Гепард: Последният влак

Остава малко време за кандидатстване за европейските субсидии

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Николихвените кредити по програма "Конкурентоспособност" ще са достъпни от януари

Последният влак с европейски субсидии наближава. Настоящият програмен период приключва в края на 2013 г., а писъкът с процедурите, по които могат да кандидатстват малките и средните предприятия (МСП), става все по-кратък (виж по-долу). Министерствата, които отговарят за отделните програми за бизнеса, през следващата година планират да се фокусират основно върху изпълнението и мониторинга на вече одобрените проекти. Отварянето на нови схеми ще бъде по-скоро рядко и в краен случай - например, ако останат неусвоени средства от неатрактивни операции или пък се спестят от други. И все пак - идват някои дълго чакани възможности.

Кредити, иновации, технологична модернизация

"Планираме през януари да започнем отпускането на нисколихвени кредити по инициативата JEREMIE чрез няколко банки, за което има наличен финансов ресурс от 150 млн. евро", коментира Кирил Гератлиев, главен директор на дирекцията "Европейски фондове за конкурентоспособност", отговаряща за оперативна програма "Конкурентоспособност". "Освен това остатъчният ресурс по ос 1, която е свързана с развитието на иновации, ще бъде използван за отварянето на една нова схема, по която ще се финансира внедряването на иновации. Бюджетът й ще бъде около 45 млн. евро, но не повече от 50 млн. евро", допълва той.

В зависимост от това как протича договарянето на средства по схемата за енергийна ефективност и зелена икономика (с общ бюджет от 150 млн. евро) и от проекта, свързан с изграждането на газовата връзка със Сърбия (с бюджет от 48 млн. лв.), може да бъде взето решение и за пренасочване на част от бюджетите им към нова мярка, например за технологична модернизация. Това обаче ще стане ясно към февруари-март, коментира Гератлиев. По думите му, ако Комитетът за наблюдение (КН) реши да има пренасочване на средства и обявяване на нова схема, тя ще бъде публикувана още през април. Това ще е възможно, тъй като Европейската комисия има свои представители в КН, които също ще вземат участие в решението. Реално в бъдеще малките и средните предприятия косвено могат да бъдат подпомогнати и от технологичния парк, който ще се изгражда със средства по програмата. Това обаче ще стане възможно едва към средата на 2015 г.  

 С фокус върху изпълнението

"През следващата година ще се фокусираме върху изпълнението на вече одобрените проекти. Ако се обявяват нови схеми, те ще са много малко", коментира Наталия Ефремова, главен директор на дирекция "Европейски фондове, международни проекти и програми" в Министерството на труда и социалната политика, която отговаря за оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР). По думите й финансовият ресурс на програмата вече е договорен почти 100% и затова догодина не се планират нови процедури. Все пак до края на годината МСП могат да кандидатстват по две – "Ново работно място", която насърчава наемането на безработни младежи, и "На път", по която се предоставят субсидии за организиран транспорт до и от работното място за служителите на компанията за срок от 12 месеца (бел. ред. – до редакционното приключване на изданието тя все още не беше обявена официално и затова не е представена в списъка с отворените за кандидатстване процедури).

"Съветът ми към всички компании, които тепърва ще кандидатстват за субсидии, е да четат внимателно насоките и да не подават документите си в последния момент", казва Ефремова. По ОПРЧР може да се подават проекти и по електронен път, но дори и в този случай е най-добре, ако си предвидите повече време, за да я тествате и да намалите риска да изтървете дори и последния влак с евросубсидии.

За какво все още могат да кандидатстват МСП?

Ново работно място

Една от новите атрактивни схеми за работодателите е "Ново работно място". Тя беше отворена в края на октомври и има за цел да стимулира работодателите да наемат млади безработни до 29-годишна възраст. На практика по схемата се покриват разходите за обучения, труд и инвестиции за създаване на нови работни места за целевата група.

В зависимост от потребностите на работодателя безработните първо преминават през различни курсове - за професионално обучение и/или обучение по ключови компетентности. В насоките за кандидатстване има подробна разбивка за сумите, които се отпускат за различните видове в зависимост от областта и продължителността им.

Впоследствие работодателят трябва да осигури заетост за всички успешно завършили обучението/обученията за срок от 6 до 12 месеца. През този период за всяко разкрито работно място ще се предоставят средства в размер на минималната работна заплата за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, както и дължимите осигуровки.

