Край тъчлинията на парламента

Година и половина преди следващите избори се появяват силуетите на нови политически играчи

Въпросът дали Меглена Кунева ще стане лидер на партия вече не стои<br />
Въпросът дали Меглена Кунева ще стане лидер на партия вече не стои<br />
Въпросът дали Меглена Кунева ще стане лидер на партия вече не стои<br />    ©  Надежда Чипева
Въпросът дали Меглена Кунева ще стане лидер на партия вече не стои<br />    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"За глупостите за предсрочни избори сами разбирате, че ние докато не построим магистралите, няма да се явим на избори, защото в момента, в който построим магистралите до година-година и половина, аз мисля, че няма българин, който да отиде да гласува за друга партия." Такава е печелившата стратегия за Бойко Борисов за бъдещ управленски мандат. На фона на опозицията - от ляво и от дясно, която сякаш остана без енергия напоследък, а и след политическата смърт на "Атака" с Волен Сидеров и РЗС с Яне Янев плановете на сегашния премиер за втори мандат може и да успеят. Едно от най-големите предимства на управляващите в момента е, че те нямат сериозна алтернатива. Това е добре за ГЕРБ, но за държавата е проблем, защото липсата на конкуренция сваля качеството на политиката.  Край тъч линията на Народното събрание обаче загряват нови играчи, за които мачът все още не е свирен.

След президентския вот през октомври 2011 г. се откроиха няколко интересни числа, тълкувани като възможност за успешна политическа кариера в бъдеще. Меглена Кунева събра близо 500 000 гласа без партия и без сериозна финансова подкрепа зад гърба си. Партията на тв СКАТ, както сами се рекламираха от Националния фронт за спасение на България, на собственика на телевизията Валери Симеонов получи нелош процент от гласовете за журналиста Стефан Солаков - 2.5% (малко над 85 000 гласа), като остави зад себе си номинациите на РЗС, СДС, ЕНП, ВМРО и др. Отделно част от по-амбициозните независими депутати, бивши членове на РЗС или "Атака", за които приближаващият се край на мандата на 41-ото Народно събрание е и финал на политическото им битие, също търсят начин да останат в голямата политика. Други се припознават като следващите партньори в управлението на ГЕРБ. Почти всички претенденти да изразяват обществени интереси гледат надясно или в националистическата ниша. Плахи опити се правят също и в полето на евроскептицизма и консерватизма. Повечето от тях едва ли някога ще излязат от полето на маргиналната политика, но при всички положения са показателни за нивото на българската политика - способността й да ражда идеи и излъчва хора, които да ги осъществяват.

Проектът "България на гражданите"

Въпросът дали Меглена Кунева ще стане лидер на партия вече не стои. Неотдавна бившият еврокомисар създаде сдружението "България на гражданите" и независимо че все още отговоря уклончиво на въпроса дали то ще се превърне в политическа формация, близки до Кунева са категорични, че такава трансформация предстои. А по всичко личи, че моделът, който ще бъде използван, е този, който преди години избраха и сегашните управляващи – първо създадоха сдружението "Граждани за европейско развитие на България", а малко след това се учреди и едноименната партия. На този етап обаче членове на сдружението не се наемат да кажат кога във времето политическата формация ще стане факт. Вече тече създаването на клубове по места. От сдружението отчитат сериозен интерес към неправителствената структура. "Ежедневно пристигат по 50-60 заявления за членство и техният брой вече надхвърля 2000", казва Мария Дивизиева, която беше председател на предизборния щаб на Меглена Кунева за президентските избори. "Това показва, че има голяма енергия в този проект", добавя още тя. Засега стратегията на учредителите на сдружението, сред които са повечето от членовете на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Меглена Кунева за държавен глава, е насочена към развиване на дейността на "България на гражданите". В най-скоро време те планират пускането на сайт на неправителствената организация. "Това няма да бъде обикновен сайт, а медия, където ще се публикуват позициите на сдружението по важните теми", казва Иван Стамболов, член на "България за гражданите". "Ще има и авторски раздел, нещо като социална мрежа, където различни автори ще публикуват свои материали", добавя той. Целта е по този начин до средата на тази година да се изработят позиции по такива въпроси като каква ще бъде по-дългосрочната перспектива пред страната и какво управление ни е необходимо.

