През 2013 г. ще имаме и е-идентичност

Чрез специален носител с уникален номер и е-подпис потребителите ще могат да използват електронните услуги на държавни и частни фирми

Използването на електронния идентификатор е доброволно и не е свързано с подмяна на някои от документите за идентификация, които се използват към момента, подчертава Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Използването на електронния идентификатор е доброволно и не е свързано с подмяна на някои от документите за идентификация, които се използват към момента, подчертава Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Използването на електронния идентификатор е доброволно и не е свързано с подмяна на някои от документите за идентификация, които се използват към момента, подчертава Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.    ©  sxc.hu
Използването на електронния идентификатор е доброволно и не е свързано с подмяна на някои от документите за идентификация, които се използват към момента, подчертава Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.    ©  sxc.hu
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Към средата на 2013 г. достъпът до електронните услуги на държавната администрация и дори на отделни частни фирми ще става чрез използването на специална карта, USB или друго устройство. Образно казано то ще бъде вашата електронна идентичност, тъй като ще разполага с уникален номер, различен от ЕГН-то, и е-подпис, така че да бъдете разпознавани от системите. И всичко би трябвало да става по-бързо, по-лесно, по-удобно и по-евтино. Или поне това е крайната цел на проекта за изграждане на система за е-идентификация на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), финансиран със средства от оперативна програма "Административен капацитет".

Карта, USB или нещо друго

Използването на електронния идентификатор е доброволно и не е свързано с подмяна на документите за идентификация, които се използват към момента, подчертава Валери Борисов, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му е-идентификацията ще се използва по-скоро от активните хора, които осъзнават предимствата на електронните услуги.

Към момента всяка държава има различна практика в тази област. В Австрия например се използва идентификатор, който прилича на банкова карта с чип. В Естония обаче идентификаторът е вграден в самата лична карта. Идентификаторът в България се предвижда да бъде на отделен носител. "След 5, 10 или повече години, ако МВР реши, може и в България да се вкара такава техническа възможност като в Естония например, но засега идеята е идентификаторът да е на самостоятелен носител", коментира Борисов.

Компанията, която ще разработва системата за е-идентификатор, ще трябва да предложи какво да бъде конкретното техническо средство. Тя ще определи и цената му. Засега двата въпроса остават без конкретен отговор, тъй като все още не е проведена обществената поръчка за избор на изпълнителя. Очаква се тя да бъде обявена  през януари 2012 г., а индикативната й стойност ще бъде "значително под 6 млн. лв.", коментира Борисов.

Обществената поръчка е част от проекта на МТИТС за подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство. Общият бюджет на проекта е за близо 12 млн. лв. Част от него е и създаването на регистър за електронната идентичност на потребителите, разработване и внедряване на системи за документооборот,  за информационна сигурност, както и на такава за известяване или изпращане на справочна информация чрез SMS и др.

Подготвителните дейности

За да заработи системата за е-идентификация е нужна и съответната нормативна уредба. Предвижда се през първата четвърт на 2012 г. това вече да е направено, казва Борисов. В момента все още не е избран изпълнителят и за този проект. Всъщност тази поръчка е малка част от друг европроект на МТИТС на обща стойност от 18 млн. лв., който има за основна цел развитието на обслужването по електронен път.  

Важно е паралелно с разработването на системата и нормативната база държавната администрация и фирмите да направят и нужните промени, за да приспособят системите си за работа с новия електронен идентификатор.

Ако обществените поръчки за избор на изпълнителя за разработването на нормативната база и на самата е-система за идентификация, не се обжалват, проектът трябва да приключи в срок, т.е. през пролетта на 2013 г. Така идентификаторът ще може да се използва от средата на 2013 г. Ако процедурата обаче се обжалва, може да се появи и риск евросубсидиите предназначени за проекта да не бъдат усвоени.

Европейски правила

Въвеждането на система за е-идентификация не е задължително, но е сред приоритетите на Европейския съюз (ЕС), отбелязва Валери Борисов. Към момента страните, които не разполагат с подобни технологични решения за е-услуги не са много. За да се използва една е-идентификация в друга държава се подписва двустранно споразумение за признаването й. Идеята е обаче на по-късен етап да се премине дори към единен е-идентификатор в рамките на ЕС.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nauchnik avatar :-|
    nauchnik
    • - 10
    • + 11

    Таман да те продадат и без да се иска подпис от теб! То и сега само селското куче не ми знае ЕГН-то и номера на телефона. А имало защита на личните данни... Има за апартамените на Цветан Цветанов!

