🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какъв ще е отговорът?

Побоят над Свидетелите на Йехова в Бургас е ключово изпитание за способността на държавата да се противопостави на сериозната опасност от ескалация на омразата

Само три от многото кадри на брутално насилие срещу събралите се на служба на "Свидетели на Йехова" в Бургас
Само три от многото кадри на брутално насилие срещу събралите се на служба на "Свидетели на Йехова" в Бургас
Само три от многото кадри на брутално насилие срещу събралите се на служба на "Свидетели на Йехова" в Бургас    ©  YouTube
Само три от многото кадри на брутално насилие срещу събралите се на служба на "Свидетели на Йехова" в Бургас    ©  YouTube
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В късния следобед на 17 април в молитвения дом "Зала на царство" в бургаския жилищен комплекс "Славейков" започват да се събират членове на сдружението "Свидетели на Йехова". Поводът е традиционният им празник Честване смъртта на Исус Христос. Началото на лекцията, с която трябва да бъде отбелязан денят, е насрочено за 19.30 ч., но 30 минути по-рано в залата вече са се събрали около 100 души. Специално за празника са пристигнали няколко семейства от Италия. Неочаквано рано, малко след 19 ч., младежи с качулки и якета с високо вдигнати яки разбиват вратата.

Тази гледна точка към побоя, нанесен на петима от свидетелите на Йехова навръх празника им, е възстановена само по разкази на очевидци. Другата, заснета от телевизионните камери, отразяващи митинга на ВМРО "в памет на жертвите на секти в България", обиколи интернет - брутално откровено  потвърждение на рисковете от превръщането на глупостта в политическа или религиозна кауза.

Враждебността на ВМРО в Бургас срещу "Свидетели на Йехова" има история доста по-дълга от една седмица. Градът бе единственият в България, в който дейността на религиозното сдружение бе забранена с решение на Общинския съвет през 1999 г. Членовете му обаче заведоха дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и след като се споразумяха с правителството през 2004 г., дирекцията по вероизповеданията нареди и на общината в Бургас да регистрира дейността на "Свидетели на Йехова". Още при откриването на молитвения дом "Зала на царство" през 2005 г. местният лидер на ВМРО Георги Дракалиев, който по това време е и общински съветник, отново настоя "дейността на религиозната общност в града да бъде поставена под специален контрол". На 17 април т.г. Дракалиев бе и един от десетимата членове на ВМРО, задържани за разпит от полицията в Бургас във връзка с нападението срещу свидетелите на Йехова.

"Не разбираме агресията срещу нас. Всички твърдения, че сдружението ни е забранено и нежелано в повечето европейски страни, са напълно неоснователни - каза Христо Николов, председател на "Свидетели на Йехова" в България. - Единствената страна, в която

Дейността ни е била забранена

е Русия, при това само на територията на Москва. Но нали тази страна не може да бъде пример за спазването на правата на човека." Според документи, предоставени от Николов, забраната за религиозна практика в Русия е отпаднала след решение на Съда по правата на човека в Страсбург, а аргументите му на практика дават отговор на всички обвинения, които сега активисти на ВМРО отправят към вероизповедането.

"Начинът, по който членовете на религиозното сдружение обявяват мероприятията си - чрез листовки или плакати, по нищо не се различава от този, по който търговските вериги обявяват промоциите си, каза говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева. Техните действия по отношение на популяризирането или разгласяването на дейността на сдружението им също не нарушават обществения ред, тъй като под никаква форма не представляват агресия." Думите й бяха индиректен отговор на мотивите, с които членове и симпатизанти на ВМРО се бяха организирали във "Фейсбук" за протест в деня, в който "йеховистите" честваха смъртта на Христос. В специално съобщение до медиите, разпространено по повод инцидента, от ВМРО заявиха, че седмици преди 17 април в Бургас са наблюдавали необичайно активизиране на "Свидетели на Йехова" в града. "Те обикалят домовете на хората, звънят и "зарибяват", като раздават религиозните си брошури дори и на малолетни деца", се казва в съобщението. От партията твърдят, че първоначалната им идея е била за включване в мирен протест, а членовете и привържениците на ВМРО носели карамфили и свещи, които искали да оставят върху оградата на молитвения дом "в памет на жертвите на сектата "Свидетели на Йехова". "Всъщност идеята ни беше да поменем изгубените души на сектантите", обясни по-късно за "Капитал" Дракалиев. Според него в Бургас има много хора, пострадали от сектите. "Но аз, разбира се, не мога да го докажа", каза той.

"Раздаването на листовки и лепенето на плакати или агитацията, провеждана по домовете на гражданите, не може да бъде квалифицирана като заплаха за обществения ред, обясни Цветелина Рандева. Още повече, доколкото ми е известно, членовете на сдружението са изключително внимателни и по никакъв начин не нарушават личното пространство на хората, които се мъчат да привлекат за участие в мероприятията си, не упражняват агресия, не настояват след отказ."

Заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов обаче на практика постави и ултиматум като обяви, че позицията на ВМРО е "кратка и ясна": "Забранете сектата, за да няма повече ексцесии." Така той не само не осъди, но на практика поощри политическата глупост на регионалните партийни лидери в Бургас, при положение че още от първите реакции на полицията и прокуратурата след случая стана ясно, че за шествието на ВМРО не е било искано разрешение от общината в Бургас. "Да не би протестът срещу цените на горивата да е имал разрешение", отговори им с въпрос Костадинов.

Според говорителя на полицията в Бургас обаче, като бивши общински съветници, организаторите на протеста от миналата седмица са напълно наясно с реда и процедурите по организиране на масови мероприятия. "Фактът, че са избрали именно този, показва само, че са готови да понесат евентуална административна санкция и да продължат да действат по същия начин и в бъдеще. Ясно е, че глобата, предвидена от закона, няма да ги стресне", каза Рандева.

Дали на ВМРО ще бъде наложена само административна санкция, или местните лидери на партията ще бъдат подведени и под съдебна отговорност за подбудителство или участие в нанесения побой, все още не може да каже и говорителят на Окръжна прокуратура в Бургас Евгени Узунов. "Към момента по случая все още няма лица, които да са привлечени като обвиняеми, каза той. Изясняваме, дали за насилието има подбудител и евентуално кой е той. Ако се окаже, че лидерите на ВМРО са мотивирали по някакъв начин

Агресията на нападателите

тогава за това следва да им бъде потърсена наказателна отговорност по чл.162 от Наказателния кодекс. Според текста извършителите на побоя в Бургас, ако прокуратурата успее да изготви качествено обвинение, могат да бъдат наказани с до четири години лишаване от свобода. "Ако се установи обаче, че става дума само за административно нарушение по неспазване на правилата за организиране на масови прояви, санкционирането им е отговорност на други институции", обясни Узунов. По думите му предстои да бъде изяснено и дали залата, в която е било организирано мероприятието на "Свидетели на Йехова", е молитвен дом или бизнес център, за какъвто е била обявена при изготвянето на строителните книжа. "От това ще зависи и квалификацията на деянието, извършено от нападателите, каза говорителят на районната прокуратура в Бургас. Според него случаят е "формален и сме длъжни да караме по буквата на закона".

ВМРО вече формулира своя версия, която трябва да спести на партията обвиненията в подбудителство. Според сайта на ВМРО партията само се е включила "в поредния протест срещу сектата" в Бургас, който бил организиран във "Фейсбук". Към демонстрациите се присъединили и други местни организации като фенклубовете на футболните отбори "Черноморец Бургас" и "Нефтохимик", сдружение "Родолюбец", както и роднини на потърпевши от "Свидетелите на Йехова". В текста се посочва също, че от видеозаписа, разпространен в интернет, става ясно, че

"Мирните протестиращи от ВМРО"

не са участвали в нападението и дори се опитали да предотвратят ескалирането на боя. Версиите за случилото се, разпространени постфактум обаче все пак оставят без отговор въпроса защо, след като протестът е бил организиран в широкодостъпна социална мрежа като "Фейсбук", полицията в Бургас не е упражнила превантивните си функции. А също и защо клипът гордо седеше в официалния канал на ВМРО в youtube.

"Полицията в Бургас е получила сигнал от свидетелите на Йехова, че ВМРО подготвя протест, свързан с празника им, обясни Цветелина Рандева. По време на развода на дежурните полицаи в 19.00 ч. е било разпоредено да бъдат на адреса на молитвения дом в 19.30 – предварително обявения час за начало на събитието. Но както вече стана ясно, инцидентът е станал една-две минути след 19 ч. и полицията е пристигнала почти веднага след сигнал, подаден на тел. 112."

Полицията обаче все пак има пълната свобода да влезе в интернет и да види дали се организира подобен протест. Как тогава това е останало скрито от бдителността на полицията в Бургас"? "В момента полицията няма физическа възможност за проследяване на онова, което се случва в социалните мрежи с оглед евентуална превенция на подобни инциденти, отговаря Рандева. Това означава да има отделен човек, който да следи постингите в "Туитър", "Фейсбук" и останалите социални мрежи, генерирането на каузи и тяхната подкрепа". Според нея евентуалното решение е създаването на ново звено, различно от вече съществуващото за борба с компютърните престъпления, което да следи именно социалната активност в интернет. "Нека си говорим откровено. До миналата година аз бях единственият служител в дирекцията, който имаше достъп до интернет, казва още Цветелина Рандева. Електронните технологии в сферата на комуникациите се развиват прекалено бързо и с всеки изминал ден става все по-ясно, че имаме нужда от нова организация на работата, за да не изоставаме."

