🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България ще пласира новите си облигации до дни

Успокоението на пазарите след срещата на върха в Брюксел трябва да свали и доходността по българските книжа

Финансовият министър Симеон Дянков (в средата) намекна днес, че новите облигации на България ще се появят на пазара до седмица. Източници на "Капитал" не изключват възможността новата облигационна емисия да бъде пласирана още в понеделник или вторник.
Финансовият министър Симеон Дянков (в средата) намекна днес, че новите облигации на България ще се появят на пазара до седмица. Източници на "Капитал" не изключват възможността новата облигационна емисия да бъде пласирана още в понеделник или вторник.
Финансовият министър Симеон Дянков (в средата) намекна днес, че новите облигации на България ще се появят на пазара до седмица. Източници на "Капитал" не изключват възможността новата облигационна емисия да бъде пласирана още в понеделник или вторник.    ©  Анелия Николова
Финансовият министър Симеон Дянков (в средата) намекна днес, че новите облигации на България ще се появят на пазара до седмица. Източници на "Капитал" не изключват възможността новата облигационна емисия да бъде пласирана още в понеделник или вторник.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България ще изтегли нов заем от международните пазари идната или по-следващата седмица. За това намекна финансовият министър Симеон Дянков пред журналисти в Бургас. "Очаквам до края на тази и идната седмица там да имаме много добри новини", каза финансовият министър и обясни, че България е на финалната права на пускането на облигациите.

Източници на "Капитал" не изключват възможността новата облигационна емисия да бъде пласирана още в понеделник или вторник. Според финансист, пожелал анонимност, емисията е можело да бъде пласирана още в петък, след приключването на срещата на европейските лидери, чиито резултати зарадваха пазарите.

Финансовият министър обаче очаквал инвеститорите да покажат още по-голям оптимизъм утре и във вторник, след като държавните ръководители се разбраха Европейският фонд за финансова стабилност да помогне за рекапитализирането на испанските банки директно, а не чрез кредитиране на правителството.

Противното щеше да принуди кабинета на Мариано Рахой да съкращава разходи, за да обслужва новия дълг в бъдеще и така да задълбочи рецесията, в която страната е изпаднала, а призивите за напускане на еврозоната щяха да се пренесат от Гърция в Испания.

Как ще се възползваме ние

Оптимизмът на пазарите се очаква да понижи рисковата премия на българските облигации. Най-легитимен измерител за тази оценка е дериватът CDS (Credit Default Swap), който представлява застраховка срещу провал на държавата да обслужва външния си дълг. Цената му се изчислява в базисни точки, като всеки 100 базисни точки правят един процентен пункт в рисковата премия, търсена при инвестиция в бъллгарски книжа. Тя се добавя към лихвата по считаните за безрискови германски облигации.

В петък българските CDS-и се котираха при цена от 332 точки, а доходността по 5-годишните германски бундове е около 1%. Затова анализаторите прогнозираха доходност по българските облигации около 4.30 – 4.40%.

Участници на пазара пък коментираха, че очакват книжата да са със срочност 5 години.

Защо теглим заема

В края на януари 2013 г. България трябва да изплати една от двете облигационни емисии, които бяха договорени през 2002 г. от тогавашния финансов министър Милен Велчев. Плащането в размер на 818 млн. евро плюс последните лихви по този заем трябва да се извадят от фискалния резерв. Той обаче финансираше голяма част от бюджетните дефицити в последните 3 години и, за да не се изпраща негативен сигнал, който може да намали и доверието в България, правителството реши да рефинансира падежиращия заем с изтеглянето на нов.

В началото на юни, когато договорът с банките агенти на емисията бяха сключени, Симеон Дянков обясни, че заемът ще се използва изцяло за рефинансиращата операция и с него няма да се плащат текущи бюджетни дефицити.

Как се стигна дотук

В началото на годината правителството възнамеряваше да финансира падежиращия заем с постъпленията от приватизация на дялове от Български енергиен холдинг. Допълнителните средства щяха да дойдат с операция, при която Сребърният фонд (част от фискалния резерв), също щеше да купи част от новоемитирани държавни ценни книжа, но на вътрешния пазар. Това щеше да е финансов инженеринг, защото едновременно се плаща заем към външните кредитори, но се запазва размерът на фискалния резерв, а държавният дълг не намалява.

Тази идея бе разкритикувана първо от опозицията и независимите икономисти, но кабинетът не се отказа и подготви законопроект, с който се позволява на фонда да купува български ценни книжа (това в момента му е забранено). Последвалата съпротива от Българска народна банка и критичното становище на Европейската централна банка принудиха кабинетът да предложи нова емисия глобални облигации на международните пазари.

