🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обжалвания бавят 90% от проектите в строителството

Основното финансиране в сектора продължава да е по линия на европейските фондове

 Лиляна Павлова и Светослав Глосов предлагат различни решения на проблема с обществените поръчки
 Лиляна Павлова и Светослав Глосов предлагат различни решения на проблема с обществените поръчки
 Лиляна Павлова и Светослав Глосов предлагат различни решения на проблема с обществените поръчки    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
 Лиляна Павлова и Светослав Глосов предлагат различни решения на проблема с обществените поръчки    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обжалването на обществени поръчки се оказа най-големият враг на ефективното усвояване на средства по европейските програми. Според статистика, представена от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, то е причина за забавянето на 90% от строителните проекти, финансирани от фондовете на ЕС. Ако страната не усвои средствата по тях в договорените срокове, ще ги загуби. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова допълни, че и в нейното министерство има проекти, които се бавят с повече от 7-8 месеца заради обжалвани процедури. Проблемът беше поставен на форум за перспективите в строителството през 2013 г., организиран от Камарата на строителите в България (КСБ). На него държавните институции се заканиха да ограничат възможностите за обжалване на процедурите, но в същото време не отрекоха, че често причина са лошо организираните обществени поръчки.

Ако не с добро, то...

"В последно време почти няма обществена поръчка, която да не е обжалвана. Има фирми, за които това вече е почти професия", посочи Лиляна Павлова. Според нея практиката е дотолкова разпространена, че може да се наложат законодателни промени за ограничаването й. Министърът не посочи какви ще са те, но припомни, че преди жалбоподателите депозираха такса в размер на определен процент от стойността на поръчката. Впоследствие тази практика беше отменена по настояване на Европейската комисия, тъй като ограничава достъпа до правосъдие. Според министър Павлова обаче резултатът е, че "сега обжалването стана лесно, безпрепятствено и всеки обжалва процедурите".

От строителната камара подкрепиха позицията на ресорния министър, но предложиха друг вариант за борба с безразборното обжалване на обществените поръчки. Според председателя на КСБ Светослав Глосов основен източник на проблемите са зле подготвените тръжни процедури. Като решение камарата предлага да се разработят типови процедури за различните видове обществени поръчки, каквато е практиката в Германия.

"Така ще ограничим "свободните съчинения" от страна на възложителите", посочи Светослав Глосов, пропускайки да уточни, че в случая най-често това са държавните ведомства и общините. Присъстващите цитираха и редица примери за ограничителни или дискриминационни условия в поръчките като изискването изпълнителят да има кариера за добив на строителни материали на 60 км от обекта или да разполага с точно определен вид кран. Според представители на бизнеса в много процедури буквално прозира, че са организирани за определена фирма.

Въпрос на милиарди

Темата как ще се усвояват европейските пари става все по-важна, като се има предвид, че 80% от средствата в строителния сектор (6.3 млрд. лв. през 2011 г. само за инфраструктура) идват по тази линия. Само през тази и следващата година се планират инвестиции за милиарди в пътища и екологична инфраструктура (виж карето). В същото време от усвояването на средствата сега и от наличието на готови проекти зависи с какви бюджети по оперативните програми ще разполага страната през новия програмен период 2014 - 2020 г. Министър Лиляна Павлова постави за цел бюджетът на програма "Регионално развитие", който сега е 3 млрд. лв., да бъде увеличен на 2.3 млрд. евро (4.5 млрд. лв.). За разлика от сега обаче средствата няма да се използват за ремонт на втори и трети клас пътища, а основно за подобряване на градската среда.

Милиарди за инфраструктура

Изпълнението на големи пътни отсечки за над 470 млн. евро ще осигури работа за строителния сектор през следващата година, съобщи министър Лиляна Павлова. В това число влизат обходният път на Габрово, втората част от Западната дъга на Софийския околовръстен път, Северната тангента на София и пътят до ГКПП Калотина, както и шосето Враца – Мездра – Ботевград. Продължава и работата по магистралите "Тракия", "Марица" и "Струма", и по участъци от "Хемус". Предстоят и процедури за рехабилитация на още 1100 км пътища по програма "Регионално развитие". Строителството ще се финансира със спестените 500 млн. лв. от предните търгове. По същата програма се отпускат и 400 млн. лв. за модернизация на градския транспорт в 7 големи града, 300 млн. лв. за подобряване на достъпа до туристически обекти, 260 млн. лв. за ремонт на здравни заведения. През 2013 г. предстоят и търгове за над 180 млн. лв. по програма "Транзитни пътища V" и за пътища с финансиране от Световната банка. През 2013 г. стартират и процедурите за изграждане и ремонт на пречиствателни станции и ВиК инфраструктура за общо над 2 млрд. лв. по програма "Околна среда". По тази програма са предвидени и над 3 млрд. лв. за изграждане на депа за отпадъци и компостиращи инсталации.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • - 9
    • + 10

    А защо да не обжалват?