В сдружението си дават сметка, че когато се създаде политическа сила, неминуемо ще има отлив сред част от привържениците, които на президентските избори гласуваха за Меглена Кунева само защото тя не беше свързана с партия. "Този отлив обаче ще се компенсира от друг тип хора, такива, които виждат в новата формация алтернатива на сегашното управление", казва Стамболов. Като потенциални привърженици от сдружението сочат разочаровани активисти от "Синята коалиция" и ГЕРБ. В подкрепа на това от сдружението се позовават на социологически проучвания, които сочат като евентуални участници в следващия парламент четири политически сили – ГЕРБ, БСП, ДПС и бъдещата формация на Меглена Кунева. От сдружението обаче са категорични, че заявката им като политическа сила ще бъде за управлението на страната, и затова не приемат тезата, която някои политолози и политици се опитват да наложат, че целта на бъдещата формация е да се опита да играе ролята на балансьор с около 10% подкрепа, ако успее да влезе в следващото Народно събрание. Засега е сигурно, че новата партия ще бъде либерално-консервативна и ще се ситуира в дясноцентристкото пространство.

От сдружението виждат два варианта за участието на формацията в парламентарните избори през 2013 г. Единият е заедно с останалите десни формации – СДС, ДСБ и НДСВ. Има обаче условие – тези партии да се обединят около Меглена Кунева. "Това е лицето, което маркетингово може да се продаде", казват от сдружението. Този вариант обаче има и един минус – има реална опасност в едно такова обединение да се пренесат сложните отношения между лидерите на тези формации. Другият вариант е самостоятелно участие. От сдружението признават, че най-болезненият въпрос за тях ще е раздялата с НДСВ. "Категорично не желаем партията да се разцепи, но до това неминуемо ще се стигне, защото част от активистите на движението със сигурност ще дойдат в новата формация", казват от "България на гражданите". Още повече че засега индикациите са, че част от ръководството на НДСВ търси начини за партньорство с останалите политически сили вдясно.

СДС и още нещо...

Независимо че формулата СДС + малки десни формации и без ДСБ се оказа катастрофална на президентските избори, спечелените едва около 66 хил. гласа (2%) не отказаха синята партийна централа да търси начин да се раздели с партията на Иван Костов за парламентарните избори догодина. От известно време почти ежеседмично председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков събира на "Раковски" 134 представители на ВМРО-НИЕ на Петко Атанасов и Обединените земеделци с лидер Петя Ставрева. А миналата седмица представители на синьото ръководство посетиха на високо ниво (за пръв път) централата на НДСВ на "Врабча" 23. Целта на срещите са тези формации да направят обединение за следващите избори, като от него да отпаднат ДСБ. Подобни разговори текат и по инициатива на НДСВ и по специално на Соломон Паси. Неговият неформален клуб "Либерално общество" се събира веднъж в месеца в столичния хотел "Кемпински-Зографски" и бившият министър на външните работи от правителството "Сакскобургготски" също застава зад подобно обединение. Участници в разговорите казват, че на сбирките им присъства представител на отцепилия се от ДПС Касим Дал, който се очаква през тази година да учреди собствена формация. Засега разговорите са неофициални, а представянето на участниците в евентуалното ново обединение се очаква да стане на конференция за изработване на нов избирателен кодекс през февруари под егидата на Института за модерна политика с председател Борислав Цеков. Той беше в инициативния комитет, който застана зад кандидатурата на Кунева за президент, но не стана член на сдружението й. Цеков обаче се готви да създаде нов политически проект също в център-дясното пространство. "Ще е гражданско движение и ще се казва "Модерна България", каза той пред "Капитал". По думите му в него ще участват неправителствени организации, а движението няма да се регистрира като партия. "Това са предимно организации по места или инициативни комитети от различни градове, които имат общински съветници", каза Цеков. Засега желание да се включат в подобно обединение са заявили около 50 такива граждански структури от Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Видин, Враца, Бургас и Варна, като общо те имат около 50-ина представители в местната власт. Цеков обаче е категоричен, че целта на движението ще бъде участие в парламентарните избори. Като той не изключва варианта бъдещото движение "Модерна България" да се присъедини към евентуално обединение около СДС. Другият вариант за участие в парламентарните избори по думите му е чрез регистрацията на други политически сили като мандатоносители.

