🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новите схеми за работодатели, безработни и общини - част 2

Фирмите ще могат да получават до 0.65 ст./км за организирането на транспорта на служителите си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Миналата седмица в рубриката "Европейски проекти" ви представихме първите три от общо 7 нови схеми по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). Първата група включваше схеми насочени към насърчаването на заетостта сред младежи и уязвими групи чрез осигуряване на различни преференции за работодателите. Ето кратка справка за останалите нови процедури, които отново са с фокус работодателите, безработните, но също така общини и лекари-специализанти. Очаква се те да бъдат обявени след края на лятото-началото на есента.

"Социални иновации в предприятията – Фаза 2"

Бюджет: 14 млн. лв.

Тип на схемата: открита процедура за конкурентен подбор на проектни предложения

Допустими бенефициенти: работодатели

Размер на помощта: минимум 20 хил. лв., максимум 390 хил. лв. с до 40% кръстосано финансиране, само за допълнителни дейности

Основни дейности, които ще се финансират:

Схемата е продължение на тази за социални иновации в предприятията, която доби популярност с това, че финансира не само обучения на служителите, но и материални инвестиции като например изграждането на място за почивка или хранене в офиса, или детски кът за децата на работещите в компанията. В новата схема до 40% от преките допустими разходи могат да бъдат използвани именно за "материални" цели. Примерите, които посочват от Министерството на труда и социалната политика са инвестиции в преустройство, ремонт или закупуване на оборудване, приспособяване на части от предприятието в места за отдих и почивка, места за хранене, кътове за гледане на деца и др. Останалата част от разходите по проектите обаче трябва да бъдат свързани с обучаване на служителите и/или въвеждане на гъвкаво работно време.

Схемата позволява да бъдат наети специалисти по управление на човешките ресурси, които да разработят цяла стратегия за управлението им, планово обучение и кариерно развитие на персонала. Работодателите могат да използват схемата и за да повишат практическите знания и умения на служителите си като се заложи на трансфера на знанията от по-старите и опитни служители и работници към по-младите и неопитни. За целта се предвиждат обучения на по-опитните, които пък впоследствие да проведат обучения на колегите си. Възможно е да се кандидатства и с проект за насърчаване на гъвкавите форми на заетост, в които да се включат лица над 55-годишна възраст, младежи до 29 г., родители на деца до 3 г., самотни родители и родители на деца с увреждания. По този начин за тях ще бъде осигурена възможност по-лесно да съвместяват личния и професионалния си живот.

Очаквани резултати: 7500 обучения на работното място, на 7500 лица да бъдат разработени планове за кариерно развитие, 3000 лица да бъдат включени в гъвкави форми на заетост.

Освен това се очаква 90% от лицата, включени в обучение успешно да го завършат, 80% от лицата да запазят гъвкавата си заетост след приключване на насърчителните мерки и 80% да преминат на друго ниво на заплащане в резултат на ползваната насърчителна мярка.

 

"На път"

Бюджет: 20.5 млн. лв.

Тип на схемата: открита процедура за конкурентен подбор на проектни предложения

Допустими бенефициенти: работодатели

Размер на помощта: минимум 20 хил. лв., максимум 390 хил. лв.

Цел: Да се насърчи географската мобилност на работната сила в България като се отпускат средства на работодатели за транспорт на служителите им до работното място

Основни дейности, които ще се финансират:

По схемата се финансира транспорта на служители от и до работното им място. Ограничението е то да се намира на не повече от 100 км. Покриват се разходи до 0.65 лв./км за период не по-голям от 12 месеца. Допустими са партньорства между работодатели. По схемата не могат да кандидатстват предприятия от селското, горското и рибното стопанство, както и такива, които ползват преференции за организиран транспорт по Закона за насърчаване на заетостта.

Очаквани резултати: 15 хил. лица да се възползват от услугата

 
"Интегра".

Бюджет: 7 млн. лв.

Тип на схемата: процедура на директно предоставяне

Допустими бенефициенти: конкретни бенефициенти са общините Бургас, Видин, Девня и Дупница.

Размер на помощта: минимум 20 хил. лв., максимум 390 хил. лв.

Цел и основни дейности:

Схемата едновременно съчетава мерки по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) и Оперативна програма "Регионално развитие". Със субсидиите по нея трябва да бъде повишено качеството на живот и трайната интеграция на най-маргинализираните общности чрез изграждането и/или реновирането на социални жилища, както и да се осигурят допълнителни услуги за интеграция. Основните дейности по ОПРЧР ще са в четири основни направления – "Достъп до заетост", "Достъп до образование" "Социално включване" и "Мерки за трайна десегрегация".

Очаквани резултати:

Обхващат броя на лицата започнали работа, броя отпаднали ученици, отново интегрирани в образователната система, броя на лицата, започнали работа в сектора на социалната икономика, както и на тези ползващи социални услуги в общността. Очаква се успешно завършилите обучение да са най-малко 90%

 

СПециализации за лекари

Бюджет: около 16 млн. лв.

Допустими бенефициенти: да се осигурят субсидии за лекари, които придобиват специалност в системата на здравеопазването

Особености на схемата: Схемата все още е на ниво концепция, като конкретните детайли по нея трябва да бъдат предложени за обсъждане на Комитета за наблюдение след средата на месец юни, коментират от Министерството на труда и социалната политика. Към момента от Министерството на здравеопазването правят оценка на броя на стипендиантите, на които се налага да плащат за специализацията си. Оттам ще преценят и дали някои специалности да бъдат определяни като приоритетни.

Към момента държавата може да покрие разходите на около 200 лекари-специализанти. Предварителните изчисления показват, че за специализацията си доплащат от 800 до 1200 души. Именно те ще бъдат и таргета на новата схема. Ако се окаже, че тя е успешна, от управляващия орган на програмата предвиждат да я продължат и през следващия програмен период.

Очаквани резултати: Да се осигурят стипендии на всички или почти всички лекари - специализанти 

 
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 2

    Моментът не е подходящ за съ финансиране на места за отдих. Трябва да се правят проекти за дейности, увеличаващи периметъра на дейности и реализация на фирмите, както и за осъвременяване техниката и технологиите, така че да се повиши производителността и безопасността на труд. Добре е да се проведат квалификационните програми, но те да се обвържат с кариерното развитие на хората и съответно - с възнаграждението им. Гъвкавото работно време, инвестициите за " мобилност" на заетите, местата за отдих са важни и необходими, но, предприемачите трябва да проумеят тяхната необходимост и да ги заложат в перо разходи. В подкрепа на тия техни програми, може да се въведат данъчни облекчения. Парите за програма Развитие на Човешки Ресурси са ограничени и трябва да се инвестират в проекти, които да донесат приход, а не просто да се само възпроизведат. Нужни са работни места, ръст в доходите, за да се отприщи потреблението, разширение на пазарите за стоки и услуги. Значи, нови партньори, не само на запад! Това е целта, към която да се ориентират проектите, които да се финансират от тази и други програми, чрез които да излезем от този колапс.

    Нередност?
Нов коментар