Чуждите инвестиции продължават да намаляват

Дефицитът по текущата сметка се е свил 12 пъти, но отново ще започне да расте

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дефицитът по текущата сметка на платежния баланс през миналата година се е свил над 12 пъти в сравнение с 2009 г. - от 3.5 млрд. евро на 283 млн. евро. Това показват данните на БНБ.

Допреди кризата този показател стигаше до 25% от БВП и беше сочен от чуждите анализатори като доказателство за големи дисбаланси в българската икономика. През миналата година обаче текущата сметка дори излезе на излишък на месечна база през летните месеци благодарение на добрия туристически сезон и ръста на износа. За цялата минала година експортът е достигнал 15.6 млрд. евро (или ръст от 32.9% на годишна база). Това показва, че компаниите, които изнасят са достигнали предкризисните нива на продажбите си зад граница. В същото време вносът е достигнал 17.95 млрд. евро, като спрямо предходната година нарастването е с 13%.

Друг фактор, който е повлиял положително на дефицита по текущата сметка е увеличението на парите от Брюксел и сумите, които работещите в чужбина българи са изпращали на своите близки в страната. По статията "текущи трансфери - кредит", която обхваща тези два канала, по които в страната влизат пари, са отчетени над 2.1 млрд. евро постъпления, или с 38.4% повече, отколкото през предходната година.

Всичко това обаче не е достатъчно, за да може българската икономика да изплува бързо от кризата. Причината е, че през миналата година преките чуждестранни инвестиции (един от основните двигатели на растежа преди кризата) са продължили да се свиват. За цялата 2010 година те са почти 1.36 млрд. евро. по предварителни данни на БНБ или с 58% по-малко като обем спрямо предходната година. През следващите месеци вероятно данните ще бъдат ревизирани нагоре, така че спадът може и да не е чак толкова драстичен.

По финансовата сметка е отчетен дефицит от 403 млн. евро, докато през 2009 г. тя беше на излишък от 2.193 млрд.евро. Основна причина за това освен спадащите преки чуждестранни инвестиции, е изтеглянето на портфейлни инвестиции и погасявания на кредитите, които местните банки са получили от своите банки-майки в периода от преди кризата.

Въпросът сега е дали тази година чуждите инвеститори отново ще започнат да влагат капитали в страната. Защото от това зависи дали българската икономика ще расте по-бързо. Това обаче неминуемо ще увеличи дефицита по текущата сметка.

Дори и потокът на преките чужди инвестиции да остане малък обаче, през 2011 г. ще започне да намалява ръстът на износа. В същото време очакванията са вътрешното потребление леко да започне да се възстановява, а заедно с това – и вносът. Още повече, че номинално импортът ще расте и заради растящите цени на суровините в световен мащаб. Затова и очакванията на икономистите са през тази година търговският дефицит отново да започне да расте, а с него и дефицитът по текущата сметка. Такива са и правителствените прогнози, залегнали в макрорамката към бюджета за тази година.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dggm avatar :-?
    dggm
    • + 1

    ПЧИ в НИ, вътрешнофирмени трансфери?

    Нередност?
  • 2
    chesten5139 avatar :-|
    Навуходоносор
    • - 1
    • + 15

    Какво са преките чуждестранни ивестиции (ПЧИ) ? Ако погледнете западните икономики, това наистина е индекс, който е показател за развитието на дадена икономика и за парите на чуждите компании, които инвестират в дадена страна.

    В България какво се получава: Вижте статистиката назад в годините: огромно увеличение на инвестициите в България, главно от Офшорни фирми, чиито капитал са всички мутренски и изнесени от България пари.

    Защо ПЧИ намаляват сега? Защото естествено, че когато не знаеш как с честен труд да изкараш парите си, няма да знаеш и как умно да ги инвестираш. С години ги влагаха в имоти по морето, вили, коли, които са пасиви, а не активи и сега няма от къде да вземат пари за инвестиции...

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#2] от "Искрен":парите не миришат драги, откритие на изператор Веспасиан от 3 век сл.Хр.
    Добре е когато паретата влизат, не е добре когато почнат да излизат, това се мъчат да ни светнат в статията.....
    Собствено "текущата сметка" не става за ядене и когато голяма и когато малка, просто индикация за учените хора ......
    Но че не влизат парета това не е добре...... защо ли и да влизат санким, каквото влезе влезе?

    Нередност?
  • 4
    chesten5139 avatar :-|
    Навуходоносор
    • + 2

    До коментар [#3] от "boby1945":

    Не можах много да ти разбера отговора, главното, което исках да кажа беше, че може парите да не миришат, но какво правят с парите си богаташите в България: купуват си коли, къщи, самолети, жени... никаква обществена полза, никаква социална ангажираност. Докато не разберат, че ако не почнат да влагат малко пари в , например, пространствата м/у блоковете, в детски площадки, меценатство на културни събития или театри, ще продължаваме да сме най-нещастната нация спрямо жизнен стандарт. Защото дори на някои острови в Индонезия където са по-бедни се чувствам по-щастливи.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "Искрен":е ми то е много просто, ама днес не се учи, не знам защо!
    Парите не миришат, защото не им е важен произхода, от кой си ги заел например, в легендата се казва, че синът та императора Тит, му казал че не е ходил да събира парета от обществените клозети (Константинопол в 3 век е бил град) на което императора му отговорил, да не се ебава а да иде да ги събере, щото парите (за разлика от обществените клозети в столицата на империята) не миришат.
    По късно разни хора с много свободно време, като Карл Маркс формулираха, че като се въртят паретата те стават парета с чертичка (т.е. повече парета от тези самите които имаме в началото)
    И тука е проблемът, когато те излизат от България съвсем законно, те си остават тези, които са, отиват да правят "чертички" някъде другаде, не в България.... затова хората се вълнуват.....
    А дали чертичката се изразява в "детска градина" или в "нов евтин но вкусен хляб" от гледище теорията не е толкова важно...
    От гледище практиката не е така хляба прави много повече чертички от детските площадки и градинки ....

    Нередност?
  • 6
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • + 2

    Това, което Искрен иска да каже е, че отчетения показател/ ПЧИ/ не е релевантен, защото част от т.н инвестиции са всъщност вътрешно потребление, "маскирано" по причини на данъчен мениджмънт като ПЧИ. Тази част е доста съществена и може да се види на сайта на БНБ.

    Разбира се Боби също е прав, че е по-добре да се увеличава потока на пари влизащи в страната без значение как се отчитат- т.е. по добре е парите да се харчат в БГ отколкото някъде другаде без значение дали изразходването им е социално отговорно или не. Потреблението все би могло да подпомогне българската икономика.

    Единствения ми коментар е да не чакаме т.н. "мръсни" ПЧИ да генерират добавена стойност, защото не са инвестиции в икономическия смисъл на думата, както би било коректно да се презумира ако бяха "чисти".

    Нередност?
Нов коментар