Спартак-иада

След като държавата изгони Алексей Петров, Столичната община все още не се е заела с управлението на плувния комплекс в София

Покритият олимпийски басейн в комплекса "Спартак", освен от граждани, се ползва и от осем отбора по плувни спортове на СК "Левски", както и от световния шампион по плувен маратон Петър Стойчев    <br>
Покритият олимпийски басейн в комплекса "Спартак", освен от граждани, се ползва и от осем отбора по плувни спортове на СК "Левски", както и от световния шампион по плувен маратон Петър Стойчев    <br>
Покритият олимпийски басейн в комплекса "Спартак", освен от граждани, се ползва и от осем отбора по плувни спортове на СК "Левски", както и от световния шампион по плувен маратон Петър Стойчев    <br>    ©  Цветелина Белутова
Покритият олимпийски басейн в комплекса "Спартак", освен от граждани, се ползва и от осем отбора по плувни спортове на СК "Левски", както и от световния шампион по плувен маратон Петър Стойчев    <br>    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Битката за земята

Във Върховния касационен съд (ВКС) има висящо дело за собствеността на земята под комплекса "Спартак". Делата за това се точат близо осем години. Става дума за около 17 дка в Южния парк. Ищец е Министерството на вътрешните работи, което настоява, че е собственик на терена, а ответник - общинското дружество "Софийски имоти". Именно то през 2003 г. апортира земята в смесената компания "София сити къмпани", свързвана индиректно с Младен Михалев-Маджо. През 2007 г. спорът стига до Софийския градски съд, който решава, че общината е собственик на имота, т.е. не признава апорта в "София сити къмпани", но и не отсъжда в полза на МВР. Тъй като спорът още не е решен е странно, че Данаил Кирилов издава акт за публична държавна собственост и за земята. Документът няма как да бъде съдебно оспорен, но "има особен статут на процесуална интерпретация на тези документи в рамките на висящ процес", признава самият областен управител. Любопитно е и още, че ако сградата "погине", както се казва на юридически език, т.е. се саморазруши и западне, и в рамките на пет години не бъде възстановена, собственикът на земята може да разполага с нея, както прецени.

Огромна надуваема лодка в центъра на олимпийски басейн. На носа й свети червен маяк, а от водата няколко жени се опитват да се качат на борда. Говорят на румънски или албански език. "Много са занижили нещо критериите за стюардесите", цъка с език отстрани мъж, работещ в плувния комплекс "Спартак" в центъра на София, въпреки че е доволен, че басейнът има клиенти.

Скоро, ако не се вземат мерки, дори стюардесите на румънските и албанските авиокомпании няма да тренират за извънредни ситуации в столичния басейн. От лятото на 2010 г. и след скандалите около бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, престижът на "Спартак" започна да залязва. Разпадащият се спортен комплекс се превръща и в един от символите на борбата на правителството на ГЕРБ със заподозрения като основен лидер на организираната престъпност Петров. Засега напъните не само са повече от резултатите, но и оставят лошото чувство на преднамерен хаос.

След като през август 2010 г. правителството изгони Алексей Петров от "офиса" му центъра на града, внезапно интересът от страна на държавата към комплекса изчезна. Въпреки че общината официално взе управлението му от МВР, след решение на Министерския съвет година по-късно реално приносът й се изчерпва с един директор, назначен на граждански договор, за да "поддържа басейна". По ирония на съдбата пак бивш служител на службите - пенсионираният от Националната служба за охрана (НСО) началник на сигурността на Народното събрание Иван Георгиев. Той стана известен през 2009 г., когато беше дисциплинарно наказан за това, че лисна менче с вода за късмет на новия премиер Бойко Борисов. Георгиев в интерес на истината е редовен на новото си работно място, но няма ясно установени отношения със заварения управител на комплекса - бившия зам.-шеф на НСО Георги Апостолов, както и с представителите на спортен клуб "Левски", останали да поддържат комплекса, за да не затвори окончателно.

