Брюксел: България не се справя без външен натиск

В днешния Европейски съюз общият интерес от върховенството на закона е много голям

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Наблюдението върху България в областта на правосъдието и вътрешния ред ще продължи, защото страната не се справя с борбата срещу организираната престъпност и корупцията, е основният извод в последната чернова на доклада на Европейската комисия, с  която "Капитал" разполага.

Окончателният вариант ще бъдат официално огласен в сряда, а източници от Брюксел посочиха, че не се очакват съществени редакции в съдържанието на двете части на документа - техническа и политическа.

Това е петият и най-важен досега доклад на еврокомисията от приемането на България в Европейския съюз през 2007 г., който проследява в каква степен през изминалите пет години страната е постигнала заложените в механизма за наблюдение и сътрудничество цели: независимост и отчетност на съдебната система, прозрачност и ефективност на дейността й, преследване на корупцията във висшите етажи на управлението и в целия публичен сектор, борба с организираната престъпност.

Този доклад трябва да даде оценка дали мониторингът върху страната да продължи, или да бъде прекратен - ако анализът покаже, че целите му са изпълнени в удовлетворителна степен.

Според изводите от черновата България не се е справила със задачата, а напредъкът, доколкото е постигнат, се дължи основно на външен натиск и в най-голяма степен на продължилото наблюдение от Брюксел. Препоръката е мониторингът да продължи и през 2013 г., като следващият доклад трябва да се очаква в края й.

Основни моменти в доклада според последната чернова

Днешният Европейския съюз  в силна вътрешна взаимозависимост. Общият интерес от върховенството на закона е много голям - той включва и интереса на общественото мнение в България по тези въпроси. Данните на Евробарометър сочат, че 96% от българите оценяват корупцията и организираната престъпност за важни проблеми на държавата, а 92% дават същия отговор за недостатъците на съдебната система. Според същото изследване 76% от българите смятат, че Европейският съюз трябва да участва в решаването на тези проблеми.

Защото:

Липсата на координиран подход, ефективност и насока в политиката означава, че процесът на реформи не е изградил необходимия импулс, за да стане утвърдена част от развитието на България. Много от важните стъпки, постигнати от София, са резултат най-вече на външен натиск, като самият механизъм има ключова роля за това. Фактът, че външен натиск все още е необходим, повдига въпроси за устойчивостта и необратимостта на промените.

От 2007 г. бюджетът на Европейския съюз е предвидил 41 млн. евро за подкрепа на съдебната реформа в България чрез структурните фондове. До средата на 2012 г. са договорени 25 проекта на обща стойност 13.6 млн. за обучение, развитие на човешките ресурси, повишаване на капацитета на системата и техническа помощ. Същевременно страни членки подкрепяха България и с двустранни проекти във всички сфери на съдебната реформа, включително реформата в полицията и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Обаче:

Организираната престъпност остава голямо предизвикателство за България. Ролята и влиянието на престъпните групировки в страната са "уникални". Тези групировки упражняват значително влияние върху българската икономика - годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1.8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции.

От 2007 г. България предприе серия важни съдебни и конституционни реформи. Макар и незавършени, с тяхна помощ бяха основани нови специализирани структури, които трябваше да подпомогнат преодоляването на съществуващите проблеми. Ключови институции като Висшия съдебен съвет и неговия инспекторат започнаха да изпълняват възложените им функции.

Бяха направени сериозни инвестиции в структурите за борба с организираната престъпност, както и важни стъпки за подобряване на правната рамка за конфискацията на добитото по престъпен начин имущество.

Обаче:

Тези усилия все още не са довели до значителни подобрения в съдебната отговорност и ефективност, съдебните процедури са често извънредно дълги. Дисциплинарната практика показва несъгласуваност и при много важни случаи или не е можела да бъде завършена, или не е достигнала до възпиращи резултати. Съдебните оценки, повишения и назначения все още не са прозрачни и не следват обективни и основани на заслуги критерии. Все още няма подробна политика за човешките ресурси, която може да балансира нуждите на екипите и тяхната работна натовареност. Мерките за подобряване на съдебната практика често са повърхностни и все още няма конкретен ефект за резултатите по важни дела. Остават въпроси за съдебната независимост.

