🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

LIVE: Евродокладът

Всички по-важни новини и реакции около доклада на Европейската комисия за България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Организираната престъпност все още е първостепенен проблем за България. Дори и да има заловени, присъдите са малко. Независимостта на властите е поставена под въпрос. Има "политическа воля" за реформи, но резултатите все още не са задоволителни. Това са основните послания на доклада на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, който официално бе представен днес. Той обхваща петгодишен период - от присъединяването на страната към Европейския съюз досега.

Заедно с доклада за България бе представен и този за Румъния. Те са по т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка за двете страни, който бе наложен, тъй като те бяха присъединени към ЕС без да са отчели нужния напредък в тези области.

Още вчера черновата на доклада изтече в медиите, така че критиките бяха очаквани. Същият ден ресорният вицепремиер Цветан Цветанов излезе с контрадоклад за свършеното от МВР в борбата с престъпността и корупцията. Той отчете 100% изпълнение на предизборните обещания и се похвали с провеждането на близо 300 големи операции и над 660 пресечени престъпни групи. В доклада ЕК отчита, че активността в борбата срещу престъпността се е засилила след 2010 г., но резултатите са ограничени, а и по твърде малко важни дела срещу организираната престъпност има присъди. 



Отбелязват се и забележки за непрозрачно назначаването на съдии, както и обвинения за политическо влияние. В последния момент в текстовете е включено и уволнението на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет, като коментарът за него е, че то е пример за непоследователност в дисциплинарната юриспруденция. 



Всичко това за Брюксел е основание да не се прекратява мониторинга на България.
Следващата оценка за правосъдието и вътрешния ред ще бъде в края на 2013 г.

Към Румъния Европейската комисия бе още по-критична и отново настоя за по-убедителни реформи и резултати от тях. Тонът на доклада до известна степен бе повлиян и от последните събития в страната, въпреки писмените обещания на премиера Виктор Понта да се съобрази с исканията на Европейската комисия. За Румъния мониторингът също продължава, като следващият доклад за нейния напредък ще бъде изготвен още в края на2012 г.  

 

В блога отразяваме официалното представяне на доклада и всички по-интересни коментари по него. 

17:50 Станишев: Докладът е убийствен, има основания за вот на недоверие

Докладът на Европейската комисия  е убийствен. Това каза във Варна лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от радио "Фокус"-Варна. Според него съдържанието на доклада е изключително тежко. Имаме всички основания за вот на недоверие и затова днес за започнати консултации в тази насока, казва още той.

Според Станишев правителството има късмет, че политическата ситуация в Румъния малко пренасочва вниманието към тях. В същото време той е категоричен, че по съдържание оценките в този доклад са много тежки и досега България не е имала такъв.

В доклада има много тежки констатации, а най-лошото е, че този механизъм е бил приет 2007 г. и пет години е достатъчно време да се приемат не само законови норми, а всеки доклад да бъде все по-добър, казва бившият премиер.

17:40 Цветанов: Искат ми оставката, а и ЕК каза, че борбата с престъпността започва след 2010 г.

Отговор на исканата ми оставка, е констатацията в доклада, че след 2010 г. започва борбата с организираната престъпност и това, че имаме структурни реформи. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция в Министерски съвет, цитиран от агенция "Фокус". Ефективността я има, а това, че политически партии се консолидират и ми искат оставката, означава, че се върви в правилната посока, добавя той.

Цветанов обещава да бъде направен задълбочен анализ и да бъдат подготвени нужните промени. Като цяло оценката му е, че докладът е бил обективен и реално отчита състоянието на държавата днес.

17:24 Борисов: Предишният кабинет няма "политическа класа"  

Липсата на политическа класа не можа днес да нареди на тази пресконференция и предишния премиер Станишев, и вътрешните министри – Румен Петков, правосъдните министри – това е петгодишен доклад и две години са на предишното управление. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференцията на правителството във връзка с евродоклада. ЕК и този път даде един много обективен, много точен доклад, казва Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

17:18 Диана Ковачева: Препоръките са реално изпълними

Приемаме констатациите в доклада на Европейската комисия като обективни и реално изпълними. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева на пресконференция в Министерски съвет, цитирана от агенция "Фокус". И категорично заявява: "Можем да изпълним препоръките в доклада за периода, който е определен за България".

