Търси се противникът на Бойко Борисов

Социолози дават надежда на опозицията за президентския вот. Но има условия

Едно е ясно - изтичат последните месеци на Георги Първанов в президенството<br />
Едно е ясно - изтичат последните месеци на Георги Първанов в президенството<br />
Едно е ясно - изтичат последните месеци на Георги Първанов в президенството<br />    ©  Надежда Чипева
Едно е ясно - изтичат последните месеци на Георги Първанов в президенството<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Исторически опит

Когато има изявен лидер на президентския пазар, българската политическа история сочи, че в партийните редици настъпва смут и започва търсенето на жертвен кандидат или обществена фигура. Така през 1996 г. никой от известните лидери на СДС не посмя да се изправи на вътрешните избори срещу Жельо Желев, а през 2001 г. Георги Първанов до последния момент изглеждаше като пожертван срещу Петър Стоянов.

Вече няколко месеца партиите в България са в трескаво търсене на лица, които да се изправят срещу лидера на ГЕРБ нa президентските избори. Ясно, че дори и Борисов да предпочете премиерския пост пред президентския, той неизбежно ще бъде таранът на едноличната си партия. Който и да бъде избраникът на ГЕРБ, той ще играе зад мощния гръб на своя лидер. Борисов няма и друг шанс - президентските избори по средата на мандата винаги се обръщат в референдум за или против управляващата партия.

Кандидат с произход от изтънелите редици на традиционните български партии, очевидно има малък шанс. Трябва фигура, която е много популярнa, различна, носи на мръсни номера, може с чувство за хумор да преодолява народняшкото поведение на премиера и прочее други редки качества. В същото време, ако се намери подобен човек, той/тя със сигурност няма да е камикадзе.

Задачата е тежка, а забавянето на номинациите сега се обяснява с изчакването ГЕРБ да издигне своя претендент. Но управляващите няма нужда да бързат, защото, така или иначе, техният кандидат няма чак толкова голямо значение.

Надеждата на опозицията е, че в повечето случаи досега успешният кандидат се е появявал на сцената в последния момент. През 2001 г. например Симеон Сакскобургготски се завърна в страната няколко месеца преди парламентарните избори и спечели мнозинство, а Георги Първанов беше регистриран като кандидат-президент в избирателната комисия буквално в последните възможни часове, а после спечели поста.

БСП: Всичко е възможно

"Лидерският модел, който е характерен за ГЕРБ, има доста алтернативи - например жена, или човек се технократско поведение като противовес на импулсивното народно говерене, или пък нещо друго", коментира за "Капитал" социологът Живко Георгиев. За него успешният профил е комбинацията между "жена" и "политик с европейско поведение". Според Георгиев няма нужда от бързане: "Волен Сидеров като е известна кандидатура, какво се случи".

В левицата обаче се усеща нервност, особено след като анализите на различни социолози сочат, че е напълно реалистично следващият президент да не е от ГЕРБ. Ако победи трети кандидат, или пък управляващите вземат президентството с минимална преднина, това ще се обърне като обвинение към ръководството на "Позитано" 20. Така че е важно да се уцели печелившата формула, така че хем Сергей Станишев да не разцепи партията, хем да запише победа.

Предпазливостта му обаче не се харесва на президента Георги Първанов, който за разлика от Живко Георгиев смята, че стратегиите вече трябва да са ясни. "Мисля, че номинациите се бавят, и онези, които искат да получат мажоритарна и личностна подкрепа, ще трябва да обявят своите кандидатури", каза той в четвъртък в Котел. Думите му могат да се тълкуват като директен намек към бившия еврокомисар Меглена Кунева, която в последните месеци нееднократно заяви, че би се кандидатирала за президент, ако има подкрепа извън тясно партийната. Но нищо повече. Засега официалните коментари за евентуалното й участие в изборите идват само от НДСВ.

От миналия уикенд насам обаче около името й започнаха да се зараждат вътрешнопартийни бури в БСП. На заседание на Националния съвет беше одобрен "профилът и личностните качества" на евентуалния кандидат на левицата, които са толкова общи, че в тях може да се припознае и царят, и Стефан Софиянски дори, по думите на човек от най-близкия екип на Сергей Станишев, но веднага бяха разтълкувани като вратичка за подкрепа на Кунева.

