🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ: Европейската икономика е болна и заплашва да разпръсне заразата си

Рискът за България е износът отново да се свие, а растежът да се забави

Ръководеният от Кристин Лагард Международне валутен фонд е оптимист за световната икономика, но не и за тази на еврозоната.
Ръководеният от Кристин Лагард Международне валутен фонд е оптимист за световната икономика, но не и за тази на еврозоната.
Ръководеният от Кристин Лагард Международне валутен фонд е оптимист за световната икономика, но не и за тази на еврозоната.    ©  Kevin Lamarque
Ръководеният от Кристин Лагард Международне валутен фонд е оптимист за световната икономика, но не и за тази на еврозоната.    ©  Kevin Lamarque
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-сериозните притеснения за глобалната икономика през тази година ще се дължат на Европа. Това смята Международният валутен фонд. Главният икономист на институцията Оливие Бланшар представи традиционния пролетен обзор на световната икономика днес във Вашингтон и в него единственият икономически блок, за който се очаква рецесия, е Еврозоната.

"Перспективите за световната икономика отново бавно се подобряват, но се очаква ръста да бъде слаб, особено в Европа, както и безработицата в много от развитите страни да остане висока", отбелязва МВФ. Прогнозата за еврозоната също е леко подобрена в сравнение с януари, но МВФ все още прогнозира лека рецесия. Според фондът икономиката на 17-те страни, използващи еврото ще се свие с 0.3%, което е по-малко от прогнозираните през януари 0.5% и съвпада с очакванията на Европейската комисия.

През втората половина на годината се очаква повечето страни в еврозоната да се върнат към растеж, с изключение на Испания, Италия, Гърция и Португалия, къде възстановяването ще започне през 2013 г. В същото време САЩ, Китай и южноамериканските икономики ще запазят растежа си.

"В Италия има ново правителство, еврозоната прие фискален пакт, Европейската централна банка инжектира ликвидност и това успокои нещата, но във всеки един момент те може да се влошат отново. Базовата ни прогноза (за световната икономика - бел. авт.) е за нисък растеж, но при изключително актуални рискове за влошаване", заяви Бланшар.

Забавен ръст в световен мащаб

Според МВФ световната икономика ще нарасне с 3.5% до края на годината и с 4.1% през 2013 г. През януари фондът предвиждаше 3.3% ръст през тази година и 4% през следващата. По-сериозно подобрение се очаква в най-голямата икономика в света - САЩ, прогнозите за ръста на която са повишени от 1.2% на 2.1% за 2012 г. и от 2.2% на 2.4% за 2013 г. Спадът на търсенето в основните външни пазари ще отрази на азиатските икономики, но потенциала за развитие на вътрешното търсене в Китай и капацитета на азиатските банки за намеса ще омекотят падането, отбелязва МВФ. Като цяло икономическия ръст в Азия ще достигне 6%, като Китай се очаква да се забави до 8.2%, а в Индия – до 6.9%. Японската икономика ще се възстанови с 2% след природните бедствия от миналата година

Предизвикателствата пред Европа

Бланшар поясни, че задачите за решаване пред Европа ще са изключително трудни, защото овладяването на бюджетните дефицити е невъзможно в краткосрочен план и заплашва да убие потреблението, за това той призова да се търсят решения, които ще осигурят фискална консолидация в дългосрочен план, но потреблението да не се засегне.

"Пазарите показват шизофренно поведение - от една страна, всички очакват фискални консолидации, но когато те се предприемат, реакциите са отрицателни", илюстрира ситуацията Бланшар.

Нововъзникващите пазари пък са заплашени от свиване на търсенето в еврозоната и подтискане на износа. Това е и основната причина фондът да коригира прогнозите си за България и източноевропейския регион. Според МВФ в развиващите се страни в Централна и Източна Европа, икономическия ръст ще се ограничи до 1.9% през 2012 г. и 2.9% през 2013 г.

По-негативни очаквания за България

Международният валутен фонд прогнозира икономическият растеж в България да се забави до 0.8% през тази година и да стигне 1.5% догодина. Това е вторият тревожен сигнал, който реномирана институция отправя по адрес на българската икономика, след като преди две седмици Българска народна банка прогнозира забавяне на икономиката до 0.7 на сто, а правителството актуализира есенната си прогноза от 2.8 на 1.4 процента.

Добрата новина е, че през тази година се очаква ръст на преките чуждестранни инвестиции в Източна Европа и при 33.7 млрд. долара през миналата година, тази трябва да достигнат 35 млрд. и 39 млрд. през 2013 г. Източна Европа обаче ще продължи да страда от несигурността в Еврозоната и инвестициите ще са под предкризисните 67.5 млрд. долара.

