🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нисколихвените кредити ще са достъпни наесен

Плановете ни за 2012 г. са да платим над 100 млн. евро субсидии за бизнеса и да отпуснем преференциални кредити за 200 млн. евро, казва в интервю Жулиета Хубенова, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма

Иновации, конкурентоспособност на МСП и енергийна ефективност ще са акцентите за следващия програмен период, казва новият зам.-икономически министър Жулиета Хубенова
Иновации, конкурентоспособност на МСП и енергийна ефективност ще са акцентите за следващия програмен период, казва новият зам.-икономически министър Жулиета Хубенова
Иновации, конкурентоспособност на МСП и енергийна ефективност ще са акцентите за следващия програмен период, казва новият зам.-икономически министър Жулиета Хубенова    ©  Красимир Юскеселиев
Иновации, конкурентоспособност на МСП и енергийна ефективност ще са акцентите за следващия програмен период, казва новият зам.-икономически министър Жулиета Хубенова    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цели за 2012 г.

- Да бъдат сключени договори за над 100% от бюджета на програма "Конкурентоспосбност"

- Да бъдат платени над 100 млн. евро субсидии

- Заемите свързани с Гаранционния фонд по JEREMIE да достигнат 200 млн. евро

- Междинното звено и дирекцията отговаряща за програмата в Министерството на икономиката ще бъдат слети до средата на годината

- Ще бъде създаден самостоятелен сайт за инициативата JEREMIE

- Г-жо Хубенова, кои ще са приоритетите ви на новия пост? Как ще върнете доверието на бизнеса към програма "Конкурентоспособност" (ОПК)?

- Основната ми цел ще бъде оперативната прогрма да работи още по-ефективно и прозрачно в подкрепа на бизнеса. Продължаваме приоритетите, заложени от екипа на МИЕТ още в началото на мандата -, т.е. през 2012 г. да постигнем договаряне на средствата над 100%. Това ще се случи чрез изпълнението на трите големи проекта – за нисколихвени кредити (150 млн. евро от ОПК плюс 150 млн.евро от участващите банки), за енергийна ефективност (150 млн. евро от ОПК плюс 150 млн. евро от участващите банки) и за изграждане на технологичен парк (50 млн. евро), както и наддоговаряне на 100 млн евро по грантовите схеми за малките и средни предприятия (МСП).

По схемите, които са най-атрактивни за бизнеса – като технологична модернизация и внедряване на системи за управление на качеството, които разполагат с бюджет от 258 млн. евро, до момента вече сме наддоговорили 30 млн. евро. Наистина поемаме риск с това наддоговаряне, но е по-добре да го има, а не да остават неусвоени средства.

Поставили сме си за цел също през тази година да платим над 100 млн. евро по грантовите схеми. Очакваме около 450 проекта да приключат през годината и средствата по тях трябва да бъдат разплатени максимално бързо. Освен това чрез Гаранционния фонд, който е част от инициативата JEREMIE, трябва да бъдат платени гарантирани заеми за около 200 млн. евро под формата на заеми за МСП.

- Имате ли конкретни идеи за подобряване на сроковете за оценка и плащане на субсидиите по програмата?

- Вече направихме някои подобрения и скъсихме времето за оценката на проектопредложенията. От края на миналата година всички нови проекти се оценяват директно от управляващия орган. Преди това се оценяваха от междинното звено в срок от 3 месеца, минаваха през техен вътрешен контрол, което отнема до 15 дни, връщаха се на оценителна комисия, после се изпращаха на управляваия орган за съгласуване, ако има нещо неточно документите се връщаха обратно за корекции и така процедурата се забавяше. Сега имаме само една стъпка – управляващият орган, т.е. министерството, прави оценката, вътрешният контролен орган на министерството се произнася и веднага се публикува оценката. Същото смятаме да направим и с изплащането на грантовете към предприятията. За целта както според нашите анализи, така и по препоръка на ЕК, следва да обединим междинното звено и управляващия орган.

- Кога най-рано ще стане това? Ще има ли съкращения на служители?

