🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прогнозите за българската икономика се влошават

Очакванията за рецесия в Европа понижиха и перспективите пред България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Очакванията за рецесия в еврозоната през тази година вече започнаха да се прехвърлят върху прогнозите за развитието на българската икономика. Така, ако през есента на миналата година повечето икономисти и международни институции залагаха ръст между 2 и 3% от БВП, сега много от тях ревизираха данните си на под 1.5%. По-мрачните прогнози не са изненадващи предвид факта, че около две трети от износа на страната ни е за Европа. А при свито потребление и инвестиции експортът беше единственият двигател на българската икономика. Сега очакванията са и неговият ръст да се забави. 

БНБ е най-консервативна

В сравнение с всички останали институции към момента най-консервативна е прогнозата на БНБ. Очакванията на централната банка бяха оповестени от управителя й Иван Искров в изявление по повод годишнината на браншовата асоциация преди дни. "На база на текущата прогноза за рецесия в еврозоната очакваме забавяне на икономическия растеж на българската икономика през 2012 г. до около 0.7%", обяви гуверньорът. По думите му това ще забави търсенето на кредити и съответно възможностите на местните финансови институции да генерират доходи от отпускане на заеми. "Затормозяването на кредитния процес от своя страна води до ограничаване на икономическия растеж на страната, а оттам - и на заетостта и жизнения стандарт на хората", коментира Искров.

Централната банка не е единствената институция с ревизирани очаквания. Преди няколко седмици Министерството на финансите също промени своята прогноза и тя вече е за ръст от 1.4% заради "предположението за влошена външна среда и забавяне на растежа на основните търговски партньори". За сравнение - заложената през есента в макрорамката към бюджет 2012 г. прогноза беше доста по-оптимистична и в нея очакваният ръст беше двойно по-висок. 

Сега прогнозите на правителството съвпадат с ревизираните февруарски данни на ЕК. Тогава от Брюксел посочиха, че не очакват страната да изпадне в рецесия през 2012 г. Основният риск за България според тях е продължаващият стрес на финансовите пазари, който може да окаже задържащ ефект върху възстановяването на потреблението и инвестициите.

Погледът на икономистите

Според Петър Чобанов от Института за нов икономически напредък вече има ясни сигнали за предстояща рецесия в България. Неговата прогноза е за спад на БВП от 3% през 2012 г. "Красноречиво е четвъртото тримесечие на миналата година, когато БВП падна в номинално изражение на годишна база. Това крие потенциал за спад, а вътрешните инвестиции продължават да липсват и дългосрочно това е лошо за икономиката. Декапитализирането й намалява и потенциалния растеж", твърди икономистът. Други експерти са по-умерени в очакванията си.

"Има основания за по-консервативен ръст на икономиката ни за 2012 г., какъвто прогнозират от БНБ", твърди анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Той обаче подчертава, че не очаква рецесия. По думите му такова развитие може да има, ако еврозоната навлезе в минусова територия. Българската икономика обаче ще го усети чак след 2-3 тримесечия, т.е. най-рано през последните три месеца на 2012 г. "Засега този сценарий е малко вероятен, тъй като икономиката на Германия расте, а тя е основният ни търговски партньор", посочва Ганев.

За момента не се предвижда спад на германската икономика, но тя вече отчита забавяне. Прогнозата на ЕК за страната беше ревизирана от 0.8% до 0.6%. Очакванията за останалите държави от еврозоната и ЕС също са масово надолу. А доколкото в голямата си част (60%) българският износ е насочен именно към ЕС и еврозоната, няма как това да не се отрази и на нашата страна. Според данните на националната статистика ефектът вече е факт – за януари 2012 г. експортът отчита спад от 10.2% спрямо година по-рано. Очакванията за февруари също не са оптимистични. Все пак не е изключено и тези спадове да са временно явление заради студеното време, което блокира част от бизнеса.

