Напрежението в БСП преля във Facebook

Две седмици преди конгреса на партията има над 40 имена на потенциални кандидати за президент

Поведението на избирателите на БСП сигурно ще е отражение на поведението на ръководството на партията
Поведението на избирателите на БСП сигурно ще е отражение на поведението на ръководството на партията
Поведението на избирателите на БСП сигурно ще е отражение на поведението на ръководството на партията    ©  Юлия Лазарова
Поведението на избирателите на БСП сигурно ще е отражение на поведението на ръководството на партията    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Броят на номинираните за президент в БСП прехвърли 40, а две седмици преди партийния конгрес на 23 юли няма никаква идея кои от тях би трябвало изобщо да се обсъждат. Повечето от издигнатите дори не са питани искат ли да се състезават за поста на Георги Първанов. И вместо да работят по стесняване на списъка, на "Позитано" 20 продължават да приемат екзотични номинации като тази на собственика на панаира в Пловдив Георги Гергов.

Нещо повече, ръководството на социалистите изнервя допълнително партията като насрочва заседания на Националния съвет всяка събота с теми от типа "Обсъждане и приемане на управленския проект на БСП за еди-какво-си". "Сякаш предстоящите избори не са за президент и местна власт, а за Народно събрание и утре като вземем властта ще се окажем неподготвени", коментира с ирония депутат от БСП.

Неофициалните планове на "Позитано" 20 са имената на кандидатите за президент и вицепрезидент да бъдат спуснати на пленум в късния следобед на 22 юли, ден преди конгреса. За тогава се обсъжда и евентуално гласуване на оценка на втория мандат като държавен глава на Георги Първанов. Пленуми с други теми, между които все пак и одобряване на някои кметски кандидатури ще има на 9 юли и на 16 юли т.е. стотина души от цялата страна ще се събират всяка събота на "Позитано" 20.

Изнервени от безкрайното протакане на процедурите, някои от номинираните за президент взеха нещата в свои ръце. Петър Курумбашев например организира дискусия във Facebook във вторник. Иво Атанасов, съветник на Георги Първанов по медийните въпроси, който е издигнат от група в социалната мрежа, ще участва в пресконференция в неделя, на която уж ще се разисква нестандартната инициатива.

Кирил Добрев, народен представител и председател на областния партиен съвет на София област пък публикува позиция във Facebook още днес. "На път сме". Ама накъде?" се казва неговият коментар. "Аз пък като член на БСП искам партията ми да знае откъде тръгва и на къде отива. Искам да чуя кандидатът/тите ми за президент какво смятат да правят. Искам и да мога да ги критикувам. Да номинирам "информирано". Искам, ама дали не е късно? Знам, че и други искат, ама някой друг май не иска. Защото в мъглата е лесно да правиш схеми", пише Добрев, който в последните години не крие критиките си към ръководството на БСП.

Сергей Станишев остави процеса на номинации на кандидат президенти в БСП без никаква посока и регулация. За ориентир можеше да послужи целта, която постави пред партията - "ГЕРБ да не спечелят президентските избори. Странната формулировка породи сериозни подозрения, че Станишев и най-тесният му кръг в партията са решили да подкрепят номинацията на Меглена Кунева, ако битката наистина е "всички срещу ГЕРБ".

Може би притеснен от надигащото се недоволство в редиците на стогодишната формация, хаоса в номинациите, а и заради уклончивото поведение на Кунева, която се пази от поемане на политически ангажименти, сега Станишев залита в друга крайна посока. Той обмисля да се спре на депутата Янаки Стоилов, лидер на т.нар. ляво крило в БСП, лице на партийното ядро. Дори и кандидатът на социалистите да не стигне до балотаж, което би било провал за лидера, той лесно може да сподели отговорността със структурите, а не да я носи персонално, като се оправдае с това, че кандидатът е бил изявен представител на левицата.

До 23 юли обаче има "цели" 14 дни и тъй като няма публично обсъждане на имена и стратегии всякакви обрати са възможни.      

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pag avatar :-P
    pag
    • - 3
    • + 23

    Курумбаша, Добрев, Атанасов.....
    "Социални" мултимилионери с палячовски таланти, добре че още има изтрещяли пенсионери да гласуват за тях.

    Нередност?
  • 2
    ras16377431 avatar :-|
    ras16377431
    • - 2
    • + 41

    Мене най ме кефи кандидатурата на Георги Гергов. Не виждам по-подходящ от свинаря да я представя тая партия:)

    Нередност?
  • 3
    longanlon avatar :-P
    Longanlon
    • - 3
    • + 29

    Платените клакьори на БСП вече плъзнаха по фейсбук, форуми и блогове, да пишат социалистически коментари и да плюят всичко останало. В блога ми няма нова статия от няколко месеца, но тази седмица само баннах няколко човека които с партиен жар се набират като глист на буца под старите статии...

