🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Есента на прелетните гларуси

Кирил Йорданов тръгна от СДС, мина през БСП, пофлиртува с ДПС и стигна до ГЕРБ

На път към четвъртия мандат като кмет
На път към четвъртия мандат като кмет
На път към четвъртия мандат като кмет    ©  Надежда Чипева
На път към четвъртия мандат като кмет    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Варненският кмет Кирил Йорданов има странен навик. Когато не намира бърз отговор на въпросите, които му задават, той вдига високо едната си ръка и като описва дъга във въздуха казва: "Нали знаете? Слънцето изгрява от изток и залязва на запад!" В повечето случаи този етюд трябва да означава, че въпросът е риторичен. В началото на седмицата обаче Йорданов не размаха ръка, а отмени редовните си брифинги във вторник и ограничи публичните си изяви. Вероятната причина за това бе необяснимата на пръв поддръжка за четвърти кметски мандат, която преди седмица получи лично от премиера Бойко Борисов.

Странните движения на Бойко Борисов не са от вчера. Но с подкрепата си към Кирил Йорданов, добре разпознаваем не-ГЕРБ политик, сякаш потвърждава тезата, че управляващото мнозинство сe е заело да спечели местните избори на всяка цена – къде с мобилизация, къде с манипулация, къде със сделки с политическите противници. Йорданов ще е и тест доколко и в бъдеще Борисов ще може да разчита на това да привлича хора от други партии, както направи в началото на мандата си с експерти от ДСБ. Другият любопитен момент в този случай е какво ще се случи с местните структури на ГЕРБ след изневярата на техния лидер с друг кандидат-кмет.

"В ГЕРБ знаят за приятелството ми с кмета Кирил Йорданов и отношението ми към него през последните 10-15 години, каза Борисов, мотивирайки подкрепата си. Има и други кандидати, разбира се, но съм поставил задача на областния координатор на ГЕРБ Павел Димитров да разговаря и с Кирил Йорданов." Премиерът обясни , че по време на предишните избори страната е била управлявана от друго правителство и затова тогава не е разговарял с Кирил Йорданов.

Една конкурентна любов

Членове на областното ръководство на ГЕРБ във Варна обаче разказват друга история на последните избори за местна власт. През 2007 г. Кирил Йорданов е получил пак лично от премиера Бойко Борсов покана за номинацията си, която отхвърлил заради неприемливите условия, които са му били поставени, твърдят те. Версията звучи логично, защото по това време Йорданов все още разполагаше с пълната подкрепа на градската структура на БСП и още 27 леви, патриотични и параполитически формации. В негова полза бяха подадени и гласовете на над 2 хил. роми, контролирани от ДПС. Както и от партия "Движение нашият град", създадена "целево" и свързвана с фирми около "Химимпорт" (контролирани от група лица, по-популярни като ТИМ). И от няколкото, регистрирани специално за участие в местните избори, политически бизнес структури.

Сега ситуацията е коренно различна и по всичко личи, че Кирил Йорданов ще приеме всички условия, които ГЕРБ ще постави, за да издигне и подкрепи кандидатурата му. От БСП не стоят за него, "Нашият град" може да издигне свой кандидат, дори ГЕРБ обмисля този вариант. И потвърждението за готовността на Йорданов не закъсня! В четвъртък пред "Дарик радио" кметът на Варна за първи път категорично заяви: "Да, ще участвам в изборите на 23 октомври. Нямам условия към ГЕРБ за подкрепата им, има яснота относно проблемите на Варна и решението им."

Разчистване на терена

На 31 март 2010 г. по подозрения за източване на общинското дружество "Градски транспорт" във Варна бе арестуван лидерът на местните социалисти и председател на общинския съвет (ОбС) в града Борислав Гуцанов. Обществена тайна е, че акцията е била подготвяна и проведена със знанието и дори със съдействието на Кирил Йорданов. След нея ГЕРБ получи възможността да овладее ОбС във Варна, а Йорданов загуби всички шансове за бъдеща подкрепа от БСП.

