НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Приятелски огън

Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов побутна кампанията на Росен Плевнелиев в негативна посока

Росен Плевнелиев беше принуден да направи изявление заради скандала, който тръгна от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов
Росен Плевнелиев беше принуден да направи изявление заради скандала, който тръгна от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов
Росен Плевнелиев беше принуден да направи изявление заради скандала, който тръгна от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов    ©  Анелия Николова
Росен Плевнелиев беше принуден да направи изявление заради скандала, който тръгна от председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако някой не осъзнава смисъла на поговорката "Господи, пази ме от приятелите. От враговете сам ще се пазя", трябва да проследи хронологията на корупционния скандал тази седмица, в който беше забъркан кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев.

Историята започна съвсем невинно по време на семинар за изборните нарушения в Пловдив на 9 септември. Говорейки за слабостта на държавата преди управлението на ГЕРБ Цветан Цветанов разказа случай от 2007 г., свързан с управлението на столичната община. Трима съветници от София ("за тях негласно се знаеше, че са брокерите в общинския съвет", каза Цветанов) се срещнали с Росен Плевнелиев, който по това време финализирал проекта за "Бизнес парк София", за да уточнят сделка - бизнесменът трябвало да замени терени, отредени за метро и инфраструктура срещу общински парцели (подробности в допълнителния текст). "За да му бъдат решени проблемите тези хора са му поискали 500 000 евро", каза направо Цветанов и уточни, че Плевнелиев не пожелал да се образува досъдебно производство, защото не желаел да се занимава. Сделката била приключена едва след като от ГЕРБ получили мнозинство в общинския съвет през 2007 г.

Първите реакции дойдоха от неправителствения сектор и от медиите, които цитираха текстове от Наказателния кодекс, които предвиждат санкции и за прикриване на искане на подкуп. Атанас Чобанов и Петър Пенчев от асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" сезираха прокуратурата, а главният прокурор Борис Велчев коментира, че няма да говори публично в следващите 40 дни, за да не се намесва в изборната кампания.

Така несръчно разказана от Цветанов история, в която намеси и Плевнелиев, лепна петно върху началото на кампанията на ГЕРБ, която и без това не беше фокусирана, а след случая зави в негативна посока. И тъй като темата се оказа добре дошла за БСП, спекулациите за мотивите на министъра на вътрешните работи не закъсняха. В средите на ГЕРБ са склонни да приемат гафа с обяснението, че не е дооценил ситуацията. От опозицията заложиха на версията, че е постъпил умишлено.

В първите дни след гафа управляващите не показаха, че владеят ситуацията. Стигна се дотам Георги Кадиев от БСП да поиска кандидатурата на Плевнелиев да бъде изтеглена. А сините през кандидата си за президент Румен Христов призоваха Плевнелиев да "докаже, че не лъже и не прикрива корумпирани политици". Беше замесена дори и прокуратурата. Едва на седмия ден, когато историята започна да се превръща в истерия, от щаба на ГЕРБ най-вероятно прецениха, че са я подценили и включиха тежката си артилерия в сутрешните тв блокове - Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Наложи се министърът да декларира, че "аз съм единственият може би, който най-много и силно желае победата на Росен Плевнелиев". Обади се дори Христо Стоичков: "Що за наглост и безочие е това тези, които са ми искали подкупи на мен, днес да ходят и да обвиняват някого в корупция и да му петнят името на Росен Плевнелиев." В

Политически план

най-бързо се ориентираха от БСП като инициативата пое номинираният за кмет на София Георги Кадиев, който насочи вниманието към заподозрените за корупция съветници. Според него двама от въпросните трима в мандата до 2007 г., поискали подкупа, са настоящи общинари от групата на ГЕРБ. Единият дори е бил предлаган за зам.-министър на регионалното развитие, когато ведомството беше оглавявано от Плевнелиев. Червеният депутат Петър Курумбашев, който до 2007 г. беше общински съветник от БСП, пък обяви, че също знае имената на тримата и даже е съдействал на Плевнелиев сделката му да получи одобрение в съвета. Социалистите акцентират на факта, че макар след местните избори от 2007 г. ГЕРБ вече да има мнозинство в Столичния общински съвет (СОС), сделката приключва през есента на 2008 г. Намеците бяха, че натискът върху Плевнелиев е продължил и при новите управляващи.

