Директорът на здравната каса ще отговаря за бонусите в целия сектор

Нели Нешева подаде оставка по настояване на премиера Борисов

Нели Нешева (в средата) смени на поста през 2010 г. Жени Начева, която беше обвинена за отпускане на допълнителни средства на няколко болници
Нели Нешева (в средата) смени на поста през 2010 г. Жени Начева, която беше обвинена за отпускане на допълнителни средства на няколко болници
Нели Нешева (в средата) смени на поста през 2010 г. Жени Начева, която беше обвинена за отпускане на допълнителни средства на няколко болници    ©  Красимир Юскеселиев
Нели Нешева (в средата) смени на поста през 2010 г. Жени Начева, която беше обвинена за отпускане на допълнителни средства на няколко болници    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управителят на здравноосигурителната каса (НЗОК) Нели Нешева обяви в петък, че подава оставката си, изпреварвайки поискването й от парламентарната група на ГЕРБ, за което помолил премиерът Бойко Борисов.

"Нели Нешева работи много добре, но българите имат една много хубава поговорка – в кацата с мед е достатъчна една лъжичка катран, за да не може да се консумира медът", заяви министър-председателят по повод огласените данни за бонусите, които структурите в здравеопазването са си разпределили през 2011 г.

Във вторник парламентарната група на ГЕРБ ще реши дали да бъде приета оставката на Нешева, съобщи вчера пред БНР председателят на здравната комисия Десислава Атанасова. Тя отказа да коментира информацията в медии, че вече се обсъждали три кандидатури за нов шеф на здравната каса.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов коментира, че "моментът е крайно неподходящ" за смяна на директора на касата, защото точно сега се финализира подписването на индивидуалните договори с НЗОК и се прехвърлят важни дейности от здравното министерство към структурата като хемодиализата, онкологията и др.

Врява за няколко хиляди

Оставката на Нешева засега изглежда като единствения резултат от скандала с бонусите в здравеопазването през 2011 г., за чиято стойност СДС отправи парламентарен въпрос.

От огласената информация миналата седмица се разбра, че общо в НЗОК и подразделенията й са раздадени малко над 4 млн. лева като допълнително материално стимулиране на служителите, от "Синята коалиция" обвиниха директора на касата, че е определила за себе си 30 хил. лв. Нешева отрече посочената сума и поясни, че е  взела 12 156 лева над заплатата си.

Междувременно около 400 души във "Фейсбук" се включиха в групата "Да помогнем на Нели Нешева да върне парите в НЗОК", на които тя отговори, че няма да го направи, тъй като екипът й е "допринесъл за финансовата стабилност на системата".

Заради разрастването на скандала с бонусите и намесата на премиера Борисов с искането на оставката й впоследствие Нешева съобщи, че ще дари получения от нея бонус на благотворителна организация.

Тишина за милиони

Здравният министър Стефан Константинов се дистанцира от случая с мотива, че НЗОК е абсолютно самостоятелна институция и не е редно той да се произнася. "Просто тази тема, ако ми позволите, не бих искал да я коментирам", каза Константинов, като поясни, че раздадените средства в системата на здравеопазването не са бонуси, а допълнително материално стимулиране.

По същия начин преди това отговори и финансовият министър Симеон Дянков, който каза, че допълнителните възнаграждения във ведомството му не били бонуси, а премии за добре свършена работа.

Константинов не коментира и информацията, че здравната каса е разпределяла и бонуси на 43 болници, които са получили около 50 млн. лв. повече. "Министерството ще направи проверки, ако има съмнения за някакви нарушения", обеща той.

От отчета за изпълнението на бюджет 2011 г. става ясно, че т.нар. правителствена болница "Лозенец" е направила двойно по-големи разходи спрямо планираните - 28.6 млн. лв. вместо 12.8 млн. лв., като за бонуси са похарчени непредвидено 2.6 млн. лв.

Дежа вю

Нели Нешева беше избрана за управител на здравната каса през 2010 г. след отстраняването на Жени Начева заради обвинения за отпускане на допълнителни средства на няколко болници. По-късно Начева беше назначена в дирекция на финансовото министерство.

Пред ТВ7 Нешева коментира, че е атакувана, защото е засегнала интереси на фирми заради договарянето на отстъпки от цените на лекарства. "Аз много мислих. Не може за 12 000 да бъде цялата тази атака. Това е много дълбоко. Много големи интереси са засегнати", заяви управителят на НЗОК.

31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gospodin avatar :-@
    Г-н D
    • - 1
    • + 42

    Г-жа Нешева вероятно от петък има остра форма на амнезия!
    Или разчита на късата ни памет?!
    "...Пред ТВ7 Нешева коментира, че е атакувана, защото е засегнала интереси на фирми заради договарянето на отстъпки от цените на лекарства..."
    Ами че самата тя през 2000 - 2007 г. преди да се юрне по държавната стълба беше дясната ръка на г-н Огнян Донев, собственикът и на "Софарма"! Подозрението на запознатите е, че начело на НЗОК тя е подводиницата, която прокарва инетересите на "Софарма"!
    Ама че нагла жена!