    Нередност?
  • 4
    npaine avatar :-?
    NPaine
    • - 2
    • + 21

    До коментар [#3] от "Longanlon":

    Няма нищо по жалко от млад социалист решил да споделя "идеалите" си онлайн... Първо за да си откровен социалист трябва да има нещо доста нетипично в мисленето ти. Второ да тръгнеш да агитираш хора онлайн в своите си бълнувания е смешно, най-малкото щото това не са ти кварталните баби мечтаещи за вълкочервенковия хляб.

    Между друото не че е моя работа, но ние форумните драскачи с очевдино изоболие от свободно време ще имаме ли радоста да прочетем нещо в блога ти скоро?

    Нередност?
  • 5
    kalin_m avatar :-?
    kalin_m
    • - 2
    • + 15

    БСП или БКП - 20г. Това се нарича криза на идентичността - ако е столетница, може би има последователи на Д. Благоев. Ако е така обаче, какво правят последователите на Г. Димитров и Коминтерна в БСП - концепцията за износ/внос на революция отдавна не е на мода. Какво е БСП - партията на Благоев, или на атентаторите-терористи, извършили зверския атентат в Св. Неделя - 1925г., Пета колона, дошла на власт с преврат 09.09.1944г., или модерни "леваци", членове на Европарламента. Като им гледам фамилиите и басните които продължават да разправят, повече ми приличат на БКП - не им трябва президент, защото това е в разрез с диктатурата на пролетариата. Пролетариата пък е в криза - пенсионира се и се прибира на село. Време е да се върнат в нелегалност.

    Нередност?
  • 6
    ages avatar :-|
    ages
    • - 1
    • + 12

    Брей, голем потенциал има БСП-то. 40 кандидати и това е без да се е напънал Станишев да мисли още.

    Нередност?
  • 7
    mapto avatar :-|
    mapto
    • + 8

    До коментар [#4] от "NPaine":

    Не е чак толкова лошо да имаш ляво мислене. Трагедията е, че в България тази позиция е окупирана от тоталитарно политическо представителство. Така стигаме до абсурдната ситуация Бай Далай да се оправдава защо не харесва Прошко Прошков (http://baidalai.org/?p=1438) и всичките ми приятели, които подкрепят някакви колективни ценности да се струпват да ми цитират статията. Ми много ясно, че няма да ви хареса - делят ви ценности.

    По-добре се съсредоточете върху намиране на ваша си алтернатива, която поне донякъде споделя представите ви за света. Вярно е, че адекватните партии в България се броят на пръстите на едната ръка, но ценностите идват преди партиите. Когато вие не сте си свършили домашното да си създадете политическо представителство, не очаквайте някой консерватор да ви я свърши.

    Нередност?
  • 8
    mapto avatar :-|
    mapto

    До коментар [#4] от "NPaine":

    Извинявай, започах коментара си с обръщение си към теб и го завърших с обръщение към социално-ориентираните хора, от които ти явно се разграничаваш.

    Нередност?
  • 9
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • + 11

    До коментар [#7] от "mapto":

    Да така е няма лошо.

    Значи идеологиите са странно нещо. Имплицират заемането на крайни позиции в случаи когато това не е нужно.

    Личното ми убеждение е че що се касае определени групи хора, изброявам - сираци, хора с увреждания, инвалиди, хора претърпяли злополука, хора страдащи от тежки заболявания - считам че всяка една форма на социализъм е прекалено мека, т.е. тези хора заслужават пълната и безпрекословна подкрепа на обществото независимо от цената.

    В същото време аз имам напълно пазарно ориентирано мислене, считам че отговорноста трябва да е лична, а не групова и размита, може да се каже че съм изцяло дясно ориентиран. Знам че държавата няма място в икономиката ( въпрос на математика, там където има държава няма оптимум), знам че държавата няма работа да бъде работодател, вярвам че глупавите и неспособните не трябва да бъдат толерирани и наемани в администрацията като един вид благотворителност, вярвам че за пенсията си следва да се грижи всеки сам за себе си а не да разчита на благотворителноста на хора като Масларова. И т.н. може да се изборява дълго.

    Та очевидно имам ляво мислене, имам и дясно такова... в същото време ми се случва да бъда обябван за капиталист, фашист и т.н. от хора за които идеологиите идват преди ценностите.

    Аз се надявам някога да видя, да разговарям и споря с леви хора с които споделяме общи ценности и цели, но различията да ни се крият в пътя на постигане на тези ценности и цели, а не в цвета на фланелките ни. Защото съгласете се сега имаме чиста запалянковщина, и конфликт като този Левски-Цска що се касае лявото и дясното. А когато ценностите и целите са споделени, може да има дискусия, рационален анализ и компромис. В крайна сметка на мен ми е все тая дали ще поемем по левия път на примерно Швеция или по десния път на примерно Нова Зеландия - и в двата случая можем да стигнем едно и също място.

    Нередност?
  • 10
    k_ avatar :-|
    k_

    Пропуснали сте новината. Вчера ги обявиха.
    Президент - Ивайло Калфин
    Вице - Меглена Плугчиева

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал