Треска за номинации

Предстоящото определяне на кандидатите на ГЕРБ за президент и кметове повиши напрежението сред управляващите

В ГЕРБ чакат решението на Бойко Борисов за президентските избори
В ГЕРБ чакат решението на Бойко Борисов за президентските избори
В ГЕРБ чакат решението на Бойко Борисов за президентските избори    ©  Юлия Лазарова
В ГЕРБ чакат решението на Бойко Борисов за президентските избори    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Официалното признание, че Бойко Борисов е сред обсъжданите кандидати за президент на ГЕРБ предизвика учудваща сензация в кулоарите на парламента. Изглеждаше, така сякаш никой никога досега не е калкулирал премиера в списъка от възможните претенденти за поста. "Новината", произведена от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, разжужа депутатския кошер по една проста причина. Тя може да е началото на преструктурирането на партията, което се чака отдавна - възможност за отделните депутати да спечелят нови позиции по места, а дори и в правителството.

Изказването на Цветанов може да е добре обмислен стратегически ход за противника, може и да е изтървано ей-така, както преди година Борисов ни в клин, ни в ръкав обяви в кулоарите на парламента самия Цветанов за кандидат-президент. "Не сме обсъждали никакви кандидатури за президент", отговаряше нервно председателят на групата на мнозинството Красимир Велчев. И в нетипичен за него стил препращаше за отговор към този, който е съобщил "новината" - Цветанов.

Съмнението около евентуалното преместване на Бойко Борисов от "Дондуков" 1 на "Дондуков" 2 първо се усети в правителството. Напрежението между министрите започна да нараства, а лагерите да се очертават по-ясно. Сега треската се прехвърля и в парламента. Това най-добре се вижда от нарастващото желание народни представители да желаят да заменят депутатските банки с кметските кресла. Така само след няколко месеца кабинетът може да изглежда по-слаб, а парламентът - обезкръвен от току-що научилите се какво е да си парламентарст депутати на ГЕРБ.

За народните представители това може и да е добра възможност да спечелят повече власт, но ГЕРБ в момента е в деликатна ситуация. Две години след като влезе във властта, управляващата партия има затруднения да излъчи печеливши кандидатури за двата ключови поста - президент и кмет на София. Имената, които до този момент се обсъждат като евентуални кандидати за държавен глава, са на успешно компрометирания Цветан Цветанов, трудно избираемата Цецка Цачева и на Йорданка Фандъкова. Кметът на София в последно време все по-често се споменава от членове на ръководството по-скоро пак като кандидат за столичен градоначалник. Още по-неясно изглежда положението с кандидатите за кметове в другите големи градове.

Макар че номинирането тепърва започва, на етапа изглежда, че по-голямата част от сегашните кметове на ГЕРБ от областните центрове вероятно ще се борят за втори мандат. (Виж графиката вляво.) Там, където управляващите нямат свои представители, за постовете ще се борят областни управители и депутати. Тактиката на ГЕРБ включва и привличане на успешни независими кметове, както и съюзи за подкрепа на кандидатите на мнозинството за кметския пост с всякакви формации - като се започне с ДПС и се стигне до сочената за близка до варненската група ТИМ местна партия "Нашият град". ГЕРБ вече успешно завърши процеса по "поглъщането" на създадените специално за участие в предишните местни избори бизнес формации по морето - ГЛАС във Варна и ДЕЛА в Несебър. 

Залогът

Местните избори ще са тест за ГЕРБ за това какви щети понася партията от двегодишното управление на страната. Преди 12 години точно от местния вот започна началото на края на ерата "Костов". Липсата на позиции в местната власт пък беше от голямо значение за НДСВ, които след осем години в изпълнителната власт се оказаха извън борда на голямата политика.

"ГЕРБ ще повтори резултата си от 2007 г., като дори може да го подобри", формулира целта вицепремиерът и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов. А заместникът му в щаба Цветомир Паунов допълва: "Базата, от която тръгваме за предстоящите местни избори, е повече от половин милион гласа от предишните избори, кметове в десет областни града и в 39 общини, както и 924 съветници, и амбицията ни е да я увеличим."

Вероятно осъзнавайки високия залог, управляващите не бързат с обявяването на кандидатите си за кметове.

