🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нищо новинарско, просто бизнес

Войната на медийните групи влиза в нова ескалация

Огнян Донев (вдясно) е първата мишена на новия издателски съюз
Огнян Донев (вдясно) е първата мишена на новия издателски съюз
Огнян Донев (вдясно) е първата мишена на новия издателски съюз    ©  Красимир Юскеселиев
Огнян Донев (вдясно) е първата мишена на новия издателски съюз    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Войната между Цветан Василев и Огнян Донев започна в началото на миналата година, след като основният акционер на "Софарма" се включи в сделката за покупка на вестниците, притежавани преди това от германската медийна група WAZ.

Сериозен интерес към най-голямата печатна група проявяваше и мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Според източници, близки до сделката, той беше опитвал да преговаря за покупката на вестниците от германската компания през различни подставени лица. Едно от категоричните условия на WAZ обаче беше, че не искат с оттеглянето си да допринесат за монополизирането на вестникарския пазар. В близката сфера на влияние на Корпоративна търговска банка са вестниците от "Нова българска медийна група", "Уикенд" и TV7.

Сделката за българското дружество на WAZ обаче беше структурирана по доста нестабилен начин. "Главен преговарящ" с германската компания беше Христо Грозев заедно с двама чуждестранни съдружници. Те договориха параметрите по сделката, но не успяха да намерят финансиране. Тук се включиха Огнян Донев и Любомир Павлов. Двамата първоначално трябваше да имат миноритарен дял в медийната група, а Грозев да осигури по-голямата част от финансирането. Първоначално обаче почти всички пари бяха дадени от Донев и Павлов. След като Грозев не успя да намери средства в уговорения срок, другите участници по сделката се притесниха, че чрез него могат да станат съдружници (макар и скрито) с Цветан Василев. Тогава Донев и Павлов предприеха серия от преструктурирания на собствеността, вследствие на които Грозев остана миноритарен акционер. Между двете страни започнаха съдебни дела, но според новите собственици на "Медийна група България" истинският им противник в това противопоставяне са Цветан Василев и депутатът от ДПС Делян Пеевски, чиято майка Ирена Кръстева е и формалният собственик на "Нова българска медийна група".

Много скоро войната започна да се води през медиите, контролирани от двете групи. Вестниците на Донев и Павлов осветиха част от дейността на Цветан Василев. В отговор контролираните от банкера вестници и телевизии започнаха да търсят всякакви начини да демонизират мажоритарния акционер на "Софарма".

Последният епизод от тази война е атаката с цените на лекарствата. Тя е добре координирана по всички медии, близки до Василев - с едни и същи послания и епитети (добре дирижираният медиен хор се опитва да наложи прякора Здравния октопод за Донев). В последния епизод от войната има и друг интересен момент. За пръв път в атаката срещу Донев се включиха и издания извън близкия кръг, контролиран от Василев и Пеевски - предимно медии, които влязоха в учредения преди седмица Български медиен съюз. Той беше създаден като алтернатива на Съюза на издателите в България, който беше оглавен от Любомир Павлов. Избирането му стана повод да се прояви напрежението между него и бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, подкрепен от главния редактор на "Тема" Валери Запрянов и съсобственика на "Стандарт" Тодор Батков. Новата организация в момента е и с доминиращо присъствие на пазара заради тиражите на изданията в него и повечето на брой членуващи издателски групи, както и влиянието на симпатизиращите на БМС електронните медии. Така беше очертана и новата демаркационна линия между Донев и Василев.

Тази битка от голямата вестникарска война вече доведе и до жертви - уволнението на един заместник-министър. Така за първи път започна и отстрел на хората, нарочени за близки на Донев, което вече е нова стъпка в ескалацията на войната. Може да се очаква сега да последва ответен удар срещу "хората" на Василев в управлението.

Ударите между "Нова българска медийна група", подкрепена от пригласящите й медии, и "Медийна група България" (на Донев и Павлов) е знак, че на вестникарския пазар тепърва ще се водят грозни битки с всички средства. Това е знак също за нещо по-страшно, че изданията ще са жертва на търговията с влияние и ударите под кръста. Очевидно е, че издателският бизнес съвсем дерайлира от основните си функции да създава качествена информация и анализи, полезни за читателите. Оттук нататък той пое по хлъзгавата плоскост на разчистване на бизнес сметки и войни в защита на лични търговски интереси. Така медиите все повече се отдалечават от читателите си, а бизнес моделът, който разчита на доверието към тях, ще се подкопава все повече и повече.

 

Право на отговор

В броя си от 24 февруари 2012 г., в неподписан материал под името "Нищо новинарско, просто бизнес" вестник "Капитал" публикува невярна информация, която засяга доброто име на представляваното от мен дружество. 

Твърдението на вестник "Капитал", че австрийската група не е финансирала сделката по придобиване на "ВАЦ Медийна група България холдинг" съгласно договорените ангажименти, е съвършено невярно. Всички ангажименти по финансирането на сделката от наша страна са били изпълнени своевременно. Непонятно е откъде вестник "Капитал" черпи информация за противното, още повече че такава теза не се съдържа по нито едно от търговските дела, свързани със собствеността на медийната група, а единствено в медийни изяви на г-н Павлов и г-н Донев.

