Агенцията по храните иска драстично увеличение на глобите

Търговците няма да могат да връщат продукти към производители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на скандалите с раздаваните бонуси в администрацията, част от които зависят от събираните такси и глоби, от земеделското министерство излязоха със законови промени, които предвиждат глобите за нарушения в производството на храни и търговията с тях да бъдат увеличени неколкократно. Изготвеният проект за изменения на закона за храните включва и забрана за търговците да връщат храни към производителя - идея, която се лансира от няколко месеца от агенцията по храните. Под нейната шапка се предвижда да преминат и редица регистрационни режими, разпокъсани между различни институции сега.

От 2 до 4 пъти

Земеделският министър и директорът на ресорната агенция отдавна говорят за необходимост от по-строги санкции за нарушения на закона за храните с мотива, че досегашните разпоредби са остарели. Така например, в случай че в нелицензиран обект се осъществява производство или търговия с храни, минималната глоба при първо нарушение скача от 2-4 хил. лв. до 4-6 хил. лв. Двойно увеличение се предвижда и на санкцията за внос на храни без всички необходими документи. Досега за такова нарушение фирмите плащаха между 2 хил. и 4 хил. лв., а според промените сумите вече ще са между 4 и 6 хил. лв. Глобата между 500 и 1000 лв. за служители без необходимите медицински документи става съответно между 1000 и 1500 лв.

По-високи финансови наказания се предвиждат и за нарушения при етикетирането и рекламата на храни, неизпълнение на предписания, използване на материали и предмети за контакт с храни, които не са разрешени за целта и др., като в някои случаи предлаганото увеличение е до 4 пъти. Ако се приемат новите размери наказания, на практика те ще бъдат и минималните възможни, тъй като според закона глобите се налагат, ако виновното лице "не подлежи на по-тежко наказание".

Без път назад

С измененията се въвежда и забрана търговците на храни да могат да ги връщат на производителя или доставчика. Идеята беше предложена от  агенцията по храните с мотива да се предотврати възможността да бъдат пуснати повторно на пазара със сменени етикети или пък преработени. Макар че от самата агенция признаха преди време, че никога не са откривали подобни практики, целта на мярката била да действа превантивно. А в случай че има нарушена "проследяемост на храните", също са предвидени санкции - между 500 и 1500 лв. за първо нарушение и от 1000 до 3000 лв. при повторно.

Транспортен и строителен контрол

Агенцията по храните ще централизира регистрациите на различни бизнеси, които досега са разпокъсани между различни институции. Транспортните средства, които превозват храни от неживотински произход например, също ще трябва да се регистрират в нея. Същият режим ще бъде въведен и за производителите и търговците на хранителни добавки и др.

Агенцията предвижда да участва и в инспекциите на проектите за изграждане на търговски обекти и производствени бази, свързани с хранителния сектор. Идеята е към предвидените в Закона за устройство на територията държавни приемателни комисии да има и неин представител, а в случай че няма такива - да се иска становището от институцията.

Представители на големи сдружения в хранителния сектор казаха, че в различно време са обсъждали отделни предложения за промени в закона, но все още не са се запознали с цялостното съдържание на проекта. "Има сериозни проблеми с наредбите към закона, защото голяма част от формулировките са неясни и водят дори до субективни тълкувания от служителите в агенцията и съответно налагането на глоби", коментира собственик на търговска компания от сектора.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    makendji avatar :-|
    мОДИ ти си........ши....к
    • + 6

    Увеличавайте глобите за да има за бонуси

    Нередност?
  • 2
    aron25 avatar :-?
    aron25
    • + 1

    "Изготвеният проект за изменения на закона за храните включва и забрана за търговците да връщат храни към производителя".

    Това е много оптимистично, но ако стане, най-после ще се намали диктатът на веригите над малките доставчици. То какво е сега - не стига, че връщат, ами и карат доставчика за своя сметка да ги унищожава.

    Нередност?
  • 3
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 1

    Най-добрата санкция е да изкарате търговеца от пазара за определен период от време (напр. закриване на заведението за определен период при второ нарушение).

    Нередност?
Нов коментар