Прогнози за ръст на БВП през 2012 г.
 НоваСтараПоследна актуализация
*неофициална   
БНБ0.70%*няма данни-
МФ1.40%2.90%март
ЕК1.40%2.30%февруари
МВФ1.30%1.90%декември

Свито потребление

В условията на свито вътрешно търсене през последните години именно износът дърпаше напред икономиката. Сега неговият ръст се забавя, а очакванията на икономистите са и тази година потреблението да е свито. Прогнозите за инвестиции също са скромни.

"Ситуацията на пазара на труда подсказва, че безработицата ще се увеличава и изобщо перспективите за запазване на работните места се влошават. Това прави потребителите предпазливи по отношение на разходите. Очакваното повишение на административно определяни цени като ток, вода и парно допълнително намалява разполагаемите доходи", обяснява Чобанов.

Относително по-бавно съживяване на вътрешното търсене и капиталовите потоци към страната прогнозира и правителството. Според кабинета основните инвестиции в страната в следващите години ще са по-линия на средствата от европейските фондове. "За периода 2013 - 2015 г. се предвижда възстановяване на външното търсене, но и по-ускорен растеж на вътрешното, като темповете на растеж на потреблението и инвестициите не се очаква да достигнат предкризисните си нива и това да доведе до макроикономически дисбаланси", се посочва в публикувания наскоро проект на Национална програма за реформи на правителството.

Няколко банки, които изготвят свои прогнози за българската икономика, също залагат на икономически ръст от около 1% през тази година. От Райфайзенбанк например подчертават, че забавянето в еврозоната вече дава отражение върху българската икономика, като отчетеният ръст за миналата година е бил по-нисък от очакванията на институцията. Ефектите се усещат и в първите месеци на 2012 г. "Началото на годината е слабо, но има знаци, че второто тримесечие ще е по-силно", коментира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. По думите му определено се наблюдава еволюция в посока надолу в прогнозите на официалните институции, докато очакванията на анализаторите от частния сектор към момента като че ли са малко по-оптимистични. Заложените очаквания на Уникредит Булбанк  например са за 1.2% ръст на БВП и не са изменени спрямо декемврийските данни.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dol avatar :-|
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 16
    • + 18

    Нееееееееее. това са спекулации плод на конспирациите на Тройната коалиция ей!!!!!! Няма такова нещо-СЛЪНЦЕТО си ГРЕЕ!(Като че ли пък НЯКОГА изобщо е имало каквито и да е немрачни перспективи пред българската икономика?)

    Нередност?
  • 2
    glupcho68 avatar :-P
    glupcho68
    • - 4
    • + 34

    До коментар [#1] от "dol":

    Слънцето си грее но нас не ни огрява.

    Нередност?
  • 3
    dol avatar :-P
    БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
    • - 7
    • + 10

    До коментар [#2] от "glupcho68":е, ние просто сме в онова полукълбо дето не огрява............ на сивото вещество......

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 17
    • + 17

    Е, хайде сега! Само управляващите (по-конкретно - Дянков и Борисов) не бяха наясно, че икономиката ни няма да се възстанови бързо от кризата. И още повече - когато се твърди, че тази икономика щяла да бъде износоориентирана или с други думи - срещу вътрешното потребление. Ясно е, че България последна в ЕС ще се възстанови от кризата. Особено пък със сегашните управляващи начело - хора, не само тотални икономически невежи, но и умишлени унищожители на националните икономически предимства...

