Кои са най-важните проблеми на София

Попитахме някои от кандидатите за кмет как смятат да решат някои от недостатъците на управлението на града

От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим
От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим
От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим    ©  Георги Кожухаров
От време на време проблемът с чистотата на София става особено видим    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Могат ли проблемите на София да бъдат сведени до шест? Едва ли, би казал който и да е жител на столицата.

В "Капитал" обаче, вземайки предвид последното социологическо проучване на агенция "Ноема", а и вътрешните изследвания в БСП, избрахме шест от сферите на управлението на града, които столичани класират като особено чувствителни :

1. Сметосъбирането и преработката на боклука, чистотата на града

2. Бездомните кучета

3. Състоянието на пътищата, дупките, задръстванията, градския транспорт, паркирането

4. Финансовото състояние на общината, данъци и такси. Задълженията на общинските фирми и дружества

5. Липсващите места в детските градини

6. Корупцията

Изпратихме един и същи въпрос - "Как ще решите следните проблеми?" на кмета на София Йорданка Фандъкова, на кандидата за кмет на БСП Георги Кадиев, на номинирания от Синята коалиция - Прошко Прошков, на претендента на "Атака" Николай Пехливанов и на кандидата на НДСВ Владимир Каролев. Отговорите им очаквайте в новия брой. 

В същото време, питаме вас, читателите на сайта на "Капитал", дали подреждате по същия начин проблемите на града. Кои са по-важните и кои - по-маловажни? Има ли сфера, която е подценявана? Какви решения бихте предложили? Знаете ли за практики, които работят?

Мястото за коментари под статията е отворено за мнения.

64 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bzlateva avatar :-|
    Monstritta
    • - 2
    • + 75

    Аз бих сложила корупцията на първо място. Ако не беше тя, останалите проблеми или нямаше да ги има, или щяха да са далеч по-незначителни. А към корупцията бих добавила и некомпетентността и нежеланието за работа на една не малка част от държавните и общински служители и чиновници.

    Нередност?
  • 2
    budimir avatar :-(
    Будимир Генов
    • + 60

    Колкото и точки да изреждате, както и да ги подреждате – проблемът е един и той се казва БЕЗОТГОВОРНОСТ!
    От тук тръгват всичките проблеми и изборяването им трудно би се опише само в 6-7 точки.
    А БЕЗОТГОВОРНОСТТА процъфтява, защото има БЕЗНАКАЗАНОСТ!

    Нередност?
  • 3
    novohodonosor avatar :-|
    Ченкете
    • - 6
    • + 15

    За мене най сериозния проблем в София са стряхите на старите сгради в София. Въпрос на време кога мазилка или реклама от покрива ще убие пак някой минувач.

    Преди година се оплаках в Инспектората, че фасадата на сградата в която ми е офиса е готова да падне. Дойдоха някакви кокошки писаха разни работи и тук си е все тая. Съкооператорите и хазяинът пък изобщо, ама изобщо не ги е еня за нищо!?

    Вгледайте се в рекламите на покрива на кръстивището на "Витошка" и "Патриарха'. Там ще откриете маса от рискован поставени билдбордове и забележете няколко палета, които се виждат от градинката на НДК.

    Сигнализирайх и за тях, но нищо, никаква реакция.

    Страх ме е за детето.

    Карето от Универитета, Стадиона, Баня Мадара и Лъвов мост е изключително опасно за хората!

    Трябват КРУТИ мерки и ОГРОМНИ глоби!

    А общинарите трябва да се залеят с горещ катран и да се гонят с тояги до смърт за престъпното безхаберие!

    Нередност?
  • 4
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 7
    • + 23

    Аз бих поставил финансовото състояние на общините на първо място. Оттам идват всички други проблеми.

