🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И нека гордостта бъде единственият им грях

Слави Бинев събра противоречиви и популярни герои от прехода в политическия си проект

Изненадващо сред учредителите на ГОРД се появи бившият директор на Софийско градско управление на МВР Чавдар Чернев<br />
Изненадващо сред учредителите на ГОРД се появи бившият директор на Софийско градско управление на МВР Чавдар Чернев<br />
Изненадващо сред учредителите на ГОРД се появи бившият директор на Софийско градско управление на МВР Чавдар Чернев<br />    ©  БУЛФОТО
Изненадващо сред учредителите на ГОРД се появи бившият директор на Софийско градско управление на МВР Чавдар Чернев<br />    ©  БУЛФОТО
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ако от Народното събрание излязат масоните, ротарианците и ловците, ще останат само жените." Така полу на шега депутат от "Коалиция за България" обясни преди време как се правят избори, особено в по-малките общини - важно е да спечелиш на своя страна ловната дружинка или местния клуб на някое от т.нар. тайни общества (а пък и членовете им често се припокриват) и си готов.

Имената на тамплиери, масони, ротарианци и архонти, както и членове на някои родни "тайни общества", а също и известни българи се появиха преди десетина дни под документ за създаване на Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД). Свързващото звено в него е евродепутатът от "Атака" Слави Бинев. "Ще създадем най-после парламентарната демокрация, която наистина ще означава глас, трибуна и сила на свободното слово, а не щандове, на които се търгува с интереси и се продава влияние", се казва в документа.

Бинев не крие, че целта на обединението е да участва в политиката и евентуално държавното управление, защото "без политическо крило нищо не може да се постигне". Въпреки че очакванията са, че ще посегне към освобождаващата се ниша на национализма, той твърди, че "политическите идеологии са за социолозите. Хората, които гласуват, не се интересуват от теории, а от жизнения си стандарт".

Последните проучвания на социологическата агенция ББСС "Галъп" обаче към този момент дават шанс само на четири формации да присъстват в следващото Народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и евентуалната партия на Меглена Кунева. Другите трябва сериозно да се потрудят, а вероятността нещо малко, ново да направи сензация е минимална. От друга страна, 2012 г. е последната година в следващия петгодишен период, в която няма избори, т.е. удобен момент за налагане на нова формация.

Засега само идеи

"Смятам, че съм готов за този проект. Виждам ролята си като двигател, мотор за нещата, които хората се страхуват да направят, защото трябва да бръкнат в мръсотията", каза за "Капитал" Слави Бинев. Според него няма нужда от много обяснения, защото още от името ГОРД става ясно каква е целта - "обедини ни това, че ни омръзна некадърници да ни обясняват как се кара влакът". "Шматароците са страшно жестоки, когато се изкачват нагоре. Като деца пред компютърна игра - колкото повече хора убият, толкова по-добре. Без да осъзнават, че това са човешки съдби", обясни част от философията си той.

"Най-важният въпрос не е как, по какъв начин, а с чии пари. Никой не може да ме убеди, че тези хора ще правят своите партии с добрата воля и с доброволните усилия на своите сътрудници. Да се създаде нещо жизнеспособно, това не е никак малка инвестиция", коментира започналото политическо инженерство в страната Румяна Коларова пред dnevnik.bg. "В годините, в които е толкова тежко за малкия и средния бизнес, всякакъв проект може да намери финансиране", коментира политологът Иван Кръстев. Тука са представени всякакви чинове - от старшина до полковници и от ДПС до "Плейбой". Очевидно е, че проектът иска да се засели в националистическата ниша, смята Кръстев.

По начина, по който Слави Бинев се пали, си личи, че е искрен в това, което говори, но дали наистина има потенциал (финансов и идеен) в политиката е рано да се каже. Както за всяко гражданско обединение, което си поставя общочовешки и нефокусирани цели като "защита на основните демократични ценности" и при това версиите, които обясняват създаването му, са противоречиви и крайни.