От "Демократи за силна България" гледат скептично на вероятността СДС да сформира около себе си такова обединение и да сложи край на проекта "Синята коалиция". "Бих изчакал позицията на националния съвет на СДС, а не да се доверявам на слухове", каза за "Капитал" депутатът от ДСБ Веселин Методиев. " Ако сравняваме резултатите от парламентарните избори през 2009 г. с резултата от листите за общински съветници на местните листи миналата година, ще се види, че "Синята коалиция" почти не губи гласове. Т.е. тя има постоянен електорат. И не мога да повярвам, че СДС би загърбил лесно това, за да се впусне в авантюри", добави още той. Методиев беше категоричен, че ДСБ не са водили никакви разговори с Меглена Кунева за евентуално партньорство с бъдещата й формация, каквато версия лансират коалиционните им партньори от СДС.

"Превръщането на мажоритарен в пропорционален вот не е лесно", каза Методиев. И добави, че от ДСБ първо искат да видят кой ще влезе в ръководството на партията на Кунева и дали това няма да бъде нещо като НДСВ 2.

Двама са малко, трима са много

"Ако има нещо сигурно, то е, че в следващия парламент Волен Сидеров няма да го има, но Валери Симеонов със сигурност ще е там." Това прогнозира депутат, напуснал "Атака" още с първите недоволни от лидера. Те вече станаха 11 души и на теория имат достатъчно мнозинство, за да създадат нова парламентарна група, ако правилникът го позволяваше. Въпреки заявките, че са готови да работят заедно, всъщност отцепниците от "Атака" се разминават в амбициите си. Едната голяма група, към която може да се причислят общинският съветник в София Капка Сидерова, синът й евродепутатът Димитър Стоянов и колегата му в европарламента Слави Бинев, все още мисли, че може да създаде копие на националистическата партия. Сидерова и Стоянов, когото тя опитва да наложи като лидер, дори не са изгубили надеждите, че могат да вземат по юридически път и името. Основната разлика между тях обаче е, че Бинев не би подкрепил по никакъв начин ГЕРБ и Бойко Борисов, докато изоставената съпруга на Волен Сидеров гласува с управляващите в общинския съвет в София. Възможно е Бинев да потърси самостоятелен път на развитие, за което може да разчита на депутатите Борислав Стоянов, Валентин Николов и Калина Крумова. Засега парламентарната група на "Атака", която е на минимума за оцеляване - 10 души, няма да се разпада, твърдят независими. Или поне докато Бойко Борисов има нужда от гласове, за да прокара важните за ГЕРБ закони - за конфискацията и фискалния борд, за който ще трябва и конституционно мнозинство. Според неофициални информации Волен Сидеров и Бойко Борисов скоро са провели среща на тази тема.

Проектът, който обаче има по-големи шансове да стане публичен скоро, е около независимия народен представител Кирил Гумнеров. Идеята е да се създаде формация, която да заложи на евроскептицизма. Такива опити имаше в миналия парламент покрай Павел Чернев, също бивш депутат от "Атака". Чернев взе на последните президентски избори 8 хил. гласа. Според Гумнеров, за да стартира проектът, са нужни около година и половина. Идеята е не да обира недоволните от Сидеров, а да създаде нова платформа, от която да води преговори с други сходни по идеи формации. Гумнеров включва в този кръг фронта на Валери Симеонов и ВМРО на Красимир Каракачанов например.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jelezen avatar :-|
    jelezen
    • - 16
    • + 38

    Да живее новия месия! Няма значение как се казва и кой е. Просто да обещава, да е нов.
    Ние ще накажем за пореден път управляващите, в случай Бойко Магистралата.
    И дали ще е тя, или той ... Вече ми писна. Не остана нещо необещано. С какво ще ни печелят - с реформи, че имаме нужда, магистралите ги подкарахме, но не хранят и топлят, увеличение на пенсии може би.
    ААаааа, сетих се, затова никой още не се е сетил, а електората е голям. Да насърчи раждаемостта на данъкоплатци. Да увеличи майчинство и детски, ново по-дълго работно време на детски градини, безплатни детски лагери и прочие хубави неща за деца и родители. Все пак всяко дете има по двама родители / в добрия случай/, баби, дядовци и лели. И като се строи родата и преброи колко деца има и колко възрастни в подходящата възраст за гласуване - готово. Под строй за новото обещано!
    Мисля в 2013 да не си губя времето за изгубената кауза държавата България. Държавата не се интересува от хората си.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 27