    Иначе има очевидни решения на проблемите, които сте изброили. Но разбира се, едно е да знаеш решенията, съвсем друго е да ги приложиш успешно:

    1. Завод за преработка на боклук. Контейнери за разделно събиране, но от тези, които не позволяват на клошарите да ровят в тях (като тези за стъкло, които са поставени в момента на някои места в София). Когато в контейнерите започне наистина да се появява "качествен" боклук - сортиран, лесен за преработка, ще се повиши и инвеститорският интерес към бранша, и конкуренцията ще свали цените. Примери в цяла Европа - бол.
    2. Решението на кучешкия проблем е най-сложно. За съжаление, дори с масово изтребване не се решава изцяло (справка - Букурещ). Като начало, да се спре безконтролното докарване на глутници в София от други градове, и да се умъртвят най-агресивните кучета по улиците. Изкарването им на светло е елементарно - пускат по една каруца с роми във всеки квартал да обиколят улиците, и моментално де що има псе, изскача на пангара. Там вече е лесно да го отстреляш с упойващата стреличка, или каквото там ползват. А дългосрочно - зверски глоби за пускане на улицата на кучета. Така ще се ликвидира източникът.
    3. Третият проблем е комплексен:
    - дупките - трябват пари
    - задръстванията - трябва някой много дебелокож за кмет, за да се реши частично този проблем (пълно решаване май няма все още по света). Изходът включва "такса център", "такса влизане в София" с регистрационна табела, различна от С и СА (комбинирано с безплатни паркинги на входовете на София и удобен транспорт оттам), както и еднократно сито на трошките от страна на КАТ (половината коли в София не биха минали и 10% от изискванията на ТUV)
    - градски транспорт - ще се реши от само себе си, ако се изпълни точка 2 - при повече търсене инвестиции се правят по-лесно. А и в момента спокойно могат всички линии да се дадат на частници - разликата я виждаме с просто око.
    - паркиране - също ще се реши при изпълнение на т.2, съчетано с бракуване на трошките и извозване до определените за целта места
    4. Финансово състояние - почвата на сегашните проблеми. За съжаление, панацея едва ли има. Но едно силно решение би било общински КАТ и общински камери. Според мен, една камера, поставена над пешеходна пътека, ще се изплати за не повече от седмица. Същото важи и за всяко ключово кръстовище. Сложете патрул на КАТ на Красно Село, например, и им дайте предварително попълнени актове за най-срещаните нарушения - минаване на червено, неразрешен завой и др. подобни. Та да остане само да се подпише нарушителят, за да не се губи време. Там една камера ще се изплати за около 15 минути, а пък заплатата на катаджията - за не повече от ден работа.
    Общинските имоти да се преотдадат на пазарни цени. Рекламата да се даде на професионална агенция.
    5. Детските градини - просто трябват пари. Останалото не е трудно. Така че пряко зависи от т.4. Има обаче и очевидни абсурди - примерно, в моя квартал - Манастирски Ливади Запад, живеят предимно млади семейства с деца. Над ул.Каблешков обаче няма нито една държавна детска градина. Като резултат - на всяка улица има частна - я градина, я забавачка. За сметка на това пък, строят нова градина във Волуяк (с цялото ми уважение към жителите му), и я обявяват за поредната победа в борбата с проблема в София. Градското планиране в това отношение е плачевно.
    6. Корупцията - тук опираме до манталитет. Не би било лошо обаче да се въведат максимален брой онлайн услуги, при които няма да зависим от човек. А и така могат да се съкратят един куп търтеи в общината. Жалко че не вградиха в новите лични карти електронен подпис - всичко щеше да е толкова по-лесно. Прибалтийските страни са пример в това отношение.

    Бих добавил като проблем и недостатъчното развиване на потенциала на природните дадености на града и района около него. Ама това си е бял кахър в сравнение с нещата, които сте изброили.

    Нередност?
  • 7
    bogdantodorov avatar :-|
    bogdantodorov
    • + 8

    7. Сигурност и общестевен ред... според мен може да се добави и към точка 3, но аз лично мисля, че камерите по новите и старите булеварди не са достатъчни. Сумата, която общината губи на година от изпълненията на малоумните "хоби-рейсъри", сигурно е 8 цифрена (за печалната статистика с отнети животи даже не ми се и споменава).
    Любопитен съм да прочета какви други решения на проблема може да предложи един бъдещ/настоящ кмет, а отговор от типа на "Аааа, МВР да се оправя с тях", определено би разочаровал.

