Втори опит за концесиониране на Западния парк. Пак без пари

Остава и клаузата, ако концесионерът се откаже, София да го обезщети

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Точно месец след като оттегли предложението си за безплатно концесиониране на близо 500 дка от Западния парк в София, кметът Йорданка Фандъкова внесе коригиран доклад. И в него не е предвидено концесионно възнаграждение, а това беше една основната критика от страна на десните общински съветници. "Няма и една стотинка в обществена полза. Това не е концесия – това е подарък", коментираха те.

Остава и друг спорен текст, според който, ако концесионерът се откаже от обекта, София ще трябва да му плати обезщетение. За отпадането на тази клауза настояваха от политическа партия "Зелените" след направен от тях анализ на предложението. "Не разбирам тази логика – даваме на някой да печели от виенски колела и захарен памук, а ако той се откаже, общината ще трябва да му плати инвестициите. Нямам вяра на такива концесии", коментира за "Капитал Daily" общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Според него, ако общината все пак е убедена, че не иска да получава приходи от отдаването на концесия на тази част от парка, би могла да се замисли срещу това да поиска от бъдещия концесионер да поеме ангажимент към облагородяването на останалата паркова територия. "Ще дадат на концесия хубавата част на парка. А там, където той страда и където има нужда от поддръжка, ново осветление, озеленяване и пейки, ще остане същото – Бангладеш", допълни той. Единствените критики, с които от кметството са се съобразили, е, че в края на концесията изградените от концесионера съоръжения ще останат собственост на общината, без тя да има финансови ангажименти. В предишния вариант беше предвидено общината да ги плати на концесионера след изтичането на срока на договора.

В сряда докладът трябва да бъде обсъден в комисиите по устройство на територията и по стопанска политика, а в четвъртък ще се гласува от общински съвет заедно с проекта на концесионния договор.

КАРЕ

"Помолих кмета общинските съветници да извадят от дневния ред точката за ремонт на стадиона в Бистрица", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Фокус". Столичният общински съвет трябваше да гласува отпускането на 506 хил. лв. за стадиона, на който играе отборът, в който е картотекиран Борисов. Веднага след изказването му зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов оттегли точката. Той и председателят на комисията по бюджет и финанси Орлин Алексиев бяха вносители на предложението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 1
    • + 1

    Светиня Му да не би да се е засрамила? ЧУДООООООООООООО!

    Но това не пречи пак на някой техен 'спонсор' да направят подарак във вид на Запасния парк :-)

    Нередност?
Нов коментар