🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данъчни подаръци за общините, които привличат инвеститори

За всяка привлечена инвестиция общините ще получават бонус - начисленият корпоративен данък за период от 3 до 5 години

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подготвят нови стимули за инвеститорите, които по график трябва да бъдат внесени в народното събрание през юни.
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подготвят нови стимули за инвеститорите, които по график трябва да бъдат внесени в народното събрание през юни.
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подготвят нови стимули за инвеститорите, които по график трябва да бъдат внесени в народното събрание през юни.    ©  Анелия Николова
Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подготвят нови стимули за инвеститорите, които по график трябва да бъдат внесени в народното събрание през юни.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато една община успее да привлече инвестиция на своята територия,  държавата да й преотстъпи приходите от корпоративния данък за определен период от време, например от 3 до 5 г. Това е една от новите идеи за насърчаване на инвестиции в България, която цели да ангажира по-активно и местните власти, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на дебат за промените в закона.

По думите му идеята "не е никак лоша", а финансовият министър Симеон Дянков е изразил принципната си подкрепа. Трайков обаче не можа да коментира как тази промяна ще се отрази на приходите в националния бюджет. По думите му "остава да бъдат направени съответните разчети". Не е ясно още как общините ще доказват приноса си - тоест дали общината сама е успяла да привлече дадена инвестиция, а не е разчитала на усилията на експертите от Българската агенция за инвестиции (БАИ), които са й "завели" инвеститор на място.   

Децентрализация

Една от ключовите промени в Закона за насърчаване на инвестициите, за които capital.bg вече писа, предвижда местните власти да имат по-активна роля в процеса на привличането на инвестиции. Така например те ще поемат издаването на сертификата за инвеститор клас Б, като местните власти сами ще могат да определят праговете на критериите за издаване на удостоверение.

Работните места стават все по-важни

Една от съществените промени в Закона за насърчаване на инвестициите и правилника към него предвижда въвеждането на нов критерий за получаването на сертификат за инвестиция от държавата – брой на работните места. Целта е да се стимулират вложенията на проекти в сектора на услугите и в частност на компаниите, които се занимават с аутсорсинг. При тях размерът на инвестицията не е голям, но пък създават голям брой работни места.

Специално за инвеститорите, които създават голям брой работни места във високотехнологичните сектори или в общините с безработица над средната за страната, е създадена и нова насърчителна мярка. Тя предвижда разходите за осигуровки на служителите да бъдат покривани от държавата за определен период, например три години.

Окончателният вариант на промените в закона се очаква да бъде внесен в Народното събрание през юни, съобщи днес икономическият министър.

Какво налага промените

Към момента държавата предоставя три основни насърчителните мерки за инвеститорите – да си купят държавна или общинска земя без търг, за изграждането на въвеждаща инфраструктура и частично субсидиране за обучения на персонала.

"Фирмите, които идват тук не искат да строят. Те очакват готов офис с цялата прилежаща инфраструктура. Обученията на персонала са важни за всички инвеститори в България, но в повечето случаи те не идват тук с идеята да обучават хора. Това не са мерки, които могат да бъдат основни", коментира изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. 

По думите му потенциалните инвеститори имат нужда от предвидимост и конкретни стимули, а липсата им в определена степен пречи на България. Той разказва и конкретен случай – световноизвестният производител на банкомати NCR се отказва от България и избира Сърбия, тъй като там компанията получава към 2-3 хил. евро за разкрито работно място.

Според Стефанов България също трябва да насърчава откриването на нови работни места, за да намали безработицата и в същото време да се стимулира сектора на услугите, от който страната има голям потенциал да привлече нови инвестиционни проекти.

"Про" и "анти"

"Предложенията за промени в закона са направени така, че той да бъде адаптиран към променения профил на инвеститорите, които искаме да привлечем. На сегашния етап най-важни са инвеститори, които създават работни места и увеличават добавената стойност. Увеличена добавена стойност означава възможност за по-високи заплати на хората и възможност за по-голяма печалба на акционерите, така че те да могат да инвестират и разширяват дейността си", коментира Трайков по време на обществено обсъждане на законодателните промени.

Голяма част от присъстващите на общественото обсъждане обаче по-скоро бяха критични към промените в законодателството.

Светла Костадинова от Института за пазарна икономика отбелязва, че е важно държавата да помисли и за отстраняването на принципни проблеми свързани с бизнес-средата. В противен случай инвеститорите ще се оттеглят също толкова бързо, колкото са били привлечени. За реформи в бизнес-средата настояват и от БТПП и Industry Watch.

