"Алфа Рисърч": Корупция и политически натиск са основните проблеми на правосъдието

Ниското доверие към ефективността и безпристрастността на българската правосъдна система, тласка гражданите към отказ от правосъдие

Хората с пари и власт могат без проблеми да наклонят везните на Темида в своя полза е широкораспространеното мнение в обществото
Хората с пари и власт могат без проблеми да наклонят везните на Темида в своя полза е широкораспространеното мнение в обществото
Хората с пари и власт могат без проблеми да наклонят везните на Темида в своя полза е широкораспространеното мнение в обществото    ©  Анелия Николова
Хората с пари и власт могат без проблеми да наклонят везните на Темида в своя полза е широкораспространеното мнение в обществото    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Методология и цели

Проучването на социологическа агенция "Алфа Рисърч" е по поръчка на  неправителствената организация "Програма за развитие на съдебната система". То е част от проекта на организацията "Усъвършенстване на работните процеси в съда", финансиран от фондация "Америка за България".

Целта на проучването е да анализира общественото доверие към съдебната система в България в контекста на цялостната оценка на гражданите към работата на правораздавателната система.

Докладът на "Алфа Рисърч" е междинен. За изготвянето му е проведено национално представително проучване сред 1020 пълнолетни граждани в периода 21-30 май 2012 г. Организирани са и групови дискусии, както и експертни интервюта с представители на широката общественост, правосъдието и клиенти на съдилища.
87%

от участвалите посочват, че съдебната система в България осъжда единствено дребните престъпления, а големите остават ненаказани

48.4%

смятат, че ако са страна по дело, няма да получат справедлива присъда

Корупцията и политическият натиск са най-съществените проблеми в работата на институциите, свързани с правораздаването в България – полиция, следствие, прокуратура и съд. Това показва проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено по поръчка на сдружение "Програма за развитие на съдебната система" (виж карето).

Наред с тези две основни констатации, третият основен проблем за съда са тромавите и бюрократични процедури. Критика към прокуратурата има и е за ниската й степен на прозрачност, а по отношение на работата на полицията – за некомпетентността и слабата й професионална експертиза.

Българите имат и ниско доверие към ефективността и безпристрастността на българската правосъдна система, което ги тласка да се отказват от правосъдие.

Списък от проблеми

Подозренията в корупция засягат почти еднакво и трите институции – следствие, прокуратура, съд – над 50% от анкетираните са посочили, че проблемът съществува при всяка една от тях. Най-значително усещане за корупция има по отношение на работата на съда, като това посочват 62.2% от анкетираните. Сред институциите на правораздавателната система най-добра обществена оценка по този показател получава следствието – 50.8%.   

Политическият натиск се свързва най-силно с прокуратурата - 55%. Около 45 на сто обаче виждат такъв натиск и върху съда, и разследващите органи.

Извън тези общи проблеми като основен недостатък в работата на полицията те открояват некомпетентността и слабата професионална експертиза (25%), на прокуратурата – липсата на прозрачност (30%), а на съда – тромавите бюрократични процедури (34%).

При това 2/3 от анкетираните казват, че откакто България е член на Европейския съюз, не се наблюдават промяна в ефективността, безпристрастността или справедливостта на съда. За 23% положението дори се влошава, а подобрение по посочените показатели отчитат едва между 9 и 11%.

Шум без резултат

Най-значимо влияние върху устойчиво негативното мнение за правораздавателните институции оказват "обществено значимите дела", които са и най-широко отразявани от медиите, отбелязват от "Алфа Рисърч". Според почти 90% от пълнолетните граждани тези дела се свеждат  до медиен шум, но без реален резултат. Формира се и усещането, че целта на тези дела не е постигането на справедливост, а заблуда на общественото мнение. Като конкретни примери са посочени случаят "Белнейски" и убийството на Яна в Борисовата градина. Сред коментираните дела са още тези свързани с Алексей Петров, Маргините, "братя" Галеви, казусът "Стависки" и т.н. Анкетираните често отговарят и че имат усещането, че обвиняемите по знакови дела си плащат, за да не бъдат осъждани (87.5%) или се ползват с политическа протекция (81.6%).

Липса на доверие

Хората са убедени, че истинските престъпления и престъпници остават ненаказани, показват резултатите от социологическото проучване. На въпроса дали "ако бъдете обвинени неоснователно в дадено престъпление, без значение от неговия характер, считате че ще получите справедливост", половината от анкетираните категорично заемат категорично отрицателна позиция.

Показателно е, че според 40% от пълнолетните граждани издаваните присъди никога не са справедливи спрямо извършените престъпления. Преобладава и тезата, че оправдателните присъди не са резултат от доказаната невинност на обвиняемия (8.5%), а от неефективността на разследващите (24.6%) и правораздавателни органи (22.3%), от оказвания политически и икономически натиск (40.7%), от войната между институциите (80%). 

