Симеон Дянков: Нешева и Павлова са жертви на политически популизъм

Срещу промените за сребърния фонд лобират корпоративни интереси, които имат интерес да вземем външен заем, убеден е финансовият министър

Симеон Дянков защити отстранените от системата на здравеопазването Нели Нешева и Гергана Павлова.
Симеон Дянков защити отстранените от системата на здравеопазването Нели Нешева и Гергана Павлова.
Симеон Дянков защити отстранените от системата на здравеопазването Нели Нешева и Гергана Павлова.    ©  Надежда Чипева
Симеон Дянков защити отстранените от системата на здравеопазването Нели Нешева и Гергана Павлова.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Директорът на здравната каса Нели Нешева и зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова са си вършели добре работата, но са станали жертва на политически популизъм, заяви вицепремиерът Симеон Дянков в сутрешния блок на БНТ. Дянков изтъкна, че създалата се суматоха е отчасти резултат от политически спекулации и отчасти от война между медийни групировки.

Бонуси или рушвети - изберете сами

"Според мен е правилно Нешева да взима по 1000 лева бонус на месец при положение, че управлява 4 млрд. лв. бюджет. Според мен тя си вършеше добре работата, но стана жертва на популизъм. Винаги съм повтарял, че в държавната администрация трябва да работят по-малко хора, но по-добре платени. Как иначе ще ги стимулираме да работят по-добре", коментира вицепремиерът. Той отбеляза, че по закон здравната каса и други подобни институции имат право да раздават 25% от доходите си като бонуси, като през последните години са раздавани много по-скромни суми, отколкото в миналото.

Според Дянков проблемът с непрозрачността на бонусите ще бъде решена с приемането на закона за държавния служител, одобрен от Министерски съвет още през ноември. Той изтъкна, че още през 2010 г. правителството е решило основния проблем в тази насока, като е забранила държавните служители да участват в повече от един борд на фирми. "Преди това някои хора са взимали бонуси не за хиляди, а за стотици хиляди", каза Дянков. В подготвяния закон за държавните служители се предвижда бонусите да не са свързани със събираните на глоби, такси и т.н. както е сега, освен това ще се раздават само след оценка на ръководителя за добре свършена работа.

Корпоративни интереси

Финансовият министър се изказа положително и за здравният зам.-министър Гергана Павлова, която бе уволнена вчера по "лично усмотрение" на премиера Борисов. "Според мен уволнението й не беше необходимо – тя направи много за един сектор, където години наред са се намесвали корпоративни интереси", изтъкна той. Като плюс на работата й той изтъкна децентрализирането на поръчките за лекарства, тъй като преди това болниците са имали интерес да трупат ненужни медикаменти. Дянков даде за пример онкологичните лекарства, от които са били поръчани 30% повече за същите пари през 2011 г. спрямо 2010 г.

Симеон Дянков също така заяви, че Павлова всъщност не е работела за "Софарма" – тя е била служител на независима анализаторска фирма, която е била купена от фармацефтичната компания, а след няколко месеца Павлова е напуснала. Вицепремиерът изрази увереност, че България няма да бъде наказана от Европейската комисия за лекарствената си политика.

Банковите лихви и такси

По отношение на предложените от него мерки за сваляне на банковите лихви, Дянков заяви, че вече е постигнато голямо сближение на позициите с финансовите институции. По думите му вече са разписани текстовете по две от предложенията – регулирането на кредитите под 400 лева и въвеждането на базисен лихвен процент.

Според финансовия министър скоро ще бъде договорен и въпросът за премахване или редуциране на таксите, налагани от банките. Той обаче изтъкна, че в крайна сметка Финансовото министерство ще вземе решението и не се нуждае от одобрението на търговските банки.

Фискалният резерв

Симеон Дянков отрече да има някакъв проблем с намалението на фискалния резерв. "Тази тема винаги се подема през януари-февруари и до април се забравя", заяви той. По думите му спадът се дължи на това, че през януари обикновено се правят големите вноски по външния дълг. "До март фискалния резерв ще достигне 4.5 млрд. лв., какъвто е бил през последните три години", увери той.

Сребърният фонд

Дянков защити идеята си да се промени сегашното консервативно управление на Сребърния фонд, така че парите в него да могат да се инвестират в държавни, общински или корпоративни ценни книжа в бъдеще.

"Сега парите се държат на 0% лихва и заради инфлацията губим по 50-60 млн. лв. годишно", заяви Дянков. Според него срещу промяната лобират корпоративни интереси на фирми и лица, които в миналото са били посредници при взимането на външни заеми и сега имат интерес България отново да набира средства по този начин.

