🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Извънредният дефицит в пенсионната система е 280 млн. лева

Правителството раздаде още 40 млн. лева на днешното си заседание

280 млн. лв. повече от първоначалните планове ще преведе държавата към НОИ за изплащане на тазгодишните пенсии.
280 млн. лв. повече от първоначалните планове ще преведе държавата към НОИ за изплащане на тазгодишните пенсии.
280 млн. лв. повече от първоначалните планове ще преведе държавата към НОИ за изплащане на тазгодишните пенсии.    ©  Асен Тонев
280 млн. лв. повече от първоначалните планове ще преведе държавата към НОИ за изплащане на тазгодишните пенсии.    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Извънредният дефицит на Държавното обществено осигуряване е 280 млн. лв. и той ще бъде запълнен с извънредна субсидия от републиканския бюджет, който се пълни с приходите от данъци. Това реши на днешното си заседание кабинетът и на практика призна, че увеличаването на осигурителната тежест с 1.8 процентни пункта, не е осигурило приходите, които се очакваше.

На повишената осигурителна тежест се разчиташе да увеличи приходите в системата с около 400 млн. лв. спрямо миналата година, а други мерки трябваше да влеят още 270 млн. лв. и така собствените приходи на общественото осигуряване да нараснат с 670 млн. лв. на годишна база. Реално обаче ръстът на приходите не се изпълняа с 230 млн. лв., а други близо 50 млн. от извънредния дефицит са резултат от увеличението на вдовишките добавки с една трета, от началото на септември.

Това означава, че мярката с увеличението на осигурителната тежест е осигурило половината от очакваното увеличение на приходите.

Отделно за тази година държавата ще преведе на НОИ още 1.39 млрд. лв. за покриване на планирания му дефицит, а с извънредната субсидия преливането на средства от централни данъци за пенсии става 1.68 млрд. лв.

За сметка на това обаче по-големи приходи се очакват в републиканския бюджет. Предварителните прогнози на финансовото министерство сочат, че годината ще приключи с дефицит по консолидирания бюджет в размер на 1.8 млрд. лв. или 160 млн. лв. по-малко от заложения за годината. Като отношение към Брутния вътрешен продукт дефицитът за тази година ще е 2.4%.

Бюджетният дефицит ще се окаже по-нисък

Източници на Capital.bg съобщиха, че Европейската комисия обмисля промяна на методологията, по която се смята изпълнението на бюджета и тя може да намали дефицита, който България отчита включително и със задна дата за миналата година. Новостта е в това, че вноските, които работещите правят в частни пенсионни фондове от втория стълб, ще се броят като приход. Макар и те да не влизат в хазната, реално са средства, иззети от частния дектор за решаване на пенсионни проблеми. Заради тази операция дефицитът от 3.2% за миналата година, измерен по европейската методология, ще падне под 3% и процедурата по свръхдефицит срещу България окончателно ще бъде прекратена. Експерт от Министерство на финансите призна, че бюджет 2010 ще се преизчисли, но това ще стане догодина и все още не е ясно с колко точно ще се намали дефицитът за 2010 г.

Кабинетът похарчи още 40 млн. лева предколедно

Също на заседанието вчера правителството отпусна 30.7 млн. лв. за общините, които са плащания на управляващите към местните власти под формата на данък сгради и такса смет. Други 8 млн. лв. правителството отпусна за плащане на просрочени задължения към български фирми, строящи Магистрала "Люлин". Средствата са за "СК 13 холдинг", "Симинвест", "ДЛВ", "МТВ", "Монтажи" и "Вая". Изпълнител на самия проект е турската компания "Мапа – Ченгиз", която не е плаща на своите подизпълнители заради спор за обема на свършената работа, съобщи "Медиапул". Самите средства били от задържан сертификат за плащане на АПИ към "Мапа Ченгиз", както и задействане на част от гаранцията за изграждането на магистралата, което означава, че правителството удържа парите от изпълнителя, за да плати директно на подизпълнителите. В края на всяка година правителството отпуска средства от икономии и задействане на бюджетни буфери за покриване на извънредни разходи или допълнителни субсидии на автономни бюджети като НОИ, когато собствените им приходи не се изпълнят.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forumer avatar :-|
    forumer
    • - 1
    • + 4

    Снимката под статията доволните пенсионери ли показва?