В същото време едва 10% от гражданите смятат, че доверието което имат в издаваните от българския съд решения, е еквивалентно на това към решенията на съдилищата в други европейски държави. Като основни причини за това се открояват по-голямата безпристрастност на съдебните институции в тези държави (36%), предпоставките за по-голяма справедливост (19%) и по-доброто законодателство (17%).

Има ли смисъл

Ниското доверие към ефективността и безпристрастността на българската правосъдна система тласка гражданите към отказ от правосъдие – това е едно от заключенията след проведеното проучване. За българи правосъдната система вече не е институция, където всеки може да се обърне и да получи бърза и справедлива защита на правата си. За все повече хора тя е просто територия за сблъсък на "големите", на хората с пари и власт, които могат да повлияят на процесите, така че те да бъдат в тяхна полза.

Това, което се очаква, за да се подобри работата в съдебната система е на първо място да се заложи на борба с корупцията в системата (72%). За целта над половината от препоръките са за повече контрол върху съдебната система, а около 40% от гражданите препоръчват повече прозрачност, персонална отговорност и по-ясни правила при назначаването на съдии и прокурори.

Виж кой говори

Представители на европейските институции, както и омбудсманът Константин Пенчев са единствените говорители по проблеми, свързани с правосъдието, които се ползват с по-висока степен на доверие, отколкото недоверие, показва проучването на "Алфа Рисърч". Като цяло обаче гражданите посочват като най-чести говорители по темата вицепремиерът Цветан Цветанов (90%), премиерът Бойко Борисов (88%) и главния прокурор Борис Велчев (75%). Правосъдният министър, както и представителите на професионалните съсловия остават далеч по-назад (между 35 и 50%). Това е показателно, че не съдът "говори" на гражданите, т.е. съдебната система е приела по-скоро пасивна роля във формирането на публичния й образ и открояването на проблемите й.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yminchev avatar :-|
    yuliy
    • + 6

    Т.нар. "Политически натиск" е просто специфична форма на корупция.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    franzela avatar :-|
    franzela
    • + 7

    То май само Страсбург остана за българите като единствен обективен вариант за правосъдие, макар и много бавен.

    Нередност?
  • 3
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 6
    • + 4

    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Корупцията и политическият натиск са най-съществените проблеми в работата на институциите, свързани с правораздаването в България – полиция, следствие, прокуратура и съд. Това показва проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено по поръчка на сдружение "Програма за развитие на съдебната система.................
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Добро утро!!!!! За тези си констатации Алфа-рисърч , сигурно е взела и някакви хонорари - констатции , които цяла България ги прави вече почти 20 години.
    Алфа-рисърч ни уверява , че когато вали дъжд - керемидите по покривите се навлажняват!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 4
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • + 3

    Официалната статистика за емигриралите от страната показва,че броя на емигриралите пожарникари е 0,броя на емигриралите полицаи-0.Една тъжна статистика,в основата на всички други статистики и изследвания,които са направени напоследък и предстои да бъдат правени.
    С една дума-това е положението!

    Нередност?
  • 5
    maina100 avatar :-|

    Ха, добър ден...

    Нередност?
  • 6
    vjacho avatar :-P
    Вячеслав Атанасов
    • - 3
    • + 3

    Негово Величество Цар Симеон е завел дело в Европейския Съд по правата на човека.Това показва добре на какво дередже са ни докарали тези мръсници.Идиоти!

    Нередност?
  • 7
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • + 3

    Интересно е, че коментарът ми за тази статия беше с номер 1, но мистериозно исчезна.
    Една новина за да е новина трябва да съдържа нещо ново! Всички знаем (и отдавна), че съдебната ни система е корумпирана и е подложена на политически натиск.
    По-интересно би било да разберем какво трябва да се направи и какво можем да направим ние като данъкоплатци и избиратели.

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4

    Напразно хабене на сили и средства, докато Конституцията от 1991 е в сила, политиците и лобитата няма как да яхнат съдебната власт....
    Гиньо Ганев се оказа много печен и точен в частта за Съдебната власт в Конституцията...
    Ако съдебната власт е независима, както е според Конституцията, няма начин да няма недоволни било другите власти, било лобита и далавераджии, коиот и щедро плюят ....
    Това за което мечтаят 60% от анкетираните е за съдене повече по целесъобразност, както беше при Тато а не само по законосъобразност....
    Да ами ние рипахме срещу Тато, и сега ще сърбаме товакоето сме надробили..... конкретно в случая независима съдебна власт.... упрявльвяня от Царица Парица, както е при капитализЪма....

    Нередност?
Нов коментар