Втората част на твърдението, а именно "другите участници по сделката се притесниха, че чрез него могат да станат съдружници (макар и скрито) с Цветан Василев", отново сочи към тенденциозност, за каквато няма място в сериозно издание.

Христо Грозев

пълния текст на писмото може да видите на http://bit.ly/zJF7Gx

>

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vox_78 avatar :-|
    vox_78
    • - 2
    • + 51

    Само се чудя кой ли нормален човек се информира от медиите, които са ябълката на раздора.... В този смисъл за мен те наистина нямат цена.....

    Нередност?
  • 2
    meg.barutchieva avatar :-|
    Meglena
    • - 2
    • + 34

    Тъжната истина. Защото читател вестник не храни. Ако няма кой да ти заповядва, няма и какво да ядеш. Имам само едно притеснение от тази статия. Навява усещането, че нищо от това, което се говори, не е вярно, а просто измислена бизнес стратегия. Аз си мислех, че взаимно си вадят кирливите ризи, което не е толкова лошо за читателя. Поне да ги види.

    Нередност?
  • 3
    girl avatar :-|
    Irina
    • - 21
    • + 24

    Всяка една медия обслужва нечии интереси .
    Читателя трябва да пресява истина от лъжа и това понякога е трудно.
    Единственото сигурна тактика е да следваш библейския завет „-По делата ще ги познаете“.
    Донев е купил медиите-Труд и 24 часа ,които биха го подпомагали в случай ,че се кандидатира за мин.председател.До последно Василев е бил уверяван ,че той че е купувача ,Донев му издърпва черджето под краката .Зад Донев стоят други кръгове.
    Ябълката на раздора беше връчването на наградата за „Мистър Икономика“ на Василев ...Донев не можа да го преживее и започна чрез вестниците си, медийна атака.Василев отговаря с разследване за цените на лекарствата и за поръчката на съоръжение ,за онкоболните при тройна цена.
    „Труд “ и „24 часа “тръбяха ,че КТБ ,стои зад приватизацията на БДЖ и Булгартабак-но се оказа ,че не е истина.
    Аз лично с голям интерес наблюдавам битката и залагам на Василев.

    Нередност?
  • 4
    lordvee avatar :-?
    Др. Портокалов
    • - 4
    • + 21

    медиите така както ги познаваме от миналия век са отживелица вече...
    залагам на интернет 100% но има и друго: за да има качествена журналистка трябва да се дават пари няма как. и един вестник трябва да се финансира на 100% от свойте читатели а не от 'рекламодатели' и 'спонсори'.

    Нередност?
  • 5
    alegria avatar :-|
    Dum vivimus, vivamus
    • - 19
    • + 45

    Уважаеми "капиталци" прекалено много съпортвате Донев.На всички ни е ясно,че той като председател на КРИБ явно ви е близък.Но все пак проявете уважение към нас-вашите читатели,пишете малко по-обективно и безпристрастно.В тази статия ни информирате за прегрешенията на едната страна.Дайте малко и за другата-кой е Донев,кой е пъпката,как единият от продавач на порно касети стана банкер,а после акционер в "Софарма" и т.н.Би ни било интересно.И би било много похвално,ако вие го напишете.

    Нередност?
  • 6
    rayan avatar :-|
    rayan
    • - 10
    • + 29

    Всички Български пари са в Корпоративна Банка, банката на ДПС. До изборите мин.председател беше просто Боко Тиквата, след изборите дяла на българските пари в турската банка станаха 80%. Сега вече е много уважаван мин. председател. Да онзи същия Боко тиквата

    Нередност?
  • 7
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 2
    • + 10

    До коментар [#4] от "Др. Портокалов":

    Това никога вече няма да се случи.

    Нередност?
  • 8
    lordvee avatar :-|
    Др. Портокалов
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#7] от "dreamer":

    да, трябва да си призная, че е така :(

    Нередност?
  • 9
    yosuf avatar :-|
    yosuf
    • - 5
    • + 28

    Да, няма как да стане финансирането само от читатели. Българина не е свикнал да си плаща за нещо качествено. Затова процъфтяват евтините жълти парцалчета и сайтчета. Тук е мръсна дума да печелиш, завистта е навсякъде около нас. Най-ми е болно, че тези ДПСарски медии като ТВ7, монитор,телеграф,блиц,уйкед и тн се издържат с нашите пари, държавни пари. Ние финансираме медийна групировка която търгува с влияние и промива мозъците дори и на нашите деца и цели тоталната деградация на обществото. Повръща ми се вече то тази България.

    Нередност?
  • 10
    rkirov avatar :-P
    rkirov
    • + 12

    До коментар [#5] от "alegria":То си е написано в заглавието
    "Нищо новинарско, просто бизнес" т.е. не ни предлагат НОВИНА просто ... така трябва , такъв е бизнеса (към този момент )

    Нередност?
Нов коментар