- Поставяме си го като цел още още до края на юни, тъй като след това се очаква да постъпят много нови проекти и преструктурирането не трябва да пречи на обработката им. Обединяването на служителите от междинното звено с тези от дирекцията в министерството не би трябвало да предизвика съкращения, тъй като и на двете звена съставите им не са пълни, липсват по около 20 човека. Премахването на междинните звена е решено на политическо ниво за следващия програмен период. В този смисъл е добре да започнем реорганизацията от сега, за да не се получи стрес в системата в бъдеще.

- Кога реално ще тръгне схемата за нисколихвени кредити? Как ще коментирате критиките, че чрез нея парите няма да стигнат реално до бизнеса, а само до банките?

- Този финансов продукт е на стойност 300 млн. евро, от които половината са от ОПК, а останалата част - от участващите банкови институции. По данни на Eurostat около 36% от МСП не могат да намерят финансиране за проектите си, а около 24% от тези, които са получили банкови кредити, не ги получават при изгодни условия. Затова за тях достъпът до нисколихвени кредити е важен.

Дизайнът на продукта е такъв, че банките само ще загубят, ако държат и не използват този ресурс за нисколихвени кредити. Неизползваният ресурс има цена за банката - това е "тоягата". Използваният за кредити ресурс им носи доход от инструмента и от собствените средства, с които удвояват общия обем финансиране за МСП - това е "морковът"

Друго важно по тази схема е изменението, според което револвиращите финансови инструменти ще могат да се ползват не само за разрастване, а и за устойчивост на компаниите - тоест и за работен капитал. Както знаем, това е кръвта на бизнеса. Размерът на междуфирмените задължения е голям поради трудността на бизнеса да осигури от банките финансов ресурс за оперативната си дейност.

Очакваме процедурата за избор на банки по тази схема да бъде пусната през второто тримесечие, след като изменението на меморандума за разбирателство с ЕИФ бъде ратифицирано от Народното събрание. Самият избор отнема около три месеца, така, че реално към края на лятото фирмите ще могат да кандидатстват за нисколихвени кредити.

- Друга дълго чакана схема е тази за енергийна ефективност. На какъв етап е работата по нея и кога ще бъде обявена?

- Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е в процес на избор на банки-посредници по тази схема. Към края на февруариочакваме този избор да е приключил. Министерството на икономиката трябва да избере свои технически консултанти, като в момента съгласуваме процедурата за обявяване на обществена поръчка. Смятам, че към края на март-вече ще сме наясно кой е асистентът по проекта. Неговият избор ще бъде направен съвместно от ЕБВР и МИЕТ. Паралелно с това още през март ще пуснем за обществено обсъждане цялата процедура – с насоки за кандидатстване, и апликационни форми. Така фирмите ще бъдат запознати по-рано с детайли по процедурата и по-подготвени да кандидатстват. Самото кандидатстване ще бъде възможно от началото на второто тримесечие. Новост и улеснение за бизнеса е също възможността кандидатът да си избере поддоставчиците и да си купи оборудването, още след като подаде апликационната форма по проекта в Управляващия орган и преди подписването на договора. След като сключи договор разходите му за това оборудване ще се признават.

Към процедурата има още една новост: предстои консултантът на ЕБВР да направи списък с енергоефективно оборудване, продукти и материали със средните им цени на българския пазар. Ако кандидатът избере оборудване от този списък, ще може да го купи само с представяне на три оферти. В останалите случаи остават изискванията за тръжна процедура по ПМС 55.

- Бизнесът разчиташе и на инициативата JEREMIE, но фирмите масово се оплакват, че тя не функционира реално, с малкото изключение на Гаранционния фонд (ГФ) за нисколихвени заеми. Ще стигнат ли парите до бизнеса през 2012 г.?

- През 2012 г. се очаква от ГФ да бъдат предоставени на фирмите 200 млн. евро под формата на кредити.До края на 2011 г., няколко месеца след старта на ГФ, с МСП са подписани 83 договора за заеми за около 20 млн. лв. Само през януари, по неофициални данни от банките, са подписани кредити за около 50 млн. лв., така че прогнозата на Европейския инвестиционен фонд за 200 млн. евро кредити през тази година ще бъде изпълнена.

- Има ли реален напредък в работата на фондовете за дялово финансиране?