От техническата част на документа

Има висок риск от политизация на Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспектората към него, дължащ се на процедурата по номинация и избор в Народното събрание. Благодарение на нея професионализмът на кандидатите не е определящ за избора им. Попълването на свободните места за инспектори през декември 2011 и март 2012 г. предизвика множество критики и не позволи реална конкуренция за постовете.

Сериозен проблем по отношение на независимостта е фактът, че ВСС обединява представители на прокуратурата, следствието и съда и по този начин прокурори и следователи вземат решения за кариерното развитие на съдии, участват в дисциплинарни производства срещу тях и имат глас за уволненията им. Съмненията в непрозрачност на съвета нараснаха, особено през 2012 г.

Корупцията "по високите етажи" е сериозен проблем и това се споделя от българското обществено мнение. Тя е определяна и като най-голямата пречка за правене на бизнес в България. Случаите с уличени в корупция високопоставени лица са много малко, като те обикновено се бавят и страдат от сериозни процедурни грешки.

В публичния регистър към Сметната палата има множество вратички - не се смята за престъпление например, ако се попълни фалшива декларация. Системата на функциониране на регистъра не позволява разкриването на незаконно забогатяване.

Най-важната рискова област за пране на пари остават инвестициите в туристически имоти.

От 150 поръчкови убийства в последните 10 години минимална част стигнаха до съда. От 77 знакови дела, които комисията наблюдава, само 16 стигнаха до присъда, като в 10 от тях тя е оправдателна.

Нови препоръки

"Механизмът за сътрудничество и проверка не иска от България да постигне по-високи стандарти от съществуващите в другите държави членки", се казва в черновата на документа. Според него основно предизвикателство пред страната е "да запълни ключови стратегически празнини и да осигури ефективно прилагане", а изборът и работата на новия Висш съдебен съвет и на новия главен прокурор ще бъдат ключови индикаторите за устойчивостта на реформите.

Конкретни мерки, които България трябва да изпълни:

1. Реформи на съдебната система:

- Обновяване на ВСС с мандат да предприеме фундаментални реформи

- Разработване и прилагане на средносрочна стратегия за човешките ресурси, основана на анализ на нуждите и работната натовареност, с промени в структурата на съдилищата

- Нов главен прокурор, който да има мандат за реформиране на съдебното преследване в неговата структура, процедури и организация на основата на независимо функциониращ одит и сътрудничество с външни експерти

- Приключване на работата по новия Наказателен кодекс и започване на прилагането му

 - Открита ангажираност на всички важни неправителствени и професионални организации в определянето и наблюдението на стратегиите за реформи.

2. Независимост, отговорност и почтеност на съдебната система:

- Фокусиране на работата на инспектората върху почтеността и съдебната ефективност. Определяне на единна, ефективна система за случайно разпределяне на дела, която да се използва на национално ниво

- Гарантиране, че изборът на главен прокурор ще бъдат пример за прозрачен и конкурентен процес, основан на критерии за честност и ефективност

- Поставянето на прозрачността, обективността и почтеността като топ приоритет в оценките, повишенията, назначенията и дисциплинарните решения в съдебната система.

3. Борба срещу организираната престъпност:

- Гарантиране, че новата комисия за конфискация на имуществото е основана на критерия почтеност и че други служби, особено прокуратурата, изцяло ще й сътрудничат

 - Осигуряване на независим анализ при провал на случаи, който се отнася за слабостите и на разследването, и на прокуратурата, включително при защитата на свидетели, икономически и финансов анализ, събиране на доказателства от полицията и сътрудничество между съдебната система и изпълнителната власт

- На тази основа – преодоляване с недостатъците в структурата, управлението, назначенията, обучението, сътрудничеството и професионалната практика.

4. Борба срещу корупцията

 - Използване на опита от минали дела за подобряване на действията на полицията, прокуратурата и съда.

- Осъществяване на независима оценка на влиянието на националната антикорупционна стратегия. Натоварване на една институция със задачата да координира борбата срещу корупцията, да съдейства и координира усилията в различни сектори, да докладва резултатите от антикорупционната стратегия във всички обществени служби и да подкрепя нова независима мониторингова система, включваща гражданското общество

- Изменение на закона за конфликт на интереси, което да позволи възпиращи санкции, за да бъде ефективно приложен. Преразглеждане на системата за деклариране и проверка на имущество с цел тя да се превърне в ефективен механизъм за установяването на неправомерно забогатяване.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 30

    Сега ще ни обяснят 'бившите' партийци и милиционери,ЧЕ ВСИЧКО препоръчано по-горе са го изпълнили през последните 3 години :-)

    Може би докато са обсъждали 'тениса' със Сесил Каратанчева? Или припявайки на Веско Мариноф?