Първанов и хората извън тясното ръководство на партията настояват БСП да участва с човек, който е свързан с левицата. "Натрапен, неприет кандидат за президент ще демотивира членовете и симпатизантите ни, те няма да излязат да гласуват", коментира пред пропрезидентския сайт argumenti-bg.com бившият вътрешен министър Румен Петков. Това ще се отрази негативно на резултатите на БСП на местния вот. "Не мисля, че е сериозно най-голямата лява партия в България да няма кандидат. Звучи абсурдно", каза и бившият министър на икономиката Петър Димитров.

Социологическите сондажи на "Позитано" 20 показват, че Стефан Данаилов и Костадин Паскалев например имат възможност да стигнат до балотаж за държавен глава в конкуренция с Бойко Борисов. При определени условия Ламбо дори събира повече гласове от премиера. Проблемът е, че той не иска да участва. Трети в партийната класация е бившият външен министър, сега евродепутат, Ивайло Калфин. За да не разцепва партията обаче, Първанов ще остави "Позитано" 20 да избере кандидата, но и да носи отговорност за него.

Сергей Станишев и мозъчният тръст около него - Евгений Узунов, Валери Жаблянов, Катя Николова и др., изчакват и по този начин засилват съмненията, че обмислят подкрепа за Меглена Кунева. Или, както образно се изрази човек, запознат с обсъжданията - "председателят заобикаля отдалече, за да подготви партията за решението". "Всичко друго би било грешка", коментира и социологът Андрей Райчев пред "Капитал". Последното проучване на "ББСС Галъп" показва, че БСП е достигнала тавана на подкрепата в обществото - около 20%, което според него се равнява на близо 1.2 млн. гласа при максимална мобилизация. Достатъчно, за да може кандидат на социалистите да стигне до балотаж, но не и за да победи претендент на ГЕРБ. Според Райчев печелившият ход на Станишев е БСП да подкрепи Кунева още от самото начало, която на втори тур може да вземе и от гласовете вдясно. Нито Ламбо, нито Паскалев биха могли, твърди той. Вътрешнопартийните опоненти на Станишев обаче цитират изследвания, според които кметът на Благоевград може да получи и крайно десен вот на втори тур. "Всички противници на председателя мечтаят той да загуби, за да поискат оставката му. А това със сигурност ще стане с партиен кандидат", категоричен е Райчев. По неговите думи тясно партиен кандидат е "сигурен сребърен медал".

НДСВ: Реанимация с Кунева

Междувременно формулата за участието на Меглена Кунева е вече измислена - инициативен комитет от около стотина души подготвя подписка за издигането й. Нарича се обществен съвет и в него влизат политици, бизнесмени и интелектуалци, сред които журналистът Иван Гарелов. "60% от тях са хора на изкуството", казват от ръководството на НДСВ, които са категорични, че Кунева ще участва на вота. Твърди се, че предизборният й щаб ще оглави бившият министър на образованието в правителството "Станишев" Даниел Вълчев, ако не се кандидатира за кмет на София (той ще участва в тази надпревара само ако Йорданка Фандъкова не се бори за втори мандат). Слави Трифонов вече обяви в шоуто си през февруари, че ще гласува за Кунева, защото освен всичко друго "най-после ще имаме президент, който знае английски език". Пред "Капитал" обаче заяви, че "ако има нещо, което би искал да коментира сега, ще го направи в собственото си шоу". Райчев смята, че Трифонов би помогнал на кандидатурата на Кунева, защото е като Бойко Борисов - има "дясно говорене, без да е антикомунистическо". 

Предварителните изчисления сочат, че бившият еврокомисар има потенциал да привлече около 200 000 избиратели сама, какъвто бе резултатът от изборите за европарламент през 2009 г. В кампания те биха се удвоили, но все пак всичко зависи от конкурентите. Без партийна подкрепа обаче Кунева трудно ще прехвърли половин милион бюлетини, а за балотаж са нужни поне около 700 000. В "ББСС Галъп" разиграха хипотетична ситуация, в която Кунева отива на втори тур с три от силните фигури в ГЕРБ - Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Цветан Цветанов. Резултатите към април 2011 г. съответно са - 14% повече за премиера (27% срещу 33%), 5% повече за Кунева срещу регионалния министър (30% срещу 25%) и 12% повече за Кунева срещу министъра на вътрешните работи (32% срещу 22%).