    Бързо отписаха НДСВ и ДСБ :-)

    а и Станишев ще поднесе изненадки :-)

    Нередност?
  • 3
    mapto avatar :-|
    mapto
    • - 5
    • + 34

    Като гледам кои са "новите алтернативи", като че ли вече е крайно назрял моментът хора от гражданското общество да започнат разговори за събиране на подкрепа от различни НПО и други заинтересовани организации и за навлизане в политиката. Няма да споменавам имена на такива активни хора, но се вижда, че ако Зелените не бяха подходили изключително инфантилно към навлизането в политиката, те лесно щяха да задминат Атака и Сините. Просто трябва с това да се захване някой, който има организационен опит, а не живее в облаците. Пак казвам - такива хора има, някои от тях са минавали през политиката (не подставената политика като Кунева, Борис Марков и Валери Симеонов). Говоря за хора, които са били например близо до правителството на ОДС или ГЕРБ като експерти, но са се отдалечили когато са прозрели плитките пост-комунистически политически интриги.

    Нередност?
  • 4
    dimi_z avatar :-|
    dimi_z
    • - 3
    • + 26

    До коментар [#3] от "mapto":

    Право в десетката! Зелените са ми най-голямото разочарование и пример колко лошо може да бъде направено нещо.

    Да не успееш да копираш работещ и популярен модел в държава където има глад и вакум за такива неща е просто глупаво. Жалко за "зелената идея" ама май скоро няма да я имаме в България.

    Нередност?
  • 5
    dimi_z avatar :-P
    dimi_z
    • - 3
    • + 3

    Дайде да си заплюем някой от тука пишещите и да видим до къде ще стигне с гласовете от форумите на икономедия.

    Нередност?
  • 6
    stream avatar :-|
    Stream
    • - 12
    • + 29

    Нещо пропуснаха Светльо Витков, а резултата му беше повече от окуражителен.

    Нередност?
  • 7
    rordin avatar :-|
    victor troska
    • - 2
    • + 10

    с кунева стоят малко странно нещата.
    от една страна учредител е иван стамболов - сула, който за момента не е говорил глупости. от друга - кунева...

    Нередност?
  • 8
    smart_za_batkov avatar :-|
    Батков-вън
    • - 4
    • + 10

    Според мен сдс ндсв кунева съюз няма да влезне в парламента

    Ндсв2 под формата партия на кунева може и да мине 4 процента

    Дсб сами ще са също с около 5

    Бсп ще вземе добър резултат при ниска активност

    Дсп този път ще имат по лош резултат - разцепленията ще продължат а и герб им навлизат в бастионите

    Така се очертава коалиция герб плюс влезлите в дясно - дсб и евентуално кунева. Такава коалиция няма да издържи 4 години, но пък вероятно ще свърши работа с непопулярните пеформи защото отговорността няма да е лична на никой, че да го е страх

    Нередност?
  • 9
    mak avatar :-|
    mak
    • - 6
    • + 11

    Възстановяването на СДС и ДСБ за съжаление е невъзможно. Това следваше да направят след като се явиха на първите избори от разделянето си и резултатите показаха, че нямат бъдеще самостоятелно. Но е късно вече за обединение. Няма нови идей, няма няма нищо което да привлече електорат, освен носталгия от миналото.
    Кунева има своя шанс, но пропусна момента веднага след изборите за президент да започне веднага работа със симпатизантите си , да привлече повече хора от научните среди и интелигенцията , утвърдили се специалисти в различни области на икономиката .Трябва да създаде кръг от специалисти, които да обяви като екип и същите за започнат активна работа в медииното пространство изразявайки позиция,анализи и коментари по актуалните теми на обществото.
    Да има стратегия за развитие на Българската икономика във всичките и торасли. На избирателят му липсва визията за развитието на България, за да си възвърне оптимизма . Мисля че всички разбрахме, че ни е необходим политик които да създаде екип за бъдещо управление, а не ни трябват лидери които унищожават демокрацията.

    Нередност?
  • 10
    james1 avatar :-|
    james1
    • - 14
    • + 15

    Кунева - скрофата, която затвори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй и така нанесе вреди на България за милиарди!

    Нередност?
Нов коментар