Зад неангажираното поведение на общината обаче може да стоят две неща - юридическа каша, забъркана в бързането да се поеме контрола върху комплекса или умисъл, така че битката за земята под него (вижте карето) да приключи в полза на съмнителни интереси. Близо месец нито един представител на София не пожела да коментира официално случващото се с комплекса.

Високо спортно майсторство

Арома парна баня, спининг студио, тепидариум, билкова сауна, приключенски душ, пясъчна стая за релакс... само маниаците на тема СПА процедури сигурно са наясно в детайлите на тази терминология. Такива удобства обаче е имало в комплекса, когато той се е управлявал от "Спарта 2000" (вижте инфографиката), фирмата, свързана с Петров. Днес от стените стърчат само кабели, липсва оборудване, а на места дори и облицовката. По пода на целия втори етаж са търкалят влетели под вратите листа и пухчета от тополите. Когато през лятото на 2010 г. МВР дава срок от един месец на фирмата да напусне сградите, представителите на "Спарта 2000" взимат всичко, което може да се носи, плюс част от вентилацията и системата за сигурност и достъп до сградата, както и кухненското оборудване на ресторанта. Една нощ от СК "Левски", които останали да поддържат басейна, заварили няколко роми да се опитват да свалят външните тела на вентилацията зад сградата.

По думите на представителите на спортното дружество само за да покрие част от щетите, то влага около 50 000 лв. (системата за достъп е около 20 000 лв.) заедно с капиталовите разходи месечната издръжка на комплекса е не по-малко от 90 000 лв., повече през зимния период. Част от средствата са събрани с лични заеми от председателя на клуба Стоян Хранов, но "Левски" започва да изнемогва. В момента работят само трите вътрешни басейни и единственият открит (10 000 лв., за да бъде пуснат), както и фитнес залата, и малко кафене. За парна баня и сауна трябва предварителна заявка, за да може да се включи отоплението, иначе издръжката им е по около 1000 лв. на месец. Затворен е ресторантът, боксовата зала, фризьорският салон, т.нар. хотел и всички зали за по-луксозните СПА процедури. Но дори и това не помага. В петък в ранния следобед фитнесът е напълно празен. "Ако ме питате защо, значи нищо не разбирате от фитнес", казва управителят Георги Апостолов и посочва уредите, които са взети втора ръка и не са от най-добрите. От хотел "Хилтън" например отпуснали една бягаща пътека - "малко използвана, само от Жан Клод ван Дам". По преценка на СК "Левски" са нужни около 1.5 млн. лв. за ремонт и пълноценна работа на комплекса. Само покривът на олимпийския и на тренировъчния басейн е около 5 дка, а термопанелите скоро трябва да се подменят, иначе просто "отопляваме част от въздуха на "Лозенец".

Фотогалерия: Плувен комплекс "Спартак"

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Цялата галерия

"Скандалите отказаха много хора. Ако преди идваха по 7000-8000 души на ден, сега са 2000-3000 души", твърди Апостолов. СК "Левски" обаче иска да продължи да участва в управлението на комплекса, ако може съвместно с общината. На този въпрос "защо" отговорът е "заради това, че развиваме високо спортно майсторство". В комплекса тренират осем клуба по плувни спортове, но най-много се гордеят с Петър Стойчев, десет пъти световен шампион по плувен маратон. Затова и от лятото на 2010 г. те все още издържат басейна, сключват договори с училища за летни и тренировъчни лагери, назначили са на щат към клуба около 70 души, които работят в комплекса, за да им плащат заплати. В приемно-предавателния протокол между МВР, общината и СК "Левски" пише, че инвентарът и съоръженията са на спортния клуб. "Ако басейнът спре за един месец, никога повече няма да тръгне", твърди Апостолов. От общината обаче подхвърляли, че може "три-четири месеца да остане затворен". 