В края на седмицата лидерът на РЗС Яне Янев се зае да изчисти една въпросителна около евентуалната й номинация - дали в последните пет години е живяла в страната, каквото е изискването, за да кандидатства за президент. Той поиска проверка от вътрешния министър Цветан Цветанов, който едновременно е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

Големият въпрос пред евентуалната кандидатура на бившия еврокомисар обаче е кой би я подкрепил. И това от "Врабча" 23 изтъкват като причина да не бърза с обявяването на кандидатурата си. До този момент зад Кунева застава Демократичният алианс на бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Водени са и неофициални разговори със "Синята коалиция". "Обсъждахме възможността, ако Меглена Кунева отиде на балотаж, сините да я подкрепят. А ако тя не се кандидатира за президент, ние да подкрепим техен кандидат", твърдят от НДСВ. От СДС обаче отказват да коментират дали приемат тази схема. Депутатът Димо Гяуров е категоричен, че сините не биха подкрепили Кунева, ако тя евентуално отиде на втори тур. Въпреки драмите в БСП от НДСВ твърдят, че не са водени разговори с други формации за евентуална подкрепа. Повторение на формата на тройната коалиция е почти изключено, защото от ДПС засега дават сигнали, че ще участват сами.

ДПС: А сега - надясно 

За възможност да издигнат собствен кандидат намекна неотдавна зам.-председателят на движението Христо Бисеров. "Опцията е съвсем реалистична. ДПС израсна като партия и след участието си два мандата в изпълнителната власт има национален ресурс", заяви той. Името, което се обсъжда в партията на Ахмед Доган, е на евродепутата Филиз Хюсменова. Не е изключено обаче кандидатът да е фигура извън движението. Целта на евентуалното самостоятелно участие на ДПС е, от една страна, да мобилизира електората си след напускането на дългогодишния зам.-председател Касим Дал (особено ако той създаде гражданско движение или партия, с която да участва на президентския и местния вот). От друга страна, така Ахмед Доган може да покаже електоралната си тежест, която впоследствие да "изтъргува" за балотажа. Очакванията са, че става дума за не по-малко от 300 000 гласа.

Според Андрей Райчев "ДПС ще затвори вратата наляво и ще отвори тази надясно, чрез което Ахмед Доган ще търси реабилитация" заради критиките, които движението понесе от участието си в управлението на страната. На частичните местни избори в Габрово през 2010 г. ДПС се опита да тества този модел, като подкрепи кандидата на ГЕРБ. Тогава ГЕРБ отказа подкрепата, но не е изключено за президентския вот да преосмисли позицията си, защото гласовете на ДПС могат да се окажат решаващи. В НДСВ смятат, че ще стане точно така. Те даже имат и друго обяснение на варианта, при който Доган издигне собствен кандидат - да увеличи избирателната активност толкова (т.е. над 50% от имащите право на глас), че претендентът на управляващите да спечели още на първи тур.

Засега ситуацията в "Синята коалиция" е "нищо не е договорено, докато всичко не е договорено". Между СДС и ДСБ съществува принципна уговорка кандидатът за президент да е от партията на Мартин Димитров, а за кмет на София - от тази на Иван Костов, но преговорите не са приключили. Като евентуални номинации за президент се обсъждат имената на зам.-председателя на синята партия Румен Христов, кмета на Плевен Найден Зеленогорски и депутата Ваньо Шарков. За кмет на София обаче не е отпаднал вариантът на СДС - общинският съветник Владимир Кисьов. ДСБ стои зад друг общински съветник - Петър Москов.

Мотивацията на десните да участват във вота за президент обаче е не по-различна от тази на Волен Сидеров - ако не се появят на политическия тепих наесен, формациите им напълно ще изгубят самостоятелните си физиономии.

На този етап дилемата пред опозицията изглежда така - политическо оцеляване на отделните формации или президент, който излиза извън графата "наш".        