17:13 Виктор Понта: Докладът не е само за последните три седмици

Премиерът Виктор Понта поиска от министрите си да отстранят "фашистката пропаганда" на тези, които казват, че евродоклада се отнася само за последните три седмици, предаде румънското издание "Аджерпрес".

"Докладът на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка е публикуван днес. Това е доклад, който отразява добри и лоши моменти през последните пет години и искам всички членове на правителството да отстранят лъжите и пропагандата на тези, които ще кажат, че включва само последните три седмици", подчерта Понта.

"Отстраненият президент Бъсеску беше начело на Румъния четири години, 11 месеца и една седмица. Преди няколко седмици той беше свален и за всичко лошо от 2008 г., 2009 г., 2010 г. и 2011 г. ще бъде казано в тяхната пропаганда, че е причинено от нас", допълни той.

Повече по темата на dnevnik.bg

17:08 Лютви Местан: Забравете за Шенген поне за 17 месеца

17 месеца темата Шенген не стои за България. Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан във връзка с евродоклада, цитиран от агенция "Фокус". "Какво е условието на Холандия? Два положителни доклада. Ако единият е отрицателен, следващият положителен доклад може да бъде след цели 17 месеца, което означава, че 17 месеца темата Шенген не стои за България. Внимавайте как управляващите ще прочетат този доклад. Още вчера ги предупредихме - да не правят опити да прочетат доклада в положителна светлина, защото нямат основания, вече никого няма да заблудят, вече получиха и европейска оценка за провалилото се управление на ГЕРБ. Нататък нека да си раздават и десятки по шестобалната система. Те много обичат да си пишат високи оценки", каза Лютви Местан.

16:50 Михаил Миков: А ГЕРБ обеща мониторингът да отпадне в рамките на мандата им

Оценките в доклада потвърждават редица наши изявления и предупреждения, че не може активният PR да подмени същинската работа. Този път много ясно се посочва, че причините са и трите власти – полиция, прокуратура, съд. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков, цитиран от агенция "Фокус".

"Една от основните политически цели, обещани от ГЕРБ, когато дойде на власт, беше мониторингът да приключи в рамките на мандата. Следващият доклад е извън мандата на ГЕРБ, нещо повече – удължава се срокът, защото е очевидно капацитетът на България не стига за изпълнение на набелязаните 17 препоръки и затова се дава по-дълъг срок", каза още Миков.

Според него, ако има нещо добро в доклада, това е оценката за създадената законодателна база. "Понеже оценката е за 5-годишен период, не трябва да премълчаваме, че докладът е добра оценка за свършеното, включително в двете години от управлението на Тройната коалиция, особено по отношение на конституционните промени, които създават добра законодателна основа, плюс процесуалното законодателство", подчертава Миков.

16:22 Премиерът кани БСП, за да си поделят "заслугите" за доклада

Докладът на Европейската комисия обхваща период от 5 години и в този смисъл "заслуги" за неговото съдържание имат не само ГЕРБ, но и правителството на БСП. По време на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов предлага на министрите си да направят справка кое правителство с какво е допринесло на база изводите от докладите, които са публикувани досега. Той предлага и да бъдат поканени представители на предишното правителство на пресконференцията в София, на която ще се коментират изводите от доклада. "Заедно да приемем и критиките, заедно да приемем и положителните констатации, а едно подобно заедно приемане и представяне на доклада ще даде повече доверие и в народа, и в Брюксел", казва премиера. От официалния анонс за конференцията в 17 ч. стана ясно, че на нея ще присъстват премиера, министъра на правосъдието Диана Ковачева и министъра на външните работи Николай Младенов.

Въпреки това на няколко места коментарът на Борисов на Министерски съвет е в смисъл, че напредъка и "политическата воля" се дължат на ГЕРБ, а критиките са заради действия или бездействия на БСП. "В смисъл негативизма към Висшия съдебен съвет е изцяло към предишното правителство, защото предишният парламент избра този Висш съдебен съвет, който направи всичките тези бели", казва Борисов.

Коментарите във връзка с доклада по време на днешното заседание на Министерски съвет можете да видите във файла вляво.

@@file:1868335@@

16:14 Борисов: Приемаме и критичните констатации

"Приемаме критичните констатации на Комисията, защото те показват, че реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред са изправени все още пред много трудности и предизвикателства. Наясно сме, че прилагането на нов подход и институционалните промени в съдебната власт все още не дават желаните от всички ни резултати", това казва в изявление след обявяването на доклада за България премиерът Бойко Борисов, разпространено от правителствената пресслужба. 