    Нередност?
  • 2
    longanlon avatar :-|
    Longanlon
    • - 1
    • + 13

    Като го видя, чак тогава ще го повярвам.

    Обещания за електронно правителство слушаме от десет години и нъцки...

    Нередност?
  • 3
    kableshkov avatar :-|
    kableshkov
    • - 3
    • + 2

    И скоро ще бъдат спираните ВЕЦ-ве като в САЩ с един троянски кон.

    Нередност?
  • 4
    baihui42 avatar :-|
    baihui42
    • - 4
    • + 3

    Болни амбиции на ниско-образовани хора... Това нещо в тия срокове е абсурд да го изпълнят...

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-?
    m17
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#4] от "baihui42":

    А вие как коментирате без всъщност да разбирате грам за какво става дума ?.
    Тук идеята е съвсем проста и трябваше да се случи много отдавна. Идеята е държавата да направи и да подържа доставчик на удостоверителни услуги. Удостоверителни услуги значи издаване на
    цифров сертификат който се изисква за ползване на всякакви електронни услуги и в частност услуги на държавната администрация. Цифровия сертификат грубо казано е електронен паспорт. Абсурдното досега е че държавата като абсолютния удостоверител на идентичност издава само хартиена идентичност - хартиена лична картат. А сега ще почне да издава и цифрова идентичност под формата на сертификат на някакъв носител - примерно на чип карта. И примерно някой ден носителя на цифровата идентичност и хартиената лична карта ще се обединят физически в лична карта с чип.
    От преди 5 години има закон, има и 4-5 фирми предоставят такава удостоверителни услуги срещи такса от рода на 20'тина лева годишно.
    На практика какво ще стане - ще се направи търг и една от тези фирми ще продаде ноу-хауто си на някоя държавна агенция. И постепенно освен държавните структури и частните такива като банките ще приемат тези сертификати и накрая само държавата ще бъде издател на цифрови удостоверения за електорнен подпис.

    Нередност?
  • 6
    r0ksi avatar :-|
    Рокси
    • + 5

    Добре, но проблемът не е в издаването на цифровия сертификат. Така или иначе дали ще го издава държавата или някой друг е подробност. Въпросът е, че аз като притежател от поне 3 години на цифров сертификат мога с него да си ползвам ел.банкиране и да си подам данъчната декларация. Пробвах се тази година да си извадя удоствоверение за липса на данъчни задължения и се оказа невъзможно.
    Е, за какво говорим? Липсват държавните услуги, които би трябвало да получавам със сертификата си. А нямам не вярвам, че за 2 години е възможно да се дигитализират толкова много сфери. Бих се радвала ако мога да си извадя свидетелство за съдимост, удостоверение за липа на задължения, да си сменя постоянния адрес, да си проверя местните данъци..

    Нередност?
  • 7
    kkk_20 avatar :-|
    kkk_20
    • + 1

    До коментар [#6] от "Рокси":
    Да, това е проблем, но са изхарчени много милиони и се работи от много години, така че може би най- накрая ще стане след 2 и още милиони....

    Нередност?
  • 8
    baihui42 avatar :-|
    baihui42
    • + 1

    До коментар [#5] от "m17":

    В момента достатъчно много хора има електронни подписи. В КРС има списък с довтавчици на удостоверителни услуги които трябва да се поддържат от онлайн банкиранията на банките, НАП, НОИ и навсякаде където се предлагат някакви електронни услуги.

    Всичките тези хора ще трябва да дадат 20 или повече лева, за да си изкарат ОЩЕ една електронна идентичност, която ще могат да използват на едно единствено място.

    Нередност?
  • 9
    director_general avatar :-P
    Генерален Директор
    • - 1
    • + 1

    Явно има хора, които още от сега се страхуват, но спокойно - не боли!

    Всички граждани на САЩ или Канада, например, които по един или друг начин не носят паспортите си в чужбина, при посещаване на US посолството или на канадското такова, поставят показалеца на дясната си ръка върху "скенера", светещ в приятна лилава светлина и след 5 секунди, служителят от RSO, казва: Welcome Mr. Еди-Кой-Си.

    В България нещата се движат с бързината на пътнически влак, който трябва да измине разстоянието София - Варна за не повече от 24 часа, което съвсем не означава това, че няма да пристигне във Варна, а онова, че ще пристигне, но с Неопределено време закъснение.

    Та такива работи и из другите сектори.

    Нередност?
  • 10
    raimond avatar :-(
    Meister Eckhart
    • - 2
    • + 2


    Хич не съм оптимист... имайки предвид каква невероятнта глупост е този електронен подпис..

    Нередност?
Нов коментар