МВР или частна ДАНС

Фактът, че близо година все още няма яснота кой и как ще управлява комплекса "Спартак", показва, че най-малко решението, с което Министерският съвет го даде за управление на общината, е било взето без каквато и да било предварителна подготовка. През 2010 г. областният управител на София Данаил Кирилов издава акт за публична държавна собственост на комплекса. Това е избраният подход Алексей да бъде изгонен от офисите му край басейна, наричани "частна ДАНС", тъй като в публична държавна собственост е по-трудно да бъдат допуснати търговски лица. Поради същата причина общината не може просто да даде за управление басейна на общинското дружество "Спортна София", каквото засега е намерението на София. Според адвокат Венцислав Дудоленски, който представлява СК "Левски", Кирилов не е имал право за това си решение, още повече че басейнът не е в списъка на спортните обекти с национално значение към Закона за физическото възпитание и спорта. За него де факто собствеността е била частна държавна, а спортното дружество - в "квази публично-частно партньорство" в "Спарта 2000".

Дудоленски намира още един аргумент срещу действието на областния управител - в документа, който Кирилов подписва за публична държавна собственост, се признава и земята под комплекса, а за нея все още има висящи съдебни дела (вижте карето). Пред "Капитал" Данаил Кирилов не само каза, че е имал абсолютното право да издаде документ за собственост, но и че с решението на Министерския съвет за прехвърляне на управлението на комплекса "Спартак" на Столичната община, е прехвърлена и земята.

Засега от името на СК "Левски" е образувано само производство за обезпечаване на доказателства, за претенции за подобренията през годините в комплекса. От дружеството оценяват приноса си за около 10 млн. лв., но през есента, когато трябва да се произнесе районният съд, се очаква решението да е в рамките на 5-6 млн. лв. През 2002 г. например СК "Левски" отчита пред МВР, че от 1993 г. в комплекса са вложени 1.4 млн. долара, като парите идват от акционерно дружество "Спарта 2000", в което влизат "представители на фирмите, ползватели на обекта".

Докато съдът не определи приноса на дружеството, е спряно делото, което през 2010 г. МВР е завело срещу "Спарта 2000" в търсене на обезщетение за ползване, без да се плаща наем за над 100 000 лв. Отделен е въпросът, ако получат средствата, как съдружниците в "Спарта 2000" ще ги разпределят, тъй като отношенията между Алексей Петров и СК "Левски" са деликатни, след като държавата изгонва от комплекса близките до него компании, но оставя спортния клуб.     

Въпреки че близо месец от столичната администрация не намериха време да разговарят официално с представител на вестника, неофициалните коментари за случващото се с басейна в центъра на града се обобщават с "това е същото като с НДК". Все пак до следващата сесия на общинския съвет на 7 юли се очаква да има предварителен доклад от стопанската комисия, в който да са описани търговските обекти и тези със спортно предназначение, да има предварителна оценка за наемите, които могат да се искат за площите, както и как да се отдават. Засега неофициалната информация е, че една от оценките - например за залата за тенис на маса в комплекса е за 10 лв. наем на квадратен метър, или общо около 1 700 лв. месечно за помещението, което според управата на комплекса ще отблъсне потенциалните клиенти. От общината признават още, че не биха могли сами да управляват "Спартак" и сигурно пак ще се стигне до форма на публично-частно партньорство.    

Според някои юристи въпросът с присъствието на Алексей Петров в комплекса е можело да бъде решен с обикновена нотариална покана, без да трябва правителствено решение или пък акт на областния управител, нито намесата на общината. Както стана ясно, приканването от страна на МВР към "Спарта 2000" да напусне помещенията е дало резултат за по-малко от една седмица. От лятото на миналата година бившият съветник в ДАНС е забелязан само няколко пъти в близкия рибен ресторант, а веднъж да седи на пейката пред комплекса.   