Едната от тях е, че ГОРД може да се превърне в успешен проект, като целта е да стане партньор на ГЕРБ в следващия парламент. Или както иронизира участниците в него настоящ депутат от опозицията - "Пазители на свещения Граал". Въпреки че във възванието учредителите декларират, че "не приемат досегашните политики на контролирана демокрация и направиха заявка за участието си в политическия живот и управлението на страната, основана на промяната на политическата класа", практиката от последните години показва, че в политиката все още може да се разчита на късата памет на избирателите. "ГЕРБ се опитва да си моделира следващия парламент - ако Георги Първанов успее в БСП, ще управлява с него, ако не - ще го замени с Меглена Кунева, но трябва и пълнеж", разсъждава политик от опозицията. "България не се управлява от коалиция и няма да се управлява от коалиция", зарече се обаче премиерът Бойко Борисов в четвъртък пред TV7.  

Втората версия е точно обратната. "Нещата са толкова прости и ясни, че не знам как никой не вижда това", описа проекта си самият Бинев. Въпреки че той се пази да лепи идеологически или друг етикет на ГОРД, подозренията са, че се опитва да завземе освобождаваната от Волен Сидеров ниша на "Атака". "За да се определи като националист, трябва да отговори ясно на три въпроса - какво мисли за циганизацията на страната, за съдбата на АЕЦ "Козлодуй" и за правата на българите в Западните покрайнини, Македония, Бесарабия", коментира зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. (Забележката за "циганизацията" по принцип е на ръба на закона и със сигурност расистко и невярно твърдение - бел. ред.)

Първите изказвания на Бинев обаче попадат по-скоро в нишата на РЗС и Яне Янев - на т.нар. антисистемен играч (между другото, Янев прави също нов проект, но отказва подробности). Валери Симеонов, собственик на телевизия "Скат" и създател на Националния фронт за спасение на България не вижда конкуренция в лицето на Бинев, а евентуален партньор, ако избере патриотизма, както и ВМРО. Бинев обаче казва, че не иска да се меси изобщо в драмите в "Атака", защото са твърде лични.

"Той има профил, който може да бъде "продаден" в политиката", разсъждава народен представител от няколко мандата. Според него евродепутатът е близък като биография на премиера Бойко Борисов например. "Щом той е могъл, защо и аз да не мога" е логиката, която най-вероятно го движи. Ако успее да обедини зад гърба си и няколко недоволни и влиятелни фигури може и да има някакъв успех. В тази категория най-вероятно може да влезе като начало бившият директор на софийското градско управление на МВР Чавдар Чернев - митична фигура от т.нар. кръг "Монтерей", на когото приписват влияние в политиката и бизнеса в последните двайсетина години, включително и роля в бързия успех на ГЕРБ. Два независими един от друг източника твърдят обаче, че заради голям проект в енергетиката е настъпил разрив между Чернев и премиера.  

И хора с биографии

Кръг "Монтерей" не е класическо тайно общество, като масоните например, но му се приписва (най-често несправедливо) невидимата сила в бизнеса и политиката на бивши служители на Държавна сигурност, МВР и разузнаването. Обикновено е свързван с част от кръговете в БСП, близки до Румен Петков. Последно бившият външен министър Любен Гоцев и емблема на "Монтерей" беше видян на публично място на конгреса на социалистическата партия през юли м.г. 

Случайно или не подписването на документа за създаване на ГОРД е станало на рождения ден на Чавдар Чернев - 8 февруари, разказаха част от поканените. Според Бинев е "нямало кога да събере толкова много хора", защото рядко и за кратко си идва в България. По думите му на Чернев не му станало много приятно, защото не могъл да отбележи свободно личния си празник. Сред подписалите се са и брат му Тихомир и съпругата му Ванушка, на които Слави Бинев е кум. Той е кумувал и на дъщерята на Чавдар Чернев - връзките между двамата очевидно са силни. В същото време обаче доц. Антоанета Христова, "политически психолог" и говорител на БАН, подкрепила ГОРД, каза, че не познава Чернев, а е била просто поканена да се присъедини.