    Нередност?
  • 8
    a_yah avatar :-|
    Ål Nik
    • + 22

    Ето моята класация:

    1. Инфраструктура
    Масово застрояване, без да се подобрява инфраструктурата на града. Строят се молове, бизнес сгради и жилищни блокове, без да се оставя достатъчно разстояние за паркове, други свободни площи. Улиците се оставят в трагично състояние.

    2. Сметосъбирането и преработката на боклука, чистотата на града - определено сериозен проблем.
    Да не говорим, че града се почиства от дъжд на вятър. Това е недопустимо.

    3. Поддръжка на сградите, особено в центъра
    Опасно много са сградите, чиито фасади са занемарени защото хората нямат възможност да ги поддържат. Прекрасни паметници на културата са в частни ръце и се изчаква сградата да падне (не дай си Боже върху нечия глава), за да се срине и да се изгради нова на нейно място. Трябва да има нови сгради и града да се развива, разбира се, но трябва също и да се цени старото което ще краси центъра на града.

    4. Корупцията
    Без коментар

    5. Състоянието на пътищата...

    6. Бездомните кучета да.. Но и бездомните хора, просяците навсякъде из града..?

    Нередност?
  • 9
    el_andonova avatar :-|
    el_andonova
    • + 12

    За мен това е последователността:
    1. Корупцията
    2. Финансовото състояние на общината, данъци и такси. Задълженията на общинските фирми и дружества
    3. Сметосъбирането и преработката на боклука, чистотата на града
    4. Състоянието на пътищата, дупките, задръстванията, градския транспорт, паркирането
    5. Липсващите места в детските градини
    6. Бездомните кучета

    Нередност?
  • 10
    pavel_yan avatar :-|
    Павел
    • + 23

    Един от най-големите проблеми на София е планирането на територията и.

    Той е недооценен от политиците, защото те виждат в планирането просто изчертаване на градоустройствени планове без влагането на реално изпълними стратегии за града в тях. Плановете обикновено не са продиктувани от някаква концепция, залегнала в планирането на града, а са тотално съобразени с желанията на собствениците на имоти (съответно тези с по-големи имоти могат да влияят повече). Недооценен е и от гражданите, защото нито един главен архитект на София не успя да излезе от технократското говорене за градоустройство и да постави на достъпен за хората език ясна визия как да изглежда града в бъдеще, как ще съдаде на жителите си по-сигурно и качествено обитаване, как ще развие градска и регионална икономика. Всичко това води до този наглед разпокъсан град, който търси своята идентичност.

    Недоброто планиране на територията води и до огромни общински инвестиции в проекти със съмнително бъдеще, които не става ясно решават ли проблеми в града или създават нови. Планират се заводи, естакади, магистрали, метродиаметри, а често зад тях седят концепции, цифри, данни и планове от преди 30-40 години.

    Когато жителите на града разберат в какъв град искат да живеят - а именно исторически град с привлекателен център, удобен за пешеходци и велосипедисти, град с човешки мащаб, град с достъпен и удобен транспорт, с рестрикции за автомобили, с локални центрове по общините, град, който се възползва от природните си дадености (минерални извори, планина, реки), за да създава устойчиви работни места и т.н., град, в който бедни и богати, бели и черни, българи, цигани и турци живеят и работят заедно - тогава и политиците ще трябва да изпълняват желанието им и да се стремят да направят София такава.

    За формирането на всички тези желания у хората е редно да помогнат журналистите. Когато те знаят и разказват, ще знаят и хората.

    Всички други неща като дупки по улиците, кучета, завод за боклук, транспорт, паркиране, паркове, историèско наследство са производни на този основен проблем с планирането или са по-скоро проблеми на мениджмънта на града, които търсят своето специфично решение и политическа воля.

    Нередност?
Нов коментар