🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Déjà vu

Брюксел настоява за промени в НК, подобряване на разследването и по-добра защита на подаващите сигнали за корупция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два пъти в годината управляващите се разхождат със свити от притеснение стомаси. Причината: през февруари и през юли Европейската комисия (ЕК) оповестява докладите си за мониторинг на напредъка на България в реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Зимният доклад, който излиза тази седмица, е по-скоро технически и не съдържа политически оценки за разлика от юлския, който е основата оценка за развитието на правителството в този сектор.

"Капитал" се запозна с основните изводи в доклада. Въпреки гордостта на кабинета "Борисов" - борбата срещу престъпността, ЕК отбелязва проблеми именно в събирането на доказателства, липсата на системен подход по отношение на делата за организирана престъпност, както и нуждата от специализация при разследването на финансови и икономически престъпления. Специално внимание в доклада се отделя и на последните скандали, свързани с използването на СРС.

Без да дават оценка, експертите споменават

Създаването специализиран съд,

който според комисията ще подобри провеждането на заседанията по делата, свързани с организираната престъпност. В същото време комисията е на мнение, че са необходими допълнителни усилия за въвеждането на специализацията в съдебната система, както и "радикално" подобрение на професионалните практики по отношение на финансовите и икономическите престъпления. Препоръката на Брюксел е за по-тясно взаимодействие между прокуратурата, изпълнителната власт и полицията.

В междинния си доклад Брюксел коментира и полицейското разследване. Според експертите България е предприела мерки за подобряване на неговата ефективност чрез сливането на дирекциите "Досъдебно производство" и "Криминална полиция". Експертите обаче са на мнение, че събирането на доказателства от полицията се нуждае от подобряване.

Експертите маркират и подготвяните промени на Закона за установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност  - т.нар.

Закон "Кушлев"

ЕК счита, че при приемането на проекта трябва да се запази принципът на т.нар. гражданска конфискация (отнемане на имущество, без да има влязла присъда), както и възможността комисията да разглежда анонимни сигнали. И двете предложения бяха остро критикувани от правозащитните организации, които алармираха, че промените ще нарушат основни човешки права.

Без да споменават конкретните дела, експертите коментират, че през последните шест месеца е имало

Две важни присъди

за корупция по високите етажи на властта (без съмнение става дума за делата срещу бившия директор на НАП Мария Мургина и Александър Томов). В доклада обаче се отбелязват и оправдателните присъди от  през последната половин година по дела за корупция, конфликт на интереси, измами и организирана престъпност. За пореден път Брюксел напомня, че е необходимо въвеждането на всестранна и проактивна стратегия за разследване, която систематично да  изследва връзките между отделните дела.

Европейската комисия подкрепя последните промени в Закона за установяване и предотвратяване на

Конфликт на интереси

с които беше създадена специална комисия, която да следи за нарушения. В същото време експертите поставят въпроса за необходимостта от законова възможност комисията да разглежда анонимни сигнали с оглед по-ефективна защита на лицата, които искат да алармират за корупционно поведение.

Въпреки че се случиха в края на процедурата по изготвянето на доклада, скандалите с изтеклите СРС също присъстват в констатациите на комисията. Експертите коментират, че е изключително важно България да осигури пълно спазване на принципа за върховенство на закона.

Според Брюксел България трябва да се съобрази с докладите за страната на групата GRECO (държави против корупцията, консултативен орган към Съвета на Европа) по отношение на финансирането на политическите партии и предизборните кампании. Ето защо ЕК препоръчва промени в Наказателния кодекс, който да покрие по-широк спектър от корупционно поведение.

Източници на "Капитал" в комисията коментираха, че повечето български институции са останали доволни от доклада, като единствените възражения са дошли от Висшия съдебен съвет. Оттам обаче не са успели да предоставят каквито и да е било аргументи срещу изводите на Брюксел. Без съмнение следващата седмица ще бъде маркирана от коментарите по доклада, който по стара традиция се чете като дявола евангелието - управляващите ще го размахват като пример за добра оценка, а опозицията ще акцентира върху критиките.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 8

    Това с анонимните сигнали и конфискация без присъда го гледахме вече при татко Сталин а и частично при Тато....

    Нередност?
  • 2
    donio avatar :-|
    donio

    Като четем докладите на ЕС излиза,че корупция има само в България,а в останалите страни всички са ангели.Хайди холам .Във вторник ще гонят френската министърка на външните работи щото май нещо там с Бен Али тунизиеца.В Германия разследват корупционна афера за стотици милиони с подводници продадени на една страна от НАТО да цитирам и други като Гърция и Ирландия.Ние очаквахме,че ЕС ще стане Германия,а той се превърна в голяма Гърция.За пример само ще посоча,че певицата на фламенко Елена Пантоха и любовника и в Малага са присвоили сумата от...внимание 2,8 милиарда евро от далавери в строителството. Така че нашита май са кокошкари.Не ги защитавам естествено.

    Нередност?
Нов коментар