Според Георги Ангелов от институт "Отворено общество" България трябва да се опитва да привлече фирми, които биха наели нискоквалифицирани служители, тъй като това е масата от безработните в България. Той обърна внимание и на това, че стимулите за инвеститорите създават и форма на нелоялна конкуренция. По думите му се създава противопоставяне на  "старите" и "новите" инвеститори – за едните не е имало преференции и опростяване на осигуровки, а новите ще могат да се възползват от това и да "убият" конкуренцията. 

Дебат имаше и по отношение на разбирането за сектор с "висока добавена стойност". Икономистите отбелязаха, че не е редно страната да поставя основен акцент върху високотехнологичните сектори, за които няма и достатъчно подготвени кадри, а и това едва ли ще се случи в рамките на няколко години. От пояснението на Трайков стана ясно, че високата добавена стойност може да се създаде не само от високотехнологични дейности, а и от самото наличие на работна ръка.

Идеите намериха и подкрепа сред някои от представителите на общественото обсъждане. Те коментираха, че проектите, които създават висока заетост, действително трябва да бъдат насърчавани от държавата в условията на криза и висока безработица, а и на фона на инвестиционния интерес от страна на компании, които работят в сектора на услугите.

Според настроените "про" е добре държавата да има ясни, конкретни и измерими стимули за насърчаване на инвеститорите. "Вземете например Cocа Cola. Колкото и добър да е продуктът на компанията, колкото и добре да е рекламиран, от време на време се налага да се правят и ценови промоции", коментира Росен Иванов, управляващ съдружник в Entrea Capital. С този пример той се опита да обясни, че все пак са нужни някакви стимули от страна на държавата, за да може да е атрактивна за инвеститорите, тъй като не липсваха критики и за това, че не трябва да се привличат инвеститори на всяка цена.

Коментари на експерти

Инвеститорите имат нужда от ясни и измерими стимули

Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International

За инвеститорите е много важно да има яснота за стимулите, които могат да получат. Трябва да има ясни, категорични, лесно измерими мерки за насърчаване на вложенията им – конкретен брой новосъздадени работни места, разходи за образование и/или допълнителна квалификация и разходи за развойна дейност. Така ще имаме възможност да сме по-конкурентоспособни и да не губим инвеститори.

Конкретните данъчни мерки са важни, но не са единственото нещо, което може да създаде интерес към България. Много важен въпрос е и статута на Българската агенция за инвестиции. За инвеститорите е важно да си говорят с "едно място" и то да им решава проблемите. Важно е да се дадат ясни сигнали кои приоритетни индустрии ще бъдат насърчавани. Трябва и да се привлекат водещи консултантски фирми, които да промотират България в конкретните индустрии.

Нужен е анализ на въздействието от направената инвестиция

Илиян Василев, бивш председател на Българската агенция за инвестиции

Голяма част от ползите, които представят компаниите потенциални инвеститори, трябва да подлежат на анализ на въздействието от направената инвестиция. Има доста имагинерни, смели прогнози. Трябва да се проверява устойчивостта на проектите.

Притеснява ни това, че се поставя акцент на "добавената стойност"

Георги Стоев, Industry Watch

Конкретната дискусия по данъчните мерки тепърва предстои и в нея трябва да вземат участие представители на Министерството на финансите. Относително притеснени сме от това, че клоните само към увеличаване на добавената стойност. Трябва да се има предвид, че близо 70% хората на пазара на труда са неспециалисти. Няма как само за няколко години това да се промени.

Има добри идеи, но има и стари проблеми

Цветан Симеонов, председател на БТПП

Не е лошо да има диверсификация в издаването на сертификати или броя на новосъздадените работни места да се смята за важен критерий. Най-сериозните предизвикателства за инвеститорите обаче остават административната тежест, липсата на квалифицирана работна сила, корупцията сред фирмите, достъпа до финансови средства и забавянето на плащанията. И на това трябва да се обърне внимание. Новите стимули не трябва да бъдат субективни. Трябва да има сигурност в прилагането им.    

Искат се промени там, където нямаме проблеми

Светла Костадинова, изпълнителен директор на Институт за пазарна икономика

Заплатите, осигуровките, наемите не са основният ни проблем и в това отношение България е конкурентоспособна. В същото време се настоява за промени именно в тази насока. Стремим се като дойде инвеститор, да му предложим всичко, за да може да избере България, но не трябва да се прави компромис. Условията трябва да са добри за всички. Това, което се предлага може и да доведе инвеститори, но те ще се оттеглят също толкова бързо, колкото са били привлечени.