    ----------------------------------------
    Шистовият газ е смърт за българските води и земеделие, което значи - и за нашето здраве и икономика. Фракинга трябва да си остане забранен (поне докато технологията не се промени до по-безвредна), независимо дали ще се ползва за добив на шистов или на конвенционален газ. Новото икономическо недоразумение Добрев трябва да си иде от властта, ако се налага - заедно с Борисов (последния трябва да си иде и заради Дянков, та...)!

    http://www.investor.bg/drugi/338/a/braziliia-zapochva-kriminalno-presledvane-na-chevron,131955/

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    http://www.dokumentalni.com/?p=1707

    http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#

    http://www.dokumentalni.com/?p=1691

    Нередност?
  • 5
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 4
    • + 34

    Хайде да направим една проста сметка
    - нулев или символичен ръст на икономиката
    - повишаването цените на храните -http://www.capital.bg/biznes/stoki_i_prodajbi/2012/04/05/1802325_hranite_v_sveta_produljavat_da_poskupvat/

    - повишаване цените на горивата - щото останалата част на света излиза от рецесия...
    - повишаването на цената на газтта

    С две думи, време някой хора да си припомнят как се правят компоти, и да си зашият цървулите щот' зимата ще паден едно скачане по площадите !!

    На останалите наздраве, и да се насладим на представлението на цирк България .

    Нередност?
  • 6
    vladsun avatar :-?
    впх
    • + 12

    Кое зло идва само? Много мотивиращо звучи това, нали? Обаче този спад ми е едно съвсем нескорошно déjà vu, което мина и замина из/между капките, а после - погледа настрани. Какво прави оттук нататък?

    Нередност?
  • 7
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 6
    • + 23

    Не може да бъде! А г-н Плевнелиев днес такива ценни напътствия даде, че икономиката вкупом трябваше да рипне от възторг!
    Тези хора защо си мислят, че с празнодумство става нещо?

    Нередност?
  • 8
    bbs avatar :-P
    Lord
    • - 6
    • + 12

    "За момента не се предвижда спад на германската икономика, но тя вече отчита забавяне. Прогнозата на ЕК за страната беше ревизирана от 0.8% до 0.6%. Очакванията за останалите държави от еврозоната и ЕС също са масово надолу."

    Мда, явно и немците са празнодумци, а и всички европейски народи като цяло. Или пък по стара традиция читателите в този форум обичат да мрънкат за щяло и нещяло, а медиите - да търсят възможно най-песимистичния начин да представят информацията, за да може да хвърлят гореспоменатите читатели в див възторг...

    Нередност?
  • 9
    bwl avatar :-@
    bwl
    • - 12
    • + 13

    Писна ми от негативни новини .....всички журналисти се стремят винаги да покажат колко е зле България. Вместо да се акцентира и показват повече положителни примери на фирми ,които въпреки кризата успяват да съществуват .В провинцията има достатъчно малки и средни предприятия( едни произвеждат части за коли,други обувки,мебели и дрехи ) ,които с цената на огромни усилия си остават гръбнакът на тази икономика !

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-@
    Станислав Янков
    • - 10
    • + 20

    До коментар [#9] от "bwl":

    Искаш позитивни новини ли? Ами - ето ти ги: Цените на потребителските стоки се удвоиха, а заплатите не мърдат откакто е дошло това управление на власт. На десетки, ако не и на стотици хора фалшиви фирми не им плащат заплатите, но те не могат да напуснат, защото липсва реално подпомагане на нуждаещите се (безплатни кухни и общежития за изпадналите в нужда с участие в социални програми за постъпване на работа). Икономиката не мърда, макар да е на светлинни години от нормалните европейски икономики... Още позитивни новини искаш ли?

    ----------------------------------------
    Шистовият газ е смърт за българските води и земеделие, което значи - и за нашето здраве и икономика. Фракинга трябва да си остане забранен (поне докато технологията не се промени до по-безвредна), независимо дали ще се ползва за добив на шистов или на конвенционален газ. Новото икономическо недоразумение Добрев трябва да си иде от властта, ако се налага - заедно с Борисов (последния трябва да си иде и заради Дянков, та...)!

    http://www.investor.bg/drugi/338/a/braziliia-zapochva-kriminalno-presledvane-na-chevron,131955/

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    http://www.dokumentalni.com/?p=1707

    http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y&feature=player_embedded#

    http://www.dokumentalni.com/?p=1691

    Нередност?
Нов коментар