Правила

Президентът има петгодишен мандат. Кандидатите трябва да са български граждани по рождение, навършили 40 години и живели в последните пет години в страната. През 2001 г. по тази причина Симеон Сакскобургготски не можа да се кандидатира за президент. Според Конституционния съд "живял в последните пет години" означава, че трябва поне половината от всяка от годините да е бил в страната, освен ако не е изпратен от държавата на служба в чужбина. Избран на първи тур е този от кандидатите, който събере повече от половината действителни бюлетини, ако обаче във вота са участвали повече от половината избиратели. През 2006 г. Георги Първанов имаше повече от 50+1% от бюлетините, но активността не беше достатъчна. Ако това е така, тогава след седмица има балотаж и победител е този, който има най-голяма подкрепа. Президентът може да бъде преизбиран само веднъж на поста. През есента на 2011 г. изборите ще са две в едно - президентски и местни.
42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 8
    • + 41

    Честно казано, почти нито един от кандидатите, които са обсъждани в статията няма да получи моята подкрепа. Да, съгласен съм, Президентът у нас има по-скоро представителна функция, а не толкова реална власт. И точно затова трябва да бъде някой по-подготвен човек, с достатъчна популярност. Не виждам такъв, поне засега. Със сигурност, обаче, скоро ще разберем кандидатите, така че тогава ще коментирам.

    Нередност?
  • 2
    peho avatar :-|
    peho
    • - 42
    • + 66

    Противникът на Бойко Борисов е самият той. Просто му дайте време и сам ще се закопае. Но може и да греша, защото историята не е на моя страна. Куп овце го направиха кмет, а след това и премиер. На миналите избори даваха по 40 лева за глас, ако са спестили може и на тези да успеят да си издигнат президент.

    Нередност?
  • 3
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 4
    • + 6

    Винаги може някой с 5% подкрепа да направи добра кампания, да се случат 2-3 "интересни и различни" неща и да победи (макар и на втори тур). Сещам се за избора на Месич в Хърватия януари 2000. Декември 1999 победи коалиция от две големи и няколко малки партии. Лидерът на СДП Рачан стана премиер и се очакваше лидерът на втората голяма партия Будиша да стане президент. Една от по-малките партии (ХНС) предложи Месич и той стартира с около 5% одобрение (не беше член на тази партия, преди това е бил високопоставен комунист до 1990 и първия председател на парламента при първото правителство на Туджман - ХДЗ). Хората си го избраха като личност, донякъде и понеже им се стори, че Будиша е "предопределен." Според мен и в България сега има потенциал за "непартиен" кандидат, а МК (който каквото и да си мисли за нея) малко трудно ще бъде разпозната като непартийна. Ако я подкрепят 2 партии - още по-зле (договорили са се! ууу!) С което не искам да кажа, че тя няма шансове или не би била добър президент - всеки сам си ги преценява тези неща.
    Малко майтап - шанс има кандидат, който е със леви позиции, опит в политиката и е подкрепен от СДС (само, без ДСБ) или ВМРО, а най-добре от обединените земеделци. Петя Ставрева предлага Иван Черноземски. :-)

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 16
    • + 32

    Комунягите са в позицията на Шопа - не е важно на мене да ми е добре , важното е на Вуте (гербаджиите) да са зле!

    Нередност?
  • 5
    xon2003 avatar :-|
    Starsky
    • - 9
    • + 51

    Както обича да се изразява Иван Кръстев, криза на елитите. Или иначе казано, пълна липса на идеи и личности. Навремето Симеон дойде с обещанието да разбие двуполюсния политически модел. А сега ББ дойде и направо заличи политическото. Стана ясно, че държавата е просто една фирма, която се управлява с оглед най-вече на личните интереси на управляващите. А президентският пост е все пак основно политически...

    Нередност?
  • 6
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 10
    • + 23

    кулеков да се кандидатира пак :)

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 29
    • + 13

    Барабойко си е сам достоен противник на себе си.... просто трябва до почакат малко от опозицията, поне да минат мандат, два.... къде все бързат???

    Нередност?
  • 8
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 31
    • + 36

    Борисов все по-усилено започва да се прави на ударен, както постъпваха предшествениците му! Докато мнозинството хора под управлението на ГЕРБ живеят все по-зле и по-зле, на парламентарния контрол днес (15.04.2011) Борисов разправял приказките от 1001 нощ, че заплатите в Българи се били повишили! Ще разбере, колко благодарни сме му мнозинството за това "повишаване" на заплатите, още на следващите избори... Чака го студеня душ, който споходи и предшествениците му, дето разчитаха на същите клоунади и измами.

    Нередност?
  • 10
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 10
    • + 25

    "Трябва фигура, която е много популярнa, различна, носи на мръсни номера, може с чувство за хумор да преодолява народняшкото поведение на премиера и прочее други редки качества. В същото време, ако се намери подобен човек, той/тя със сигурност няма да е камикадзе".
    Сещам се за един такъв, но го няма вече. Тодор ЖИвков

    Нередност?
Нов коментар