Кръгът на заподозрените се стесни около Радослав Тошев и Орлин Иванов, които заедно с Данаил Кирилов (сега областен управител на София) през 2008 г. са вносители на доклада за замяната на терени. И тримата яростно отрекоха. "За себе си мога да гарантирам, че нямам нищо общо. Ако Кадиев спомене името ми, ще го осъдя", каза за "Капитал" Иванов. Радослав Тошев дори поиска среща с Плевнелиев, но групата на ГЕРБ в София реши, че не е необходима. Любопитна и никак не маловажна подробност е, че преди да се присъедини към ГЕРБ, Тошев беше член на коалцията в СОС около "Гергьовден", на която беше член управителят на скандалната фирма "Софийски имоти" Тошко Добрев. Кирилов от своя страна пък каза: "Гордея се с това, което направих. Това е уникално добра сделка за София."

Спекулациите принудиха Плевнелиев да се намеси със специално изявление. "Не съм имал среща с никакви брокери - ни един, ни два, нито трима. Лично на мен подкуп не ми е искан. Самите вие знаете, че подкуп не се иска директно, а с много завоалирани намеци", каза той. От думите му стана ясно, че наистина е имало проблем със сделката с общината, но благодарение на кмета Бойко Борисов през 2008 г. той бил решен. ГЕРБ от своя страна намери "изход" от ситуацията в интервю на Плевнелиев пред в. "Банкер" през 2007 г. В него той обвинява общинското дружество "Софийски имоти" за пречките пред проекта.

Тук историята вече влиза в такива дълбини и исторически препратки, в които трудно се оправят с днешна дата някои от участниците в събитията. Пламен Илиев например, който до 2007 г. беше председател на стопанската комисия, не можеше да се сети дори за името на изпълнителния директор на "Софийски имоти". "Тази фирма винаги е била тъмна кутия", коментира той пред "Капитал". По-интересно е обаче какви биха били

Ефектите

от скандала върху кампанията на Плевнелиев. Според социолога Михаил Мирчев в рамките на кампанията до изборите компроматите трудно биха повлияли на нагласите на избирателите, освен ако не са автокомпромати. На такъв, умишлен или не, прилича и този с искания подкуп. Все още е рано със социологически инструменти да се измерва ефектът на думите на Цветанов, но засега прави впечатление неумелата реакция на ГЕРБ на скандала, което позволи той да се разрасне и да обхване кандидата им за президент. Още когато съмненията се насочиха към "брокери" сред мнозинството в София, едно изявление, че общинските съветници, които са искали подкуп, вече не са в СОС, щеше да пресече последвалите спекулации. Нещо подобно се опита да направи, но на седмия ден Бойко Борисов пред "Нова тв": "Ако не бях премиер, щях да кажа имената не на трима, а на десетина брокери... Сега всеки намек или коментар означава да се вкарам в играта на БСП. Тези общински, за които знам, не са в нашата партия и не са в общинския съвет. Не са предлагани и за заместници на Плевнелиев."

Със забъркването на Плевнелиев в политическите каши на ГЕРБ управляващите са на път да изгубят едно от предимствата на кандидата си - че не е партиен член. В същото време това, че скандалът беше изпуснат от контрол, показва сериозен проблем в начина, по който управляващите организират кампанията си. Историята на скандала показа, че той не е на кандидата за президент на ГЕРБ (все пак нито е взел, нито е дал рушвет), а на щаба, който трябва да работи за избирането му.

Извън това от новата листа на кандидатите за общински съветници от ГЕРБ, която ще стане известна тези дни, публиката сама ще си направи извода кой казва истината.

