Една трета от язовирите се оказаха неизправни

Това показа проверка на над 600 язовира, определени като потенциално опасни

Трайчо Трайков и министерството му се разминаха в оценката си за опасните язовири
Трайчо Трайков и министерството му се разминаха в оценката си за опасните язовири
Трайчо Трайков и министерството му се разминаха в оценката си за опасните язовири    ©  Анелия Николова
Трайчо Трайков и министерството му се разминаха в оценката си за опасните язовири    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около една трета от язовирите в България са неизправни, показва последната информация, разпространена от министерството на икономиката. Тя се разминава с данните на министър Трайков, който съобщи за 12 опасни язовира.

Областните управители са представили списък със 700 язовира, в които влизат и големите съоръжения. Предприятията "Язовири и каскади" и "Напоителни системи" са проверили 656  малки язовира. От тях 147 имат проблеми с преливниците, а 68 - с основните изпускатели, т.е. с неизправности са общо 215 водоема.

Икономическото министерство препоръчва постоянно наблюдение на 57 язовира до края на пролетното пълноводие. "За това трябва да следи Гражданска защита и общините", се казва в информацията на ведомството.

Информацията от министерството е по-различна от официално обявената малко по-рано от самия министър. Трайчо Трайков съобщи, че проверката на 607 язовира е показала само 12 опасни язовира в страната, предаде "Фокус".

Огради и мрежи на преливниците, за да се запази рибата са сред сериозните проблеми в неизправните водоеми, констатират проверяващите екипи. Това е "особено опасно явление, което в името на спасяване/запазване на един кош риба може да погуби язовира и да предизвика катастрофа". Пак по същите причини са били запушени основни изпускатели. Проверката е показала, че на много места няма наблюдение на насипните стени, а речните легла след стените са непочистени

Общо 71 от проверяваните язовири са на "Напоителни системи". В проверката са участвали 31 екипа.

По думите на Трайков дори и по 12-те язовира, обявени за опасни, вече се работи. Той коментира, че се надява до дни да може да съобщи, че вече няма опасни язовири в страната. За всички, които се проверяват, се дават предписания, много често те са свързани с изпразване поне до 50% от обема, в някои случаи напълно, в почистване на преливниците, в обезопасяване на коритата, казва икономическият министър.

Без паника край Бели Искър

Хората в района на Бели Искър не бива да се притесняват, че язовирът ще прелее, казва още Трайков. За последен път там е правена рехабилитация през 2002 г. За да има опасност теоретично нещо да се случи там, трябва да има преливане на язовира и в същото време земетресение над 6.7 по скалата на Рихтер, каза министърът. В момента нивото е 15 метра под максимално допустимото при нормални условия. Предписанието, дадено още 2002 г., е за 2 метра под максимално допустимото, коментира Трайков.

По данни на министерството в момента им в язовира има 5 млн. куб. метра вода и свободен обем за още 10 млн. куб. метра. Дори концесионерът "Софийска вода" да не предприеме никакви мерки, язовирът може да бъде запълнен не по-рано от май. "Бели Искър" е собственост на Столична община. Ремонтиран е през 2003 г.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • + 9

    Защо това изобщо не ме учудва!Този проблем с микроязовирите не е бил решаван през последните 20 год.,включително и при сегашното управление.Тук трябва и да се добави и провала на превенцията и ранното оповестяване.

    Нередност?
  • 2
    milena_82 avatar :-|
    milena_82
    • + 6

    Сетила се Мара,да се побара! Толкова години нищо не се правеше по този въпрос,дори и сега не се разбра кой виновника за случилото се в с.Бисер,но дано не стават бели отново,че тогава незнам как ще се оправдавате.

    Нередност?
  • 3
    inna_ku avatar :-|
    inna_ku
    • + 5

    Ами да не приказват много , ами да намират начин да ги ремонтират и да ги оправят.

    Нередност?
  • 4
    vnn avatar :-|
    vnn
    • + 3

    е как да ги ремонтират ,като голяма част от кметовете на общините раздават водоеми на свои арендатори и вадят само кинти от тях

    Нередност?
  • 5
    the_core avatar :-?
    The Core
    • - 2
    • + 2

    ...Около една трета от язовирите в България са неизправни, показва последната информация, разпространена от министерството на икономиката. Тя се разминава с данните на министър Трайков, който съобщи за 12 опасни язовира.
    А Вие, господа журналисти, правите ли разлика между "неизправен" и "опасен"?
    Ако Вашите мозъци са неизправни, не е задължително да сте опасни, нали?

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat

    Като знаем,че нищо не се е правило по въпроса за последните 20 години,освен козметични акции, направо пак сме добре.

    Нередност?
  • 7
    zogorsone avatar :-?
    zogorsone

    Само една трета? Може би, защото проверката не е напълно приключила.

    Нередност?
Нов коментар