София вярва на сълзи!

Общината обещава по-ниски глоби за собственици на нерегистрирани автомобили.

Екипът на столичния кмет се хвали най-много със строежа на метрото, за което парите идват от европейските фондове<br />
Екипът на столичния кмет се хвали най-много със строежа на метрото, за което парите идват от европейските фондове<br />
Екипът на столичния кмет се хвали най-много със строежа на метрото, за което парите идват от европейските фондове<br />    ©  Юлия Лазарова
Екипът на столичния кмет се хвали най-много със строежа на метрото, за което парите идват от европейските фондове<br />    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийското кметство започна екзотична кампания за попълване на своята хазна. Зам.-кметът по финансите на столична община Минко Герджиков лансира необичайна идея, граничеща с данъчна амнистия, насочена към собствениците на автомобили, които не са регистрирали своите превозни средства в местните служби на НАП. Вместо максималната граница на глобата от 200 лв. за забавено вписване на колата, те щели да "получат" 20 лв., но само ако платят данъците заедно с лихвите до края на април (минималната такса за юридически лица е 50 лв.). Това можело да стане с нареждане на кмета на София.

Повод за идеята му е фактът, че данъкът върху моторните превозни средства е събран на 82% от планираното за 2010 г. За същия период проверка показала, че около 10 000 коли се движат, без да са вписани в общината, само с регистрация в КАТ. Герджиков заплаши, че скоро ще се проверят и данните за изминалите пет години.

"Това не трябва да се прави, това граничи с нещо като "морален хазарт" - стимулира неспазването на правилата", коментира за "Капитал" общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев. И определи стъпката като "предизборен ход", който излиза извън смисъла на пазарната икономика. На обратното мнение е Георги Кадиев, общински съветник от БСП и кандидат за кмет на града. "Това е моя миналогодишна идея", каза той за "Капитал". Според него е работеща, ако се даде примерен гратисен период от около две седмици, а след това се наложи максималния размер на глобата.

Средно касовото изпълнение на бюджета на общината за 2010 г. е 94%, като според зам.-кмета Герджиков това отчасти се дължи на събрани допълнително над 71 млн. лв. от стари вземания. Номинално сумата е най-висока при такса "Смет" - при планирани 171 млн. лв. са събрани 180 млн. лв., от които 50 млн. лв. неизплатени досега задължения. Най-големият длъжник е Софийският университет с над 6 млн. лв.

82% е изпълнението на приходите от възмездно придобиване на недвижимото имущество за 2010 г., а сред тях са и 10 млн. лв. стари вземания. Малко по-високо е изпълнението на неданъчните приходи - 85%. Оправданието е с намалелите продажби и наеми заради икономическата криза.

Изчисленията на Георги Кадиев обаче са други. "Първоначалният бюджет на града за 2010 е 1.283 млрд лева. От тях са събрани, а после и разходвани, едва 933 млн лева, или 72 % от заложената сума. Част се дължи на по-ниските собствени приходи - с около 70 млн лева. Част се дължи на по-ниските трансфери от страна на държавата. Голяма част се дължи от неусвояване на европейски средства, като тук ще спомена два проекта - за построяване на 6 кръстовища на 2 нива и за завод за боклук, които са за общо 94 млн лева", твърди той.

Посочва и още едно число - че от глоби и санкции общината е събрала едва 37%.

Отчетът на Герджиков идва дни преди гласуването в общината на бюджета за 2011 г. В четвъртък на сесия се очаква оживена дискусия в общинския съвет по повод сметките на зам.-кмета за настоящата година - общо в размер на 1.3 млрд.лв.

"Бюджетът е непрофесионален, нереалистичен и със силен предизборен привкус", вече заяви общинският съветник от НДСВ Кирил Арсов. "ГЕРБ са известни с икономическия си екип, който не съществува", не скри сарказма си и Владимир Каролев. Според неговите изчисления "бюджетът е 3.16 пъти по-голям от този за миналата година, а 2.4 пъти по-висок дори да се отчете ефектът на инфлацията", но не е сигурно дали е реалистичен. Разходите за чистота са се удвоили за последните осем години, като само за "балиране, съхранение и извозване на отпадъци наближават стойността на завода за боклук, обещан още за есента на 2005 г. от Бойко Борисов".

Владимир Каролев също не е чужд на смелите хрумвания, но в друга посока - като например идеята метрото да се даде изцяло или частично на концесия, а приходите от реклама да станат много повече. Като даде пример той дава Будапеща, където те са 65 млн. евро. (при планирани 6 млн. лв., а събрани малко повече от 2 млн. лв. за 2010 г. за София).

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    franz avatar :-|
    LvM
    • - 1
    • + 3

    Само за сведение на г-н Каролев moral hazard =/= морален хазарт, верно е от НДСВ, ама надали контактува с Кобурга чак толкова, че да е прихванал от неговия "български".

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Бивши ченгета и разузнавачи бюджет не могат да правят...
    Не, че е правенето на бъджет е сложно, но си е специфична работа, дето трябва да се знае .......
    А Каролев, Каролев ......

    Нередност?
  • 4
    kndmv avatar :-|
    kndmv
    • + 1

    Смешна държава...

    По 100-200 на кола имат да взимат на година. Обаче кой да ги потърси.

    Боклуци скапани!!! Само аз ли ще ви плащам ченгеджийската простотия!

    Нередност?
  • 5
    miro_bg avatar :-P
    Miro M

    ахахах , морален хазарт !!!

    морален е риска брато , или поне така се превежда термина.

    Нередност?
Нов коментар