи или ще се движи около нулата през първата половина на тази година. А увеличението след това ще е с ниски темпове", прогнозира Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие.

Друг показател, който дава надежди за ръст на икономиката, е увеличението на инвестициите в основен капитал – и на тримесечна, и на годишна база. Ако положителната тенденция се запази и през следващите месеци, това означава нови работни места и по-бързо възстановяване на икономиката. Основният двигател през последната година – износът, започва да забавя своя темп на растеж през последните три месеца на 2010 г. Това беше очаквано. "Експортно ориентираните компании вече достигат натоварване на мощностите си отпреди кризата. Въпросът е дали биха инвестирали в разширяване на капацитета си или първо ще пристъпят към наемане на хора", прогнозира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Според някои икономисти положителният принос на експорта към ръста на икономиката обаче може да бъде подкопаван от силно нарастващи цени на основни вносни стоки като петрол и суровини. Компаниите, които изнасят земеделска продукция и метали например, може и да спечелят от тази ситуация - тъй като ще реализират продукцията си на по-високи цени.

"Когато има инфлация - следствие от поскъпнало предлагане, тя може да причини намалено потребление и да спъне възстановяването на икономиката. Но зависи колко ще е силна в сравнение с обратните процеси - възстановяване на доверието и увеличаване на потребителското търсене, особено ако се свърже с намаляваща безработица и увеличени доходи", допълва Ганев.

И година напред

Всичко това обаче не е достатъчно, за да може българската икономика да изплува бързо от кризата. Причината е, че през миналата година преките чуждестранни инвестиции (един от основните двигатели на растежа преди кризата) са продължили да се свиват. За цялата 2010 г. те са почти 1.36 млрд. евро по предварителни данни на БНБ, или с 52% по-малко като обем спрямо предходната година (неревизирани данни). През следващите месеци вероятно данните ще бъдат ревизирани нагоре. Очакванията на икономистите обаче са през тази година преките чужди инвестиции да са не повече от 2 млрд. лв., т.е.  икономиката и през тази година ще разчита предимно на вътрешни резерви.

"Ако подобрението в световен мащаб продължи, най-вероятно тази година ще започне подготовката на отделни проекти, които ще се реализират през 2012 г. Затова тази година е важна от гледна точка на натрупване на проекти и на подобряване на бизнес средата", обяснява Прохаски.

Правителството също може да даде своя принос: Първо, като продължи структурните реформи, които бяха започнати в началото на мандата на ГЕРБ, но не бяха доведени до край. И второ - като продължи да поддържа финансовата стабилност и предвидимост на бизнес средата.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sparti avatar :-|
    sparti
    • - 22
    • + 14

    Докато цената на хляба расте всеки месец, а заплатите си стоят същите, излизане от кризата ще видим през крив макарон

    Нередност?
  • 2
    marttin avatar :-|
    marttin
    • - 13
    • + 7

    "Така 2010 г. завършва на плюс (макар и скромен) от 0.3% от БВП."
    Хехе, ами 0.3% ръст на БВП математически може и да е със знак плюс, но едва ли икономически е така. При този "ръст" икономиката не може да "генерира" работни места, да не говорим че "естествеият" ръст е доста над 0.3% - в зависимост от икономиките може да се движи от под процент до към 2. Така че къде е (нематематическият) ръст (за икон развитие, да не говорим)?

    Нередност?
  • 3
    we_come_one avatar :-|
    A.V.P.
    • - 12
    • + 12

    "Въпреки че повечето българи все още не го усещат, икономиката бавно и устойчиво започва да излиза от кризата." - доста противоречиво изречение май а? Като - въпреки че повечето хора не го виждат, небето вече не е синьо, ами зелено!!! Доообре!

    И ако под потребление се разбира покупки на основни хранителни продукти и някоя друга промоцийка на "кисело мляко" за 45 ст., банани и олио, значи може и да се е увеличило след отварянето на някои вериги магазини. Статистиката може да си показва каквото ще, но това, което се е покачило в действителност са единствено цените на гореизброените стоки и докато доходите са си същите, защото нали ще сме в криза най-малко още 2-3 години според болшинството от работодателите, ще се вдигне не потреблението, а всички знаем какво. Айде честито увеличение на БВП.

    Нередност?
  • 4
    smileislife avatar :-|
    SML
    • - 3
    • + 22

    Тенденцията определено се обръща, но все още има някои външни фактори, които са притеснителни. Освен цените на основните суровини, трябва да не забравяме, че за съжаление най-близките ни икономики са Гърция и Румъния, които единствени все още са в рецесия. Потреблението в тях ще продължава да се свива болезнено, а Гърция контролира и 30% от банковата ни система. Това е предпоставка за по-бавен ръст и у нас. Освен това все още се усеща липса на ликвидност, за да може фирмите да се разплащат нормално една с друга. Дори в някои сектори като транспортния положението изглежда, че се влошава през последните 2-3 месеца. Единствено можем да се надяваме, че банковата система ще започне да кредитира отново и ще подпомогне инвестициите и потреблението, и така да се разрешат ликвидните проблеми в реалната икономика.

    Нередност?
  • 5
    bguser avatar :-@
    bguser
    • - 10
    • + 8

    Как като потреблението растяло трафика по улиците намаля(говоря за Варна), в моловете продавачите са в пъти повече от купувачите. Единственото някакво потребление е в магазините за хранителни стоки, което е неизбежно. Май този център за икономическо развитие не е в друга държава.

    Нередност?
  • 6
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#1] от "sparti":

    Докато производителността продължава да стои на едно ниво, няма начин заплатите да тръгнат стремително нагоре.

    Нередност?
  • 7
    a.nice avatar :-|
    Надежда
    • + 4

    Ако имаше спад с 2,1 щяхте да го отбележите на първа страница. Аз дори не съм гласувала за ББ, наистина направиха грешки, но вие прекалявате. Този ръст, го чакаме година и половина и тази новина заслужава много повече внимание. Като давате Естония за пример давайте и вие по смело.

    Нередност?
  • 8
    dark_dirk avatar :-|
    Симо
    • - 1
    • + 2

    Вял икономически растеж прогнозиран още преди повече от година. Ще продължи до 2014 г. През 2015 г. цените на петрола ще се вдигнат от 3 до 5 пъти и ще навлезем в най-голямата икономическа криза в историята на човечеството.

    За повече информация
    http://www.chrismartenson.com/crashcourse
    http://peakoiltaskforce.net

    Само можем да се надяваме, че протестите в близкия изток и северна Африка няма да докарат кризата по-рано.

    Нередност?
  • 9
    roumen_galabinov avatar :-|
    Румен Гълъбинов
    • + 2

    Безработицата у нас достигна през последното тримесечие на 2010 г. най-високата си стойност от първото тримесечие на 2005 г. насам - 11.2%.
    Почти 150 000 души са загубили работата си през миналата година.
    Състоянието на трудовия пазар си остава основен риск за вътрешното търсене.
    Според повечето анализатори сериозни проблеми за България продължават да са високата безработица и ускоряващата се инфлация.

    Нередност?
Нов коментар