🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свидетелите на омразата

Нападението над църква в Бургас

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на миналата година направихме един експеримент. Сезирахме прокуратурата за различни прояви на "езика на омразата" в интернет - форуми, сайтове, клипове, страници във facebook. Обърнахме внимание на очевидното дискриминационно и расистко говорене, закани и подготовките за конкретни антирасистки действия. Сигурни бяхме, че говоренето с омраза ще доведе до съвсем истинска агресия.

След няколко месеца получихме отказ да се образува разследване -  "цигани мръсни, ще ви избия всичките" (в групата "Циганите на сапун") всъщност не било заплаха, а изразяване на мнение.

Обжалвахме. Ще ви разкажем цялата история, когато имаме краен резултат.Занимаваме ви днес с нея, защото има общо с бруталното нападение над "Свидетелите на Йехова". Това, което виждаме, е държава, която толерира престъпност. И го прави не заради безразличие, а защото самата държава (полиция, прокуратура) не разпознава тази престъпност.

Дни преди инцидента в Бургас парламентарното мнозинство увеличи наказанията за дискриминационни престъпления с мотива "Европа иска". Дали обаче ГЕРБ ще попита вътрешния си министър защо МВР отказва да противодейства на расизма. Защо въпреки поголовното подслушване и следене не е хванало регулярното (по думите на ВМРО) нападение над "Свидетлите на Йехова"... Дали мнозинството в Народното събрание ще извика главния прокурор, за да разбере защо последните шест години прокуратурата е повдигнала едно-единствено обвинение за подстрекаване към дискриминация, и то е срещу ром.

И докато си отговаряме "Едва ли" и не правим нищо, ще бъдем само безмълвни свидетели. На раните на едни, на насилието на други или на демагогията на трети. Ще гледаме, докато от свидетели не се превърнем жертви на собственото си безсилие.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 14
    • + 8

    Дайте да се разберем веднъж и завинаги и по тая тема.
    Нямам нищо против религиозната свобода, затова никога няма да кажа и дума срещу мюсюлманите. Нямам нито една причина да харесвам агресивната им и неуравновесена религия, но тяхно право е да се молят на който си искат Бог.
    Не ми е понятно защо е нужно това, но когато едни християни искат да са католици и изповядват такива религиозни ценности, нека го правят свободно. Няма нищо лошо в това да прокарват едно по-консервативно тълкуване на християнството, стига да не се стига до крайности, каквито са забраните на абортите и кръвопреливането.
    Няма нищо лошо евреите да си провеждат службите в синагогите, а арменците - в техните си църкви. Те са си етнически и верски малцинства, които си заслужават свободата на вероизповеданието. Склонен съм дори да приема и ексцентризма в изповядването на източни религии от българи, дори и нашенските кришнари - с определени уговорки - заслужават място под слънцето.
    Но религиозната ми толерантност свършва в момента, в които чуя за някоя от многобройните протестантски и псевдопротестантски деноминации. Тези т.н. църкви са си едни прикрити търговски дружества, каквото и да си говорим. Специално пък за адвентистите имам много специално средство за топло посрещане - "Молотов". Тези боклуци освен дето рекетират наред, имат и лошия навик да си правят публични сбирки, на които подставени лица "получават изцеление". За никого не в тайна промиването на мозъци в тези секти, имущественото облагодетелстване на определени "висшестоящи и просветлени" наглеци, наричащи се пастори.
    Признавам, че изпълнението е било твърде силово, но очевидно е въпрос на премнат праг на поносимост. Изобщо, за тази група "църкви" не може да се пропагандира толеранност, и след като забрани няма и са безполезни, а държавата нехае да репресира организаторите на сбирките им, какво остава освен хората да вземат нещата в свои ръце???

    Нередност?
  • 2
    belakor avatar :-|
    Papusche
    • - 2
    • + 21

    Абсурдно е това, което се е случило. Както тимирута, така и аз се мисля за толерантен човек. Също съм съгласен, че подобни църкви, секти и прочие са големи промивачи на мозъци, но не е това начина да се махнат (ако изобщо е нужно, тъй като е доста силна дума). Това е все едно да тръгнат младите патриоти от ВМРО да бият арабите по дюнерите заради това, че продават месо по време на постите и потъпкват свещени закони и традиции. Малоумно е, жалко също. В интерес на истината, мисля че колкото свидетелите на Йехова живеят в свой затворен и измислен свят, толкова го правят и повечето хора от ВМРО.

    Нередност?
  • 3
    dundaky avatar :-|
    Dundaky
    • - 3
    • + 7

    Религията - на-добрия бизнес проект!

    Нередност?
  • 4
    rapidfire_ avatar :-|
    rapidfire
    • - 8
    • + 4

    Абе не знам кой е писал тази статия, ама ще повторя за не знам кой път ЦИГАНИТЕ И БЪЛГАРИТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ ЕДНА И СЪЩА РАСА - БЯЛАТА!
    Стига с този "расизъм"!
    Расизъм е да се обиждат чернокожите и жълтите.
    Колкото до църквите - категорично не обичам никакви сектанти, които прилъгват психически неуравновесени хора, но не това е начинът да се оправяме с тях.

    Нередност?
  • 5
    the8 avatar :-|
    The 8
    • - 6
    • + 5

    Моето скромно мнение е, че след като повсеместно някаква такава ерес е обявена за секта, то тя няма абсолютно никакво място и у нас!