Как Алексей Петров се озова в комплекса

Бившият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, или т.нар. барети, и състезател по карате Алексей Петров тренира в залите на комплекса "Спартак" още в началото на 90-те години. След масовото напускане на служители на отряда през 1993-1994 г. те се отделят в неформална структура и постепенно басейнът в центъра на София се оформя като тяхна щаб-квартира. По това време той се стопанисва от СК "Левски", но офиси си "наемат" Алексей Петров, Златомир Иванов-Баретата, Николай Добрев - Бай Добри и др. Според представители на спортния клуб през 1994 г. заради липса на средства комплексът е пред затваряне, олимпийският басейн е празен, работи само този за тренировки, отделен с една найлонова завеса от общото помещение. Затова СК "Левски" сключва договор за съвместна дейност с представители на фирми, близки до Алексей Петров.

През 1996 г. на адреса на басейна е регистрирана фирмата за охрана на бившите барети "Ин 80". Там е и офисът на Съюза на бившите барети.

МВР не възразява и през годините досега не е известен опит да се уредят отношенията със съвместното дружество. През 2007 г. дори министърът на вътрешните работи Румен Петков присъства на среща с т.нар. братя Галеви в ресторанта на комплекса. От края на 1999 г. комплексът се управлява от "Спарта 2000", в която има представители на СК "Левски" и на фирми, свързвани с Петров. В нотариалната покана от 2010 г. от името на Цветан Цветанов пише, че това е било неправомерно.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 4
    • + 21

    Да разсипем нещо на всяка цена, това много го умеем....
    Жалко за титаничните усилия на Стефан Хранов, в последните 20 години, да запази басейните в центъра на София ..... ама простотията в България ще му види сметката.....
    "Не сакам аз да съм добре, сакам Вуте да е зле..." на там отива цялата работа....

    Нередност?
  • 2
    napukist avatar :-|
    Филанкишията
    • - 2
    • + 16

    90 000 лева на месец за поддръжка? 1.5 млн. лева за ремонт? Само на мен ли ми се струва, че това е инвестиция, която бързо би се изплатила, ако стопанинът е читав?

    Нередност?
  • 3
    vperfanov avatar :-|
    далекоглед
    • - 5
    • + 10

    Мила родна картинка. Басейнът"Спартак" беше добро място за развлечение на софиянци преди 20 години. След това стана разменна монета на мафиоти, бивши спортни "деятели" с престъпни намерения, хора близки до структурите на бившо и настоящо МВР, чиято загриженост не беше развиването на спорт и развлечения, а основно личен интерес.
    Частта на Южния парк прилежаща към бул.Арсеналски станаха апетитни за политици и мафиоти. В периода на Софиянски беше "обособен" от парка терен за Мол, а след това общинския дял подарен на подходящите хора с инвестиционен интерес. Същите които имаха интерес и от басейна. Доста пари се завъртяха около прословутия мол, някои спечелиха добри пари. Това, че Спартак е докаран до пълна разруха е също печелившо за нечии лични интереси. Крайно време е комплексът да се върне като собственост на общината 100% за да не трябва софиянци да са заложнеци на някой "герой"с руско име например.

    Нередност?
  • 4
    aceton avatar :-(
    асен георгиев
    • - 8
    • + 14

    мръсни мутри и тъпата кметица - няма къде да поплуваш с кеф в "европейската" столица на даскалицата по руски.

    Нередност?
  • 5
    erebus avatar :-|
    'ΕΡΕΒΟΣ
    • - 1
    • + 8

    Хубава статия,лоша реалност !

    Нередност?
  • 6
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • - 2
    • + 11

    Тъй като ми е в района, ходя да плувам там. Ако се абстрахираме от това, единственото предимство на това съоръжение е 50-метровата дължина на басейна. Всичко е за*бано, мръсно, старо и мизерно! С един хубав ремонт може да стане бижу. Ама общината трябва да го даде на концесия на професионалист, не за мутренско свърталище! И моля попитайте администрацията на басена защо записва имемата на посетителите!

    Нередност?
  • 7
    nshopov avatar :-|
    Kobra
    • + 4

    "Само покривът на олимпийския и на тренировъчния басейн е около 5 дка"- Ми да сложат слънчеви панели, к'во се мотаят още.
    Ще си греят вода на воля за вътрешните басейни!

    Нередност?
Нов коментар