Сделката

Проектът за бизнес парка в София, в жк "Младост" 4 е от 1999 г., когато кмет е Стефан Софиянски. Той е частна инициатива на Lindner Holding, германски инвеститор, който изкупува земята от частни лица. Единственият контакт с общинската администрация е разговор със Софиянски, след който се разбрали частната компания да купи и терените на първа линия към околовръстния път, където има планирана спирка на метрото. По този начин германският инвеститор окрупнява парцела в интерес на общината, а тя гарантира, че ще го обезщети с други парцели, когато дойде времето. През 2001 г. Столичният общински съвет (СОС) взима решение за замяна на 15 дка от терен в жк"Младост" 3 срещу парцелите на първа линия (общо 27 дка). Общинският терен обаче се оказва част от капитала на дружество "Софийски имоти" и до пролетта на 2008 г. сделката не е финализирана. В периода на мандата 2003 - 2007 г. има няколко доклада, които отлежават в различни комисии, без да стигнат до залата за гласуване. Все пак общината прави опит да отпише някои от терените от капитала на "Софийски имоти", но дружеството твърди, че не може да отрази промените в Търговския регистър и градския съд. От 2005 г. кмет на столицата е Бойко Борисов, спечелил частичните местни избори, тъй като Стефан Софиянски влиза в парламента. ГЕРБ обаче няма нито един съветник. През 2007 г. на редовния местен вот формацията на Борисов взе 33 от общо 61 места в СОС, а той отново стана кмет. Първият доклад по казуса с бизнес парка е внесен през февруари 2008 г. от трима съветници от ГЕРБ - Радослав Тошев, Орлин Иванов и Данаил Кирилов, председател на стопанската комисия. С него те предлагат "Софийски имоти" да дари парцелите на общината и след актуални пазарни оценки кметът на София да внесе доклад в общинския съвет, за да ги замени срещу терени, собственост на бизнес парка. Общинският терен е около 20 дка, а частният - малко над 24 дка. Окончателното решение е прието чак през есента на 2008 г., по думите на Кирилов пред "Капитал" "защото "Софийски имоти" и тогава си бяха "Софийски имоти", т.е. забавили са процедурата по издаването на документите. През ноември 2008 г. обаче Данаил Кирилов внася доклад в общината, но не за замяна, а с искане да се обяви публичен търг за имотите на общината, а да се отчуждят имотите на бизнес парка. Според опозицията от БСП това поведение на мнозинството е съмнително, защото отново представител на ГЕРБ поставя сделката в задънена улица. В крайна сметка обаче решението, гласувано от СОС, е за замяна, като "Бизнес парк София" трябва да доплати и 2.5 млн. лв. и да изгради за своя сметка градинка върху 5 дка. по продължението на ул. "Д-р Атанас Москов".

Заподозрените

"Това е гнусна лъжа, сътворена от група хлебарки около Георги Кадиев и обкръжението му."

Орлин Иванов, общински съветник от ГЕРБ

"Гордея се със сделката. Това е уникално полезно за София."

Данаил Кирилов, областен управител на София



"Вътрешният министър като каже А, да каже и Б, да каже кои са тези хора, той явно знае."

Радослав Тошев, общински съветник от ГЕРБ

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 20
    • + 43

    Цветанов просто дрънка без да мисли. Не мисля, че е приятелски огън. В желанието си да покаже какви далавери са се въртяли през 2007 г, накара Плевнелиев да обяснява, че няма сестра. Хубавото е, че се разбра, че Плевнелиев не се поддава на искания за подкуп. Колкото до това защо не е сезирана прокуратурата, без доказателства е безсмислено. Най-много да го осъдят за клевета. Направил е каквото е можал, говорил е с Курумбашев, може би и с други, че шест години го мотаят явно с цел да вземат някакви пари и в крайна сметка сделката е минала през общината.

    Нередност?
  • 2
    quebecer avatar :-P
    Quebecer
    • - 4
    • + 73

    И аз съм на мнение, че не беше нарочно, а просто с глупостта си Цв. Цв. извади очите вместо да изпише веждите.