41 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    latinka_ avatar :-?
    latinka_
    • - 21
    • + 11

    Понятието бонус трябва да изчезне , заплащане за свършена работа и това е !Я да си свият и чиновниците приходите и харчовете, така както правят масата българи...Всеки държавен служител има опашка от сътрудници и подлоги и пак им куца организацията и управлението...

    Нередност?
  • 2
    kachev avatar :-?
    kachev
    • - 5
    • + 17

    Ако уволнените са взели такива "скромни" бонуси, то тогава какъв е размера на бонуса на шефа на НАП???
    Ще се намери ли журналист, който ще има смелостта да попита???

    Нередност?
  • 3
    qn4eto92 avatar :-P
    qn4eto92
    • - 3
    • + 14

    Корпоративните интереси винаги са дърпали конците в политиката!!!

    Нередност?
  • 4
    yewod avatar :-|
    yewod
    • - 4
    • + 20

    Аз не искам да оповестяват размера на бонусите,които са взели , а общия брой на хората на "държавна ясла". Тогава ще стане ясно на всички къде са ни парите.

    Нередност?
  • 5
    panik avatar :-P
    panik
    • - 10
    • + 7

    Някой хора от висотата на положението си съвсем се самозабравят - ако цитираните от вицепремиера дами са жертви на популизъм, то публиката, в лицето на данъкоплатците, явно сме жертва на вицепремиера. Считам за ненормално вицепремиера да окачествява действията на премиера като популистки ..., ама защо не - това е Дянков, все пак. Той може всичко да каже или направи - популистки ще му се прости! Интересно, че не сме засегнали темата с Агенцията по вписванията и с господина от напаителни системи...
    На Нешева и направи лоша услуга не 1000 лв. на месец,

    Нередност?
  • 6
    simeonov_ avatar :-|
    simeonov_
    • - 3
    • + 9

    След тази статия : http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/oktopod_i_v_bolnicite-136145.html се чудя Огнян Донев,дали заслужава да с председател на най-сериозната организация на бизнеса в България КРИБ и дали честния български бизнес не се срамува,да бъде свързван с методите на работа на своя председател! И какво ще си мислят хората вече за КРИБ,като разберат какви ги е вършил нейния председател? Защото българския бизнес в по-голямата си част,се опитва да работи упорито и почтенно за да печели своите клиенти и не заслужава,да го свързват с цялата тази помия около Софарма и Огнян Донев.

    Нередност?
  • 7
    panik avatar :-P
    panik
    • - 3
    • + 6

    а начина по който ги обясни. Поредното доказателство, че колкото и правилни неща да каже, като ги просъска или изкрещи на журналистите не следва да и се прости. Ама това г-н Дянков е изключено да го разбере.
    А за г-жата зам.министър - да са мислили като са я назначавали, че в един момент може да изникне това с предишната и работа като проблем. Дали с основание или не това е друг въпрос. Ама защо да се рискува. Ама то първо трябва да се помисли, както и напр. да се провери дали някой има необходимото образование, а не след това да се налага куп отговорни лица да се чудят как да замажат положението.

    Нередност?
  • 8
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • - 2
    • + 25

    Бонусите са хубаво нещо стига да има ясен начин за оценка.

    Например КАТ - аз съм съгласен да вземат бонуси(2-3 хил. годишно) тази година само ако жертвите на пътя са под 500(при 650 тази година) - ясна цел с очевадна полза за обществото.

    Същото трябва да е и в другите публични институции: обща цел - бонус. Разбира се трябва да има и индивидуална оценка на служителите, която да формира поне 50% от този бонус.

    Най тъпата система е 13 и 14 заплата за всички, както беше в миналото.

    Нередност?
  • 9
    panik avatar :-P
    panik
    • - 4
    • + 5

    До коментар [#1] от "latinka_":

    Ами Латинка - да изчезне бе, дето се вика и чиновниците да изчезнат. Да ама не - защото те виждам по-надолу да искаш по-добра организация и работа от същите тези дето ги плюеш. Ама как да стане това - не искаш ли да ти плащат даже чиновниците когато ти трябва едно удостоверение например и това да става учтиво и организирано. Ако стане - ми се обади...

    До коментар [#2] от "kachev":

    Качев, кво питаш ти бре човек - сакън... Ще трябва и този да го популистки отстраняват. И не - няма да се намери журналист да го пита това дето ти питаш...

    Нередност?
  • 10
    latinka_ avatar :-|
    latinka_
    • - 9
    • + 6

    До коментар [#9] от "panik":

    Чиновниците се усмихват на хората срещу тях, само парите ли могат да ги усмихнат ???Роботи ли са или човешки същества , алчността човешка няма край, затова сме в този ужас без край!!!

    Нередност?
Нов коментар