През май 2010 г. полицията във Варна започна проверка и на фондация "Владиславово", свързана с местния лидер на ДПС Янко Станев. След това последва единодушна подкрепа от групата на ДПС за новия председател на ОбС, предложен от ГЕРБ и тясна близост на Станев с областния ръководител на партията във Варна Павел Димитров. Когато през януари тази година Димитров бе попитан в интервю за "Дарик радо" дали миналото му, свързано с агентурния апарат на Живковата ДС няма да попречи на амбициите да стане кмет на Варна, той отговори: "Някой много бърза да ме отпише, но това няма да стане лесно!"
Само пет месеца по-късно местният пресцентър на ГЕРБ съобщи, че според обобщените данни от приключилите партийни събрания за определяне на номинациите за кандидат кмет на Варна, Димитров е получил 425 от общо 494 гласа. Втори в предпочитанията на съпартийците бе областният управител на Варна Данчо Симеонов с 216 гласа, а трети - изпълнителният директор на пристанище Варна Данаил Папазов, който събра 198 гласа въпреки слуховете, че се ползва с личните симпатии на Бойко Борисов.

Веднага след обявяване на резултатите Павел Димитров свика пресконференция, за да съобщи, че въпреки безспорната подкрепа оттегля номинацията си за кандидат-кмет. "Тези вътрешнопартийни избори бяха тест за мен като областен лидер, но аз никога не съм имал намерение и желание да се кандидатира за кмет", каза този път той. Така бившият следовател и служител на Държавна сигурност потвърди слуховете за тежкия си конфликт с Бойко Борисов, но и напомни, че държи под контрол областните структури на партията и може да бъде колкото полезен, толкова и деструктивен, ако се почувства застрашен. Така че след декларираната подкрепа на Борисов за Кирил Йорданов във Варна ГЕРБ може да се окаже и с втори проблем.

Всички срещу ГЕРБ

Според членове на една от най-големите и най-дисциплинирани структури на партията във варненския район "Младост" номинацията на Йорданов е предателство. "Как стана така, че по време на изборите през 2007 г. или при смяната на властта в ОбС той бе враг номер едно, а сега е най-вероятният ни кандидат за кмет, питаха след събранието си в сряда активисти на ГЕРБ. Това със сигурност ще отблъсне привържениците ни, но още по-лошото е, че ще доведе до криза в организирането на изборите по избирателни секции, твърдяха те. Най-сериозният проблем според актива на ГЕРБ обаче е в това, че номинацията на Йорданов издава кадрова немощ, която ще рефлектира в слабо присъствие на партията в бъдещия ОбС на Варна. Почти сигурно е, че подкрепата на Кирил Йорданов ще роди нова, местна неформална коалиция "Всички срещу Кирил Йорданов, всички срещу ГЕРБ", убедени са те. Подобно политическо поведение мотивира избирателите през 1999 г., когато Кирил Йорданов спечели първия си мандат срещу слабия и компрометиран кандидат на СДС Добрин Митев.

Заек в ръкава

Докато "Синята коалиция" сякаш напук отказва да събере разпилените си парчета във Варна, БСП полага отчаяни усилия да направи точно обратното. Преговорите на сините за общи листи и кандидат - кмет очевидно вървят към предизвестения си провал, след като и от двете централи в града непрекъснато отлагат с "още месец-два" крайния срок за номинация на кандидатите си.

Солидарни с все още следствения си лидер Борислав Гуцанов червените този път изглеждат непримиримо решени да останат с него докрай в самоубийствената битка "всички за един".

Ако вариантите свършваха дотук, победата на Кирил Йорданов би могла да бъде и служебна. Политическата и кадровата непоследователност на премиера обаче държи будни всички – и свои и чужди! Всеки кандидат-политик от ГЕРБ знае, че докато не види името си регистрирано в централната избирателна комисия, все още нищо не решено. Упорито се говори, че за настоящия кмет има подготвен и дипломатически изход от кметската управа.