Появата на бившия директор на софийската полиция в проект с политическа амбиция е на пръв поглед странна, ако са верни слуховете (които никой досега не е отрекъл), че Чернев е част и от т.нар. кръг "Банкя", подпомогнал с идеи и кадри управлението на ГЕРБ. "Чавдар Чернев е уникален човек, фактор в живота на много хора. Няма умен човек в управлението, който да е пренебрегнал негова мисъл", коментира за "Капитал" Слави Бинев. Ако се вярва на информация от средите на МВР, той е открил потенциала на Цветан Цветанов преди Бойко Борисов, още през 2001 г.

Кой все пак е Чавдар Чернев? Може да се каже, че е ченге от кариерата, дълги години е бил служител по линия на ДС във Второ районно управление в София. Изключително близък приятел е с бившия вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Димитър Попов Виктор Вълков (също емблема на "Монтерей"). След като е уволнен от министерството по времето на СДС, Чернев започва успешен бизнес в търговията с оръжие и в енергетиката. През годините е имал общи фирми със собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, а чрез други компании е бил свързан с Атанас Самсарев - оръжеен търговец, станал известен с търговията с петрол по сделката "Петрол срещу храни" със Саддам Хюсеин. Според търговския регистър сега Чернев е просто едноличен собственик на фирма "Рубин груп"(уточнение към 20.02.2012 г. - повторна проверка в търговския регистър показа, че Чернев продължава да е съдружник и с Манчев, и със Самсарев). 

Бащата на Чернев - Антон, е дългогодишен шеф на отдел в Трето управление на ДС, брат му Тихомир беше главен секретар на Агенция "Митници" в правителството на НДСВ. 

Фамилията Черневи не е единственият интересен участник в новото начинание. Сред тях е например още един стар съратник на Слави Бинев - бившият депутат от ДПС Иван Палчев. Той беше част от асоциацията за противодействие на престъпността "Защита", създадена през 1993 г. по инициатива на Бинев и доц. Цветан Цветанов, заедно с прокурорите Лилко Йоцов, Ангел Ганев и Атанас Гюров, както и тогавашният депутат от "Екогласност" Стефан Гайтанджиев. Идеята на асоциацията, прокламирана тогава, беше да се противопостави на рекета на борческите охранителни фирми. Десетина дни след като беше създадена група от няколко борци, отвлякоха Слави Бинев от спортния център "Дескрим" и го пребиха, след което го изхвърлиха на околовръстното шосе. В групата бяха Димитър Джамов, Красимир Маринов-Големия Маргин, Дмитрий Минев-Димата Руснака и Пело Стоев. Година по-късно доц. Цветанов, който беше председател последователно на ЦСКА и след това на Българския спортен съюз с претенции към имотите на БСФС, беше убит пред дома на приятелката си. Това сложи край на асоциация "Защита", която започна да се пропуква още след инцидента в "Дескрим".

"Да бягаш от политическа отговорност и да погребваш своите политически грешки или гафове, като се прераждаш с ново име, е някакъв вид престъпно поведение. Това е като кражба на самоличност - смяна на една цифра в ЕГН-то или на една буква от името, за да кажеш, че си нова личност." Това пък коментира пред www.dnevnik.bg политологът Румяна Коларова по адрес на друг от поканените да се присъединят към проекта - бившия депутат Любен Дилов. Според Коларова "той е бил в центъра на множество политически проекти, като феникс изчезва еди-къде си и се появява еди-къде си. Но това е невъзможно в политиката". Дилов и Бинев също са много близки приятели от десетилетия. На последните местни избори преди по-малко от четири месеца бившият лидер на "Гергьовден" се включи в т.нар. ново ОДС в София заедно със Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев. 