Важен е ефектът, а не количеството от инвестициите

Камен Колев, зам.-председател на БСК

Инвестициите не трябва да се мерят според количеството, а според ефекта, например ефекта от броя на работните места. Подкрепяме подобни критерии за важността на инвестициите. Трябва да се търсят стимули за създаване на висока добавена стойност. Например България е на едно от първите места по производство на мед, тогава да се стимулира изграждането на завод за медни жици. На първо място сме и по производство на слънчоглед, нека тогава се стимулира изграждането на завод за олио, за да не се налага да внасяме от Турция. Сектори като здравеопазването и образованието също имат нужда от насърчаване на инвестициите.

Новите стимули създават нелоялна конкуренция

Георги Ангелов, институт "Отворено общество"

Ако държавата определи определена област за приоритетна и насърчава инвестициите в нея, голяма част от предприятията няма да попаднат там и по този начин им се обръща гръб. Бизнес-средата е основен проблем, който също трябва да се адресира.

С въвеждането на новите стимули се създава нелоялна конкуренция, изправят се "нови" срещу "стари" инвеститори. Опростяването на осигуровките на "новите" инвеститори например може да доведе до това, че те ще могат да откраднат работна сила от конкуренцията и дори да я "убият".

Всяка компания, която отиде в периферна, слаборазвита страна, се опитва да "изнудва" и да иска нови и нови преференции и отстъпки. На нас не ни трябват такива компании.

Дава се пример с това, че в индустриалните зони в Турция има 0% корпоративен данък. В същото време обаче в България има около 100 общини с висока безработица, където по закон корпоративният данък е 0. Има и програми за създаване на заетост на Министерството на социалната политика, а се създават и допълнителни стимули.

Трябва да се опитваме да привлечем фирми, които биха наели безработни, нискоквалифицирани служители. Така ще се намали безработицата. В България няма достатъчно хора с добро образование в България. Защо да не се опитаме да привлечем някой известен университет в България? В много страни привличането на инвестиции в науката също е политика.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 10

    "Специално за инвеститорите, които създават голям брой работни места във високотехнологичните сектори, предвижда разходите за осигуровки на служителите да бъдат покривани от държавата за определен период, например три години."

    >>> Това е данъчно изкривяване, което във футбола се нарича "мач за 6 точки". Хем новопръкналият се инвеститор краде служители от старите инвеститори, хем им плаща заплатите с техните собствени данъци. Изключително мощна антипазарна мярка, която да се чудиш кой болен мозък е можал да сътвори. Сякаш са правили брейнсторминг за измисляне на най-голямо малоумие и когато някой е споменал това предложение, всички са извикали в хор "Е тфа че бъде, мама му да еба!"

    Нередност?
  • 2
    peshokev avatar :-P
    peshokev
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "cinik": +++++++
    Е да, но виж колко добре звучи за орицата, сиреч популистки.

    Нередност?
  • 3
    mailer_deamon avatar :-|
    mailer_deamon
    • - 1
    • + 3

    Преотстъпването на корпоративният данък за първите 3-5 години е безподобна глупост. Точно това е периодът през който този данък обикновено е нула.

    Нередност?
  • 4
    dragomir_d avatar :-|
    Драгомир Димов
    • - 4
    • + 5

    Моето мнение е, че това предложение е в правилната насока. Именно новооткритите работни места и дабвената стойност от икономиката са по-важни от това кой какво количество пари е инвестирал. Що се отнася до коментари за "противопоставяне на "старите" и "новите" инвеститори" - никой инвеститор не е ограничен да разшири бизнеса си - дори напротив, а по отношение на опасенията в ком. №1 за "кражбата на служители" - в крайна сметка всеки работодател да си "пази" кадрите. Има насока за развитие, обаче, и в мнението от ИПИ "да помисли и за отстраняването на принципни проблеми свързани с бизнес-средата", като може да се започне със своеволията в съдебната система, защото при евентуален проблем - рано или късно, нещата опират до там. А иначе, с предложението на местни администрации да бъде преотстъпван държавен данък към местен може да бъде стимулирано използването на потенциално добри контакти в правилната насока.

    Нередност?
  • 5
    dggm avatar :-|
    dggm
    • + 4

    Съгласен съм с коментиращите тук.

    Изключително важно, болезнено належащо е цялостното изчисдтване на административната среда. Допълнителни бюрократични мерки, които да дават повече власт на бюрократите ще навредят.

    България е държава, където бизнесът иска да е близо до властта (...) и никоя община не може да съперничи на София. Ако утре държавната администрация се премести в Бургас например, половината бизнес ще я последва до 2-3 г. (кокото да построят инфраструктурата).