Очаквайте повече информация в утрешния брой на "Капитал Daily".

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    forumer avatar :-|
    forumer
    • - 3
    • + 10

    Директно от Вашингтон ни го казаха. Рецесия и рискове

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 10

    а.аа усетила се Мара да се побара....
    Нека брюкселските зелки и Меркозетата се занимават с износ на революция в Сирия и окупация на Афганистан, пък те "делата" в икономиката на Европа, вероятно, сами ще се оправят....
    Да ама на куково лято.......

    Нередност?
  • 3
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev
    • - 1
    • + 2

    Другата гледна точка или перспектива:

    http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=1579

    Search for the following things in a search engine:


    16 Italian Judges arrested with mafia ties.

    100 mobsters arrested by NYPD in Feb.

    JP Morgan ended the Vatican's bank account.

    Vatican accused of money laundering.

    Queen Elizabeth accused of selling drugs for her fortune.

    Mass resignations. Mass arrests.

    Lord Blackheath reveals $15 trillion fraud in UK house of lords.

    Нередност?
  • 4
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 5
    • + 3

    Никой не е виновен, че досега "Грешката на Джон Лоу" (заради която се развива световна стопанска криза) не бе открита.

    Тази неизвестност вече е минало, "Грешката на Джон Лоу" е известна и само до 24 часа, след като съответно финансово министерство подобри своята дейност и същата стане ГОДНО за ползваните пари - то кризата ще е ликвидирана.

    Примери:

    1. Ако Гърция бе подобрила своето финансово управление и същото е ГОДНО за евро – тази страна щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и притежатели на гръцки държавен дълг няма да понасят щети за над 100 милиарда евро.

    2. Ако САЩ бе с подобрено финансово управление и същото е ГОДНО за „Незлатен долар” – САЩ ще е без държавен дълг.

    Нередност?
  • 5
    nedyalkodonev avatar :-|
    nedyalkodonev
    • - 1
    • + 1

    Изключително видео:

    http://www.youtube.com/watch?v=lEV5AFFcZ-s&feature=relmfu

    Нередност?
  • 6
    kai avatar :-|
    kai
    • + 6

    Пазарите не очакват фискални консолидации. Пазарите очакват европейските държави да могат да си връщат дълговете. Ако една фискална консолидация обаче е за сметка на растежа на икономиката, то тя заплашва също толкова връщането на дълговете, колкото и трупането на нови дефицити. Когато си потискаш растежа на икономиката, това всъщност води до нужда от нов дълг в бъдеще и съответно до очаквания за ръст на лихвите по ДЦК, точно същия ефект, който прави повишаване на дефицитите в момента.

    И тези два фактора - ограничения растеж и голямото количество дълг моментално се отразява на балансите на банките. които ако изгърмят това ще доведе до още по-голямо трупане на дълг и в крайна сметка до разпад на еврозоната. последствиято от разпад на еврозоната ще са гор долу идентични за западна европа с преминаването към пазарна икономика на източна. Масови фалити, свиване на доходите, безработица по над 20%, от тук нови фалити, нов дълг. Само където икономиките на еврозоната са гигантски спрямо тези на източна европа от преди кризата. И ще повлекат целия свят. Без надежда някой да налива пари там, без надежда за инвестиции и бързо възстановяване.

    И МВФ ги разбират пазарите колкото Меркел, която без малко да докара световна криза спрямо която лемън брадърс щеше да изглежда като освежаващ летен дъжд. Шизофренни били. Глупости. Просто да си кажат от МВФ че си нямат хал хабер какво се случва на пазарите, няма да съ първите няма и да са последните бюрократи, които нищо не разбират от тях. И за голямо съжаление са поредните, чиите рецепти водят до катастрофи, а не до лечение.

    Нередност?
  • 7
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • + 6

    Нали казвахте,че"най-лошото от кризата в момента е зад нас",но така като чета май "социална Европа в стария й вид вече е зад нас".

    Нередност?
  • 9
    gmalinov avatar :-|
    gmalinov
    • + 2

    Ейй, няма ли най-после да се чуе нещо положително бе, хора? Аман от тъмни пророчества, оптимисти не останаха в тая държава. Колкото по-малко чета и гледам новини, толкова по-добре се чувствам.

    Нередност?
  • 10
    cenka_chokova avatar :-|
    cenka_chokova
    • + 2

    "с изключение на Испания, Италия, Гърция и Португалия, къде
    възстановяването ще започне през 2013 г"

    къде, къде?

    Нередност?
Нов коментар