    Нередност?
  • 3
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 34

    С другарски поздрав ;-)

    Министър Цветанов не забравя наученото :-)

    Нередност?
  • 4
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 4
    • + 47

    До коментар [#2] от "quebecer":

    Да, тъпотата му плува най-отгоре, ама отдолу има море от селски хитринки и сметки. В един много хубав коментар в миналия или по-предишния брой беше заганнато противопоставяне в ГЕРБ по линията партийци/експерти. ЦвЦв, Фидосова и депутатската пасмина са към първата група, а Плевнелиев, Дянков и икономическия министър са представителите на другата. Тъжното е, че в своите конфликти и едните, и другите се стараят да привлекат погледа на ББ върху себе си, защото решението ще дойде от него.
    Затова си мисля, че ЦвЦв съвсем не случайно подхвърля тази история. На ГЕРБ повече власт не им трябва и с едно-друго трябва да се поукроти инерцията на народната любов.

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 21
    • + 8

    Може и правилно да е постъпил Цв.ЦВ., като "разкри" малък скандал днес, ще попърдят, ще попърдят в медиите и до изборите ще забравят, всяко чудо за три дни.... и Плевналиев на бял кон в президентството....
    Можеше и да премълчи Цв.Цв. но сърце не трае, нали знаете ....

    Нередност?
  • 6
    krlkirilov avatar :-|
    Кирил Кирилов
    • - 10
    • + 39

    Скандалното в случая е, че някой от Министъра на МВР или кандидата за президент на ГЕРБ нагло лъже. Невъзможно е, няма как хем да е имало среща между Росен Плевнелиев и "брокерите", хем да е нямало такава среща, хем да е искам подкуп от 500 000 евро на Росен Плевнелиев, хем да не е искан никакъв подкуп. При всички случаи някой от двамата, Цветан Цветанов или Росен Плевнелиев лъже. При всички случаи някой от двамата каза една много нагла лъжа пред камерите.

    А и този скандал е показателен как в ГЕРБ, които обещаваха да се борят с корупцията го правят, като си затварят очите.
    http://krlkirilov.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html

    Нередност?
  • 7
    non_party avatar :-P
    СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
    • - 8
    • + 36

    До коментар [#5] от "boby1945":

    Май няма да е за три дни чудото :) Днес, 16 септември, т.е. 7 дни след поредното Цвъково осиране, скандалът не само не затихва, но и тепърва започва да се разраства !
    Сигурно Андрей Жеков - разпределителят на националния ни волейболен отбор е позеленял от завист, че Цвъко успя да вдигне чудесно такава висока топка.
    А опозицията като един същи Матей Казийски не се поколеба да забие тази вдигната топка в полето на ГЕРБ и нито тройния блок, нито отчаяните плонжове на целия гербав отбор успяха да предотвратят точката. Май вместо чиста победа за ГЕРБ, нещата отиват към тайбрек, където не се знае какво ще стане. Много често този, който не бие с 3 : 0, накрая пада с 2 : 3 ! Боко поне трябва да ги разбира тези работи, и без това единственото му занимание докато не реже лентички е да джитка някакъв спорт с топка. Накрая обаче вместо за следващ президент да не вземе да тренира единствено джобен тенис, докато диктува мемоарите си за краткия си престой в изпълнителната власт :)

    Нередност?
  • 8
    xon2003 avatar :-|
    Starsky
    • - 6
    • + 19

    До коментар [#4] от "Б.Давидков":

    Странно, действията на ГЕРБ, които наблюдаваме напоследък ме оставят и мен с впечатлението, че те не желаят да печелят тези президентски избори. Не знам дали не са сключили и те някакво споразумение с някого - за нас кмета, за вас президента. И кого да жертват в ролята на неуспелия кандидат - ами недолюбвания поради прекалено високия си рейтинг Плевнелиев - по-умен е от шефа и не става. Защо ли той подаде оставка, а Попова - не?!

    Нередност?
  • 9
    dimiterptsvetkov avatar :-|
    uran
    • - 17
    • + 13

    Дали някой го интересува какво става с този невзрачен псевдоподкуп, който даже не се е състоял.

    Нередност?
  • 10
    dravalanche avatar :-P
    DrAvalanche
    • + 27

    Плевнелиев сигурно вече се моли Цв.Цв. да не дама повече интервюта до изборите.

    Нередност?
Нов коментар