    Нередност?
  • 2
    vjacho avatar :-(
    Вячеслав Атанасов
    • - 1
    • + 14

    Още по-лошо ще бъде,ако възприемат препоръките за по-нататък в смисъл,че са им казали да пръднат,а те да се натаковат,защото това ще излезе през носа на много невинни и нищо неподозиращи хора.Това е най-страшното,като се има напредвид как изглежда единият от набедените от Цветанов доктори.Мисля че човека се е сринал.Впрочем най-добре е ако Бойко е това,за което се представя и за което го вземат феновете му,да поиска оставката на двамата ресорни министри и да изпълнява препоръките с нови хора.Стига да може.Тука вече не им знам обвръзката и йерархията.

    Нередност?
  • 3
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 10
    • + 6

    "Това е петият и най-важен досега доклад на ЕК от приемането на България в Европейския съюз през 2007 год.". ...Но са пропусна ли да уточнят за кого точно е толкова важен, сякаш се подразбира!

    За нашият елит /представителите в трите власти/ – Не ни давайте акъл, ние си имаме достатъчно, парички ни давайте и ако може повечко...!

    Нередност?
  • 4
    2.5 avatar :-(
    2.5
    • - 5
    • + 1

    "- Фокусиране на работата на инспектората върху почтеността и съдебната ефективност. " Как точно се измерва почтеността, че не ми е ясно? Защото е ясно, че се очаква по-почтените да оценяват по-малко почтени... Препоръките звучат в стил: момченце, ти изми ли си зъбките?
    За съжаление изглежда нашето общество не е готово да изпълни критериите за почтеност, а единствения начин да се сдобием с такава е да си хванем шапките и - навън... Пълен абсурд. Пълен!

    Нередност?
  • 5
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 14

    Еврика! Че тя, и с външен натиск не се справя! Гениални сме в подбраните, украсени доклади! Мен ме обижда факта, че въобще една суверенна страна трябва да пише доклади! Докладва се на шеф, на наблюдаващ! Знам, че корена на злото е у нас и ние трябва да си го изкореним! Ако ЕС иска да се реши този проблем, тъй като ние сме част от обща територия и представляваме заплаха, то трябва да действат ефективно. Сега ние лъжем, а те се правят, че ни вярват и ни дават толеранс, да заслужим истинско доверие. Докато я карат така, няма да стане!

    Нередност?
  • 6
    teri_beri avatar :-|
    Terry bear
    • + 10

    "Наблюдението върху България в областта на правосъдието и вътрешния ред ще продължи, защото страната не се справя с борбата срещу организираната престъпност и корупцията, е основният извод в последната чернова на доклада на Европейската комисия..."

    Ние това, много добре го знаеме... И управляващите го знаят...
    В следващия доклад ще бъде написано същото. Докато не дойде някой от ЕК тук на място, та да диша във врата на съдебната и изпълнителната власт...

    Нередност?
  • 7
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • + 14

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    ....В днешния Европейски съюз общият интерес от върховенството на закона е много голям..........................
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    За всички бивши кокуняги - сега модерни-десни/леви , няма по-голям кошмар от наложено , може и със сила , върховенство на Закона.
    Всъщност тях много ги страх от две равенства и едно върховенство:
    - равенство пред Закона
    - равенство на възможностите
    - върховенство на Закона.
    Влезли веднъж в сила тези три неща в обществено-политическия живот на една страна , образуват среда смъртоносна за всякаъв вид мутирали комуняги , олигарси , мутри и бивши милиционери.

    Нередност?
  • 8
    zoro_stefanov avatar :-|
    zoro_stefanov
    • - 2
    • + 1

    вместо да си чешем езиците по форумите може да подкрепим финансово и съответно да гласуваме за ЗЕЛЕНИТЕ - всички трябва да са наясно че лесно мутрите няма да си ходят, а че помощ няма да дойде от никъде и само ние може да си помогнем се надявам все повече хора да го разберат. Истина трябва да излезе на яве и да се знае от всички - вече повече от 15 години. единомислещите зелени в България винаги се оказват прави http://www.zelenite.bg/

    Нередност?
Нов коментар