🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Естонски експерти разучават българското е-правителство

Създаването на защитен слой за обмен на данни между министерствата и въвеждането на документи с чипове са помогнали на естонците да въведат своето е-управление

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Естонски експерти по е-управление ще предложат конкретен план за ускорено въвеждане на е-правителството в България, след като анализират информацията за състоянието на българските информационни системи, която ще получат по време на случващото се в момента тридневно посещение, чиито домакин е Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 

Днес презентациите на естонската делегация продължиха в зала 503 на МТИТС, където отново присъстваха представители на администрацията и бизнеса.

"Целта на тази тридневна среща е да получим по-дълбоко разбиране за състоянието на българското е-правителство, да съберем необходимите за анализ данни, какви са вашите подходи и планове", коментира за "Капитал" Маргус Пуйя, директор отдел "Държавни информационни системи" в естонското Министерство на икономиката и комуникациите. "Вече имаме договорка за допълнителна среща или да изпратим чернови с нашите препоръки на българските ни колеги преди Коледа", добави Пуйя.

Естонската делегация идва в България, след като по време на посещение  в Естония, проведено през септември, премиерът Бойко Борисов се запозна с основните параметри на местното е-правителство.

"Тогава беше уговорено нашето посещение, чиято цел е на база на информацията, която ще получим, да направим определени препоръки относно посоката, в която България трябва да поеме по пътя към информационното общество", допълва Пуйя.

Естонският експерт на този етап не пожела да коментира конкретно какви са най-важните мерки, които българското правителство трябва да предприеме, за да задвижи по-бързо практически спрялото развитие на електронното управление в държавата.

Въпреки това той каза, че вече се е запознат с концептуалните документи в сферата и смята, че Стратегията за развтието на е-управление в България е стъпка в правилната посока.

"Всичко започва с малки стъпки. Ние в Естония например сме започвали технологични проекти без готова концепция. Естония обаче е много малка държава и, когато нещо се обърка, разходите не са чак толкова големи, за да отстраним грешката. Така че според мен е много добре, че вие имате подобен документ, такава концепция, която показва как да изградите държавните информационни системи и да заработят заедно", смята Маргус Пуйя.

На този етап естонската делегация е получила качествена информация за нивото на развитие на българското електронно правителство, която ще бъде анализирана в следващите седмици, посочва чуждестранните посетители.

Според Маргус Пуйя информационните системи не трябва да се разглеждат само като технически решения, а като съвкупност от три важни елемента: правна рамка, организационни механизми и технически решения. "Трябва да разглеждате тези системи от холистична гледна точка, без да подценявате важността на отделните елементи", коментира експертът.

Относно най-важните решения, които Естония е взела за успешното изграждане на своето е-правителство, това са най-вече две неща, обяснява Пуйя. "На първо място това, че не направихме една огромна и сложна информационна система, а оставихме всяко министерство да събира информацията, която трябва да получава по закон и след това създадохме т.нар. защитен слой за обмен на данни (X-Road)", казва Пуйя и допълва: "Днес всяко министерство е свързано към X-Road, всяка правителствена база данни е свързана и това прави създаването и използването на услугите много лесно."

Не по-малко важно е и интегрирането на чип за електронна идентификация в личните документи на естонците.

Много е важно да има и политическа воля за използването на инф. Изглежда, че в България има ясно разбиране за ползите от е-управлението, казва естонският експерт.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    carter avatar :-|
    carter
    • - 1
    • + 4

    по-важно нещо от създаването на е-правителство в администрацията, не виждам. всичко останало ще дойде от самосебе си

    Нередност?
  • 2
    stilka avatar :-?
    Зай Бай
    • + 6

    Естонски експерти разучават българското какво?

    Нередност?
  • 3
    kableshkov avatar :-P
    kableshkov

    До 1


    И корупцията ще изчезне, но само наживо, нали?

    Нередност?
  • 4
    jubal avatar :-P
    jubal harshaw
    • + 2

    Колко народ след Малкия Мук се замогна от тая далавера, не е истина... Ма поне се вижда на какво е способна българската IT индустрия оставена сама на себе си -- на нищо.

    Нередност?
  • 5
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "kableshkov":

    корупцията може да изчезне напълно само с методите на чичо сталин. в останалите цивилизовани общества това е невъзможно да се постигне, защото голяма част от административната система може да се контролира само от хора. с това наум, възможната мисия е да се ограничат значително възможностите за корупция чрез "осветляване" на голям поток от информацията до държавната администрация по електронен път.

    не знам за общество, което изцяло да е изкоренило подкупничеството, но имаме много примери за общества, които успешно го контролират до много висока степен точно с подобни системи. допълнително правителството трябва да прекара стимули както за даващите, така и за получаващите подкупи, ако иска успешно да се справи с това явление, но това е тема за друг разговор.

    доколкото положението за е-правителство може да се анализира, излиза, че правителството управлява в момент на рецесия и са му необходими всички възможни авенюта да постигне икономически растеж, ако иска да остане на власт. една от мерките за такъв растеж е насърчаването и привличането на инвестиции чрез по-ефективна и прозрачна административна база, която дава сигурност на инвеститорите. в момент на криза всъщност има най-много консенсус за провеждане на реформи и сегашната ситуация предлага точно това на кабинета.

    цинизмът на набюдателите ще бъде единствено оправдаем, ако опитът за прекарване на мерки за е-правителство се окаже опит за отвличане на внимание. разбираемо е, че доверието към борисов и с-ие е ниско като се вземе предвид колко малко от обещанията си те са изпълнили досега, но времената сега са различни и, ако те наистина искат да освободят напрежението от кризата и да останат на власт, те са принудени да вземат мерки близки до истински - и болезнени - реформи.

    Нередност?
  • 6
    077888888888 avatar :-P
    077888888888
    • + 5

    Г-н Пуйя,

    Е-правителство или Е-администрация ще бъде срещу БГ администрацията, която ще положи неимоверни усилия това да не стане.

    Тук трябват Крумови закони и топки, които Футболист № 1 не притежава.

    Нередност?
  • 7
    bzm avatar :-P
    bzm

    До коментар [#2] от "Зай Бай": Е как какво?Как успяха да откраднат 350 млн без да мръднат и 35 см напред.Това си е за "Гинес"

    Нередност?
Нов коментар