Оптимизмът, че доставката на интернет до всяко полицейско бюро може да реши проблемите на сигурността, разбира се е пресилен. Решението е в това, всички държавни органи много ясно да покажат, че извършеното тежко престъпление ще бъде наказано с цялата строгост на закона. Ако лицата от видеоклипа, които замерват хората с камъни, удрят, ритат и хвърлят саксии, бъдат оставени на свобода, утре те и техните подобни ще разбият вратите на други църкви. После ще си измислят други лоши. Те могат да са "циганите", после ще са "чужденците", после някой друг и после сме ние. Да биеш хората заради това, в което вярват е толкова опасно, колкото и глупаво. Още по-опасно и глупаво от това е извършителите на това престъпление да бъдат оставени на свобода. Сега е моментът да бъде поставена ясна граница и бездействието ще стане причина за още по-тежки престъпления.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    morchagan avatar :-@
    morchagan
    • - 10
    • + 35

    "По думите му предстои да бъде изяснено и дали залата, в която е било организирано мероприятието на "Свидетели на Йехова", е молитвен дом или бизнес център, за какъвто е била обявена при изготвянето на строителните книжа. "От това ще зависи и квалификацията на деянието, извършено от нападателите, каза говорителят на районната прокуратура в Бургас." - Боже, каква невероятна глупост е това! Тоест, ако се води формално за бизнес център, не може да се докаже, че хората са били нападнати единствено поради религиозна омраза, така ли?

    Нередност?
  • 2
    a3 avatar :-P
    аз
    • - 4
    • + 38

    спокойно бългърската прокуратура е това. сега ще водим разследване 2-3 години, после ще загубим папката за още 1-2, като я открием ще се окаже, че е нужно доразследване и така докато изтече давността. това е много ефективен и широко употребяван похват за наказване на виновните...

    Нередност?
  • 3
    gligi avatar :-|
    gligi
    • - 1
    • + 30

    МВРО атакува секта точно навреме, за да легитимира промените в НК, според които журналисти могат да лежат за "подбуждане към омраза на друга основа" (вж. http://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2011/04/21/1079221_osse_razkritikuva_bulgariia_za_promenite_v/)...

    +
    Никой от МВРО няма да бъде съден за хулиганство или подбудителство, а случаят ще бъде използван за ПР на поправката в НК, която пък ще се ползва за репресиране на журналисти и блогъри

    -
    ДС-ТИМ - вечна дружба! Слава на Вожда и Учителя, Рапон 10-ти дан!

    Нередност?
  • 4
    vnikolov79 avatar :-|
    vnikolov79
    • - 12
    • + 32

    Отвратителна история. За мен ВМРО е изкопаемо и неговите корени са в организирания тероризъм и патриотичното хулиганство. Имах чуството че полека отшумяват с подобни на Ку Клус Клан структури и сродни идейни групи като Футболни Фен клубове и други гамени. Уви има много изроди и идиоти измежду нас. Но поне сме наясно кой кой е.

    Нередност?
  • 5
    angel12549 avatar :-|
    Ангел Георгиев
    • - 50
    • + 14

    забрана на всички нетрадиционни религиозни практики в българия , касае се за организирани бизнес структури , които погубват душите и финансите на своите членове
    да живее вмро!!!

    Нередност?
  • 6
    zaniza avatar :-(
    ЗаНиЗа
    • - 4
    • + 5

    Не може да се забрани нещо, за което се намират "желаещи". Въпросът се решава с по-рационални и истински, близки до манталитета на БГ реалности. Не с виртуални условия, които са само в мечтите на "даващите" и далече от надеждите на вече давещите се.

    Нередност?
  • 7
    librarian avatar :-|
    screenager
    • - 7
    • + 16

    Мислех си, че мога да науча кучето си да чете, но не и да харесам бг патриот. А ВаМпиРите от Бургас, с видеоматериала си защо да симпатизирам на свидетелите на Йехова (напълно случайно подбрани за фотосесията), трябва да се скопят. Къф съд, къф закон, ква мераци за държава точно в този тъмен ъгъл на Балканите.
    Наивно е да чакам отговор, скептично се отнасям към потентността на отговорните да намерят виновен - лицата са на екран, насилието се разпространява като инструмент за диалог, истинска страстна седмица за неверници.
    Прочетох някъде че в Бургас нещата са така разпасани административно, че дори кмета не смее се весне или да се произнесе по случката.
    Не сме видели края. Петдесет и пет идиоти във фейсбук групата на "протеста" заявяват с имената си че да си расист и ограничаваш религиозните убеждения на някого е ок. И са все около тийсетака. Утре ще подберат хората с очила, а в понеделник - тия с тъмен цвят на кожата. И от мен ще с еиска д аги търпя толерантно и коментирам кротко, учтиво, цивилизовано в седмичник. Цъ

    Нередност?
  • 8
    phaeton. avatar :-|
    Phaeton.
    • - 38
    • + 7

    Традиционен празник на йеховистите-Честване смъртта на Исус Христос,а?
    Ми християните в тая страна нямат ли права,бре?
    Това не ги ли обижда?
    И то баш преди Воскресение?

    Нередност?
Нов коментар