    Нередност?
  • 2
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 7
    • + 6

    Тези данни в статията са интересни.
    Ако консолидирания дефицит е 1.8 млрд, а дефицита на НОИ е 1.68 млрд лв., то значи 93% от целия дефицит се формира от НОИ. Не е ли това големия проблем във финансите на държавата !?
    Чисто и просто пари за големии пенсии не може да има.
    Според мен трябва пенсиите да се преправят (преизчислят) без оглед или с малко влияние на доходите получавани през трудовия път. Трябва да се повишат ниските и да се намалят високите пенсии, т.е да станат в диапазона 300 - 500 лв, а не както е сега 120 - 700 лв.
    Т.е. целта на пенсията да бъде осигуряване на един житейски минимум, а който иска да има по-висок стандарт - да си спестява и заделя сам за тези възрастни години.
    Така ще се облекчи и финансовото бреме и най-вече ще има справедливост- при разходопокривната система не може да искаш голяма пенсия, защото си получавал голяма заплата.

    Нередност?
  • 3
    dgdimitrov avatar :-|
    Quo Vadis?
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#2] от "coffee.b

    Хората са си плащали осигуровки, така че да се хвърля вината за дефицита в/у пенсионерите е глупаво.
    Държавата може да ореже разходи от администрация, полиция, администрация и не на последно място от 45 годишни милиционери пенсионери, ако толкова държиш на пенсиони промени.

    Нередност?
  • 4
    mik2 avatar :-@
    mik2
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#3] от "Quo Vadis?": Точно. Да се премахнат всякакви привилегии, заплати "накуп", на ченгетата да се вдигне с 10 г пенсионната възраст, с възможност за работа до 60 г./така е на Запад/. В противен случай да ни оставят сами да се оправяме. Ще му намерим колая! Щом реват кански, че пенсионерите им "подяждали" бюджета, защо просто не се махнат, а продължават да ни натрапват вредното си присъствие в обществения живот и да мрънкат все едно и също - световна криза, няма друга алтернатива и не знам още колко глупости? Като не знаят как, защо изобщо са се цанили за изборите? Как така се получава, че най-некадърните са толкова амбициозни за власт? Странна работа! Псуват ги, презират ги, подиграват им се, а те мислят, че "дъжд ги вали"!

    Нередност?
  • 5
    xmm avatar :-?
    xmm
    • - 1
    • + 6

    ...увеличаването на осигурителната тежест с 1.8 процентни пункта, не е осигурило приходите, които се очакваше....
    ---------------------------------

    Това си го писахме тук още тогава.
    А тези 280 млн лв не са ли осигуровките на държавните служители?

    Нередност?
  • 6
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 1
    • + 4

    Банкрут .
    Един човек плаща с 1200 заплата плаща 160 000 лева данък за тези държавни помияри за съвествният си живот за да може да се гаврите с него с 250 лева пенсия накрая .
    Спирам и здравни и социални и всички видове вноски за тази държава докато не въведете лични сметки в които всеки да си събира колкото иска и може .
    Аз няма цял живот да издържам социалистическите отрепки на снимките които да ми ядат парите я /

    Нередност?
  • 7
    dimitari avatar :-|
    mi4o
    • - 2
    • + 1

    До coffee.bean.
    Браво. Изумително. Свучи толкова севернокорейско. По същата логика да направим заплата 600 лв. за всички. Депутати, министри, абе за всички, дори и за частниците. С излишъка да строим живота нов.

    Нередност?
Нов коментар