    Някак си не мога да упрекна и проявилите агресия в случая - по-скоро бих попитал ЗАЩО Българската Православна Църква и българската държава не са си на мястото, за да не допускат наличието на такива формирования, които се възползват от иначе обезверения, изстрадал и отчаян в голямата си част наш народ!,

    Няма нищо по-естествено, когато няма държава и контрол, да се проявява самоуправство под определени форми... Ако няма кой да защити имуществото ти или семейството ти и един мургавелко дойде и посегне на едно от тях (или на двете), и вземеш, та го хванеш и накажеш аналогично и справедливо - това расизъм ли ще е според вас? Омраза ли ще е? ...Или ще е нормална защитна реакция на засегнат човек, жертва на противозаконно действие?

    Нередност?
  • 6
    belakor avatar :-|
    Papusche
    • - 3
    • + 3

    The 8, това за мургавелкото те разбирам напълно, ако ще и Чък Норис да дойде да краде чаршафи пак нормално ще е да се защитиш. Но тук кой ти е посегнал? На какво? Изобщо ли не ви минава през главите, че някои хора наистина вярват в това? Че има шанс дори нашата религия да е точно толкова съшита с бели конци лъжа, колкото и тяхната? Посегателство няма тук, посегателство е било Покръстването при цар Борис І, всички знаете защо. Секти има по цял свят, как решихте тук че няма да има и ще ги бием хахах.
    Както и тимирут го каза - всеки има място под слънцето, тия хора нито са тръгнали да правят автономии и да се цепят, нито нищо. Не признавали законите ни, кажи ми колко хора извън тяхната секта ги признават?

    Нередност?
  • 7
    the_core avatar :-@
    The Core
    • - 1
    • + 10

    Капитал напоследък защитават невероятно абсурдни тези, буквално "напук на всички"!!
    Уважаеми журналисти, усещате ли по колко тънък лед вървите? Ами нали ако днес прокуратурата "подгони" някого, заради това че казал "Циганите на сапун", то утре ще подгони вас, защото сте казали "Правителството .. еди какво си". Очевидно е че няма как някой "да избие всичките цигани", хеле пък за сапун и не стават! Или пък ще изпоарестувате всички, които са против АЕЦ, защото правителството не е!? Освен тези - подобни примери има с хиляди и във вицовете - за арменци, евреи, цигани, негри и прочие! И какво? - И за тях ли ще сезирате прокуратурата? Не се ли усещате, че подклаждате една нова (стара), различна омраза - Омразата на хората срещу "Правилното политическо говорене" и налагането на този "стил" със силови методи? И точно тя, тази омраза е непоносимата. Защото ни връща точно във времето на Държавна Сигурност!!! Тогава арестуваха за говорене и за вицове! Каква е разликата межди "Циганите на сапун" и "Долу БКП"??? Когато се опитвате да обвинявате някого за действията му срещу "Свидетелите на ...майната си", то първо си задайте въпроса срещу какво стоите? Една секта, (забранена в поне половината от "нормалните" държави) и една група от хора, които възстават срещу ненормалното им поведение. Ако Франкенщайн съществува, и това е обективна истина, то този факт не може, и не бива да накара автоматично всички да го харесват.. защото си е Франкенщайн!!!! Ами ако сектата беше примерно "Привържениците на Адолф Шикългрубер"..? Тогава какво? - Онези щяха да са патриоти, нали? Разликата е само че една "юридическа" ръчичка е регистрирала едните, а другите не! Но съвестта на обществото не подлежи на регистрация от същата тази "ръчичка"...и понеже не е лесно да бъде съдена, по-лесно е да бъде директно "натикана в ъгъла" (от прокурорите и журналистите да речем!) и да накараме всички "да говорят правилно".. Това ли искате? Нямаме нужда от народ със "скопена съвест"! Ако си регистрирал и "дал живот" на един престъпен култ, не можеш да се сърдиш на нормалните че не го харесват и възстават срещу него! И точно тук е "престъплението на държавата" (регистрацията), а не там, където се опитвате вие да го търсите!
    Побойниците трябва да бъдат преследвани не заради това, че са набили Свидетелите, а затова, че въобще са набили някого!
    Апропо същото важи и за футболните хулигани! Но за тях не съм видял да сте сезирали прокуратурата? А те са много повече!
    Не усещате ли че гасите огън с бензин?

    ПП: Ами разровете например кой регистрира "Свидетелите" и си поговорете с него - да си каже мотивите! На всички ни ще е много интересно да ги чуем!

    Нередност?
  • 8
    the_core avatar :-?
    The Core
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#6] от "belakor":

    Колега, съ-форумец!
    Ами по света все още има и "хора" които ядат хора! Да вземем и тях да ги "подредим" у нас? Те наистина вярват в това!
    Негрите в Южна Африка вярват, че ако изнасилят девственица, ще се излекуват от СПИН. Скоростно ги покани у вас...??? Те вярват в тази "терапия"...
    Според теб еволюцията и цивилизацията поставят ли някакви граници, или са нещо ненужно?
    И за съжаление - не "ВСЕКИ има място под Слънцето"! Иначе - нямаше да има затвори, може би щеше още да има и някой си Хитлер..

    Нередност?
  • 10
    belakor avatar :-|
    Papusche
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#8] от "The Core":

    Е, 100% си прав/а в това, че "всеки има място под слънцето" е твърде розова сцена. Имах предвид по-тясното значение на фразата - това, което обхваща хора и народи докоснати от еволюцията и цивилизацията ;) Но така де - сравнение между свидетели на Йехова и канибали-изнасилвачи мисля е неуместно хаха, точно защото свитеделите все пак не са толкова крайни :)
    Идеята ми е, че реакцията на мнозинството изглежда пресилена - има къде къде по-шокиращи неща, които се случват в държавата ни (такива, които наистина биха подбудили въпроса дали и ние не сме от африканските племена) от това. А и както вече някой каза - ако някой не признава държавата - тя трябва да се намеси, ВМРО не е държавата със сигурност.

    Нередност?
Нов коментар