Ако той се осъществи, ГЕРБ има и две тайни оръжия във Варна. Първото е Добромир Джиков, кмет на градския район "Вл. Варненчик". През 2007 г. неговата кандидатура бе издигната от партиите "Социалдемократи" и "Движение Нашият град", но спечели мандата си на балотаж с подкрепата на още пет политически формации. "ГЕРБ дава на 100% доверието си на Добромир Джиков", каза тогава, като лидер на най-голямата от тях Павел Димитров. Сега според източници в "Нашият град" партията отново ще издигне кандидатурата на Джиков при почти сигурни гаранции, че младият, харизматичен и удовлетворяващ широк кръг от политически интереси районен кмет ще стигне до балотаж.

В случай че вътрешнопартийните сондажи в ГЕРБ потвърдят екзотичността на Кирил Йорданов като кандидат на управляващите, той вероятно ще се яви на изборите през есента като независим, разчитащ на остатъчната обществена инерция след три поредни мандата. В този случай срещу него Борисов формално ще изправи изпълнителния директор на пристанище Варна Данаил Папазов или съгражданина му народният представител д-р Красимир Петров, твърдят депутати от ГЕРБ. Така на практика партията ще се яви на избори с трима кандидати, двама от които със сериозни шансове да премерят сили на балотаж.

В четвъртък, в самия разгар на кандидат-кметската шарада във Варна, се състоя мач от Световната лига по волейбол. В официалната ложа на Двореца на културата и спорта гостите, дошли да наблюдават двубоя, бяха подредени така: кметът Кирил Йорданов, президентът Георги Първанов със съпругата си, празен стол, а накрая областният лидер на ГЕРБ Павел Димитров. По информация на организаторите празният стол трябвало да бъде зает от Борислав Гуцанов - доста нетактично решение. Лидерът на социалистите във Варна едва ли би седнал до представител на управляващите, които го вкараха в ареста. Нито пък до бившия лидер на БСП Георги Първанов, който преди началото на играта намери време да каже: "Вярвам, че утвърдени и доказани кметове като Кирил Йорданов ще бъдат подкрепени от много партии."

Политическата кариера на Кирил Йорданов

Сегашният варненски кмет започна политическата си кариера като областен управител на Варненска област, назначен през 1991 г. от премиера Филип Димитров (СДС). Той запази поста си и при Любен Беров, и при Жан Виденов (БСП). През 1995 г. Йорданов загуби кметските избори въпреки сериозната подкрепа на червената партия.

През 1999 г. се реваншира срещу избраника на СДС и спечели с подкрепата на 27 леви и патриотични партии и движения, сред които БСП. С рамото на ДПС той повтори успеха си през 2003 и през 2007 г. Администрацията му нееднократно бе разтърсвана от скандали, свързани с корупция, неефективно управление на общинското имущество и протекционизъм спрямо бизнес интереси, разменяни срещу политическа подкрепа.

Сметната палата констатира нарушения при възлагане на обществени поръчки в община Варна за 2006 - 2008 г. Одитната институция намери нарушения и за 1998 - 2005 г. - неефективно управление на недвижимата собственост.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) през 2010-2011 г. Варна е изпаднала на 10-о място по показателите за това доколко администрацията на града помага на бизнеса.
35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    manager avatar :-?
    Зам. Директор
    • - 3
    • + 62

    Статията е много ефектна, стартирайки с "....Нали знаете? Слънцето изгрява от изток и залязва на запад!"
    Това е потвърдена истина, като другата истина, че благоденствието в Република България ще настъпи тогава, когато слънцето започне да изгрява от запад, а парите от изток.

    Ролята на българските политически хамелеони във въртенето на земята е доста осезателна, тъй като са успели да съчетаят екзистенциалните емотикони в етимологията на думи като куртоазия, снобизъм, парекселанщина, селяния, пропускайки и загърбвайки значението на "филантропия" и "алтруизъм".

    Fahrenheit 451, температура, при която хартията гори, е огледално отражение на способностите на водещи пожарникари да потушават огнищата, като наливат бензин в тях.

    Реинкарнациите на БКП-БСП са достойни за уважение и се нуждаят от задълбочено научно-философско проучване, като докладът на Курт Штолц от немското разузнаване, озаглавен "Особени форми на криминалната активност в България 2008-2011" /не съществува в нета!!!/

    Ще ви кажа и още някои мисли, които се въртят из главата ми, но малко по-късно. Нека не изпреварваме времето, за да не влезем в "реалния комунизъм".

