🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първа победа на Георги Кадиев - в БСП-София

Георги Кадиев се подготвя за участието си в предаването "Обещанието" по БНТ, където обеща да създаде граждански общински съвет<br />
Георги Кадиев се подготвя за участието си в предаването "Обещанието" по БНТ, където обеща да създаде граждански общински съвет<br />
Георги Кадиев се подготвя за участието си в предаването "Обещанието" по БНТ, където обеща да създаде граждански общински съвет<br />    ©  Георги Кожухаров
Георги Кадиев се подготвя за участието си в предаването "Обещанието" по БНТ, където обеща да създаде граждански общински съвет<br />    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентската кандидатура в БСП - все така неясна



Интересен детайл имаше по време на конференцията на столичната организация, на която председателят на партията Сергей Станишев беше делегат и кротко седеше на един от последните редове заедно членовете на изпълнителното бюро Катя Николова и Евгений Узунов. От залата делегат предложи в документите на градската организация да се запише, че "счита, че кандидатът за президент трябва да е изявен социалист с активна позиция в политическия живот на страната". Друг поиска прецизиране на текста "да препоръча на ръководството на партията кандидатът за президент да е активен социалист, защото ако е "широк социалист" излизало, че БСП-София няма да работи за кампанията му. Очевидно столичните социалисти искаха да отбележат, че предпочитат партийни кандидатури за президент пред варианти като Ивайло Калфин или Меглена Кунева, например. В момента в партията има номинирани 31 души, сред които Зорка Първанова и Димитър Иванов. При гласуването на текста с препоръката, мнозинството беше "за", но Сергей Станишев, Катя Николова и Eвгений Узунов бяха "въздържали се".

Изненадваща победа удържа кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев в собствените си партийни редици. След тайно гласуване конференцията на столичната организация на социалистите подреди листата с кандидатите за общински съветници така, че на избираеми позиции попаднаха хора, харесвани от Кадиев.

В последните седмици темата беше предмет на инфарктни обсъждания по райони и в по-тясното ръководство на БСП в София. На заседание на Градския съвет миналия понеделник например, Кадиев бил ожесточено нападнат заради това, че не съгласува предварително с партийците инициативите си в рамките на предизборната кампания като посещението му на гей парада или пък гласуването му във вътрешните избори на Синята коалиция. За лица на атаките срещу него в медиите бяха посочени общинските съветници в момента Росен Малинов и Христофор Христов.

В лагера на Кадиев си обясняваха нервността им е със желанието на кандидат кмета да повлияе върху състава на листата за съветници, така че на предни позиции да попаднат по-млади и нови лица. Очакваше се истинският сблъсък да се случи в събота, по време на конференцията на организацията, където близо 200 души трябваше да решат как и кой да подреди местата на бъдещите общинари. Вариантите бяха два - с тайно гласуване от форума или да се делегира право на по-тясното ръководство - Градския съвет. 

Позицията на Кадиев и на председателя на софийската организация Румен Овчаров бяха в подкрепа на тайния вот. Кадиев дори поиска така да се определи и водачът на листата, за какъвто беше предложен той. В крайна сметка името му беше гласувано явно и той получи първото място. За останалите се проведе тайно гласуване.

Кандидат кметът обаче приложи неочакван подход. Той излезе на трибуната и пред всички повика 12 души, които би искал да отличи и да бъдат в избираемата зона за общински съветници. Според неофициални изчисления в партията това са първите 16-17 позиции. В момента БСП има 12 представителите в Столичния общински съвет (СОС).

Сред по-известните имена от краткия списък на Кадиев са Гергана Алексова, Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Альоша Даков, Симеон Славчев, Калоян Паргов (срещу когото от два дни във фейсбук циркулира компромат) и др., всички номинирани от съответните районни организации в столицата, макар и не непременно на първите места. Спор предизвика подкрепата му за дъщерята на Нора Ананиева Анна, която не беше предложена от "Младост", защото не беше от първите трима в района, каквито са правилата за издигане. След отвода на Христофор Христов от района обаче, тя влезе в бюлетината за гласуване.

Кадиев няколко пъти обясни, че е говорил предварително с всеки от тях, защото очаква да има наказателен вот срещу "избраните" и те трябва да са наясно с риска, който поемат. Въпреки това той реши да ги посочи поименно и пред всички, напук на практиката преди важни гласувания на големи партийни форуми да се раздават листчета или да се разпращат смс-и с указания и договорки. Въпреки че официално нямаше остри и груби изказвания в залата, все пак Кадиев беше принуден да каже каква политическа отговорност ще поеме при евентуален провал. Той обяви, че ако има по-малък резултат от частичните избори, а БСП - по-малко съветници от сегашните 12, ще напусне общинския съвет.