- Фондът за стартиращи малки компании (venture capital) е в процес на регистрация и регулаторно одобряване в Люксембург, набрал е нужния собствен капитал от 9 млн. евро и вече води преговори за 3 инвестиции. Очакваме първата от тях да бъде направена още през това тримесечие.

Другите два фонда – за растеж (growth equity) и мецанин (mezzanine) трябва да наберат доста по-голям частен капитал в размер на по 30 млн. евро всеки, което в период на криза не е много лесно. Те са започнали този процес и трябва да заработят ефективно до средата на тази година. Успоредно с набирането на капитала те водят преговарят и по първите си инвестиции, така че до края на годината и очакваме и те да имат реално участие във конкретни проекти.

До края на това тримесечие ще бъде избран мениджър и на фонда за промотиране на предприемачеството (seed fund). Тук работата е по-лесна, тъй като участието със собствен капитал е много по-малко. В скоро време ще бъде готова и интернет страницата на "Джереми България" ЕАД – дружеството, което отговаря за управлението на средствата по JEREMIE. Целта е там фирмите да могат да намират информация и да знаят към кого да се обърнат, когато търсят нисколихвени кредити, дялово финансиране или дългово финансиране, за което им трябва гаранция.

- Иновациите се обявяват за приоритет, но много малка част от европейските субсидии (1.71%) са реално изплатени. Какво ще направите в тази насока?

- Има достатъчно ресурс, но сте права, че парите не са реално усвоени. И все пак дори и изплатената сума за иновации да е малка, заради отворените процедури, по които вече се подписват договори, ръстът в бъдеще ще е лавинообразен. По процедурата, свързана с внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги в предприятията интересът беше много голям, така че дори може да се наложи да увеличаваме бюджета по нея. По схемата за стартиращи иновативни предприятия имаме около 300 проектни предложения, които са оценени като концепция и сега фирмите трябва да детайлизират проектите си, , за да кандидатстват за субсидии. В момента е отворена схемата за иновации и развойна дейност. Очакваме през февруари да започнем да получаваме проектни предложения по нея.

Смятаме, че трябва да опростим още процедурата за комерсиализация на иновациите от стартиращи иновативни компании и да я пуснем отново, за да има по-голям интерес.

- Каква е визията ви за следващия програмен период от гледна точка на организацията на работата, броя програми в сферата на икономиката, приоритетите?

- През следващия програмен период смятаме акцентътв работата ни да бъде поставен върху три основни теми – иновациите, конкурентоспособността на МСП и енергийната ефективност. Както ЕК, така и ние смятаме, че е важно да има тематична концентрация и да подпомагаме целенасочено сектори, , които водят до създаване на висока добавена стойност. Това е пътят за увеличаване на БВП, по-добра конкурентоспособност на икономиката и по-висок жизнен стандарт. Иначе какво става – в страната има 300 хил. МСП, дори само по 200 хил. евро да дадем на всяко от тях, може би парите от всички европрограми и еврофондове няма да бъдат достатъчни. Ще обсъдим тези приоритети, които споменах, и с бизнес-организациите, , защото е важно да има обществен консенсус по темата.

Коя е Жулиета Хубенова?

Жулиета Хубенова бе назначена за зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма преди две седмици. Тя е едно двете нови назначенията на мястото на досегашния зам.-министър Евгени Ангелов, който вече стана съветник на президента.

От октомври 2009 г. до избирането й за заместник министър тя е съветник по европейски програми на министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Ресорът й като зам.-министър е европейски фондове и хармонизация.

Хубенова има над 17-годишен опит в областта на финансиране и подпомагане развитието на малките и средните предприятия от различни индустриални сектори, чрез дялово финансиране и грантове.

Била е изпълнителен директор на фонда за рисков капитал за малки и средни предприятия "Кеърсбек България" АД и директор за България на програма БАС на ЕБВР.

Хубенова има и над 11 години опит директно в преработващата промишленост в областта на производството на мебели, мрамор и облекло.

Завършила е Лесотехническия университет и има преквалификация към Университета за национално и световно стопанство в София.

Специализирала е в България и САЩ микрокредитиране и бизнес инвестиции по програма на Opportunity International (международна мрежа за подпомагане на микропредприятия с инвестиционни заеми) и по програма на Американската агенция за международно развитие (USAID).
Все още няма коментари
Нов коментар