Брюксел поиска резултати и още резултати

Европейската комисия ще наблюдава под лупа избора на нови ВСС и главен прокурор наесен

Премиерът Борисов, вицепремиерът Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева бяха умерени в оценките си за доклада на ЕК и изказаха мнение, че той е по-скоро обективен и отразява действителността
Премиерът Борисов, вицепремиерът Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева бяха умерени в оценките си за доклада на ЕК и изказаха мнение, че той е по-скоро обективен и отразява действителността
Премиерът Борисов, вицепремиерът Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева бяха умерени в оценките си за доклада на ЕК и изказаха мнение, че той е по-скоро обективен и отразява действителността    ©  Георги Кожухаров
Премиерът Борисов, вицепремиерът Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева бяха умерени в оценките си за доклада на ЕК и изказаха мнение, че той е по-скоро обективен и отразява действителността    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ЕК и този път даде един много обективен, много точен доклад. Отговаря на обективната действителност в България. За радост препоръките в него съвпадат с нещата, които ние в момента правим

Бойко Борисов, премиер на България

България трябва да покаже повече ангажираност с реформите и да запълни редица празнини в правосъдието и вътрешния ред

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия

Законодателната рамка е факт, нужните институции са създадени, но все още няма постигнати конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Липсва ясна посока на политиката, волята за промени е непостоянна, извършените реформи най-често са под външен натиск. Висшият съдебен съвет (ВСС) не използва ефективно правомощията си, почтеността в системата не е безспорна, а независимостта на съда е поставена под въпрос.

Това са само малка част от критиките в доклада на Европейската комисия, който официално беше публикуван и представен в сряда.

Почти без разлики

Разликите между официалния документ и черновата, която традиционно изтече в медиите предния ден, не са съществени и изводите говорят за загриженост и притеснение в комисията, прикрито зад все пак дипломатичния език на бюрократите в Брюксел.  Ново в официалния документ е изречението "в ключовите моменти българското правителство показа силна политическа воля за постигане на дълбока и трайна реформа" във входящата част на доклада, което липсваше в черновата. Това обаче е по-скоро традиционно за официалния език на Брюксел и не бива да се превръща в успокоение за българското правителство. Макар че комисията в никакъв случай не подминава постиженията на страната, всяко едно от тях е последвано от "но" и "обаче", след които следват дълги пасажи, посочващи слабости и недостатъци.

ВСС - в центъра на критиките

Говорителят на еврокомисията Марк Грей, който представи и доклада, обърна особено внимание на предстоящия избор на нов Висш съдебен съвет и главен прокурор тази есен – събития, които комисията ще счита за знакови относно волята на властта и обществото за реформи в съдебната система. В доклада на ЕК директно се посочва, че България не е изпълнила препоръката за пряк избор на членовете на ВСС и с последните поправки в Закона за съдебната власт е отложила ползите от такава процедура за след 5 години. ВСС като цяло е в центъра на критиките към съдебната система. В официалния доклад място е намерило и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, като според текста "то буди безпокойство".

Реакциите

Веднага след официалното представяне на доклада дойде и дългоочакваната реакция на властта в България. "Правителството има политическата воля да изпълни препоръките, за да отговори на очакванията на българското общество за повече справедливост и сигурност", бе официалната позиция на премиера Борисов. В нея присъства и обещание, че до следващия доклад законите ще дадат търсените резултати. На специален брифинг по-късно Борисов каза, че докладът е "много обективен, много точен" и че отразява действителността. В същия по-скоро умерен тон бяха и коментарите на другите присъстващи министри, макар че вътрешният министър Цветан Цветанов определи като "впечатляваща" оценката, че има по-интензивна борба с организираната престъпност.

В същото време обаче Борисов не се сдържа да упрекне ВСС, че "ако не ни бяха направили провокация, сега цели абзаци от този доклад нямаше да ги има". Той добави и че е "критикувал" вицепремиера за отношението му към съдебната власт и се надява да си е взел бележка. Така Борисов показа, че едва ли ще обърне внимание на искането на "Синята коалиция" за оставка на Цветанов. Нейни представители от своя страна определиха доклада като пълен провал и отправиха остри критики към кабинета, а БСП и ДПС обявиха, че още в четвъртък ще внесат и вот на недоверие.

Мониторингът остава

Очаквано, говорителят на ЕК Марк Грей съобщи, че мониторинговият механизъм за България се запазва, като следващият доклад за страната ще бъде в края на 2013 година. Той подчерта, че това в никакъв случай не означава, че Брюксел се отдръпва или че избира "дистанционен" подход. "Напротив, много ще внимаваме, ще идваме на посещения, ще поддържаме диалог с правителството", каза той. Говорителят отрече Брюксел сега да разделя България и Румъния, въпреки че докладите за тях ще се изготвят в различни периоди.

 

Реформите в България и Румъния не са необратими

Марк Грей,

говорител на Европейската комисия


"За 5 години в България и Румъния напредък е постигнат. Не можем да кажем обаче, че процесът на реформиране и в двете държави е окончателен и необратим". "В България има важен напредък в законовата рамка и създаването на нови институции както в съдебната система, така и такива за борба с организирана престъпност и с корупцията. Сега обаче трябва да се запълнят празнините в тези сфери, а те са основно в приложението на законите и резултати. Липсват конкретни резултати. Борбата с организираната престъпност и корупцията не е достатъчно ефективна".

"Трябва да се работи по ефективността, почтеността и прозрачността в съдебната система. Комисията ще следи много внимателно събитията, които предстоят наесен - избора на нов ВСС и нов главен прокурор".

"Мониторингът ще продължи в България. Следващият доклад ще бъде в края на 2013 г. Имаше коментари, че това е отдръпване на ЕК, един вид дистанциран подход. Напротив – ние много внимателно ще следим събитията с посещения на място и диалог с правителството."

Реакции

Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи

Впечатляваща е оценката, че след 2010 година е започнала по-интензивната борба срещу организираната престъпност. Борбата срещу тежката организирана престъпност не е нещо, което може да се случи за една или две години. Ще направим задълбочен анализ, за да подготвим съответните промени. Докладът е обективен, той отчита реалното състояние на държавата днес, положените усилия на правителството в последните две години.

Диана Ковачева, министър на правосъдието

Приемаме констатациите в доклада на Европейската комисия като обективни и реално изпълними. Може да изпълним препоръките в доклада за периода, който е определен за България.

Анелия Мингова, представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС)

Не отричаме проблемите, посочени в евродоклада, но в известен смисъл те са крайни. Докладът отчита - и това е положителното, непроменената решимост на институциите и цялото общество да осъществи реформите, като същевременно отчита необходимостта от повече последователност. Тонът на доклада е ясен и категоричен, акцентът е областите, които са останали не докрай реформирани.

Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд

Груба грешка ще бъде, ако за пореден път докладът се прочете като дявола Евангелието и се използва за междуинституционални нападки или себеизтъкване. Няма и не може да има друг прочит на този доклад, освен че към България ЕК е поставила и поставя една основна двояка цел - да покаже необратими резултати по отношение на върховенството на закона и независимостта като фундамент на съдебната власт, като фундаментален принцип на всяка държава, като еманация на съвременната държавност.

Георги Колев, председател на Висшия административен съд

Не може да се отрече, че са налице противоречиви решения по различни въпроси. Единственият начин това да бъде избегнато е чрез последователна тълкувателна практика.Ще можем да отговорим на активните акценти, които са поставени в доклада. Всички колеги отлично осъзнаваме, че това трябва да бъде решено незабавно, това ще бъде направено.

Иван Костов, съпредседател на "Синята коалиция"

Евродокладът не дава никакъв шанс на това правителство. ГЕРБ не е в състояние да изкара страната от провала, в който я въвлече, и единствено ще са успешни съвместни усилия и пълен консенсус на партиите за съдебна реформа.

Еврокомисията явно не храни надежди, че кабинетът на ГЕРБ в оставащата година от мандата си ще постигне напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред и затова предвижда следващият доклад да е в края на 2013 г. - 6 месеца след встъпването в длъжност на следващото правителство.

Лютви Местан, заместник-председател на ДПС

ДПС ще са съвносители на вот на недоверие на кабинета заради провала на вътрешната политика. Очакваме още утре вотът на недоверие да бъде внесен, а следващата седмица да бъде подложен на гласуване. В сравнение с вчерашните ескизи ние не видяхме промяна в една абсолютно категорично негативна оценка за България, за това как българското правителство се справя за механизма за сътрудничество и проверка. Това, което четем в официалния доклад, е още по-притеснително. В доклада има изрази като системни дефекти. Моделът ГЕРБ е изчерпан. Всичките тези страници на доклада водят до този много категоричен извод.



