🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Схема за енергийна ефективност на индустрията тръгва догодина

Икономическото министерство очаква да изплати 100 млн. евро като грантове по програма "Конкурентоспособност"

Трайчо Трайков
Трайчо Трайков
Трайчо Трайков    ©  Цветелина Белутова
Трайчо Трайков    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През следващата година се очаква да бъдат разплатени минимум 100 млн. евро като грантове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и до 200 млн. евро като заеми по инициативата Jeremie. Това каза в интервю за БТА министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По думите му през 2012 г. мениджърските екипи на фондовете за дялово участие, създадени по програмата, очакват около 38 млн. евро инвестиции в малки и средни предприятия.

През следващата година предстои и изпълнението на няколко големи проекти с финансирането. Единият от тях е изграждането на технологичен парк за 50 млн. евро, както и обявяването на началото на програмата "Енергийна ефективност на индустрията".

"За нас програма "Конкурентоспособност" е инструмент за преструктуране на икономиката, а преструктурирането се случва, ако има фокус на мерките", каза още министърът.

Той допълни също, че през следващия програмен период след 2013 г. България ще иска 50% от субсидиите по европейския фонд за регионално развитие, които ще дойдат в България, да бъдат инвестирани в подобряване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия и повишаване на енергийната ефективност на бизнеса.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 2

    тази празна мантра беше любима и на лостоваците преди 13 години "... конкурентоспособността на малките и средни предприятия и повишаване на енергийната ефективност на бизнеса. ..." каквото и да значи сама по себе си.....

    Нередност?
Нов коментар