Засега единственото сигурно име за кандидат-кмет е това на досегашния градоначалник на Бургас Димитър Николов. Кандидатурата му за втори мандат беше обявена още през март от Цветан Цветанов. "Той има пълната подкрепа на местната ни структура и неговото име е безспорно", казва Паунов. Не е изключено Николов да бъде подкрепен и от местния СДС, който е част от управляващо мнозинство.

Всички останали кандидатури обаче, между които и на дузина неофициално споменавани депутати от ГЕРБ, са в сферата на предположенията, категорични са от ръководството на формацията.

Депутатите от ГЕРБ - по банките

"В медиите чета, че има списък с имена на народни представители, които ще се кандидатират за кметове, но такъв нито е постъпвал при нас в щаба, нито съществува", казва Паунов. Пред "Капитал" членове на изпълнителната комисия не изключиха сред кандидатите за кметове да има и депутати. "Но това ще са изключения, защото евентуалното напускане на даден народен представител е свързано със следващия в листата, а има и такива, които са избрани като мажоритарни кандидати", добавят от ръководството на ГЕРБ.

Въпреки това първата номинация на депутат е факт. Павел Димитров, който е и областен председател на управляващата формация във Варна беше посочен за кандидат-кмет при гласуването в район "Приморски". Той получи най-много гласове пред другите двама, номинирани за поста - областния управител Йордан Симеонов и д-р Красимир Петров. "За мен няма да бъде драма, ако не бъда одобрен от изпълнителната комисия и отстъпя мястото си на друг кандидат", каза за "Капитал" Димитров. И уточни, че не изключва при гласуването в останалите четири района във Варна да бъдат издигнати още кандидати.   

Пред "Капитал" амбициите си да се кандидатира за поста не скри и народният представител от Плевен Ивелин Николов. "Готов съм за кметската битка, но каквото реши ръководството", заяви той. Заедно с неговото име като евентуални претенденти се споменават още имената на председателя на общинската партийна структура д-р Йордан Георгиев, на секретаря й и директор на Инспекцията по труда в града Владимир Николов, и на директора на многопрофилната болница доц. Димитър Стойков. Партийната структура в Плевен обаче е в графата "проблемни" за ГЕРБ заради битката за влияние в региона между председателя на парламента Цецка Цачева и Ивелин Николов. Ръководството на формацията се опита да тушира напрежението като отстрани от партийните им постове Цачева (като председател на общинската организация) и Николов (като лидер на областното ръководство), но противоборството им продължава. Сега председателят на парламента стои зад кандидатурата на д-р Йордан Георгиев, а Ивелин Николов - зад тази на Владимир Николов.  

Като минимални определят от ръководството на ГЕРБ и шансовете на депутата Живко Тодоров да се кандидатира за кмет на Стара Загора, независимо че неговото име се сочи от доста време като кандидат за поста. Той е член на изпълнителната комисия на ГЕРБ и миналата година дори напусна председателското място в парламентарната комисия по външна политика с аргумента, че иска да се концентрира върху работата си в региона. На този етап единственото сигурно нещо е, че ГЕРБ няма да издигне за втори мандат сегашния кмет Светлин Танчев, който стана член на ГЕРБ, след като напусна земеделския съюз на Анастасия Мозер.

ГЕРБ няма да подкрепи отново и кмета на Пловдив Славчо Атанасов (ВМРО-НИЕ). За поста най-вероятно ще бъде номиниран областният управител на Пловдив Иван Тотев. "Няма да се кандидатирам за кмет на Русе", каза за "Капитал" и депутатът Пламен Нунев. Номинациите в дунавския град предстоят, но като най-вероятна се сочи кандидатурата на областния управител на Русе Пламен Стоилов.

Неочаквани комбинации

Противно на очакванията на повторна номинация може да разчита кметът на Ямбол Георги Славов, въпреки че срещу него все още вървят дела за нарушения при възлагането на обществени поръчки (по това обвинение той получи 5-годишна ефективна присъда, но делото беше върнато от Апелативния съд в Бургас за повторно гледане от Окръжния съд в Ямбол ). "Разглеждаме Славов като успешен кмет", каза Цветомир Паунов. На същото мнение е и зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов, който е депутат от ямболския регион. Той не изключи Славов да бъде отново кандидат на ГЕРБ, защото местната партийна структура го харесвала, но все пак уточни, че издигането му ще зависи от хода на делата срещу него.