    Нередност?
  • 2
    hk avatar :-P
    the next K
    • - 7
    • + 5

    Лиляно, кога започнете АМ "Черно море" и ми предложите справедливи цени за пра-дедовите нивички - няма да обжалвам. Ама задействайте се, ша ви замоля :)

    Нередност?
  • 3
    bz avatar :-|
    bz
    • - 7
    • + 7

    Това е последната мръсотия която могат да направят червено/жълто/сините обръчи от фирми - като не спечелят поръчката правят всичко възможно да я бавят до последно. И разбира се всички трикове в съда си вървят - не били редовно призовани, имали други неотложни ангажименти и т.н. и делата се точат с години. А междувременно съответните политически сили вряскат че не се усвоявали пари от фондовете.
    Ами СПРЕТЕ да саботирате страната си бе кретени !

    Нередност?
  • 4
    dravalanche avatar :-P
    DrAvalanche
    • - 3
    • + 9

    Щом е в името на по-бързото усвояване, може и търгове да не организирате. Направо казвайте кои са правилните фирми.

    Нередност?
  • 5
    mil4o avatar :-P
    милчо
    • - 2
    • + 1

    Как ОП стана ОПНЧ:
    http://narodnodelo.bg/news.php?news=68946

    Нередност?
  • 6
    hellwitch avatar :-|
    hellwitch
    • + 3

    Обжалването е право и не може да се пренебрегва.

    Ако искат то да не бави проектите - да променят законодателството и да съкратят сроковете.

    Второ тази министърка лъже - не е само обжалването, което бави. В поръчките за строителство се залага точно определен срок, който обикновено е с доста голям аванс. Ако искат по кратки срокове трябва да те да имат тежест в оценката на търговото предложение. Например 1% по скъпо предложение да е равно на същото но с 1 месец по дълъг срок. Другото е, че трябва да има сериозни неустойки за неспазване на срока - в предния пример 1месец закъснение трябва да коства 2-3% неустойка. Така няма да има нереални оферти.
    Трето забавянето много често е поради бавене на финансирането от страна на правителството. Типичен пример беше околовръсното при Икеа. След като направиха локалните за естакадата бяха нужни 3-4м активна работа. Но тъй като парите щяха да дойдат на следващата година строителството се разточи още година и нещо като през повечето време имаше 1 бригада слагаща бордюрчета, а рампите си стояха на едно ниво 6м.

    Нередност?
  • 7
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 2
    • + 3

    Явно мечтата на ГЕРБ е тоталитарна държава, където гражданите и фирмите нямат никакви права, като например справедлив съдебен процес, а само задължения към Партията.
    А между другото обжалванията са толкова много, защото няма справедливи, честни, и прозрачни процедури и изисквания по въпросните поръчки. Все пак никой няма да се хване да обжалва така за спорта без да има основания. Пресен пример - поръчката за коли на народното събрание, на които изисквания се оказа, че отговаря само един автомобил от само една марка. Евентуално другите фирми няма да обжалват от страх или по-скоро се надяват те пък да спечелят поръчка в някое министерство или друга държавна структура.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Когато някой претендира за нещо съществено, трябва да се подкрепи с авансов ангажимент. Ако 4% от обжалваната сума е много, тогава нека да е 1% или 0,5%, но да не бъде всичкото само за спорта.

    Другото е, да се обмисли завеждането на контраискове за пропуснати ползи от забава. Когато някой е влачил 8 месеца съдебната процедура с трикове като болен адвокат, нередовно призован и пр., накрая да му се сметнат пропуснати ползи за 8 месеца. Което при някой по-крупен обект директно ще го изличи от стопанския ландшафт. Разбира се, когато участват ДЗЗД-та и нови фирми, трябва отнапред да се запише в тръжните книжа, че искове ще се предявяват срещу същинските фирми - тези с оборота, работната ръка и ДМА-тата.

    Нередност?
  • 9
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 1
    • + 3

    [quote#7:"The.Teacher"]Явно мечтата на ГЕРБ е тоталитарна държава, където гражданите и фирмите нямат никакви права, като например справедлив съдебен процес, а само задължения към Партията. [/quote]

    В случая става въпрос за нещо съвсем друго - много фирми след като загубят дадена обществена поръчка обжалват само заради спорта и за да правят сечено на конкуренцията. Много добър пример за това са трейсаджиите - лот 4 от магистрала Струма близо 4 месеца беше забавен именно заради обжалване, неявяване на адвокат и други тем подобни трикове. И не е само там. Метрото до летището вече не знам колко месеца се бави именно заради обжалвания. Самият факт, че около 80% от всички обжалвания падат в съда показва за какво става дума. Така че тука министърката е права. Нека всеки си търси прават в съда, но да бъде и готов да си понесе последствията във вид на обезщетение за пропуснати ползи, ако целта му е само да хлъзне конкуренцията.

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 3

    [quote#9:"anihilator_jack"]- много фирми след като загубят дадена обществена поръчка обжалват само заради спорта и за да правят сечено на конкуренцията. ... Самият факт, че около 80% от всички обжалвания падат в съда показва за какво става дума. Така че тука министърката е права. Нека всеки си търси прават в съда, но да бъде и готов да си понесе последствията във вид на обезщетение за пропуснати ползи, ако целта му е само да хлъзне [/quote]

    Нещо повече. Вече са се сформирали двойки и тройки взаимно дебнещи се компании, при които едната е правила навремето сечено на другата и сега другата я дебне, за да и го върне тъпкано. А в международен план има професионални изнудвачи, които отиват при победителя и му казват "200 хиляди евро и си оттегляме иска". Такива още не са се появили при нас, но ако узнаят колко лесно става, ще поникнат и тук като гъби.

    Нередност?
Нов коментар