    А това със субсидирането на раб. места да си го избият от главите - отдавна се правят подобни идиотщини навсякъде по света. Младежите са пропищели от вечни стажове, които никога не прерастват в истински позиции, и се субсидират от данъците им. И така по-малките фирми (без достъп до тези държавни субсидии) се дискриминират.

    Популизъм, популизъм и пак вреден популизъм. Ужас.

    Нередност?
  • 6
    stdmv avatar :-|
    stdmv
    • - 2
    • + 2

    Тоя енергетичен тарикат затри ОП "Конкурентоспособност". А с парите по ОП "Човешки ресурси" обучават шивачи и метачи.
    Дотук 2.2 млрд евро щети...!

    Но сега ще субсидира работни места и осигуровки, и то в село Сунджурлево, Стукуровска околия...ако може високотехнологични(?!)

    За по-забавно от бюджета, та през общините... след като с некадърност и далавери допуснаха общините да задлъжнеят до степен на пълен тупик (200 млн лв. дългове)

    Трайчо, почвай да събираш пари за нанесените щети, понеже ще ти ги потърсят.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#5] от "dggm":

    Наистина доста ми смърди присъствието в статията на дежурните тарикати-пинизчийчета, наречени смехотворно "консултанти". Виж повечето от тях как леко побутват, държавта да "раздава"....Преди 5-10 години имаше бум на т.нар. "Кредитни консултанти" - добре облечени ташак-пинизчийчета на възраст около 30-те, които ходеха и блъфираха пред фирмите, че кредит от банка трудно се взема, но те могат да "съдействат". Водят клиента в банката на среща, а след нея му звънят и му казват "абе тоя мазния банкер, при когото бяхме, ей сега ми се обади и вика в прав текст, на твойо човек че му се наглАси раотата да му еба майката, ама за целта че требе да пацорка 25 бона за нагоре по веригата...". Естествено, такова нещо нямаше, ама как да идеш после в полицията и да се оплачеш "заблудиха ме, че парите ще са културно за рушвет, пък то ми ги откраднали...". Същото прилагаха и в обратната посока, ужким да уредят разни АД-та да вземат кредит точно от определена банка. Накрая цялата банкова система се усети и буквално им разлепи портертите по стените. В момента кредитни консултанти няма, скоро няма и да видите. Но пък имат всички шансове да се предрешат на "инвестиционни консултанти", които да "издействат" държавата да им "даде" някакви стимули. Как ще завърши цялата работа, аз вече съм го гледал и ви го казвам да знаете...

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 4

    Другото нещо, което лъха от статията, ми прилича на класически похват на измамник пред чейнч бюро...Айде бързо, дай газ, няма време, бъръзо тука да гласуваме, защото виждате ли какво става, алеле бързо дай левовете и вземай пачката долари, с изрезки вестници по средата... Чакайте по-спокойно бе, не на мене тея? Какво е станало? NCR и Nokia Tyres не дошли в България. Първите ремонтирали банкомати. Ами всеки запознат с напредъка на електрониката е наясно, че мобилните разплащания, електронните портмонета, услуги като пейпас и др. ще убият банкомата до няколко години. Тоест ако се приложи предложението на господата, 3 години ще им плащаме заплатите и като дойде време те да платят нещо, вече няма да ги има. За Nokia Tyres пък не знам как изобщо не ги е било срам, след като Румъния ги съди за 20 милона евро субсидии, взети за завода на Нокия и затворен след 2 години.

    Нередност?
  • 9
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 4

    "Фирмите, които идват...очакват готов офис с цялата прилежаща инфраструктура. "

    >>> По този повод един виц. Двама студенти си споделят, как свалят мадами. Единият вика, ами аз, като си набележа някое гадже, и викам здрасти, ние май се познаваме от някъде, приличаш ми на една от еди къде си, ама не си ли, ами хай така и така се зпознахме, имаш ли време за едно кафе, и после правя втора среща, трета среща....Другият вика, ами аз като видя готина колежка да е сама, отивам и и викам "Здрасти, харе ъ хойме ъ се чукаме!". А стига бе, ама ти ако правиш така, сигурно много шамари си изял? При което вторият отговорил "Абе аз много шамари съм изял, ама и много съм ебал!".

    Така че минават всякакви, пробват се, някой иска и ние да станем Лесната Мария...

    Нередност?
  • 10
    mepoooo avatar :-|
    mepoooo

    www.gaika.eu

    Нередност?
Нов коментар