Затвор за продажба на храни с изтекъл срок

Въпреки предварителните намерения, проектът за промени в Наказателния кодекс обхваща всички

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лансираната от няколко месеца идея за криминализирането на продажбата на храни с изтекъл срок на годност или неясен произход започва да придобива все по-широка форма. На фона на изказванията на директора на агенцията по храните Йордан Войнов, че наказателно ще се преследва само съзнателната и умишлена продажба на такива продукти с цел защита на здравето на потребителите, законопроектът за промяна в наказателния кодекс, с който capital.bg разполага, на практика не прави такова разделение. От агенцията по храните, които са автори на текстовете, съобщиха, че целта е да не се доказва наличието на умисъл, което е трудно.

Как се стигна до идеята

В предходните няколко месеца Йордан Войнов съобщаваше, че се увеличават случаите, при които производители и търговци правят нарушения на законодателството за храните, подменяйки етикети или предлагайки продукти с изтекъл срок на годност, неясен произход и други. В различни изказвания пред медиите той дори е сравнявал тези действия с продажба на наркотици, тъй като този, който го прави, е "наясно, че вреди на здравето на хората". Така се стигна и до идеята за криминализиране на продажбата на стари продукти.

Преди около месец пък Войнов съобщи, че има готови текстове, според които се предлага затвор при "съзнателна" продажба на храни с изтекла трайност или недоказан произход. "Тук не става въпрос, ако например магазинерът е забравил да премахне от рафта продукт с изтекъл вчера срок на годност", каза преди около месец Войнов пред dnevnik.bg, допълвайки, че при такъв вариант ще продължава се налага глоба или друга административна санкция, както е и в момента. Тогава той и обясни, че затворът щял да важи в случаите, когато например се подменят етикети на стари продукти с нови с цел пак да се пуснат за продажба.

Новите текстове

Според проектозакона за промяна в Наказателния кодекс, който е на съгласувателна процедура и предстои да се внесе в Министерски съвет от земеделското министерство, обаче няма такова разделение на "съзнателно" и "несъзнателно" предлагане. В него е записано, че се наказва със затвор до 3 години всеки, "който пуска на пазара храни, предназначени за консумация от хора, които са с изтекъл срок на трайност или са с неустановен произход". Същата санкция важи и за "управител или друго отговорно лице в обект от хранителната индустрия", което също допусне на пазара такива продукти. Така на практика под ударите на санкцията попадат производители, преработватели, търговци, ресторантьори и др. Инспекторите на агенцията пък ще трябва да сигнализират прокуратурата в случай, че ги хванат в нарушение.

В проекта е определено и какво означава "пускане на пазара на храни". Според текстовете за такова се приема "притежаването на храни с цел продажба", като в това число влиза "предлагането за продажба или всяка друга форма на прехвърляне, безплатно или срещу заплащане", самата продажба, разпространението и "други форми на прехвърляне".

От агенцията по храните съобщиха, че широките граници на санкцията са заложени, тъй като е трудно да се доказва умисъл. Оттам уточниха и че проектът е на съгласувателна процедура и се обсъжда с други заинтересовани страни. Допитване на capital.bg до няколко големи търговци и производители показа, че проектът не е обсъждан с бранша.

Настоящият закон

Новите идеи на агенцията за храните са замислени като допълнение на настоящите текстове, уреждащи продажбата на храни и напитки, които застрашават здравето на потребителите. В момента в Наказателния кодекс е записано, че "който в нарушение на закон произвежда или предлага на пазара храни, храни за животни или ветеринарномедицински продукти, или питиета и с това изложи на опасност живота или здравето на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години".

В друг текст пък се казва, че в случаите, когато в храни или питиета попаднат "опасни за здравето вещества" затворът е вече пет години. В случаите, когато е причинена лека телесна повреда на лицето наказанието расте до шест години, при тежка - до 8 г., а при смърт - до 12 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    charger avatar :-|
    Stilian Momchilov
    • + 1

    а кога ще се криминализира малоумието при законотворчеството ?
    За началник отдел 1-3 години (може и условно, ако му е първи законопроект) за зам.министър/шеф на агенция 3-5 години без право на сделка с прокуратурата и без условна присъда, депутат/министър 5-10 години - в зависи от броя на внесените/гласувани законопроекти, колко е струвал на данъкоплатците. За да се избегне опасността от доказване на малоумие, както и възможността да се представят фалшиви документи от докторите (то такова нещо никога не се е случвало у нас, но все пак) за малоумен да се обяви този законопроект за който гласувалите против са със 100 повече от тези за .... във форумите на Капитал или Днежник

    Нередност?
Нов коментар