Законопроектът обаче не е оттеглен и, макар да не се обсъжда, все още е в деловодството на парламента.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    merkel avatar :-|
    merkel
    • - 26
    • + 6

    ГЕРБ и Борисов вече дъжат 6 милиарда лева на българският народ! 4 милиарда опоскан фискален резерв и 2 милиарда лева взети като дълг под формата на ДЦК! Така резерва ни е намален от 8 на 4 милиарда а дълга ни е увеличен с въпросните 2 милиарда! Нещо невиждано от времето на Виденов насам! Не трябва да оставаме Борисов да си замине без да си плати сметката и да ни върне парите.
    ФАКТИТЕ:
    Три правителства подред Костов царя и Станишев пълнеха фискалният резерв до 8 милиарда лева и намалиха външният и вътрешен дълг до рекордните 15% от БВП! От както ГЕРБ управлява опоскаха фискалният резерв до 4 милиарда лева и вземаха външни и вътрешни заеми! Около 2 милиарда лева вътрешни заеми до момента и 2 милиарда външен заем!

    Нередност?
  • 2
    bgenchev avatar :-|
    bgenchev
    • - 4
    • + 18

    До коментар [#1] от "merkel":

    ФАКТИТЕ ти, меркел, пропускат да споменат, че към края на 2007-а започна най-голямата финансова и икономическа криза от Голямата депресия насам. Бюджетите на всички големи (и по-малки) икономики влезнаха в рекордни дефицити, защото приходите от данъци намаляха, а разходите (помощи за безработни и т.н.) се увеличиха. Същото се случи и в България, което опроверга тъпотиите на Станишев, че кризата нямало да ни засегне (цитат от около 2008-2009).

    Така че да се обвинява ББ и ГЕРБ за спада във фискалния резерв е доста пресилено. Фискалният резерв е затова - в добри години го пълниш, за да имаш пари, когато дойде криза. Човек дори може да обвини ББ, че не е харчил достатъчно и чрез орязването на последните няколко бюджети е забавил растежа на икономиката, но като се има предвид непрозрачността на обществените поръчки в БГ, то по-малкото зло най-вероятно е било да не се харчи.

    Нередност?
  • 3
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 4
    • + 6

    Аз залагам на лихва към 4-5% , айде по-точно 4,4-4,5% :)

    Нередност?
  • 4
    bgenchev avatar :-|
    bgenchev
    • - 2
    • + 3

    На линка долу, който иска, може да сравни фискалната дисциплина на българските правителства с тази на останалите европейски правителства. Като цяло не сме много по-зле от Германия (дори може би сме по-добре, ако се вземат последните 10 години примерно) :). Което за съжаление иде да покаже, че фискалната дисциплина и цялостното състояние на икономиката не са много силно свързани.

    Ето го и линка:
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tsieb080&plugin=1

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#4] от "bgenchev":

    Koето иде да покаже, че 322 бпс надбавка над германските бундесшацове е много. Залагам на лихва под 4%

    Нередност?
  • 6
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#1] от "merkel":

    Говориш пъни глупости.
    ето официалните данни:
    http://www.minfin.bg/bg/statistics/4/

    Факт: Септември 2008 резерва е 12 млрд.
    Факт: Юли 2009(ББ взима властта) резерва е 8 млрд.
    Факт: Бюджет 2009(на Орешарски) излиза на -3,2 млрд

    Факт:днес фискалния резерв е 5 лмрд.

    Пак факт: Дянков финансира дефицитите 2010,2011 с нов вътрешен дълг - нараснал с около 2% спрямо БВП равно на много грубо 1,5 млрд

    А това, което ще се случи с това рефинансиране (най-вероятно на лихви около 4,5%) само ще препотвърди добрата фискална политика водена от Дянков.

    ББ и това управление имат много провали, но не в фиска а в публичните услуги - пенсионно осигуряване(минимална рефрма), образование - много зле, здравеопазване - още по зле, сигурност - има някакво подобрение, но по скоро постигнато с милиционерщина, а не с реформи в с-мата. Съдебна с-ма - изпуска се много добър момент за пълна реформа покрай новия ВСС и т.н.

    Нередност?
  • 7
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#4] от "bgenchev":

    Ами имат връзка:
    повечето дефицити би трябвало да помпат растеж, който в бъдеще да покрие харченето на кредит. Обаче ако растежа не се случи си оставаш само с тежестта на кредитите и потъваш в стил Гърция.

    Т.е. целия модел на държавно управление и стимулиране на икономиката с държавни разходи си е хазард - баланса е много тънък - кога вече няма да може да се управлява положението.

    В тази връзка и пи липсата на компетентни държавници в БГ смятам че подържане на нисък дълг е по-добър конкретно за нас. Иначе ще се върнем в 97 много бързо тъй като няма да може да поддържаме борда без валутни резерви.

    Нередност?
  • 8
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • + 9

    Добра статия. И обективна, нещо рядко срещано напоследък. И коментарите с изключение тоя на меркел (който си е пропагандна тъпотия) са умерени и компетентни. Но като надушат червените бригади статията ще я зас.рат с помия и обиди.

    Нередност?
  • 10
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • + 4

    И аз мисля, че ще е 4 и малко. Трогателно е обаче как някакви хора, които нямат никава представа за какво гласуват, смело са плеснали "над 7%".

    Нередност?
Нов коментар