Сергей Станишев, лидер на БСП

БСП имахме проблеми, но през 2009 година, преди ГЕРБ да дойдат на власт, дойде окуражаващ доклад с 22 конкретни препоръки. За три години ГЕРБ бяха длъжни да направят така, че този механизъм да бъде приключен и да покажат резултати. Това не се случи и аз смятам, че имаме всички основания опозицията и вече сме започнали неформални консултации в парламента за вот на недоверие.

Евробарометър: Българите не виждат подобрение в борбата с организираната престъпност и корупцията

В сравнение със ситуацията преди 5 години повечето българи не виждат подобрение в борбата с организираната престъпност и корупцията, както и преодоляване на недостатъците в съдебната система, сочат данни на Евробарометър от проведено през май тази година проучване. Те бяха разпространени в сряда заедно с мониторинговия доклад по напредъка на България в прилагането на реформите в правосъдната система и при борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Трите проблема - организирана престъпност, корупция и недостатъци на съдебната система - категорично са посочени като важни от анкетираните. Българите продължават да смятат, че Европейският съюз трябва да играе роля в справянето с всеки от проблемите и че досега ефектът от тази помощ е положителен.

По отношение на ефекта от участието на ЕС при всеки от проблемите най-ниска оценка (65% отговор "положителен") е дадена за борбата с организираната престъпност.  При корупцията одобрение дават 67% от отговорилите. Най-голяма ефективност от помощта от Брюксел българите откриват при отстраняване недостатъците на съдебната система.

Над три четвърти от анкетираните са посочили, че "действията на ЕС трябва да продължат, докато България постигне стандарт, близък до този на другите държави - членки на ЕС".

От Евробарометър посочват, че по-възрастните българи, над 55 години, са най-малко склонни да смятат недостатъците на съдебната система за нещо много сериозно. По-критични в оценките си са жителите на градовете и хората с по-висока степен на образование.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 22
    • + 2

    първо брюкселските зелки да "постигнат" резултати с преодляване на кризата, която левашки допуснаха дремейки и клепайки с уши цели 3 години, докато Меркозето "спасяваше" нашите спекуланти с дъравни облигации...
    Това днес е проблем за ЕС, а тръгва да става и за Света....
    Пируетите на съдебната власт в България са дреболии.....

    Нередност?
  • 2
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 1
    • + 18

    От тези тримата най-малко двама трябва да напуснат компанията.

    Нередност?
  • 3
    nogica avatar :-P
    nogica
    • - 2
    • + 12

    незабравимите герой на Доньо Донев

    Нередност?
  • 4
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 1
    • + 17

    От реакцията на премиера оставам с впечатление, че по-скоро ще се раздели със себе си, отколкото с Цветанов. Това прави Цецо почти безсмъртен! Какъв кошмар! Отърване няма.

    Нередност?
  • 6
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 1
    • + 13

    Те са в края на мандата, но имали политическа воля! До сега къде бяхте - прекалено заети с какво?

    Посредствени хора с нечисти мисли (ако такива изобщо има) се опитват да управляват. С опулени очи само не става - трябват също морал и интелект.

    Нередност?
  • 7
    philip avatar :-|
    Philip
    • - 1
    • + 17

    Продължавам да твърдя, че Цецан ще свали правителството зорлем.

    Нередност?
  • 8
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • - 1
    • + 8

    Ясно е,че Цецо иска новият ВСС да е с негови зависими послушковци,както и новият главен прокурор да е ала-Пенгезов-т.е. зависим.Така,че това наблюдение от страна на Брюксе, е надежда за страната ни за независим нов ВСС и независим нов главен прокурор!

    Нередност?
  • 9
    savov_d.a. avatar :-|
    savov_d.a.
    • - 1

    Когато се утвърди кастовото разделение на обществото ще се оправи и съда и борбата срещу легални и нелегални организации.
    Засега все още има инати сънародници които не отиват в друга държава, но усилията да се множи ромското население ще доведат до ускоряване на процеса и постигане на петилетните планове. Търпение другари и другарки. Нашите деца чакат.

    Нередност?
Нов коментар