"Той е вече политически покойник", коментираха разгневени стари кадри на партията, извън списъка "Кадиев". "Кандидатът направи нещо невиждано досега - поколенчески конфликт в БСП", твърди общинският съветник Бойко Маринков, който прогнозира, че част от структурите на партията ще саботират кметската кампания. Преди да станат ясни резултатите от гласуването се очакваше листата в избираемите зони да е попълнена с хора в съотношение 2:1 в полза на по-опитните партийци. В крайна сметка обаче стана точно обратното. От първите 17 позиции, 10 бяха отредени за хората от екипа на Кадиев. 12-тото място остава празно засега за коалиционен партньор или гражданска квота. От БСП потвърдиха появилите се информации, че интерес към листата проявява бившият директор на НДК Христо Друмев. Изненада е по-задната позиция на Гергана Алексова, едно от разпознаваемите лица на организацията - 16-та. Странно на фона на успеха, който извоюва подхода на Кадиев е и 28-та позиция на Симеон Славчев. Дъщерята на Нора Ананиева остана 29-та.

Росен Малинов, основен критик на Кадиев обаче също е получил сериозна подкрепа и е 10-ти. Интересно е името и сина на Янчо Таков, Иван - на 18-та позиция.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rali1977 avatar :-?
    rali1977
    • - 1
    • + 18

    "Калоян Паргов (срещу когото от два дни във фейсбук циркулира компромат)"

    е, или са казва приблизително за какво става въпрос - компромат от финансово, административно или лично естество, или изобщо не се споменава...

    Защото така звучи много несериозно и клюкарско за вестник като "Капитал"

    Нередност?
  • 2
    estaridolska avatar :-|
    estaridolska
    • - 2
    • + 18

    Здравейте!

    Доста се колебах дали да отбележа факта, че има компромат. Бих сложила някаква връзка към него, но точно защото няма доказателства, че нещата в него са истина, не го направих.
    От друга страна е показателно, че някой, който по всяка вероятност е очаквал Паргов да бъде сред посочените от Георги Кадиев се е постарал да разпространи неприятни коментари по негов адрес. Мисля, че описва атмосферата около подреждането на листата със съветници в София

    Нередност?
  • 3
    kiril1313 avatar :-P
    kiril1313
    • - 2
    • + 18

    На времето Нора Ананиева казваше, че имат хора за 10 правителства. А тези като гледам ги имат за минимум 40 правителства. Особено Янчо Таковото отроче. Очертава се като сигурен президент

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 3

    Та те компроматите тепърва ще започнат, един компромат!?!? па са се успали.....

    Нередност?
  • 5
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 15

    Да се надяваме това да е началото на някакво пресяване на столетницата... Все пак Кадиев е поне с някаква визия, която не се опира на посткомунистически догми и не включва старите партийни кадри, за които вече е късно за промяна. За жалост такива като него са твърде малко за настъпи някакъв сериозен поврат в партията за тези избори...

    Нередност?
  • 6
    kableshkov avatar :-|
    kableshkov
    • + 2

    Не са ви точни данните. Симеон Славчев е на 27-ма позиция.

    Нередност?
  • 7
    marystaneva avatar :-|
    marystaneva
    • - 1
    • + 7

    Янчо Таков нали лежа за контрабанда още по байтошово време?! А сега - синчето му е кандидат за общински съветник?!

    Нередност?
  • 8
    asystolette avatar :-?
    Теодора
    • + 8

    "не съгласува предварително с партийците инициативите си в рамките на предизборната кампания като посещението му на гей парада или пък гласуването му във вътрешните избори на Синята коалиция"

    Интересно. Скандална и своенравна фигура в БСП е абсолютно в разминаване на практиките им. Ще следим..

    Нередност?
  • 9
    estaridolska avatar :-|
    estaridolska
    • + 4

    @kableshkov

    Прав сте, не са ми точни данните. Симеон Славчев не е 28-ми, а 29-ти. Пропуснах още едно място, което се оставя за коалиционен партньор или гражданска квота - 20-то и затова всички след тази позиция се изместват с една назад. Съответно Анна Ананиева е 30-та.
    Ето списъка до 30-то място:
    1. Георги Кадиев
    2. Жельо Бойчев
    3. Георги Свиленски
    4. Альоша Даков
    5. Борислав Борисов
    6. Калоян Паргов
    7. Анна Байчева
    8. Милка Христова
    9. Владимир Данев
    10. Росен Малинов
    11. Орлин Ваташки
    12. коалиционен партньор или гражданска квота - интерес проявява Христо Друмев
    13. Борис Цветков
    14. Румен Георгиев
    15. Панайот Бончев
    16. Гергана Алексова
    17. Теодора Делисливкова
    18. Иван Таков
    19. Николай Белалов
    20. коалиционен партньор или гражданска квота
    21. Татяна Пазийска
    22. Ива Станкова
    23. Валентин Котов
    24. Димитър Данчев
    26. Таня Митова
    27. Бойко Маринков
    28. Орлин Димов
    29. Симеон Славчев
    30. Анна Ананиева

    Нередност?
  • 10
    polipavl avatar :-|
    polipavl
    • - 4
    • + 8

    Стига комунизьм.Те сега смятат,че ще спечелят,но нейсе.

    Нередност?
Нов коментар