По архонтска линия евродепутатът е "колега" с Иван Кочев-Чомбе, също част от кръга на поканените. Чомбе беше ръкоположен в началото на октомври м.г. в храма под връх Шипка от митрополит Галактион. Според непотвърдени информации той е дарил на православната църква общо над 200 000 лв., както е направил и други благородни жестове. Чомбе или архонт Иван е дарил и паметник на Ванга в двора на къщата й в Петрич. Бившият собственик на футболния клуб "Пирин" е и бивш съдружник със Стефан Мирославов-Крушата, убит през 1993 г. Тамплиерите в списъка на Слави Бинев са представени от Румен Ралчев и журналистката Миглена Ангелова. Ралчев е президент на охранителната фирма "Балкан секюрити груп", работил е в УБО и НСО. Сред подписалите се са и хора, били в годините близки до Алексей Петров-Трактора, като неговия научен ръководител о.р. ген.-лейт. Стоян Андреев, съветник по националната сигурност на президента Жельо Желев и PR специалистът Михаил Михайлов, който помагаше на Петров в кампанията за президентските избори. Според Слави Бинев обаче "единственото, което може да ни обединява с Петров, е омразата към глупаците". Петров е много добър в каратето, а Бинев - в таекуондото, и дори е поканил треньора си Валерий Найденов в ГОРД. 

На самия старт обаче ГОРД се препъна в първото препятствие - дублира името на вече обявено и учредено гражданско обединение, само че за "реформи в държавата". Съвпадението в абревиатурите е толкова голямо, че едва ли е случайно. При толкова много хора с идеи подобни "грешки" са недопустими и в разрез с последното изречение под учредителното възвание - "и нека гордостта бъде единственият ни грях".

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • + 58

    Прости бяха и прости си останаха.... Дезинтеграцията продължава ... Докато всеки българин осъмне със собствена и лично своя партия...

    Нередност?
  • 2
    leko_uchuden avatar :-|
    leko_uchuden
    • - 1
    • + 62

    Мътна отровна пяна погубила няколко поколения. Проклети дабса и те и семето им.

    Нередност?
  • 3
    sjf18531334 avatar :-|
    Чоко
    • - 1
    • + 14

    Ново пет!

    Нередност?
  • 4
    tsonkooo avatar :-|
    Тsonkooo
    • + 32

    Но гордостта е смъртен грях! И заедно със завистта погубва човешката душа.

    Нередност?
  • 5
    varna avatar :-|
    Варна
    • - 1
    • + 30

    Чрез ТЯХ още кънти ехото от проклетото ни близко минало, но ТЕ си отиват (буквално и преносно), колкото и да ритат! Тъжното е, че и НИЕ си отиваме, без много ритане..

    Нередност?
  • 6
    stoiank avatar :-P
    stoiank
    • + 44

    Преди време като заблудена оФца твърдях, че толкова прост човек като Бойко не може да спечели избори, но сега вече съм готов да повярвам на всичко. Не случайно излезна инфо, че Слави Бинев е един от поканените на закуската при Обама. Само се чудя останали нещо за крадене в Държавата, за да си заслужава толкова сложни схеми.

    Нередност?
  • 7
    hrige avatar :-(
    Hristo Genev
    • - 1
    • + 24

    Да започна се!
    Самият факт, че този "проект" се обябвява сега е достатъчно показателен!
    Тези хора си вярват и покрай Слави Бинев според Изборния Кодекс ще имат участие в ЦИК и във всички останали комисии, както и ще ползват превилегиите на парламентарно предстваените партии.
    Кои са тези хора е ясно. един ченгесарски проек с привкус на мутризация е на път да свали възможностите си и идва друг, че защо не :
    " "Щом той е могъл, защо и аз да не мога" е логиката, която най-вероятно го движи."
    Тъй де, Слави Бинев поне е чел още нещо освен "Винету" и е повидял това -онова като евро депутат, нищо че не е бил главен сейретар.
    Явно има още за стригане, доене и дране, овцете, овцете си пасат трева ако има, като няма не пасат, блеят, ама кой ли пък ги чува!
    Абе в Абсурдистан е така!

    Нередност?
  • 8
    raimond avatar :-@
    Meister Eckhart
    • + 17


    "Суета...,любимия ми грях"

    Ал Пачино

    във филма "Адвокат на дявола"

    Нередност?
  • 9
    raimond avatar :-?
    Meister Eckhart
    • - 1
    • + 38


    Вече съм 100% сигурен,че детската мечта на Слави Бинев е била да стане Бойко Борисов.

    Нередност?
  • 10
    quebecer avatar :-P
    Quebecer
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#9] от "Белый медведь":

    Абсолютно! А пък от нас зависи дали ще му помогнем да я осъществи...

    Нередност?
Нов коментар