Две неща досега обаче правят впечатление и са показателни за решеността на мнозинството да се пребори отново за първото място. Едното е обявеното наскоро "вливане" на несебърската бизнес партия ДЕЛА в редовете на ГЕРБ. Местната формация, зад която стои строителният предприемач Чавдар Александров, има добри позиции в града, което пък гарантира на партията на Бойко Борисов ако не кметско място, то поне присъствие в управлението на малката община. Подобен подход на асимилация на такъв тип местни политико-икономически образувания по черноморието ГЕРБ предприе във Варна още в края на 2009 г. Двамата общински съветници от партията на едрия бизнес ГЛАС преминаха в групата на управляващата формация в общинския съвет. А пред "Капитал" Павел Димитров не изключи кандидатът на управляващите за кмет да бъде подкрепен от ДПС и сочената за близка до варненската група ТИМ "Нашият град".  

Другата стратегия на ГЕРБ за тези местни избори е, че ще подкрепя независими успешни кметове, но с условието те да се кандидатират от името на ГЕРБ. Такъв е случаят в Раднево, където на частичните избори през 2009 г. д-р Юлиан Илчев победи тогавашния кандидат на ГЕРБ д-р Димитър Димитров, но сега ще се кандидатира отново от името на формацията на Бойко Борисов. По същата схема ще бъде подкрепен и кметът на Каварна Цонко Цонев.

Процедурата

В партийната централа тепърва ще обобщават анкетата, която пуснаха по местните си структури за това как досегашните кметове управляват общините и какви са проблемите по места. По думите на Цветомир Паунов в допитването са се включили рекорден брой хора - около 10 хил. души. До 29 май ще трябва да приключат номинациите за кметове от общинските организации като всяко ръководство ще представи пред изпълнителната комисия по три имена, от които да се избира. От началото на юни кандидатурите ще се обявяват по етапно официално. Местните структури ще трябва да излъчат и кандидатури за президент, които в крайна сметка ще бъдат сведени до три имена, за да може ръководството на ГЕРБ да избере кой ще се състезава от управляващите за поста на държавния глава.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 2
    • + 20

    Като чета за политическите пазарлъци и тънки сметки покрай избори, с носталгия си спомням за политическата теория, според която народните избраници служели на народа.

    Нередност?
  • 3
    stoynev52 avatar :-|
    stoynev52
    • - 1
    • + 10

    По всяка вероятност Б Б ще Участва в избор на президент. Усещайки че испуска премиерския пост. Него го е страх да излезе от под крилото на държавата.

    Нередност?
  • 4
    kasabira avatar :-(
    kasabira
    • - 1
    • + 13

    България в момента се управлява от лъжци , крадци , мошеници, трафиканти, кариеристи и чалгаджии.
    http://www.glasove.com/article-12235.php
    Това е така защото тъпата и необразована пасмина живееща от двете страни на Стара планина , която забрави да уважава образованите си хора и поиска да го управлява някой по свой образ и подобие.

    Ама матриала памет няма.Той само слуша и гледа ТВ-то ,което показва някого постоянно и след това,зомбиран от дългото гледане на ТВ-то и гласува и ето ти резултата.
    Що ли за мазохизъм носим в душите си ?!!!

    Нередност?
  • 5
    areopagit avatar :-|
    marquis
    • + 3

    Борисов ще изгуби изборите, само при силна кандидатура за президент от няколко партии - ДСБ, СДС... май, други няма. Може би някаква независима кандидатура на велик българин... Винаги съм мразел факта да няма реален избор. ДСБ с Костов има някакви шансове, но не вярвам - негативизмът към личността на бившия премиер е огромен. СДС няма потенциал да изведе, каквато и да е кандидатура, която да има минимален шанс. Това е за съжаление истината. Шансът на БР да се сдобие с президент, който да не се казва ББ е минимален, единствено да се роди и стане обществено известен някой светец в оставащото време до вота.

    Нередност?
  • 6
    hadjov avatar :-|
    дон Клеменца

    ГЕРБ може да изгуби президентските избори единствено от прикритата кандидатката на БСП-БКП - Пръмова.
    Това ще стане след балотаж ГЕРБ-Независимата Пръмова.
    Но и при това положение ГЕРБ може да спечели, ако изправи срещу нея Кристалина Георгиева. Други възможности просто няма.

    Нередност?
Нов коментар