    Нередност?
  • 2
    siimplicimus avatar :-|
    siimplicimus
    • + 28

    хаха, не стига, че й намерили най-насвинената снимка и я издули, та потните й пори да се видят, ами и уточняват - в средата. Като Хрушчов в свинефермата... Защо никой не попита кой й ги изплаща тия бонуси (защото тя сама не може да си ги разреши - има си работодател - да видим кой е той)?
    Защо никой не попита другите ведомствени ръководители какви бонуси вземат?
    Истината е, че всички яко кешират, участват в бордове на дружества (уж, биг Бойко щеше да прекратява тази срамна практика на тройната коалиция), но когато някой от тях настъпи по мазола някой по-нависоко (в случая - девойката нещо се пообърка и измени на партийната линия и се заигра с Донев затова й резнаха главата) - хем и на другите за назидание! А медиите или са сервилни или са мързеливо плиткоумни и се водят като малки деца.
    Та, да питам - ако организираната престъпност се отдели от държавата, какво ли ще остане от последната?

    Нередност?
  • 3
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • + 10

    [quote#2:"siimplicimus"]Като Хрушчов в свинефермата... [/quote]

    100 х "+"!

    Нередност?
  • 4
    yanko.velev avatar :-|
    yanko.velev
    • + 9

    Сега да не стане така, че и много уморените от работа експертчета да връщат парите - ама няма как, те вече са ги похарчили и са забравили за тях:)

    Нередност?
  • 5
    angel_namraka avatar :-|
    angel_namraka
    • - 2
    • + 9

    Абе,не знам колко е нагла или пък виновна,ама тя опра пешкира и много хора си измиха ръцете с нея...Трябваше да се разрови случая,да се видят всички виновници,а те я държаха на повърхността да обере негативите и да иосъзнае,че път назад няма и е време да си ходи...Трябва да се поразприказва сега,докато не е затворена страницата...

    Нередност?
  • 6
    klalev avatar :-(
    klalev
    • + 16

    [quote#1:"Г-н D."]Ами че самата тя през 2000 - 2007 г. преди да се юрне по държавната стълба беше дясната ръка на г-н Огнян Донев, собственикът и на "Софарма"![/quote]
    Стига бе! Верно ли?!?!
    Остана ли в тази държава здравна институция, в която няма намърдани удобни кадри на Софарма. Как няма да има монопол после?
    Жалка история сме :(

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 10

    "От отчета за изпълнението на бюджет 2011 г. става ясно, че т.нар. правителствена болница "Лозенец" е направила двойно по-големи разходи спрямо планираните - 28.6 млн. лв. вместо 12.8 млн. лв., като за бонуси са похарчени непредвидено 2.6 млн. лв."

    А за обикновените хора, които също се лекуват в болници пари няма ли да има двойно повече, а? Щото като ми кажат "правителствена" и се сещам как всички сме хора, ама някои са по-хора от други...

    Нередност?
  • 8
    yanko.velev avatar :-|
    yanko.velev
    • + 8

    Тя бонусът го даде, дребните риби нас не ни интересуват, ясно е, че вече са похарчили парите, ами да каже кой упражнява натиск върху нея и наистина ли , заради монополиста "Софарма" цените на лекарствата са толкова високи!

    Нередност?
  • 9
    simeonov_ avatar :-(
    simeonov_
    • + 12

    Пак ни замазават очите и искат да повярваме,че проблемът на здравеопазването ни е,че са раздали няколко милиона бонуси! Проблемът изобщо не е в бонусите и Нешева намекна за това няколко пъти,но побързаха да и затворят устата. Здравната каса разпределя близо 3 милиарда лева ресурс и може да се сетите какви интереси и какви лобита са намесени там,като всеки гледа да отмъкне колкото се може повече.Така,че не ми говорете за някакви мижави бонуси,за да замажете очите на хората,а кажете нещо за ценообразуването на лекарствата,за които плаща здравната каса и как изведнъж като реши шефката на касата да се еманципира и да спре с плащанията на цени които са в пъти по-високи от пазарните и се сетха какви бонуси е раздала! Напишете ми,как се саботира здравната реформа от фармацевтичните компании и от лекарската гилдия,за да могат да си крадат наволя и всичко да е под масата.Защо не видим,че най-добрата здравна система е в Холандия и тя е с частни здравни каси,за да не може да се краде с цените на лекарствата които се плащат и с цените на услугите на болниците,за които заплащаме,защото ще има конкуренция и между касите и между фармацевтичните компании и болниците за парите на пациентите.А не както сега,слагаме си наши хора в Здравната каса,уреждаме си цени в пъти по-високи на лекарствата,цените на здравните пътеки и тях си ги правим както ни е изгодно и си имаме гарантирани пари независимо какво е качеството и всичко е на тъмно,защото няма публична информация.Проблема не е в бонусите,а в това,че се източват стотици милиони,чрез цените на лекарствата и цените на здравните услуги,които не са в условията на конкуренция и като нагледно видяхме,независимо,че увеличихме здравната вноска от 6% на 8%,здравеопазването ни,не само,че не се подобри,но и се влошава.Докато здравната ни система е каца без дъно и докато няма кой да се противопостави на могъщите лобита на фармацевтичните компании и на лекарите,нещата само ще се влошават и ще се молим да имаме проблеми с бонусите на служителите.

    Нередност?
  • 10
    yanko.velev avatar :-(
    yanko.velev
    • + 7

    Нещо подозрително се разграничиха от Нешева - да не се окаже, че тя вече е неудобна и е пушечно месо , а на нейно място ще дойде правилният човек. Говори се, че ще е Павлова, което значи човек на Донев, което пък значи, че ужасът за болните с цените на лекарствата няма да има край!

    Нередност?
Нов коментар