С 10 млн. лв. "военното НДК" става съдебно

Правителството обяви сградния проблем на Софийския районен съд за решен

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С отпускането на 9.6 млн. лв. на Министерството на правосъдието в сряда правителството обяви за решен дългогодишния проблем със сградния фонд на Софийския районен съд и районната прокуратура. Парите ще отидат за преустройството на Националния армейски комплекс, известен като "военното НДК", на бул. "Скобелев". Още 4 млн. лв. ще получи общината, за да прави паркинг.

Всъщност става въпрос за преместване на средства: през април правителството отпусна 9.6 млн. лв. на Министерството на отбраната за довършване на комплекса, а сега те се прехвърлят към правосъдието. Според публикация в "Капитал" военното ведомство е усвоило едва 375 118 лв. "заради сложността на завършването на обекта и процедурите за провеждане на обществени поръчки при стриктното спазване на законовите изисквания". По неофициална информация строежът вече е глътнал около 30 млн. лв. при първоначално планирани 8-9 млн. лв.

Пръсване из София

От началото на следващата година гражданската и наказателната колегия на районния съд трябва да бъдат разделени, казаха за "Капитал Daily" от Министерството на правосъдието. Наказателните съдии заедно с прокуратурата ще се нанесат във "военното НДК" (което от днес може да се нарича "съдебното НДК"), а гражданските съдии, държавните съдия-изпълнители, администрацията и архивът - на три от етажите в сградата на ГУСВ на бул. "Цар Борис ІІІ" №54, в близост до брачната колегия.

Точно преди година Министерството на правосъдието обяви обществената поръчка за ремонта на сградата на бившите Строителни войски  на стойност 6.9 млн. лв. Тя е спечелена от дружество "Ф-строй", казаха от министерството на правосъдието. Помещенията трябва да бъдат готови за ползване в началото на 2013 г.

Несбъднати планове

По времето на правосъдния министър от правителството на Сергей Станишев - Миглена Тачева, идеята беше сградата на ГУСВ да бъде разрушена заради лошото й състояние и на нейно място да се построи нова. Тачева дори сключи договор за 184 млн. лв., който беше обявен за нищожен в първите дни на правителството на ГЕРБ.

Грандоманската сграда на военните пък трябваше да съчетава четиризвезден хотел с кино-конферентна зала за близо 1000 души, но замисълът й не беше осъществен. Беше направен един неуспешен опит за продажба на имота, но на търга се яви само един заинтересуван, който отказа да подаде оферта заради необяснимо високата начална цена - 99.5 млн. лв.

През лятото на 2010 г. правителството реши да мести Агенцията по вписванията във "военното НДК" и да разваля покупката на сегашната сграда на ул. "Елисавета Багряна" 20, за която са платени 23.5 млн. лева и се дължат близо 7 млн. лева по договор (плюс наем и натрупани лихви). И този план отпадна, а за дължимите суми се водят дела, които няма да приключат скоро, обясниха от Министерството на правосъдието.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bta avatar :-|
    bta
    • - 1
    • + 1

    е дано стане нещо

    Нередност?
  • 2
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 1
    • + 2

    Туй да не се стиска а даде на Аню някое милионче за бръмбарите дето са сложили наследниците на ВКР - ейците понеже той ще ги ползва а съдиите сами ще си подписват разрешенията за да бъдат подслушвани. :-)

    Нередност?
  • 3
    marin avatar :-|
    Марин
    • + 3

    Вече не помня кой го започна (комунистите или Царя), но военното НДК е една огромна безмислица. Дано му намерят някакъв смисъл, че сега пазарът е стагнирал и няма да може да се продаде.

    Иначе Б.Б. явно много разбира от строителство, прави разлика между арматура и армировка, чертае планове, дава бюджетни цени. Догодина след изборите (поради политическа безработица) може да си направи една фирма, която да инвестира в спортни зали и стадиони, лувъри, министерски сгради, метро, магистрали, пътища. Колко ленти на такива обекти е открил, явно разбира.

    Иначе без майтап, преди финансиране на такова преустройство трябва да се попитат специалистите (архитекти, инженери) това изпълнимо ли е, скъпо ли е, смислено ли е. То може някой да ги е питал, ама все накрая Б.Б. чертае плановете пред журналистите. А разумният подход е да се обяви конкурс за идеи за преустройството. Първо да се направи един студентски конкурс (с малък награден фонд), после да се направи по-сериозен конкурс, да се съберат идеи, да се оценят финансово, архитектурно, инженерно и градоустройствено. Може накрая да се окаже, че най-добре е да се продаде на 1/3 от цената (от досега вложените средства), а не да се преустройва.

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "Марин":

    Под преустройство се разбира довършване вътрешното разпределени на сградата + двора и пренасяне на бюрата на съдий и прокорори.
    Отделно както вървят нещата, след изборите ББ няма да е безработен и ще продължи да реже лентички на всякакви обекти :)

    Нередност?
Нов коментар