Според Борисов следващите 18 месеца са времето, в което всички български институции ще докажат своята решимост да променят съдебната система и да ограничат корупцията и организираната престъпност.

В коментара си премиерът на няколко места подчертава, че в доклада е отбелязано наличието на "политическа воля" за преодоляване на проблемите.

16:10 Румъния: Докладът е "уравновесен" и "обективен"

Румънският премиер Виктор Понта определи като "уравновесен" доклада на Европейската комисия в рамките на механизма за сътрудничество и проверка, съобщава местното издание "Аджерпрес", цитирано то БТА. Според Понта от този доклад Румъния трябва да си извлече необходимите заключения, за да осигури независимо и ефективно правосъдие и да отстрани както проявените във времето структурни недостатъци, така и забележките, получени в резултат на политическата криза през последните седмици в Букурещ.

От своя страна министърът на правосъдието Титус Корлъцян заяви, че докладът на Европейската комисия е "обективен" и отразява пътя, изминати от правосъдието през последните пет години от присъединяването на Румъния към ЕС.

16:05 За Съдебния съвет критиките в доклада са крайни

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 1
    • + 42

    "Капитал", може би не за пръв път представяте важни събития live, но аз го виждам за пръв път тук. Поздравления!

    Нередност?
  • 2
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • - 4
    • + 37

    Крайно време е ние сами да си решаваме проблемите,защото те са си само наши!Нито ЕС,нито някой друг ще ни помогне.

    Нередност?
  • 3
    ssh34368102 avatar :-|
    роджър
    • - 5
    • + 34

    Изобщо, оставането на всички комунисти е вредно за страната ...

    Нередност?
  • 4
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 17
    • + 24

    "Парламентарната група на Коалиция за България смята, че оставането на Цветан Цветанов на поста вътрешен министър е вредно за страната. Затова е необходимо веднага да подаде оставка", се посочва в съобщението.

    В това отношение предполагам, че много хора ще са съгласни.

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 8
    • + 33

    До коментар [#4] от "omniam":

    Съвсем съгласни. Една малка подробност - точно комунетата, чийто вътрешен министър беше запалката, пръв приятел на дупнишките "братя" нямат НИКАКВО ПРАВО да правят изказвания.
    Не ДПС, а Б(К)СП е проклятието на България! БГ ще стане нормална държава когато се отървем от този реликт на азиатския съветизъм и балкански тарикатлък. Много, ама много се надявам повече да не се връщат. И стискам палци да не мутира заразата в разни пръмовщини и подобни ретро-вируси! А Цв.^2 е посредствен милиционер, спор няма.

    Нередност?
  • 6
    niki2003 avatar :-|
    niki2003
    • - 38
    • + 3

    Ако Борисов нещо се е опънал на тия от ЕС,докладът разбира се,че ще бъде кофти за страната и управлението.Всичко е интереси...На тях,според мен изобщо не им пука за организирата престъпност в България!

    Нередност?
  • 7
    2.5 avatar :-(
    2.5
    • - 7
    • + 14

    До коментар [#5] от "misho73":
    Станишев трябва да е идиот за да не се възползва от ситуацията. Още повече и неговите избиратели са също толкова потърпевши от натоящото управление. За най-голямо съжаление няма да можем да се отървем от ретро-вирусите и куневизацията. За да се промени манталитета на хората у нас е необходимо време, мнооого време. Не е ясно колко ченгеджийски превъплъщения ще ни управляват, докато оставим тези времена зад гърба си. Съмнявам се че ще бъда жив, дано поне наследниците ми не са тук.

    Нередност?
  • 8
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 17
    • + 1

    [quote#7:"2.5"]. За най-голямо съжаление няма да можем да се отървем от ретро-вирусите и куневизацията. [/quote]

    Не ми е познат термина "куневизация".Може ли да разясните?

    Нередност?
  • 9
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#8] от "vjacho":
    ...така че да ви стане ясно?!

    Нередност?
  • 10
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 3
    • + 12

    За да има изобщо някакъв прогрес в тая държава Е НАЛОЖИТЕЛНО пълно прочистване от комунисти на всичките ръководни (икономически и политически) постове от всички партии. Докато тези пиявици висят на гърба на цялата държава, все такива доклади ще получаваме от ЕС и ще затъваме все повече и повече!

    Нередност?
Нов коментар