    Нередност?
  • 2
    jogy avatar :-|
    Jogy
    • - 2
    • + 74

    Не е единственият. Какво да кажем например за министър Вежди Рашидов?
    В началото май е свързван с ДПС, но се скарва с Доган, през 2001 е общинси съветник от СДС (когато пребива полицай направил му забележка за неправилно паркиране), след това се опитва да пробие при царя, след това е на челно място в инициативния комитет, предложил Георги Първанов-Гоце за президент (и получава орден от него). Сега е министър в ГЕРБ.

    Или както пееха от НЛО
    "Ах, мили мои партии любими,
    аз ще бъда с таз,
    която е на власт."

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 2
    • + 48

    За такива като Йорданов има едно определение - полит.хамелиони!

    Нередност?
  • 4
    wds23355772 avatar :-|
    wds23355772
    • - 5
    • + 55

    Киро няма шанс за кмет. По-скоро няма да отидем да гласуваме, отколкото да изберем него. ГЕРБ ще си вкарат автогол с него. Майната им. Важен е градът. А той би загубил с Киро отново. Доколкото съм запознат със ситуацията най-подходящ би бил кмета на район Владиславово. Нищо чудно да се спрат на него. Във ввсеки случай всяка команда при Бойко е предпоследна. Ще изчакаме.

    Нередност?
  • 5
    alexpp avatar :-(
    alexpp
    • - 16
    • + 32

    Единствения начин да гласувам за К.Йорданов е другите кандидати да са крайно неподходящи. Но дори и в този случай, ще гласувам с ясното съзнание, че подкрепям корумпиран кандидат. Още помня зимата, в която целият град беше скован от 15 см лед повече от седмица, а ние си трошахме колите, докато Киро ни обясняваше, че бил почистил града. Също помня и невероятните палми, за които всички варненци платиха прескъпо. Не помня обаче от кога не са асфалтирали нашата улица. Помня само, че улицата във вилната зона, където живее К.Йорданов, бе асфалтирана доста отдавна.
    Въпреки това, г-н Йорданов, има шанс да гласувам и за Вас! Вероятността другите ябълки да са по-гнили не е никак малка.

    Нередност?
  • 6
    interrobang avatar :-(
    Питанка
    • - 2
    • + 52

    До коментар [#4] от "Варненски":

    Цяла Максуда ще гласува под строй. И без нас ще мине вота.
    Как пък не се намери един читав кандидат!

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 27
    • + 2

    Просто Киро, както му викате морските, е по малкото зло за влиятелните хора във Варна и "пич", с и без кавички за повечето избиратели....
    На барабойко нещата на практика, не се "случват" в последно време и човекът не иска да влиза да отваря нов фронт за няма нищо.... кмет на Варна.... напълно разумна политика, според мене....

    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 5
    • + 75

    До варненци:
    Що не си прекръстите града на ТИМоград и да мирясате? Варна БЕШЕ любимият ми български град, а сега е заприличал на София, което за кой да е град различен от Кандахар е голяма обида. За съжаление, защото съм роден именно в София, която вече не мога да позная. Смотаният Бургас е на светлинни години напред, а магистралата ще го изстреля още по-напред. И Пловдив е доста по-симатичен от София и Варна, които събраха цялата простотия на БГ плюс мутри мутрафонки от всякакъв калибър. Пък Киро е п..аст. И мисля че всички го знаем. Не че общинският съвет контрастира с него, де.

    Нередност?
  • 9
    kilgore avatar :-P
    kilgore
    • - 4
    • + 19

    От тук можете да чуете чудесната кратка песен на варненската пънк група Аморал ''Кирил Йорданов - кмет кретен?'' :)))

    http://vbox7.com/play:2ed163a3

    Нередност?
  • 10
    fifi_5 avatar :-|
    fifi_5
    • - 2
    • + 49

    Статията е изключително достоверна.
    Жалко, че няма кой да се противопостави на ТИМ, нито във Варна, нито в държавата

    Нередност?
Нов коментар