До 40% от преките допустими разходи по проекта могат да бъдат свързани и с инвестиции за оборудване и обзавеждане на новите работни места. Това не е задължителна част, но е атрактивна за фирмите, тъй като им дава възможност за закупуване на оборудване и техника, които ще могат да използват дори и след приключването на проекта. Всъщност те са длъжни да запазят предназначението на закупеното оборудване за срок от минимум 5 години след края на проекта. Общият бюджет на процедурата е 18 млн. лв. Размерът на безвъзмездната финансова помощ за проект е минимум 20 хил. лв. и максимум 390 хил. лв. От работодателя не се изисква съфинансиране. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 20 декември, 16.30 ч.

Енергийна ефективност

Микро, малки и средни предприятия могат да кандидатстват за инвестиции в енергоспестяващи производствени технологии и ВЕИ, чрез които да подобрят енергийната си ефективност. Това е възможно по процедурата "Енергийна ефективност и зелена икономика" на оперативна програма "Конкурентоспособност" (ОПК), която беше отворена в средата на годината. Общият бюджет на безвъзмездната помощ по нея е 150 млн. евро, като паралелно ЕБВР предоставя кредитни линии до още 150 млн. евро чрез 6 банки партньори – "Алианц", Банка ДСК, МКБ Юнионбанк, Прокредит банк, Райфайзенбанк и Уникредит Булбанк.

Максималният размер на безвъзмездната помощ е 2 млн. лв. за машини и оборудване за производствени цели, които са включени в списъка с допустимите категории. За инвестиции в други машини и оборудване, свързани с реализирането на инвестиции съгласно списъка, максималният размер на субсидията е до 391 166 лв. Интензитетът на помощта варира от 30 до 50% от одобрените разходи в зависимост от  сферата на дейност на предприятието, типа оборудване и други фактори. Максимално допустимата продължителност на всеки проект е 12 месеца.

Схемата има широк достъп и е предназначена за значителен брой сектори извън промишлеността, така че от нея могат да се възползват дори и логистични и търговски фирми, хотели, частни лечебни или образователни институции и т.н., коментира Ангелина Добрева, управител на "Адекум Проекти за развитие" ЕООД. "Тя е най-подходяща за фирми, които искат да модернизират материалната си база като цяло – сгради, инсталации, оборудване, енергоизточници, тъй като финансирането стимулира интегрирани проекти – комбинации от саниране, внедряване на системи за по-ефективно отопление/охлаждане/вентилация и закупуване на оборудване", добавя тя. Противно на масовото разбиране обаче, схемата не финансира фотоволтаици, произвеждащи електричество, нито за продажба, нито за собствени нужди, а единствено слънчеви колектори за загряване на вода и отопление на помещения. Финансират се обаче закупуването, доставката и монтажът на когенерационни инсталации или на системи за отопление и вентилация от всякакви ВЕИ - отново само за собствени нужди.

Фирми, част от клъстъри

Малките и средните предприятия косвено могат да получат субсидии и чрез участието им в т.нар. клъстъри – сдружения на фирми и институции със сходни и/или допълващи се дейности. Те обединяват усилията си, за да намалят разходите си, да използват различната си компетенция и в крайна сметка да бъдат по-конкурентоспособни при създаването на общ продукт или услуга.

Процедурата "Подкрепа за развитието на клъстърите в България" на ОПК разполага с общ бюджет от 29.3 млн. лв. Финансира се изграждането и укрепването на административния и управленския капацитет на клъстъра, развитието на неговите продукти и услуги, разширяването на пазарните позиции на компаниите, привличането на нови членове, както и инвестиции в нови технологии и оборудване.

Минималното изискване е клъстърът да обединява 7 юридически лица или еднолични търговци. Той трябва да бъде с минимум 20 участника, от които поне един е учебно заведение, ако кандидатите искат да получат субсидии и за инвестиции, а не само за административната работа и привличането на нови членове на организацията. Максималният размер на допустимата помощ за всеки проект е 2 млн. лв.,  като не е предвидена минимална сума. В същото време има горна граница на интензитета на безвъзмездната финансова помощ, която варира от 50 до 85% в зависимост от избраната комбинация на допустимите за финансиране дейности.