Икономическото министерство: Доставките на газ са възобновени

Възстановен и е транзитът на синьо гориво за съседните балкански държави

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доставките на природен газ за България и страните от региона са нормализирани, съобщи министерството на икономиката, енергетиката и туризма, цитирано от БТА.

Вчера следобед газовият оператор "Булгартрансгаз" заяви, че доставките за България, Гърция, Турция и Македония са намалели с повече от 30%. Само половин час по-рано оперативният щаб на икономическото министерство отричаше да има ограничения върху подаването на природен газ и транзита към съседните държави.

Днес от ведомството обясняват, че е имало спад на доставките на руски газ за балканските страни през последното денонощие. По-рано днес ръководството на руския газов монополист "Газпром" призна, че за няколко дни доставяният газ за Европа е бил с 10% по-малко от договорените нива. След това доставките са възстановени в рамките, предвидени по договор. "Газпром" обаче обясни, че не може да осигури допълнителни количества синьо гориво, заради повишеното потребление в Европа, предизвикано от студеното време.

Вносът на заяените количества синьо гориво както за България, така и за Турция, Гърция и Македония вече е възстановен, твърди икономическото министерство. От тази сутрин налягането на входа на националната газопреносна система е възстановено до договорените нива.

България вече получава договорените обеми природен газ съгласно заявените количества. Страната консумира годишно около 2.8 млрд. куб. метра природен газ. Всяка година през Бългрия "Газпром" пренася 14 млрд. куб. метра газ за Турция, 3 млрд. куб. метра за Гърция и 0.8 млрд. куб. метра за Македония.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aron25 avatar :-P
    aron25
    • + 3

    И за ко "риваха" толкова? Големи загуби ли инкссирахме от неработещата икономика? Не вярвам, най-много некоя кинта да сме спестили:))) Икономиката ни с газа и без газ..все "газ пикае"..за жалост, оти е "три деня преди смъртта"..

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 2

    До коментар [#1] от "aron25":е ние българите обичаме да си порИвем.... ей така да става масал....

    Нередност?
Нов коментар